Українська банерна мережа

Украинская Баннерная Сеть
 
 

Жанри

Гоголівський ФОРУМ




AlmaNAH






Наша статистика

Авторів: 2683
Творів: 50943
Рецензій: 95696

Наша кнопка

Код:



Ошибка при запросе:

INSERT INTO `stat_hits` VALUES(NULL, 47755, 0, UNIX_TIMESTAMP(), '34.228.168.200')

Ответ MySQL:
144 Table './gak@002ecom@002eua_prod/stat_hits' is marked as crashed and last (automatic?) repair failed

Художні твори Проза Оповідання

Конкурсне оповідання № 15

© Конкурс прозових творів "Історія однієї світлини", 26-10-2019
Олена Ясинська Бомк «Цілюща джерелиця»

Любуюсь своїм селом,що притулилось до прадавнього Бугу - і пізнаю в ньому частинку моєї рідної Батьківщини. Усе тут мені знайоме і миле серцю. І струнка вулиця,що збігаючи вниз ,впирається в зелену луку,і два голубі плеса озерець,і розкидані довкола запустілі дзоти,травою і кущами порослі…
Іду селом до болю рідним і таким красивим. Довкола сади широколисті, святково білі хати,високі клени,що гордо шумлять своїми кронами. Прямую до свого улюбленого куточка природи,до річки Дабри. Тут кожна травинка вітається зі мною,верби-красуні полощуть довгі зелені коси у прозорій воді,запрошують присісти і послухати з дитинства знайому легенду…
«Давно це було. Жив під Луцьком пан і мав дві доньки. Красунями їх називали,але біда,бо незрячими були ,не могли краси рідного краю споглядати,не могли помилуватися його багатством. Тужив,плакав батько,бо дочок любив понад усе. Куди не возив ,де тільки не лікував ,нічого не допомагало. Але одного разу приснився панові дивний сон і прийшов до нього Ангел-хоронитель та сказав йому :
-Зараджу твоєму горю,знайди високу гору ,розкопай її своїми руками і знайдеш джерельце з цілющою водою. Приведи до нього своїх дочок і хай до схід сонця тричі умиють очі, тільки тоді прозріють.
Так і зробив пан (Гора ця була у нашому селі). Радості не було меж – доньки прозріли. І в знак вдячності поставив пан капличку .Пішла слава по всіх селах про цілющу джерелицю. Це місце назвали Добрим,а річечку ,яка почалася із джерела  -   Даброю.»
Старожили села розповідали цікаву історію цілющого місця. Від них дізналася ,що капличка на горі  була зруйнована  за часів Хрущовської відлиги  за часів « совєтських». Комуністи глумилися над іконами, принижували гідність,примушували кривити душею та зректися своїх вірувань . Однак совість людська не була знищена і не дали занедбати святиню місцеві жителі ,спільними зусиллями побудували капличку,почистили річку. Там проводили богослужіння. Люди з найвіддаленіших куточків України приїжджали,щоб зцілитися. На Водохреще в Дабрі купали діточок ,вважалося ,що цілюща вода – Божа сльоза.
Не одна весна промайнула від того часу...І досі тут відчувається загадкова сила очищення душі,звучать молитви дітей,батьків,дідів та прадідів. Кожен вірить у могутні властивості святого джерела, вірить щиро та віддано ,в щасті і горі,прагне духовного і тілесного зцілення.

Впевнена, хто відвідає бодай один раз  це місце, покуштує цілющої джерельці - ніколи не забуде цього райського куточка .Прислухаюсь і чую відлуння слів вдячності Богу за цю земну благодать. Розумію, Дабра – душа народу ,національна святиня,невичерпне джерело ,мовчазна пам`ятка віків,що нагадує нам про минувшину.Відчуваю,такими струмками ,як бурхливий потік річки Дабри, вливається в мою душу любов до рідного краю ,мого мальовничого Прибужжя!



Написати рецензію

Рекомендувати іншим
Оцінити твір:
(голосувати можуть лише зареєстровані)
кількість оцінок — 0

Рецензії на цей твір

[ Без назви ]

© Щєпкін Сергій, 26-10-2019
 
Головна сторінка | Про нас | Автори | Художні твори [ Проза Поезія Лімерики] | Рецензії | Статті | Правила користування | Написати редактору
Згенеровано за 0.42008590698242 сек.
Усі права застережено.
Всі права на сайт належать ТОВ «Джерела М»
Авторські права на твори та рецензії належать їх авторам.
Дизайн та програмування KP-design
СУМНО
Аніме та манґа українською Захід-Схід ЛітАкцент - світ сучасної літератури Button_NF.gif Часопис української культури

Що почитати

Історія Європи. Український погляд
Кожен з нас має знати історію власного народу. Бо історія – це його посвідка на проживання на рідній …
Погляд на світ через призму пародії.
«Прометей поміж грудей» – тільки ця провокативна назва збірки чого варта! І це не натяк, це те, про …
День Соборності України
Вітаємо всіх з днем Соборності! Бажаємо нашій державі незламності, непохитності, витримки та величчі! …
Українські традиції та звичаї
Друзі! На сайті “Онлайн Криївка” є дуже цікава добірка книг про українські традиції та звичаї. …