Коли на вулиці вимкнули ліхтарі, що так ревно усеньку ніч оберігали спокій сонного села, вона полегшено зітхнула. Нарешті тепер нічого не змушує її вдавати , що міцно спить. З отим вдаванням відлежує свої боки, а потім крекче, немов стара бабуся, котрій Бог його зна скільки літ. Отож, ліхтарі згасли, й над обрієм взялася ледь вловима сіро-рожева смужка. Десь там, далеко-далеко, сонце висотується із свого сховку. Радше не сонце, а лише перші промені починають огортати охололу за ніч землю.
«Що ж, пора до праці, мої кохані рученьки-ніженьки»,- потягнулася із насолодою, напружуючи м’язи й запускаючи свій організм до життя. Саме так, до життя. «Хто рано встає, тому Бог подає», - згадалася приповідка, котру так часто повторювала у дитинстві баба Анна. «Що, що , бабусю,подає?» - запитувало дівчатко. «А я знаю? Так казали старші люди і я так мовлю. Вставай, серденько, із сонечком, то часу вдосталь матимеш»,- відказувала баба й спішила до своєї праці. В них у домі завжди пахло свіжим хлібом, випічкою, варенням і теплим молоком. Поки прокидалася челядь, дідусь, тато, мама, татків брат Андрій, що гуляв до третіх півнів, а потім відсипався до полудня, так казав дід, то баба встигала чимало. І корову здоїти й на пасовище її спровадити, і сніданок зготувати й за обід подбати. «Жінка має все успіти, негоже їй у постелі допізна валятися, не роби ти так ніколи.» Суперечок таке повчання викликало чимало, особливо серед молодшого покоління. Тому, мабуть, тато швидко подбав про новий будинок для своєї сім’ї. І дід, і баба не могли вмовити його залишитися вдома. «Гуртом і батька легше бити, сину,» - проказав дід. « А я вас не збираюся бити. Жити маємо окремо. Є можливість, то чому б нею не скористатися?». Татове слово було твердим, у діда таки вдався.
Отой характер передався і їй, єдиній спадкоємниці статків власних батьків і статків діда. Дядько Андрій повіявся у світи й пропав. «Пішли ви всі к чорту! Ідеалісти! Дістали!!!» - вигукнув якось пізнього ранку, закинув наплічника на спину й пропав. « Утік! Утік од життя. Йому лиш празник у голові! Нема в мене більше сина! Нема!» - проказав дідусь, вдарив кулаком по столі і потому більше ніхто при ньому не згадував за Андрія. Баба час від часу замикалася у коморі й перебирала речі, котрі належали молодшому синові. «Блудна моя дитино, де ти загубився у цьому шаленому світі? Хто за тебе, синочку, подбає? Нагодує тебе смаколиками? Хто розрадить тебе у годину сумну? Сину, сину, моя ти немудра дитино, вертай додому із того світу незнаного, вертай, бо серце моє неспокійне чогось…» А згодом чулося тихе схлипування й шморгання носом. За якийсь час бабуся виходила із свого сховку. Тримала в руках якусь річ, буцім -то вона за нею туди ходила, голову низько схиляла, щоб ніхто не помітив сплаканих очей.
«Висповідалася!» - шепотів дід під ніс і продовжував займатися своєю справою. От лише і в нього голос тремтів, а потім він виходив на город, курив і блукав берегом річки, що вкінці городу плюскотілася темною водою об коріння старих верб.. Баба часом спостерігала оте блукання й сумно похитувала головою: «Впертюхи, ото ж бо упертюхи к-кончені!»
Ця впертість «кончена» була родинним принципом чи навіть прокляттям. Жити по-правді, працювати щиро, вірити людям, а як же можна по-іншому? А світ живе іншими цінностями. У цьому Соломія переконалася щойно закінчивши школу, коли поступила в омріяний вуз, коли поселилася у гуртожиток… Але що там говорити й згадувати минуле. Не могла бути іншою, такою як усі, не розуміла того, як можна жити подвійними стандартами. В очі одне, а позаочі – інше. Жила, так, як навчили її жити вдома. Бути чесною, справедливою, виконувати роботу досконало, допомагати людям. Отак і жила. Дожилася до немолодих літ своїх, а власного кубелечка не звила. « Вимивала двері й пороги, а до танців й посиденьок часу не стало,»- голос бабуні часто лунає у її снах. Не ставало часу на особисте життя. Не могла прощати брехні й неправди. Хотіла щирості у відносинах, без гри й фальші… «Ти б собі дитинку народила, нам на втіху, собі на розраду. А що люди скажуть, то їх справа, люди завжди щось говорять, їм язики не зав’яжеш,»- давно колись насмілилася сказати мама. «Хіба так можна без любові?- відповіла різко. - Не зустріла свого ідеалу, від котрого б захотіла дітей. Та й літа мої ще молоді»… Літа летіли ключами над її хатою, восени - у теплі краї, весною вертали додому. Лелеки виводили пташенят, вигодовували, вчили літати, жити, а вона…вона вчила чужих дітей. Тішилася їхніми успіхами, жила їх проблемами, випускала у світ своїх пташенят, а восени нові вороненята подивовано слухали свою наставницю, ловили кожне її слово, бігли назустріч й тішилися, що першими зустріли свою вчительку. Тепер вже її учні приводять до неї своїх діточок. Отак у роботі минула її молодість, пролетіли її роки. Давно нема ні діда, ні баби, батьки старенькі догляду потребують. Школу у їх селі закрили, бо мало учнів, а вона залишилася безробітною, у новій школі місця нема, а їздити за тридев’ять земель нема змоги, на кого залишити стареньких родичів? Господарює. Топчеться на землі, вирощує квіти, городину. Важко? Так, чого таїти. Підтримки , твердої чоловічої руки б їй, а де ж того добра взяти? Були б діти, була б надія, опора, підтримка. Ні-і, вона не сама, кругом люди, сусіди, колишні учні, а свої болі й жалі самотує. Нема з ким поділити тієї важкої ноші, нема кому поплакатися, поскаржитися, нема…
Усі права застережено.
Всі права на сайт належать ТОВ «Джерела М»
Авторські права на твори та рецензії належать їх авторам.
Дизайн та програмування
KP-design