Натовп завмер.
– Чого стоїмо? – зумів скочити на скакуна Гамбульський і єднав своє воїнство. – Шаблі – до бою.
Хтось сікнувся до Гамбульського, але над головою свиснула шабля – то аж присів.
Десь з боку стовпища робітників на конях гахнула гвинтівка й куля вдарила в цегляну стіну – тільки димок червонястий звився.
– Порубаю! – замахнувся Гамбульський шаблею, здійняв коня на диби й погнав через натовп до стовпища.
Там чомусь гурту не вийшло, всі розступились, оголивши парубчака-стрільця з невідь-звідки притягненою до заводу гвинтівкою в руках.
Гамбульський зсік шаблею хлопця на капусту. Його воїнство тим часом періщило нагайками бунтарів.
Та бунтарі теж увійшли в раж. Хтось стягнув з коня горе-козака, гамселив його кулачищем до кріпкої юшки, інші закривалися в цехах. Заварювалася каша.
– Товариші! – вихопився на конторський балкон Данило, гатив з пістоля в небо, привертав увагу. – Товариші, негоже трощити завод. Не для того панство валимо, аби, нацупивши волів, самим підпанками ставати. Невже хочете в пани, аби через кілька літ вас так же терзали, як ми, взявши владу, будемо терзати оцих ось, – і вказав на Гамбульського.
– Ага, його втерзаєш, – буркотів натовп, розтривожений пострілами, нагаями та ще сотнею вершників, що мчали з пагорба до заводу на поміч Гамбульському.
– Завод треба вберегти в цілісності, – втомлено мовив Данило. – За будь-яку ціну. Це є завданням революції. Можете мене розстріляти, але завод треба зберегти.
– Йолопи! – волав Гамбульський, гаруючи конем. – На більшовицькі казочки повелися? – люто глипнув на Круця. – А що вам з цього заліза, якого ви понатягуєте по домах? Та нічого. Україна потребує металу, машин – ніхто вам не дасть руйнувати її силу. Ви ж українці, ви ж повинні за нашу неньку… Ех, та кому я оце толкую. Самі себе з’їли б з тельбухами. Жидота он жирує, – вказав на місто, – а ми, нація, як кулак, а самі собі пальці виламуємо. Тьху!
– Яка ще жидота? – махнув хтось розчаровано рукою.
– А Йоська, – скрикнув Гамбульський. – Скільки років у своїх шинках пив вашу крівцю, га? Скільки ваших копійок перетрусив? Ніж мались отут харапудитись між заліза та волів, яких вам однак ніхто не подарує, йшли б краще та своє в жида відбирали. За це я вас нагаювати не буду. Їй-бо.
– Що, можна? – перепитав хтось недовірливо.
– Треба! – гукнув Гамбульський.
Натовпом пробіглося зацікавлення.
– Гайда! – горлопанив хтось. – Націдимо з жида горілочки.
–- Ми ж українці, – гарував Гамбульський. – Ми варті того, аби за себе стати!
– Товариші! – Круць з балкона. – Гамбульський усі шинки в місті скупив, а Йоська своїх не спродав, упоперек став. Він же, той Йоська, вам не заважає, нащо вам Гамбульського справи своїми руками втрясати?
Та самі задерикуваті вже погнали на місто.
Гамбульський з конвоєм помчав у інший бік – місцева влада по-своєму стерегла порядок у місті.
Пачуча випроводив робітництво з заводу, викинув трупи Шкудерні й порубаного юнця за ворота, заходився з найближчими підопічними заганяти волів і коней назад до стаєнь.
Робітництво розлазилося хто по домівках, а хто вслід за задерикуватими громити Йосьчині шинки – чого ж це віддавати до чужих рук те, що може втрапити в твої.
Данило кинувся до шинків – на що сподівався, й сам не знав, але щось же треба було робити, інакше навіщо він у це місто й приїхав. По дорозі обдивився здобутого пістоля – набої скінчилися, вистріляв у небо з балкона. Сплюнув, засунув непотрібну залізяку до кишені, зло чимчикував містом.
Два Йосьчині шинки, що стояли неподалік один другого трохи вбік від центральної площі, грабували на всенький запал. Тягли якісь клунки, бутлі з гасом, сіль, крупи, тютюн, хтось горілку цмолив, сидячи прямо на порозі. Та всім однак не вистачило.
– Де ще товар? – терзали, п’яні та розпашілі, Йосьчине сімейство.
Він, битий, аж порепаний, єврей, трусився зі своєю молодицею та п’ятьма дрібними дітьми в закутку сіней, розводив руками:
– Все, все розібрали. Голий я, голий, йой, Боже, за що ж така кара.
Йому не йняли віри, хтось докумекав залигати Йосьці за спиною руки, мотузку просунути крізь драбину й таким чином здіймати крамаря вгору.
Аж тріщало.
Та товару від того не прибуло.
Хтось ласо поглядав на Сару та мацав її за спідницю, а двоє, п’яних, як чопи, витягли з крамниці загублені кимось при розтягуванні скарбу віжки й заходилися крити ними дітей.
– А де, жиденята, батько грошики пряче? – приказували. – Де пряче?
– Під полом, – не витримав, здався Йоська.
Зірвали піл, вигребли капітал.
– Оце все? – вважали здобуток не зовсім гідним. – Десь ще повинне щось бути.
Дітей били далі. Найстарший зумів вишкребтись із сіней, рвонув по подвір’ю, його наздогнали, звалили, якесь здоровило наступило хлопцеві чоботом на горло.
– Грошей, жиденя, грошей! – волав.
– Відійшли! – де не взявся Данило, націлив дуло пістоля на насильників. – Нащо вам діти, живодери?
– Це не діти, це жидва, – заперечив хтось.
– Застрелю к бісу, – зло бурунився Данило. – Шкудерню вклав і тебе, одного з ’дним, не вжалію.
– Атож, – обурювався здоровило, – проти панів пер, а свого, трудягу, вклав. А ще про революцію щось торочив. Тьху!
– Ах ти ж гнида! – впер Данило дуло здоровилу в мармизу. – Ти що ж думаєш, я на революцію роки клав, аби такі, як ти, дітей душили по дворищах, а інші щоб людськими волами свій капітал збивали? Та ви ті ж самі пани. В душах своїх гнилих ви не трудящі, ні, ви – виродки панські. Просто доля вас не вознесла в палаци, не поробила панами, а гнилих та струхлих зодягла в робочі роби, в простолюдини кинула. А мрія у вас боярська, а душа – княжа; а думка – капіталістична: з когось здерти шкуру та постелити з неї собі постіль. А революція – вона для робітника, котрий своєю працею мріє щастя воздвигнути собі та ближньому. Своєю, чуєш, придурку, соєю працею, не чужою й не за чийсь кошт. Для себе та ще для когось – чуєш, ще для когось. Усі ж інші, хто не в такт руки ставить, на чиюсь працю око кладе ради свого блага лише – сміття. І ми виметемо підлогу в домі від нього – виметемо, вичистимо до блиску. Бо революція наша не анархії ради, а порядку лиш. А порядку – його ж не буде, як не палити сміття…
Важкий удар у потилицю звалив Данила долі.
– Ну, більшовичок, – оволодів здоровило пістолем, – біжи роздивися революцію зблизька. Може, не ми, ти – її сміття.
Поклацав курком, у Данила цілячись.
– Ти диви, не пуляє, – здивувався.
– Порожній, – зробив висновок його дружок, що звалив Данила своїм кулачищем.
– То нащо ж ти мене цією пукавкою лякав? – обурився здоровило й копнув Данила чоботом. – Жаль, що без патронів, – пожалкував, – а то Семен подякував би мені з того світу. Чи може, тебе так убити, руками? – задався проблемою. – Полежи, почекай, я метнуся на розправу з жидом, бо якщо з нього ще щось здоять, то мені ж не капне в дійницю.
– Хіба жид останній крамар на світі, чи як? – усміхнувся важко Данило. – У Гамбульського на сусідній вулиці краму значно більше в крамниці. Чи до того хвіст куций, як у зайця? Легко бити беззахисних, важче – пана. Бачить Бог, не робітничий ви клас, істинне бидло.
– Та ти… – замахнувся здоровило.
– Почекай, – зупинив його дружок і нагнувся до Данила. – А сам ти Гамбульського не боїшся, хочеш сказати? На заводі в його дудку грав, а це що, осмілів?
– Ні́́чого сміліти, як не боїшся, – заперечив Данило.
– Браття! – гукнув Данилів опонент до погромників. – Ось тут Круць хоче нас на краще діло вести. Каже, йому Гамбульський по плечу.
– Ех, хлопці, дурні ви, як сало без хліба, – мовив Данило. – Нас же багато, нам би ще згуртованості та розуму в діях своїх – гамбульські щезли б умить. Ось ви за завод узялися, наче кожен міг його в свою хату втягти та правити на ньому зосібно. А вам за Гамбульського треба братися, за зброю, бо інак своє щастя втратите під його нагайкою та на жидівських погромах. І буде з вас, нещасних, дерти він три шкури в своїх крамницях, бо єврея-конкурента вже здихався, а вас, нікчем, круг пальця обвести все одно, що курку круг сідала.
– Ти не верзи казна-що, – перебив здоровило. – Ти краще скажи – поведеш нас на Гамбульського, чи ні?
– Оцих десять дурисвітів, що домучують єврея? – задався Данило запитанням і тут же махнув рукою. – Цих – не поведу. А народ – поведу.
– Народ і без тебе дійде, – зареготів здоровило. – Головне, ти дорогу проклав, на путь нас наставив, на дідька ти нам тепер здався, щоб ще й на тебе ділити? Тобі – почин; а нам – начин. Чекай нас тут, як розживемося, вернемося, за Шкудерню тобі подякуємо до краю, щоби знав, як робочого чоловіка класти за якусь дурню.
– Не за дурню, за революцію, за праве діло, – заперечив Данило.
Не розчули, зв’язали, побили, закрили в шинку з напівживим покоцаним єврейським сімейством – а через якихось пару годин до шинку ввірвався сам Гамбульський зі зграєю своїх опричників.
– Ти, сволото, – накинувся на Данила, – ти як це посмів проти України перти?
– Яким чином? – здивувався Круць.
– Хто погромників організував, хто натравив їх на мою крамницю? Не ти, скажеш?
– А твоя крамниця, це вже Україна?
– Не розводь мені киселю, – вирував Гамбульський. – Ну, ти в мене, ну, ти в мене…
До вечора й вирок Данилові зачитали:
– За зраду України, за більшовицьку пропаганду, за підбурювання народу до бунту проти законної влади – розстріляти.
І повели в поле. До недожатого жита.
Вели якийсь парубчак і рідний брат Петро. Це його Гамбульський на вірність Україні так випробовував.
– Хочу побачити, – бурмосився, – що тобі рідніш – я й Україна, чи виплодок з твого кодла.
Петро вибрав Україну. Тож брів з гвинтівкою позаду.
Парубчак відвихнувся до вітру, а Петро шепнув тим часом:
– Я в тебе не стрельну, я – мимо; а Роман – він ще з необстріляних, він навряд чи влучить. Ти головне – падай, а там як Бог дасть.
– А як же ідея, Україна твоя, з пальця висмоктана? – поцікавився Данило.
– Ідея ідеєю, а брат братом.
– Знати, ідея гнила, раз брат вище неї, – мовив Данило. – Коли ідея твоя вселюдська, то й брат – ніщо, а коли мала ідея та куца, то брат її застує, як звичайний палець зірку на небі. Палець – патик; зірка – світ, але ж застує.
– Не розкамаруй, – буркнув Петро, – а роби, як кажу.
І втих, бо наздогнав процесію парубчак.
Доки вивели за місто, геть стемніло.
Поставили Данила біля клаптика незжатого жита, відійшли, прицілились, бабахнули.
Куля стьобнула в плече, як ґедзь на льоту вершникові в око, звалила долі, туманом сповила, як смерть саваном. Чи, може, то саван і був, не туман.
– Чи вбили? – поцікавився парубчак у Петра.
– Піду гляну, – рушив Петро.
Парубчак брів слідом.
«Йой, хлопче, відста́нь», – благав Петро в думці.
Але чи то Бог був далеко, чи когось іншого слухав – парубчак не відстав, так і прийшли разом до битого.
– Ану, – парубчак був з тих, з принципових, нахилився сам, поліз рукою до горлянки мацати, чи не ворушиться, не пульсує часом жила.
Вліз долонею в липку кров, тож і не мацав уже, витер руку об траву.
– Кров пре, як з бугая, – мовив, – укохкали паразита.
«Матері його ковінька, – похнюпився Петро, – я ж у небо бахнув, невже цей прищ так прицільно б’є», – зло глянув на парубчака.
Зачепив щось ногою на дорозі, нагнувся, підняв – перевесло. Певно, знову хтось по ночах крав людські копи – геть ось і снопи порозтрушував. Поклав знайдену річ поряд із забитим братом.
«Ех, Даниле, – гнувся подумки, – все життя ти намагався щось зв’язати, як оце перевесло, та снопи покрали, розтрусили, а ти лишився перевеслом нікому не потрібним тліти при дорозі, доки…»
– А що з трупом? – перебив думку парубчак. – Невже отут смердітиме біля дороги.
– Селяни закопають, – зітхнув Петро, – біля поля мертвого не потерплять. Їм ще жито ось дожати треба. Та й примусить їх Гамбульський.
Жито стояло обіч шляху, чекало ранку та женців, яким поперед серпів треба ще взяти буде до рук заступа. Так воно завжди між людьми – хто хоче жати, тому тицяють в руки заступа й женуть копати яму. Може, тому ми ніяк не в змозі дожати своє жито. Тож і кидаємо серед дороги перевесло, якому так і не судилося зв’язати докупи вимріяного снопа.
Якби ж то хватило в когось талану не вішати женцям на шию похорони вбитих.
Талан – це хліб. А незжате жито – півхліба.
До хліба ще так далеко.
Тож треба жити. Аби дожати жито.
Ех, якби ж женцям не вішали на шию похорони вбитих.
Усі права застережено.
Всі права на сайт належать ТОВ «Джерела М»
Авторські права на твори та рецензії належать їх авторам.
Дизайн та програмування
KP-design