Українська банерна мережа

Украинская Баннерная Сеть
 
 

Жанри

Гоголівський ФОРУМ




AlmaNAH






Наша статистика

Авторів: 2685
Творів: 51001
Рецензій: 95741

Наша кнопка

Код:



Ошибка при запросе:

INSERT INTO `stat_hits` VALUES(NULL, 48466, 0, UNIX_TIMESTAMP(), '3.21.231.245')

Ответ MySQL:
144 Table './gak@002ecom@002eua_prod/stat_hits' is marked as crashed and last (automatic?) repair failed

Художні твори Проза дитяча оповідка

Новий світ

© Уляна Янко, 25-05-2020
Коли Ясьо був маленький і ходив попід стіл,  багато чого не знав. Та якогось дня раптом виріс.  Не те, щоб виріс миттєво, ні. Непомітно ріс. Щодня. Ріс-ріс-ріс і нарешті досяг головою краю кухонної стільниці, а коли став на пальчики, то відкрив для себе новий світ.
У цьому світі жило різне начиння: баняк, горнятко, дві барвисті губки, шматинка в горошок і  скринька з якої стирчали ложки виделки і ножі. І все це постало  того знаменного дня перед очмма в один момент і все одразу, аж дух перехопило.

– О-о! –широко розплющилися оченята і на їхніх сіро-блакитних плесах застрибали вогники  щирого подиву і захоплення.

Ясь довго розглядав свою знахідку. Коли роздивився як слід, повернув голову наліво. Там теж було щось  цікаве: щось велике і біле. А поверх білого залізяки з лапами, всередині яких височіли опуклі круглі щтукенції, кожна  у віночку з дрібних дірочок. Таких і штукенцій було багато. І всі- різної величини. Ближче до оченят були найменша і найбільша, за ними – більша за найменшу і менша за найбільшу.

«Ось, який ти, «бабах»», – малий відразу зметикував що це таке, пригадавши мамин голос і суворий погляд, а ще вказівний палець, що забороняв торкатися того, що називалося «плита» і чіпати те, що називалося «вимикачі»– напрочуд привабливі штучки-дрючки, які так і хотілося покрутити туди-сюди.

Якось Ясю дозволили –  в присутності дорослих – натиснути червону кнопку, що засвічувала світло в тумбочці за дверцятами, яку домашні називали «піч», «рура» або «духовка».
Червону кнопку юний механік вже приборкав, тому згодом – в присутності дорослих – тицяти її було вже не так захопливо, як вперше.

Зате тепер малому страшенно кортіло посмикати заборонені «крутилки», але він був слухняним  хлопчиком, а ще пам’ятав мамин палець, тому не зробив цього ні тоді, коли одного разу випадково опинявся в кухні сам, ні зараз. Щоб і далі залишатися слухняним, малий  відвернувся від «бабаху» зі всіма його хитромудрими та цікавущими  цикалками, клацаолками і поверталками і глянув праворуч.

І не прогадав. На нього дивився залізний  ніс. Блискучий, довгий  і загнутий на кінці. Весь у краплинках води. Найбільша крапля, як велика прозора шмаркля, звисала просто з ніздрі.
«Пора міняти кран. Цей вже  старий і протікає», - знову пролунав у вухах мамин голос. Звісно! К-р-а-н! Такий довгий і гачкуватий ніс може бути лише в того, хто  називається Краном. Він його не раз бачив, правда згори.

Яся завжди мучило питання: чому у крана такий довгий ніс. А тепер, коли він побачив цей ніс знизу, додалося ще два: чому ніздря в крана одненька, і чому в сіточку.
Щоб з’ясувати, чому так, Ясь ще раз ретельно оглянув кран. Він навіть жодного разу не кліпнув, щоб не проґавити чогось важливого.  Відповіді на питання так і не знайшов, зате  виявив що мама помилилася: кран зовсім не  виглядав старим. Старі іграшки – пом’яті, тріснуті,  подряпані, їм бракує то колеса, то лапи, то пластмасове вік, ні тріснутий, йому не бракувало ні колеса, ні лапи. Навіщо його  міняти? Він просто застудився і шмаркає. Треба лише полікувати, і він знову стане молодим.

Отож, із краном з’ясовано. А що там позаду крана, вгорі? ? На сріблястій трубі, що тягнеться від плити аж до кутка? Що там висить на  срібних гачечках і  теж срібне і блискуче?  Здається, Ясь ці речі теж вже колись бачив. Велика  дірчаста ложка з довгою тонкою ручкою і пластмасовим держаком. Лопатка з прямокутною діркою всередині. Велика виделка з двома зубцями – великими, гострими і  страшнуватими. Щітка. Ще одна щітка. Маленьке черпалко з довгою ручкою. Велике черпалко…

Ясь не встиг піти поглядом далі, як зауважив, що черпалка легенько загойдалися на своїх гачках.

– Сам ти черпалко. – задудніло велике:– Ми – ополоники. Твоя  мама іще часом називає нас кохлями.  

– Так! Так! Мені подобається, коли мене називають кохлею, – дзенькнуло мале: – я ж дівчинка.  Я не можу називатися хлопчачим іменем.

– А мені подобається ім’я ополоник. Бо я хлопчик. А тебе як звати, друже? – поцікавилося велике черпалко блиснувши срібним боком і пустивши на стіну, викладену плиткою, маленького сонячного зайчика.

– Ясьо.

– Гарне маєш ім’я. Мені подобається.

– І мені, – озвалася кохля.

– І мені, – погодився Ясь.

Хлопчик раптом пригадав, що довго стоїть навшпиньках і відчув, як втомилися ніжки. Вже було недалеко до полудня, надходив час готувати обід і з коридору долинули мамині кроки

– Мені пола йти,  – мовив Ясьо, переступаючи з  пальчиків однієї ноги на інші. – Плиємно було познайомитися.

– І нам. Заходь в гості. Побалакаємо ще.

– Па-па, Ополонику і Кохле! – Ясь помахав  пухкою долонькою, швиденько  опустився з навшпиньок у свій звиклий світ і вибіг із кухні.

Написати рецензію

Рекомендувати іншим
Оцінити твір:
(голосувати можуть лише зареєстровані)
кількість оцінок — 0

Рецензії на цей твір

казкове оточення

На цю рецензію користувачі залишили 1 відгуків
© George, 28-05-2020

[ Без назви ]

На цю рецензію користувачі залишили 2 відгуків
© Максим Т, 28-05-2020
 
Головна сторінка | Про нас | Автори | Художні твори [ Проза Поезія Лімерики] | Рецензії | Статті | Правила користування | Написати редактору
Згенеровано за 1.2312638759613 сек.
Усі права застережено.
Всі права на сайт належать ТОВ «Джерела М»
Авторські права на твори та рецензії належать їх авторам.
Дизайн та програмування KP-design
СУМНО
Аніме та манґа українською Захід-Схід ЛітАкцент - світ сучасної літератури Button_NF.gif Часопис української культури

Що почитати

Історія Європи. Український погляд
Кожен з нас має знати історію власного народу. Бо історія – це його посвідка на проживання на рідній …
Погляд на світ через призму пародії.
«Прометей поміж грудей» – тільки ця провокативна назва збірки чого варта! І це не натяк, це те, про …
День Соборності України
Вітаємо всіх з днем Соборності! Бажаємо нашій державі незламності, непохитності, витримки та величчі! …
Українські традиції та звичаї
Друзі! На сайті “Онлайн Криївка” є дуже цікава добірка книг про українські традиції та звичаї. …