Українська банерна мережа

Украинская Баннерная Сеть
 
 

Жанри

Гоголівський ФОРУМ




AlmaNAH






Наша статистика

Авторів: 2685
Творів: 51029
Рецензій: 95768

Наша кнопка

Код:



Ошибка при запросе:

INSERT INTO `stat_hits` VALUES(NULL, 50760, 0, UNIX_TIMESTAMP(), '3.16.15.149')

Ответ MySQL:
144 Table './gak@002ecom@002eua_prod/stat_hits' is marked as crashed and last (automatic?) repair failed

Художні твори Проза Щоденник

Насіння

© Максим Т, 28-09-2022
Чотири роки тому зібрав насіння деяких київських мальв. Рік воно вилежувалося у темній скринці. Два роки тому проростив зернятка в горщику на підвіконні та висадив сходи на вільних клаптиках землі навколо будинку. Та не врахував завзятість комунальних косарок, і лише один кущик встиг оборонити кілками. До листопада той кущик розрісся у щось направду доісторичне, вигнав пругкі високі стебла та розлоге шорстке листя, та доля спіткала його така сама, як і доісторичне життя: морози вбили все, і на посивілий від паморозі ґрунт впало жалюгідне зогниле клоччя. А потім почалася війна, і я вже не сподівався, що побачу мальвові пагони другого року - року для мальви та мене найважливішого, тому що мальва цвіте та дає насіння на другий рік.

Але з настанням тепла мальва ожила, а навалу відкинули від Києва. До середини червня пагони мальви рясно вкрилися зеленими ґудзиками бутонів, а 25 червня я, нарешті, побачив і першу квітку, яку я вимріював і плекав аж 4 роки. Зранку вона нагадувала цукерку, щільно загорнуту в соковито-бузковий папір, а з настанням сутінок обгортка перетворилася на ясно-цикламеновий дзвоник, у серцевині якого м'яко сяяла золотава принада для джмелів і бджіл, які не забарилися. Не забарилася й решта "ґудзиків", і веселий мальвовий цвіт оздобив наш непоказний двір. Бджоли та джмелі його не минали, а я вже чекав на той день, коли збиратиму насіння - і дочекався.

У 20-х числах серпня збирав мальвове насіння та раптом згадав про насіннєвий банк, знищений зловорожим обстрілом у Харкові. Унікальна колекція, понад 160 тисяч рослин, деякі з котрих вже в природі зникли, напрацювання видатних вчених, національне надбання... - цей перелік тривав би й тривав, якщо спитати притомного рільника або вченого рослинника. Але я рослинник непритомний, а рільник стихійний, який вбачає в найбуденніших предметах перш за все символи, знаки, образи та метафори. Отже, я згадав насіннєвий банк не через його видатні наукові та агрономічні властивості, а через потужний символізм - і цієї втрати, і насіння як такого.

Насіння - початок нового життя, наступного покоління, навіть багатьох прийдешніх поколінь, адже одна насінина родить стократ або й тисячакрат - такий собі заповіт "плодитеся й розмножуйтеся" в дії. Ці покоління можуть зійти вже наступного року, а можуть пролежати у сховищі або землі роки або й століття, щоби колись у майбутті відродитися із усіма спадковими властивостями прабатьків, - якщо, звісно, якомусь навіженому не спаде на думку розпочати тотальну війну та звести все те нанівець. Ці ж зернини можуть стати ґрунтом, на якому зростатимуть інші рослини, або нагодувати птахів, збагативши їхній раціон у час гніздування та урізноманітнивши коловорот свого рослинного життя і тваринним виміром. Для деяких зерен це навіть не випадковість долі - вони мають мобільний застосунок "Верхи на мурасі": глюкозна цукерочка, доточена до оболонки насіння, вабить мурашок, які й розносять його скрізь, де самі дріботять, і кидають, споживши рослинні ласощі, а рослина сходить на нових теренах.

А ще насіння якесь... гарне. Можливо, сприйняття насіння як гарного спровоковане багатющими нашаруваннями образів і метафор, тобто змісту, затиснутого у таку мізерну форму-оболонку. Одне зернятко - гарна штука, а висип їх на стіл десяток - і маєш візерунок, або сузір'я, або суцвіття. Замилувався, задивився - і маєш подобизну: зернина мальви-ружи скидається на риб'ячу луску. Виклав ті "лусочки" як слід на аркушику - і ним пливе рибе, так само тихо, як справжня риба у справжній воді, яка, можливо, колись потрапить на берег і загине або перетвориться на ящірку або іще якусь нову істоту. Струсив головою та аркушиком - і знову маєш насіння.

А ще кожне сім'я має паз, виїмку, заглиблення певної форми, прямокутне, ну, чисто лєго. Можливо, це гніздо для кріплення деталі, якої мені бракує? Ні, не бракує: дві насінини, з'єднані цими пазами, перетворюються на "вісімку" - або математичний символ безкінечності. Він не має знаку, ані +, ані -, тому ця мізерна "вісімка" цілком вміщує все. І безодню мінус-безкінечності, в якій бозна коли почалося життя як таке, а дещо раніше поклався відлік часу та всьому в часі сущому, а до того був один тільки Бог; і безодню плюс-безкінечності, в яку прямує ця "вісімка", людина, що склала "вісімку", світ, що народив цю людину, Бог, який створив світ. Се - вічність і все, що в ній було, є і буде.

...насіння.

Написати рецензію

Рекомендувати іншим
Оцінити твір:
(голосувати можуть лише зареєстровані)

не сподобалось
сподобалось
дуже сподобалось



кількість оцінок — 3

Рецензії на цей твір

[ Без назви ]

На цю рецензію користувачі залишили 1 відгуків
© Natalka Myshkevych, 30-09-2022

[ Без назви ]

На цю рецензію користувачі залишили 1 відгуків
© Данило Чик, 29-09-2022
 
Головна сторінка | Про нас | Автори | Художні твори [ Проза Поезія Лімерики] | Рецензії | Статті | Правила користування | Написати редактору
Згенеровано за 0.93390011787415 сек.
Усі права застережено.
Всі права на сайт належать ТОВ «Джерела М»
Авторські права на твори та рецензії належать їх авторам.
Дизайн та програмування KP-design
СУМНО
Аніме та манґа українською Захід-Схід ЛітАкцент - світ сучасної літератури Button_NF.gif Часопис української культури

Що почитати

Історія Європи. Український погляд
Кожен з нас має знати історію власного народу. Бо історія – це його посвідка на проживання на рідній …
Погляд на світ через призму пародії.
«Прометей поміж грудей» – тільки ця провокативна назва збірки чого варта! І це не натяк, це те, про …
День Соборності України
Вітаємо всіх з днем Соборності! Бажаємо нашій державі незламності, непохитності, витримки та величчі! …
Українські традиції та звичаї
Друзі! На сайті “Онлайн Криївка” є дуже цікава добірка книг про українські традиції та звичаї. …