Здобуті вершини надихнули нас на ще одну вилазку – гору Кострич, яку, за іронією долі, теж знав Штрамакевич. За той час він вже трохи постарів, та й ми, працюючи в офісі, набрали пару лишніх кілограмів, які надіялись розстрясти, піднімаючись на стрімкі шпиці.
Як красиво вранці у гірських Карпатах! Прохолодний вітерець м’яко овіває траву, ялини та наші обличчя, в той час як сонечко, що визирнуло з–за небокраю, підсвічує все в жовтаво–вогнястий колір. На травиці блистить роса, повітря духмяне й цілюще, хоч ріж його, як масло.
А ми бредемо за Штрамакевичем лиш йому відомою стежечкою, по ходу збираючи маслюки з рижиками, а як повезе – то й боровиків. Назустріч нам інколи трапляються пастухи з коровами та кіньми і по наповненню їхніх торбинок бачимо, який буде наш урожай.
А йти є куди – всюди тягнуться безкраї гори, от тільки ніг на них не стає. Ноги з непривички вже ниють, а ще йти і йти. Починаються болітця, що омивають і прохолоджують наші копитця, тобто гумаки, але все одно гора ще високо, а Штрамакевич ще несподівано кидається в різні сторони, згадуючи старі грибовища. Ці несподівані вилазки в різні боки подовжують шлях до омріяної гори і вже часом здається, що ми туди ніколи не доберемось.
По дорозі до мене ще дзвонять з роботи. Якщо вдається додзвонитись, звісно. А Штрамакевич йде собі та йде, до нього не дзвонять. Я би теж йшла, от тільки поміняти би перші ноги разом з гумаками на другі, відпочивші. Та такої опції на жаль нема і я підтюпцем чимчикую за чоловіками, час від часу нагадуючи їм про себе, та смакуючи малиною з придорожніх кущів.
Дорога нарешті почала повзти різко вгору. І я, в душі бажаючи, щоб Штрамакевич ще кудись не звернув за грибами, поспішаю за ним та чоловіком Андрієм.
Гора все крутіє а верху не видно. Напевно, лишні кілограми я вже розтрясла,– тішу себе в думках. Ніхто вже не дзвонить, ми не в зоні досяжності. Тут хіба ведмідь який досягне. Передаю Андрію частину своїх грибів, трохи помагає йти.
А Штрамакевич йде та йде, йому добре, він щось знає. І от, нарешті, видніється вершина! Ще пару ривків – і ми там. Красота невимовна! Всюди тягнеться Чорногірський хребет, наш провідник пояснює, де яка гора, ми захоплено дивимось, забувши про вітер. А це вже не той ласкавий вітерець, а справжній вітрюган, котрий аж завиває, доторкаючись до наших незахищених ший. Та нам все одно, раді, що добрались.
Йдемо вже тепер гірським хребтом – а навкруги фантастичні пейзажі, що тягнуться з обох сторін. Одним оком споглядаю за паном Василем, чи не доведеться ще спускатись та дряпатись в якесь грибовище. Так і є! Он вже звертає, ми за ним. А ще догори знов потім повзти! Зате він з новим грибом, ми нє, бо поки добігли – роздивились, а він вже і вертає.
Перекусивши й нафотографувавшись, вирушаємо вниз. Теж болітця, хащі з дерев, не такі, як внизу, там і ногу можна зломити, а тут зовсім прийнятна стежечка і сонечко світить нам в спину. Зате в тих непролазних хащах можна потрапити на велетенські боровики, раз– і рюкзак вже повний! Ті місця дуже любить Андрій, але не я, бо на зріст менша, і там, де він переступає, я перелізаю. Хоча гриби то все компенсовують. Йду і думаю, щоб ще хтось не подзвонив, бо я й так насилу вирвалась. Але добре, що дзвонять, так хоч взнаю, що там, внизу, все добре.
Андрій тим часом знімає якогось рябчика і сперечається про нього з Штрамакевичем. Добре, що світить сонечко в спітнілу шию.
Можна йти! В мене в рюкзаку оберемок гірських квітів. Я йду і оглядаюсь по боках ( тоді я ще могла це робити). Вдоволений пан Василь пояснює ще щось, а нам трапляється ще пару представників фауни і флори в вигляді білочок та грибів, що теж тішить.
Ніг вже не відчуваєш, напевно, таки помінялись на другі, як я і просила. А може ендорфіни та інтерферони подіяли. Летиш, мов на крилах.. Я ж, ідучи ззаду, мимоволі згадуючи якісь картини з минулого : робочі моменти, а чи відпочинок в горах.
Сонечко вдало підсвічує стовбури ялин і смерек, так що видно поодиноких білок, що скачуть з гілки на гілку.
Ми тим часом знизились ще далі.
По дорозі натрапляємо на гірську хату. Там баба продає суниці, що в горах і збирає. Екологічно найчистіші. Беремо ті суниці, їмо та несем додому. Суниці великі, в нас таких внизу нема.
Просинаюсь на другий день від сильної болі в шиї. Що таке? Шия не повертається. Можу дивитись тільки прямо, в сторони – ніяк. А я цей тиждень ургентна. Що робити? Кажу начальнику – болить шия, а він мені – літо, нема кому підмінити. Порадив знеболюючі, зараза. Так і їздила, дивлячись прямо перед собою,як англійська королева.
̶ Ну як подорож? – запитував Штрамакевич згодом.
̶ Гарна, але шия, шию на вершинах треба берегти – відповідала я, збагатившись ще одною народною мудрістю.
Усі права застережено.
Всі права на сайт належать ТОВ «Джерела М»
Авторські права на твори та рецензії належать їх авторам.
Дизайн та програмування
KP-design