Українська банерна мережа

Украинская Баннерная Сеть
 
 

Жанри

Гоголівський ФОРУМ




AlmaNAH






Наша статистика

Авторів: 2683
Творів: 50953
Рецензій: 95696

Наша кнопка

Код:



Ошибка при запросе:

INSERT INTO `stat_hits` VALUES(NULL, 47746, 0, UNIX_TIMESTAMP(), '35.173.233.176')

Ответ MySQL:
144 Table './gak@002ecom@002eua_prod/stat_hits' is marked as crashed and last (automatic?) repair failed

Художні твори Проза Оповідання

Конкурсне оповідання № 6

© Конкурс прозових творів "Історія однієї світлини", 26-10-2019
Олександр Пономаренко «Доля»

(Невигадана історія)
- Пиво як пиво, а ось тараня в тебе, Іване, не тараня, а якась гидота: плітка- котяча риба- не. хоч цвяхи забивай, і не кожна кішка навіть свіжою її їсти не буде. -Той, хто звертався до Івана якось гірко посміхнувся, а я поставив свій тільки-но надпитий келих і прислухався до розмови за сусіднім столиком. Той, що звертався до Івана (їм обом було десь під сорок) продовжив: -У мого дядька Анатолія, родом з Плесецького ото була тараня: він працював кочегаром на спортивній базі "Буревісник"  на Дніпрі, -вся кочегарка була
завішана лящами, щуками в сомами. Ти , мабуть, зі своєю зарплатою і не пробував такого добра, і гадки не маєш, що воно таке той в'ялений лящ, а , тимпаче, сом- по пальчиках жир спливає. І всього цього у мого дядька було , образно кажучи, від пуза, бо йому що: вугілля кинув у грубку, аби тліло і на Дніпро. Ні в кого не клює, а він без риби не вертався- знав як і де зловити і нікому свої секрети не розповідав. Всі думали, сітки ставить: нічого подібного, лише вудки і спінінг. І тою рибою годував не лише своє безпосереднє начальство, а й все інше високопоставлене бидло- вистачало всім. Його лише бісило, як те начальство хизувалось тим, що десь загородили сіткою берег річки, або загородили тином ділянку лісу.
... Чоловік випустив клубок диму і загасив недопалок  . У мене на дні бокала залишилось на два ковтки, тому швидко підбіг до стійки бармена, і той націдив мені ще. Я продовдував слухати розмову: -
-А ось долі його не позаздриш. Захотів він , бач' удосконалюватись: закінчив курси рятувальників(як-не-як) , а якась зайва копійка, а потім одержав посвідчення керманича моторного човна. Катав по Дніпру всяке начальство, розвозив їх по причалах до коханок, і одного разу, коли повертався на базу сам не побачив в тумані, як у недозволеному місці прямо посеред річки з'явилась дівчина на байдарці. Сам розумієш, моторний човен не автомобіль. Іншими словами, перерізав дівчині обидві ноги, і хоча був п'яний у дим, заглушив мотор, пірнув і витягнув її, а потім зателефонував у "Швидку" і міліцію. Якби не був п'яний, не судили б-нещасний випадок, а так суд присудив п'ять років "хімії"  разом з аварійниками і по "половинці" вийшов. Як не дивно, але більше ніколи не ходив на риболовлю, став мовчазним, мало щ ким спілкувався ;а та дівчина байдарочниця, казали, стала параолімпійським чемпіоном.
Той, що розмовляв з Іваном, випустив ціпку диму і продовжив- ось така історія, десять років ,як Анатолія нема, помер невідомо від чого ,і чому.
... Перед поминальними днями побував у Плесецькому, щоб навести лад на могилі родичів. Коли вертався з кладовища, серед багатьох могил чомусь звернув увагу на одну: на мене з пам'ятника дивилась веселе усміхнене обличчя вусатого дядька, а над фотографією чітко виведено призвіще -"Проколій Анатолій ". І роки життя. Я подумки підрахував, скільки доля відміряла йому: всього- на-всього- 50 , але як тут не згадаєш Шевченкові слова "... у всякого своя доля і свій шлях широкий..."
... Далеко за лісом ховались останні промені весняного сонця.




Написати рецензію

Рекомендувати іншим
Оцінити твір:
(голосувати можуть лише зареєстровані)
кількість оцінок — 0

Рецензії на цей твір

[ Без назви ]

© blanskij, 30-10-2019

Працюйте по справжньому

© Лідія Нестеренко - Ланько, 28-10-2019

[ Без назви ]

© Інра Урум, 26-10-2019

[ Без назви ]

© Щєпкін Сергій, 26-10-2019
 
Головна сторінка | Про нас | Автори | Художні твори [ Проза Поезія Лімерики] | Рецензії | Статті | Правила користування | Написати редактору
Згенеровано за 0.71998691558838 сек.
Усі права застережено.
Всі права на сайт належать ТОВ «Джерела М»
Авторські права на твори та рецензії належать їх авторам.
Дизайн та програмування KP-design
СУМНО
Аніме та манґа українською Захід-Схід ЛітАкцент - світ сучасної літератури Button_NF.gif Часопис української культури
Реклама: Актуальная информация золото под залог в ломбарде у нас на сайте.

Що почитати

Історія Європи. Український погляд
Кожен з нас має знати історію власного народу. Бо історія – це його посвідка на проживання на рідній …
Погляд на світ через призму пародії.
«Прометей поміж грудей» – тільки ця провокативна назва збірки чого варта! І це не натяк, це те, про …
День Соборності України
Вітаємо всіх з днем Соборності! Бажаємо нашій державі незламності, непохитності, витримки та величчі! …
Українські традиції та звичаї
Друзі! На сайті “Онлайн Криївка” є дуже цікава добірка книг про українські традиції та звичаї. …