V.
Справи йшли добре, Іван Семенович приступив до виповнення своєї мрії, яка зародилася під час відвідин Швейцарії. Тоді разом з Максимом вони заприсяглися збудувати для рибалок та їхніх родин невелику лікарню і залучити до роботи кваліфікованих лікарів. Але найбільше захопила їх ідея створити затишний і щедрий заклад для маленьких дітей робітниць. Вони навідувались до таких установ у Швейцарії. У Києві нещодавно відкрився інститут імені славетного педагога Фрідріха Фребеля, в якому бідних інтелігентних дівчат вчили на виховательок для дитячих закладів, яких з легкої руки доброго німця, називали садами. Виховательок, відповідно, звали садівницями.
Іван Семенович познайомився з кількома милими й добропорядними дівчатами й пообіцяв забезпечити їх роботою у своєму майбутньому садку. Найскладніше було знайти директрису – він остерігався запрошувати на роботу неперевірених людей. Тому деякий час готова вже будівля садочка стояла без господаря.
Ідею підкинула Зоя Іванівна. Спостерігаючи потай за тим, як спокійно й мудро Єлизавета Семенівна допомагає недосвідченій Катрі вправлятися з норовливим Левком, вона думала, що материнський дар цієї незвичайної жінки не має пропасти за так. І коли Іван Семенович вкотре попросив її підшукати достойну кандидатуру, вона просто вказала очима на зовицю.
Єлизавета Семенівна погодилась на таку відповідальну роботу одразу, не в її натурі було набивати собі ціну. Після деяких роздумів навіть згодилася пошити в майстерні Моше Капернаума модний костюм. Бездітна жінка зберегла дівочу фігуру, яку завше приховувала під безформними широкими кофтами. Зніяковіло вона приміряла оксамитовий приталений жакет і вузьку спідницю, яка щільно обтягнула стрункі стегна. Поволі підійшла до дзеркала, довго вдивлялася у свій відбиток, потроху розпрямляла спину і раптом згорда зблиснула темними очима. Задивившись на чудесне перетворення сестри, Іван згадав великий олійний портрет своєї бабусі. Уроджена княжна NN, найгарніша і найбагатша наречена повіту, у 17 років вийшла заміж за священника, народила йому трійко дітей, за 10 років овдовіла і померла, коли старший син пішов до гімназії. В уяві онуків, які бачили лише її парадний портрет і весільну сукню, бабуся була загадковою і прекрасною королевою із казки.
А Єлизавета Семенівна гірко зітхнула, бережно повісила обновку до шафи, і повернулася до свого звичного образу.
Утім, про коштовний костюм вона не забула. Коли справи у притулку ставали геть поганими, вона пишно зачісувала волосся і надягала оксамитову пару й модного крислатого капелюха, що його за французьким лекалом пошила Лея. Впевненою ходою прямувала до міської управи. Сповнена рішучості захистити своїх маленьких вихованців, Єлизавета гордовито заходила у позолочений кабінет чиновника. Якщо той не хотів допомогти притулку, пані директриса вольовим жестом стукала чорним віялом по столу і беззаперечно заявляла:
— Я сестра Івана Семеновича Корнієнка!
Впевнений сильний голос і вимогливий погляд чорних очей справляли на бюрократа таке сильне враження, що він одразу погоджувався на всі пропозиції.
Усі права застережено.
Всі права на сайт належать ТОВ «Джерела М»
Авторські права на твори та рецензії належать їх авторам.
Дизайн та програмування
KP-design