Українська банерна мережа

Украинская Баннерная Сеть
 
 

Жанри

Гоголівський ФОРУМ




AlmaNAH






Наша статистика

Авторів: 2685
Творів: 51000
Рецензій: 95739

Наша кнопка

Код:



Ошибка при запросе:

INSERT INTO `stat_hits` VALUES(NULL, 49505, 0, UNIX_TIMESTAMP(), '3.15.221.67')

Ответ MySQL:
144 Table './gak@002ecom@002eua_prod/stat_hits' is marked as crashed and last (automatic?) repair failed

Художні твори Проза Казка

КАЗКА ПРО ПІЗНЄ ЯБЛУЧКО.

© Олександр Добрий, 16-04-2021
   Посадив дідусь Іван яблуневий сад. Деревця, доки були ще молоденькими, росли дружно, ніхто нікого не ображав. Та ось прийшов час і на яблуньках у травні місяці з цвіту зав’язались перші плоди. Всі деревця були страшенно горді з того і дружно хвалились одне перед одним своїми ще маленькими яблучками.
   Тільки стали всі помічати, що в однієї яблуньки на ймення Білий налив, яблучка ростуть швидше, ніж в інших. У всіх вони ще зелені на колір, а в цієї стали світлішати, наливатися соком – сусідів по садку навіть заздрість розбирала. Білий налив запишався, стояв задерши носа, чи то пак гілля – аякже, це його яблучка найпершими зріють.
   Ще й липень місяць не скінчився, коли впало на землю перше яблучко Білого налива – достигло! А потім ще і ще. Як він зрадів! І дідусь прийшов, підняв яблучко з землі, обтер і скуштував.
   – Дочекався, – каже. – Ох, і смачне перше яблучко цього літа!
   Ще й бабусі Ганні своїй поніс, аби й вона пораділа.
   Білий налив давай хвалитись перед іншими:
   – Я найкращий! Я найперший! Я тут головний!
   Стоять решта яблунь, мовчать: а що ти скажеш, коли так воно і є?
   Та тільки якось дуже швидко, тижнів за два-три, яблучка в Білого налива скінчились. Зате в Путивки дозріли. Тепер уже вона раділа: хай і не перша, так друга – теж непогано. За нею Штрифель приніс свій урожай, ставши третім. Сумував, звісно, що не перший і навіть не другий. Єдине, чим себе втішав – що не останній. Бо стоїть онде невдаха Сніговий кальвіль – вже й осінь почалася, скоро й приморозки будуть, а яблучка його ще й досі зеленіють.
   Тож усі яблуні жаліти того почали, співчувати, навіть Білий налив поблажливо так мовив:
   – Нічого, – каже, – не сумуй. Треба ж комусь і останнім бути.
   Лише на початку жовтня дозрів Сніговий кальвіль. І – диво! Прийшли в садок дід з бабою та й давай з нього руками, обережно, кожне яблучко знімати й до кошика класти. Оце так шана! Жодній яблуні такого не було... І за що ж таке цьому невдасі? Думали-думали яблуні, а надумати нічого не змогли.
   Скоро заморозки почались, потім задощило, а там і справжні морози та сніг – зима почалась. Скинувши листя, заснув сад. А коли зима минула і вже весна в розпалі була – ось-ось яблуні зацвітуть, приїхав до діда з бабою в гості онучок Славко з самого Києва. Ще на початку минулої осені він довго хворів і не зміг піти до першого класу разом зі своїми ровесниками. Дуже через те переживав Славко, навіть дідусеві Йвану пожалівся.
   А той і каже своєму онукові:
   – То не біда! Ось ходімо в садок, я тобі там щось розповім.
   І вже під деревами витягнув з кишені велике біле яблуко:
   – На ось скуштуй, яке смачне!
   Славкові воно дуже сподобалось: солодке, соковите. Тільки ж який стосунок до його нещастя має це яблуко?
   – Ти в нас, Славку, – каже йому дідусь, – як оце пізнє яблучко, що Сніговим кальвілем зветься. Білий налив на два місяці раніше від нього стигне, так і лежить хіба з тиждень – ми з бабусею вже й смак його забули. А цей хоч і перед самими морозами дозріває, так і лежить по півроку, до самої весни! Ми його всю зиму їли.
  Отак і в людей: одні легкі на підйом: рано в житті щось починають, зате швидко й кидають свій починок і справу їхню всі забувають. Інші ж довго приміряються до чогось, та як уже візьмуться, то виходить все у них на славу! Ти в нас розумний, наздоженеш ровесників у навчанні, ще й заздрити будуть. Пізній – не значить гірший.  

Написати рецензію

Рекомендувати іншим
Оцінити твір:
(голосувати можуть лише зареєстровані)

не сподобалось
сподобалось
дуже сподобалось



кількість оцінок — 1

Рецензії на цей твір

[ Без назви ]

На цю рецензію користувачі залишили 1 відгуків
© Dj. Djojz, 17-04-2021

[ Без назви ]

На цю рецензію користувачі залишили 2 відгуків
© Щєпкін Сергій, 16-04-2021

[ Без назви ]

© Інра Урум, 16-04-2021
 
Головна сторінка | Про нас | Автори | Художні твори [ Проза Поезія Лімерики] | Рецензії | Статті | Правила користування | Написати редактору
Згенеровано за 0.96515488624573 сек.
Усі права застережено.
Всі права на сайт належать ТОВ «Джерела М»
Авторські права на твори та рецензії належать їх авторам.
Дизайн та програмування KP-design
СУМНО
Аніме та манґа українською Захід-Схід ЛітАкцент - світ сучасної літератури Button_NF.gif Часопис української культури

Що почитати

Історія Європи. Український погляд
Кожен з нас має знати історію власного народу. Бо історія – це його посвідка на проживання на рідній …
Погляд на світ через призму пародії.
«Прометей поміж грудей» – тільки ця провокативна назва збірки чого варта! І це не натяк, це те, про …
День Соборності України
Вітаємо всіх з днем Соборності! Бажаємо нашій державі незламності, непохитності, витримки та величчі! …
Українські традиції та звичаї
Друзі! На сайті “Онлайн Криївка” є дуже цікава добірка книг про українські традиції та звичаї. …