Молодята після весілля повернулися до технікуму - закінчувати навчання. Вони обоє вже були на останньому курсі: Ганна вчилася на зоотехніка, Льонько наче на електрика (принаймні я таке чула). А як дипломи отримали, то до нашого села й повернулися - колгосп завжди потребував таких спеціалістів. Ганна влаштувалась на ферму, а Льонько, який мав посвідчення водія, сів за кермо вантажівки. Він і на тракторі працював, і кіньми керував незгірше будь-якого кучера, і ще багато чого вмів - одним словом, не чоловік, а вундеркінд якийсь.
Вундеркінд… Вундеркінд… Що там далі?.. А-а! Так-от…
Жили молодята спочатку в батьків, а потім, як народився первісток, Олекса, перейшли в хату по сусідству. Там до того баба Настя мешкала. Чоловік її давно помер, діти в місто перебралися. А городу багато, та й коло хати завжди роботи повно - воно хоч і без корови, але кури з качками теж догляду вимагають. А літа вже не ті, і кинути все також не вихід. Бо не робиться так в селі - не можеш, а все одно тягни, аж поки остаточно не впадеш.
Тож діти бабині були тільки раді, що на хату покупець знайшовся. В наше село, знаєте, люди не дуже переїжджати бажали. Це вже потім, як газ провели, то трішки краще стало, але не надовго.
Забрали, значить, бабу Настю до міста, а Ганна з Льоньком стали хазяйнувати самі. Звичайно, що матір допомагала: то за малим подивиться, то худобу погодує, чи курям зерна підсипле - це коли молодята на роботі. І діти стару теж не залишали - дядько Іван вже помер, а син Сергій, Ганчин брат, в місто переїхав до своєї кралі - вона в село їхати не захотіла, тож довелося йому йти в прийми.
Отак жили вони собі, добра, як кажуть, наживали. Ганна невдовзі завферми стала, а Льонько все гасав на своїй вантажівці: тільки-но бачили його біля ставу, аж тут вже на іншому кінці села деркотить. Зерно з поля на тік возив, з току до елеватора, і силос до ями, і буряки на станцію - живчик ще той був. Всі його поважали: і керівництво, і селяни, і навіть п`янички місцеві.
Ні, він, так щоб пити, то не пив. Але завжди брав у чайній кухоль пива, сідав з хлопцями під акацією на колоду й розповідав їм різні байки. Язик у нього, до речі, підвішений був ого-го - куди там вже мені! Отак він балакав, гриз потихеньку тараню, а пиво насамкінець хлопцям віддавав. Сідав потім за кермо, і як не було його - лиш курява за вантажівкою клубочилась.
Я вже казала, що син у них народився, а потім і дочкою Бог нагородив. І в хаті все було, і біля хати. Живи тільки й радій. Але, схоже, хтось добряче позаздрив Ганчиному щастю. Бо одного разу буря пронеслася селом - дерева поламало, гілки в дротах позаплутувало. А люди вже звикли до електрики, у багатьох холодильники були, телевізори, та й без світла вечорами сидіти вже якось не те. Хоча, скажу вам, ледь не в кожній хаті все одно лампа гасова була, або свічок в`язка.
А там вже й до ночі йшло, і автовежа лише в районі. А сіл, знаєте, скільки тоді без світла залишилось? Тож збиралися вже люди при свічках лягати. Аж тут Льонько визвався вилізти на стовпа та розплутати дроти. Його відмовляли: потерпимо, мовляв - діди жили без світла, то чи ми одну ніч не проживемо. А Льонько їм: “То що, виходить, я дарма на електрика вчився? Тут роботи тієї - на стовпа вилізти й гілку стягти. Хіба вже не впораюсь?”
І поліз - без кігтів монтерських, без гумових рукавиць.
Як там все було, я не бачила - люди розповідали.
Загалом, зачепив Льонько не того дроту і його як трусонуло! Злетів зі стовпа на землю, всі до нього, а він чорний весь і не дихає. Хтось нагадав, що в такому випадку треба людину закопати - неглибоко, щоб електрика в землю пішла. Але не допомогло це. І невдовзі Льонька закопали вже глибоко й назавжди.
Боже, як Ганна голосила!..
Хто їй повідомив, не знаю - вона тоді, кажуть, на фермі до вечірнього доїння готувалась. Але її крики навіть я чула - а наша хата від них далеченько, ледь не через пів села. Я тоді якраз в училищі культури навчалася, на бібліотекаря, до екзаменів готувалася…
Жінка витерла очі, подивилася догори й несподівано сказала:
- О! Розбудила? Вибачте, наче й неголосно балакала…
Я теж зазирнув на другу полицю: молодик лежав, підперши рукою голову, й усміхався жіночці.
- Який же велелюдний похорон був! - жінка продовжувала, наче й не відверталась на молодика. - Те, що всеньке село зійшлося, це зрозуміло. Але ж і з сусідніх сіл народ поз`їжджався: і з правління колгоспу були, і з району, і ще звідкілясь, не знаю звідки. Бо незнайомих облич - ледь не через одне.
А до кладовища кілометра зо два, якщо не зо три. Льонько попереду їхав - на вантажівці з відкритими бортами, на тій, що селом гасав, - а ми позад нього йшли. Ганну вели попід руки, дорогою відкачували декілька разів.
Тоді ще дощик дрібненький сіявся, наче саме небо плакало. А ще як оркестр заграє, Ганна як заголосить, то волосся дибки й підіймається, хоч і мокре. Це зараз мене таким вже не здивуєш, а тоді я дуже вразлива була - мати ще вмовляла не йти на той похорон. Але пішла...
Жінка витерла око:
- Поховали Льонька біля Ганчиного батька. Поховали, але життя все одно продовжується. Ганна з матір`ю хазяйнували тепер на два обійстя. А ще й робота, і діти, хоч не такі вже й малі - Олексі тоді років дванадцять виповнилося, а меншій, Оленці, мабуть, десять, чи дев`ять.
Важко доводилось жінкам, та хіба в селі колись було легко? Це в місті: вранці на роботу, після роботи додому, ноги задер і дивишся собі телевізор. Що, хіба не так? А в селі, знаєте, весь рік робота, зранку й до ночі. Хоч і звикли ми, та все одно важко.
Вдень ще так сяк, а як ніч надходить, то хоч вовком вий. Лягати в холодне ліжко, знати, що тебе вже не пригорнуть, не змусять стогнати від насолоди… Чого посміхаєшся? - жінка дивилася на другу полицю. - Хіба ми не люди? Хіба казати про це такий вже сором? Чи ви про таке поміж собою зовсім не говорите, га?
- Та я ж нічого - я ж мовчу... - тільки й спромігся, все ще усміхаючись, відповісти молодик.
Бо жіночка не дала йому закінчити:
- То й мовчи! Посміхається він! Знаєш, як це воно - коли природа вимагає, коли тіло звикло до шорстких чоловічих рук, а їх немає? І взяти ніде? Бо село… Бо... Смішно йому!.. Ото й правильно - відвернися, щоб я очей твоїх не бачила!
Жінка замовкла, перевела погляд на вікно й лише пальці її рук нервово теребили китиці хустини, що звисала з плечей. Я також мовчав й намагався сидіти нерухомо - щоб не злякати співбесідницю, а може просто продовжити момент тиші.
Та жінка врешті-решт знов заговорила - тихо, наче збираючись з духом:
- Я не знаю, чи Ганна розповідала комусь про свої ночі. Бо про таке не кажуть вголос - таке читається по тінях під очима, через погляд, як в бездомної собаки. А кажу так, бо сама пройшла через подібне, хоч і була набагато старша. Я, можна вважати, насолодилася шлюбом, а що говорити про Ганну - овдовіла молодою, ледь за тридцять п’ять - що вона встигла? Я не чула, щоб Льонько її лаяв - та й ніхто наче не чув. Тож як вона, скажіть, могла почуватися після такого?..
І вибачте - я зірвалася, наговорила зайвого. Але ж і ви зрозумійте! От чому, скажіть, Бог всіляким покидькам дає довгий вік, а таких, як Льонько забирає завчасно? Хіба це справедливо, га?
- Звідки нам знати про його заміри, - тихо відповів я. - Кажуть, Бог залишає сильніших, здатних витримати біль втрати. Може ваша Ганна теж сильна…
- Може. І все одно - це несправедливо. Я тоді, як повернулась до міста - продовжувати навчання - згадуючи їх, плакала. А уявіть, як воно Ганні було?
Втім, чуже горе забувається швидко. Через рік про Льонька в селі вже рідше згадували, через п’ять так взагалі вряди-годи.
Я закінчила училище, повернулась в село - в клубі саме з`явилась вакансія бібліотекаря. Колишній стареньким вже був, та й, кажуть, схильним до чарки, за книжками не дуже слідкував, тому роботи мені вистачало. Це зараз мало хто відвідує бібліотеки, а тоді всі знання через паперові книжки здобувалися. Хоча визнаю, в моїй бібліотеці більше полюбляли художню літературу. А що, скажіть, ще робити темними зимовими вечорами, коли на вулиці мете так, що собаки з буди не вилазять?
Воно, знаєте, в бібліотеці наче й наодинці весь день. Інші онде плачуться, що й поговорити на такій роботі ні з ким. Але я не сумувала - книжки ж бо поряд - завжди першою перечитувала новинки. То вже після уроків до мене заглядали школярі, а під вечір і дорослі заходили. А так, якщо траплялося щось цікаве, то навіть не помічала, як минає час. Гарна книжка - вона ж, як вікно в інший світ, вона...
Щось не те? Ви так дивно посміхаєтесь - я знов забалакалась?
- Та як сказати, - мені не хотілося перебивати співбесідницю і я міркував, що відповісти. Втім, жінка мене випередила:
- Та чого ж там - я пам`ятаю, - до того й веду.
Одного дня, значить, заскочила до мене в бібліотеку Марія, моя однолітка, заодно й Ганчина сусідка через дві хати. У неї батько вже старий був, ледве ходив, але читати полюбляв. От вона йому й носила книги й періодику - переважно роман-газети. Звичайно, що їх можна було передплатити, але ж навіщо - бібліотека все одно отримувала газети та журнали, от селяни й економили.
Я ще, як тільки Марія зайшла до бібліотеки, помітила, що вона поводиться якось дивно. Книжки мені подає, а сама губу покусує, наче сказати щось хоче, але стримується. Я підганяти подружку не стала, заповнюю собі формуляр, й скоса отак на неї поглядаю. Врешті решт вона не витримала й каже пошепки: “А у Ганни є коханець!”
В селі насправді не одна Ганна була, це щоб ви знали. Але я й не стала перепитувати, в якої. До того ж воно саме по собі вигукнулось: “Та ти що! І хто це - зайда якийсь?”
Марія ж наче не почула того, нахиляється через стійку й далі шепоче: “Ти ж тільки нікому, гаразд? Ганна просила поки що не патякати, але тобі скажу. Я вчора в темряві випадково зіштовхнулася з ними.”
Яка вже там була робота: формуляр відсунуто, ручку теж убік, очі горять - скоріше б почути, хто ж він, той коханець! Ні, я очей своїх не бачила, але зараз уявляю, як би збоку все те виглядало - тому й кажу так.
Отож, я ледь не підскакую від нетерплячки, а Марія ще ближче до мене нахиляється й продовжує з такою таємничою посмішкою: “Та ні, не зайда - наш. Але нізащо не вгадаєш, хто!”
От чи не зараза, скажіть, га? Тут від цікавості навіть в жар кидати почало - хоча, пам`ятаю, сиділа я тоді в кофтині, - а вона, бач, посміхається! В голові за мить сотня варіантів промайнуло - хто ж це може бути. Але всі вони не витримують ніякої критики. Бо в селі - як на долоні: той п’яничка, у того дружина ревнива, той набагато молодший від Ганни, а про того навіть і говорити нічого. Загалом, жоден з моїх кандидатів тим самим незнайомцем бути не міг.
Я вже хапаю Марію за руки й з надією перепитую: “Точно наш, місцевий?” А вона ще більше посміхається: “Не повіриш - він з нами в одному класі вчився!” І знов замовкає.
Ви уявляєте мій стан? Я ж усіх однолітків добре знала. Багато з них вже виїхало із села, двоє нещодавно загинули в автотрощі - полюбляли ганяти на мотоциклах, влаштували перегони, от і потрапили один за одним під самоскид. Тож як там не вираховуй, а в підсумку залишався лише один...
“Сталін?!” - голосно вигукнула я. Марія на це швиденько прикрила мені рота - бо крім нас в бібліотеці ще люди були, - й, усміхаючись, закивала головою. “Уявляєш? Я сама б не повірила, якби не бачила їх удвох. Ти ж тільки нікому - я обіцяла!”
Сталін - це таке прізвисько у нього було. У нас в класі всі хлопці прізвиська мали: той Кріль, той Міна, був і Шило, і Бодя, й Баранець. Ніхто не знав напевне, чому саме такі прізвиська чіпляли тому чи іншому хлопцеві. Мабуть, хтось колись вперше отак прозвав, а воно взяло й прилипло. І чому Кольку Крайнього прозвали Сталіним теж було невідомо. Але вже так вийшло - всі в селі його більше знали за прізвиськом, ніж за ім’ям.
Сім’я Кольчина, я так чула, приїхала з Прикарпаття. Повінь, казали, зруйнувала їхній будинок і змусила стати переселенцями. Як воно було насправді й чому їх занесло в наші степи, не знаю, та врешті-решт сільрада виділила їм на краю села хатчину, більше схожу на землянку.
У нас таких землянок тоді збереглося може з п’яток, чи й менше. Кажуть, що коли так званих куркулів під час колективізації спроваджували у заслання, то вони, сподіваючись, що це ненадовго, майстрували собі саме такі хатки: долівка ледь не на пів метра нижча від порогу, низька стеля, на всю хату одне приміщення, яке слугувало і спальнею, і кухнею, а інколи й хлівом. Про хлів кажу так, бо мої батьки, теж переселенці, розповідали, що деякий час тримали овець в хаті - тому що не встигли ще нічого для них побудувати.
Ні, тато з мамою куркулями не були, та й переселенцями стали в повоєнні роки. Отак поженилися, а жити ніде, бо в батьків окрім них ще дітей повні хати. Тож їм і запропонували поїхати в малозаселений степовий хутір, де виділили хоч і недобудоване, але вже більш-менш пристойне житло: з кухнею, сіньми, і навіть з горищем. Тож можна сказати, нам ще пощастило.
Втім, сім’я Кольки-Сталіна вибору не мала - на той час то була єдина в селі порожня хата. Це зараз у нас ледь не чверть таких - нікому й задарма не потрібні, руйнуються потрохи, заростають, щоб через десяток років і згадки про людей там не залишилось. Хоча, знаєте, все одно помітно, що колись тут було житло - зарості вишняку на пустирях просто так не з’являються.
Що ще?
Ага, про Кольку. Ви, мабуть, подумали, що його прізвище - Крайній? Та насправді то їх так люди прозвали. Бо Ткачуки - це їхнє справжнє прізвище, - як я вже казала, мешкали на самісінькому краю села. Далі вже аж ген-ген поле й кілометрів з десять або й більше жодної хати не зустрінеш.
Так-от, приїхало їх тоді шестеро: матір і п’ятеро хлопців. Про батька нічого не чула та й не розпитувала, тому не брехатиму. А діти: казали, що двоє старших - Колька і ще один, - то рідні Маріїні діти, а молодші - наче діти її сестри, котра загинула під час повені. Як там було насправді, не знаю, але Марія всіх називала синами, та й хлопці один одного не цуралися.
Пам’ятаю, як речі для них збирали по всьому селу: той ліжко старе поламане віддав, інший - стола; у кого діти були, особливо хлопці, то несли Марії взуття та одяг, з яких їхня малеча вже повиростала. Отак потроху й назбирали бідолашним.
Окрім Кольки, та й через те лише, що вчилася з ним в одному класі, я іншими не цікавилась. Бо чим там взагалі цікавитися? Те, що всі вони були трохи відлюдькуватими, ще якось можна було прийняти. І що вчилися абияк, також новиною не стало б - у нас в четвірочники, чи відмінники хлопці, за деяким виключенням, майже не потрапляли. Але найбільше мене відштовхувала їхня звичка смалити. І це я не лише про старших Ткачуків кажу. Бо й менші, котрим виповнилося лише по чотири-п’ять років зазвичай вже нишпорили біля магазину, шукаючи в смітті недопалки.
А які вони матюччя гнули! Нам дівчаткам доводилося затуляти вуха, а їм хоч би що: сміються собі й пальцями тикають - дивіться, мовляв, які ніжні. То вже в старших класах я могла будь-кому з хлопців зацідити за схожі слова у вухо, а молодшими нам доводилося уникати подібних ситуацій.
Так-от, Колька в моїй пам’яті, навіть коли вже виріс, все ще залишався майже непомітним хлопцем з недопалком поміж зубів. Він і балакав не виймаючи його. Отак щось каже, а цигарчина та наче прилипла до кутика рота - сіпається разом з вустами, а поряд згусток слини вже готується впасти додолу.
Усі права застережено.
Всі права на сайт належать ТОВ «Джерела М»
Авторські права на твори та рецензії належать їх авторам.
Дизайн та програмування
KP-design