Українська банерна мережа

Украинская Баннерная Сеть
 
 

Жанри

Гоголівський ФОРУМ




AlmaNAH






Наша статистика

Авторів: 2683
Творів: 50953
Рецензій: 95696

Наша кнопка

Код:



Ошибка при запросе:

INSERT INTO `stat_hits` VALUES(NULL, 47477, 0, UNIX_TIMESTAMP(), '52.55.214.236')

Ответ MySQL:
144 Table './gak@002ecom@002eua_prod/stat_hits' is marked as crashed and last (automatic?) repair failed

Художні твори Проза Наукова фантастика

Під сяйвом зірок 8

© Сергій Рєпін, 19-08-2019
Валла-223
Тімо із Максом якраз саме були на вахті, коли вони увійшли в зоряну систему.
– Перша планета розміром з Марс, дуже близько до зорі, там де в Сонячній системі знаходиться Меркурій, – Макс ретельно вивчав зоряну систему.
– Там де у нас Венера знаходиться Фатіона-222, на місці Марса – Фатіона-224, а ось і Фатіона-223. Три планети однакового розміру, мають по одному супутнику – додав Тімо.
– Супутники розміром з наш Місяць, повністю покриті океаном, опоясані стільникоподібними платформами штучних континентів – продовжив Макс.
– А ось і пояс невеликих планет там де у Сонячній системі знаходиться пояс астероїдів, 24 планети покриті океаном, орбітальні нанодзеркала, плаваючі платформи по екватору.
На місток зайшов капітан Влад Марчук і тут же пробіг вертикальний спалах світла і матеріалізувалася Глорія.
– Міас наполягає, щоб ми взяли пасажира на борт, вірніше пасажирку. Планета номер 11 поясу малих планет.
– Добре, я відправлю планетоліт, Клео, приготуйся до польоту.
– Міас чомусь наполягає щоб полетів лейтенант Тімо Рінне, і чомусь сам – заперечила Глорія.
– Дивно, чому саме так? Лейтенант Рінне ще ніколи не літав сам на місії.
Трохи подумавши Влад Марчук нарешті прийняв рішення:
– Глоріє, запрограмуй катер номер чотири на політ до планети номер 11 поясу малих планет, і приготуйся взяти керування на себе у випадку позаштатної ситуації. Лейтенант Рінне, приготуйся до польоту.
Катер відділився від корпусу Блискавки і зореліт почав віддалятися. Тімо трохи пошкодував, що він не побачить, як зореліт вийде на орбіту планети. Оскільки Блискавка ще не встигла пригальмувати і рухалася з четвертою космічною швидкістю, Тімо дочекався поки катер не віддалиться на безпечну відстань від зорельота і увімкнув нейтронні двигуни. Ледь-помітна крапка зорельота миттєво зникла. Через півтори години катер вже виходив на орбіту невеликої, покритої водою та серпанком хмар планети. «Діаметр близько півтора тисяч кілометрів» – визначив Тімо. Ось він помітив шість рядів шестикутних платформ, які опоясували планету. «Цікаво, кого я тут повинен забрати» – думав він. По корпусу катера пробігла зелена блискавка – силове поле.
– Платформа номер вісім, на моніторі її помічено зеленим колом, сідай на посадкову платформу – почув Тімо голос Глорії.
Катер повис над білою поверхнею в центрі зеленого кола і м’яко сів. Відчинивши люк Тімо ступив на платформу. І відразу відчув свіже морське повітря. Вітер куйовдив йому волосся.
– Йди по доріжці обсадженій платанами – підказала Глорія.
Тімо швидким кроком перетнув відкритий простір і пішов по тінистій доріжці. Далі доріжка проходила крізь густі посадки цитрусових, пальм, і о диво звичайної земної шовковиці, фундука, яблунь, груш. Крізь зарості проглядався ряд охайних світлих будиночків зі сріблястими дахами.
– Прямуй до найвіддаленішого будинку в гаю з волоського горіха – знову підказала Глорія.
Тімо ступив під зелені шати горіхового гаю і наблизився до будинку. Перед будинком він побачив невеликий фонтан в центрі штучної водойми. Струмені води спадали у водойму, у прозорій воді якої плавали зграйки різнокольорових рибок. А на березі водойми він побачив надзвичайно вродливу молоду жінку у яскравому жовтому одязі. Шкіра кольору достиглої кави, темне волосся і карі очі, білосніжна посмішка на обличчі, коли Тімо наблизився. Від її краси у Тімо перехопило подих.
– Вітаю вас, моє ім’я Тімо Рінне, я із зорельота Блискавка. Мені наказано підібрати пасажира з цієї планети. Наш штучний інтелект спрямував мене до цього будиночка.
– Привіт, мене звати Лана, я вже давно вас очікую, – і повернувшись кудись за зелену щільну стіну живої огорожі вона когось покликала – Сузі, Міла, завершіть годувати рибок, я вже відбуваю.
Із-за зеленої огорожі вийшли ще дві гарні дівчини одна з білявим волоссям, блакитними очима і молочно-білою шкірою, інша дуже нагадувала японку, але шкіра її була темнішою ніж у Лани і смарагдово-зелені очі дивилися на Тімо, статура її була більш міцною ніж у людей із Землі. «Лорні» – миттєво упізнав її вид Тімо. Привітавшись з обома, Тімо тут же підхопив валізу, яку взяла Лана і вони попрямували доріжкою до катера. Міла і Сузі проводили їх до платанової доріжки.
– Лана, це зовсім земне ім’я, – сказав Тімо, щоб почати розмову.
– Імена на багатьох планетах та навіть у різних видів часто співпадають. Я етнограф. Проживаю на Валла-223, тут буваю час від часу. На Одинадцяту прилетіли і оселилися ряд цікавих з етнічної точки зору сімей і я часто прилітаю їх вивчати. Є й інші види, Міла – лорні, вона разом із аторі Сузі мені допомагають. Міас сказав що ви прилетіли з раніш закритих планет, цікаво буде їх відвідати. Я буду супроводжувати вас у вашій подорожі по простору Зоряної Федерації.
Міла втрутилася в розмову.
– І ти, ймовірно хлопчик з не зовсім правильною поведінкою, саме тому Міас і наполіг щоб прилетів сюди саме ти.
– Що це значить? – здивовано спитав Тімо.
– Ти не здогадуєшся? Неправильною поведінкою Міас вважає відсутність у тієї чи іншої особи сім’ї і йде на всякі хитрощі щоб це змінити.
Тімо відчув що почервонів, зрозумівши що має на увазі Міла, а лорнійку сором’язливість хлопця лише розважала і було зрозуміло що вона навмисне піддражнює Тімо і Лану. На щастя доріжка з платанами була вже близько.
– Лано, маю надію що нарешті дочекаюсь твого весілля, – прощаючись промовила Міла.
– Міло, Міло, ти знову за своє, – з легким докором відповіла Лана.
Дівчата обійнялися на прощання і далі Тімо і Лана пішли вже самі. Ось уже і посадкова площадка і одинокий блакитний катер із золотистою блискавкою на ній. Через десять хвилин вони були вже в повітрі. Катер набираючи швидкість і висоту понісся спочатку над зеленими верхівками дерев, а потім над морськими хвилями. Аж ось нарешті по корпусу пробігла зеленкувата блискавка, коли катер пройшов крізь силове поле планети.
– Тімо, ти мабуть вперше в житті розмовляв з лорні, – спитала Лана.
– Вірно. Мені доводилось спілкуватися з морі, мейзі, аторі, одного разу наш капітан і його дружина розмовляли з кріонами, а я був поряд, а з лорні і трінами бачився лише здалеку.
– Лорні, особливо жінки, полюбляють домінувати в розмові з представниками інших видів, крім трінів і кріонів, і особливо це стосується чоловіків. Морі і мейзі будуть навпаки – підлаштовуватися під нас у розмові, але чоловіків це не стосується. Схоже це наша генетична пам’ять ще від інсектоїдних пращурів де домінували королеви. Міас повідомив, що у більшості з вас немає інсектоїдних генів. Тріни і кріони намагаються домінувати над всіма видами, особливо кріони.
– Лано, а яка роль інсектоїдних генів?
– Вони полегшили Міасу імплантацію свідомості з інсектоїдного в антропоморфне тіло. На нашу зовнішність вони не мають жодного впливу, але впливають на поведінку та характер. Кріони колись були грізними хижаками-шершнями на Цексі і некоронованими королями планети. Тріни – великими хижими осами. Їх також всі боялися крім кріонів. Лорні – грізні джмелеподібні розумні істоти. Аторі були розумними бджолами, мейзі – мурахоподібними формами, морі – розумними термітами. Саме тому морі і мейзі навіть зараз будують піраміди і частина споруди знаходиться нижче поверхні.
– А онги?
– Розумні таргани. Ще на Цексі вони вели прихований, таємничий спосіб життя, виходили зі свого сховища лише вночі, уникали інших видів розумних істот. Першими покинули Цекс, ховаючись у найвіддаленіших частинах Галактики. Загибель Цекса вплинула на них найменше. Але зараз цей вид все-одно знаходиться на грані вимирання, незважаючи на його нинішню багаточисельність.
Ось вони вже на безпечній відстані від планети, Тімо проклав курс до Валли-223 і увімкнув нейтронний двигун. Планета різко перетворилася на крапку і зникла. Через півгодини катер матеріалізувався поблизу Валли-223. Тімо поступово вивів планетоліт на орбіту планети. Як вона була схожа на Землю, такий же неозорий океан, спіралеподібні скупчення хмар, лише контури материків були іншими і планета була значно чистішою і більш заселена рослинами і тваринами. Серед десятків дуже схожих між собою кораблів він знайшов Блискавку. Ще через годину катер вже був у палубному відсіку Блискавки, а Тімо представив Лану капітану Марчуку.
– Дивна поведінка Міаса, – сказав Влад, коли Тімо представив детальний рапорт, про все, що відбулося, – я попрошу Глорію зробити запит безпосередньо до Міаса.
Одинадцять днів вони пробули на орбіті Валли-223. За цей час вони організували за допомогою Лани, яка добре знала свій світ десятки експедицій в різні куточки планети. В останні два дні перебування Блискавки на орбіті Лана запропонувала екіпажу відпочити на одному з островів в океані. Білосніжний пісок, коралові рифи, зелені зарості пальм на березі, гарні різнокольорові доріжки, привітні місцеві мешканці всіх можливих рас Валли-223 та інших видів розумних істот Зоряної Федерації. Але коли Тімо бачив все це, він починав думати, що такою ж могла бути зараз і його рідна Земля і його охоплював сум.
– Тімо, пішли купатися, – потягла його до води Лана, – і чому ти засмучений, розкажи.
Тімо вирішив розповісти їй про Землю і причину свого смутку. Він коротко описав ту шкоду, яку людство завдало планеті Земля за сотні років.
– Насправді я добре тебе розумію, молоді, незрілі цивілізації нерідко можуть завдавати непоправної шкоди своїм світам. Цекс в свій час також втратив більшу частину свого рослинного і тваринного світу, на планеті також вирували жорстокі війни, океани, моря, ріки, озера та повітря були забруднені, грунти деградували. Саме тому інсектоїди покинули планету, хоча без неї вони не могли довго існувати. Цекс вже помирав, ще до того як велетенський спалах Супернової на відстані всього двох світлових років спопелив на ньому все живе, випарував океани і здув з планети атмосферу. А потім потужна ударна хвиля перетворила планету на хмару космічного пилу. Але Міас знайшов спосіб врятувати нас, думаю він допоможе і вам повернути вашій планеті первинну чистоту, біологічне різноманіття та красу. На відміну від Цекса, Міас зберіг весь генофонд біосфери вашої планети, у нього величезний досвід тераформування та штучного відтворення біосистем.
– Катастрофа Землі і Цекса не повинна більше повторитися, ніде в Галактиці. Ми повинні зробити для цього все можливе. Для цього людство повинно змінити підхід до довкілля. Останні півстоліття нам вдалося зробити Землю трохи чистішою, але проблема перенаселення зводить багато зусиль нанівець.
– Проблему перенаселення Міас та інші цивілізації Зоряної Федерації допоможуть вам вирішити, нових тераформованих планет зараз в кілька разів більше ніж потрібно для розселення, а ваш унікальний досвід ізольованого існування, насправді має велику цінність для Міаса і для Зоряної Федерації. Поглянь на зоряну систему Валли. Саме таким буде майбутнє Землі та інших планет Сонячної системи.
Лана першою ступила в теплу, прозору воду океану, Тімо вслід за нею. Добре плавати він навчився ще вдома, в басейні дитсадка рідного Гельсінкі, а потім вдосконалював навички плавання в школі та в Академії. Вода була дуже чистою та прозорою і Тімо добре бачив зграйки різнобарвних рибок, корали та мушлі на дні, водорості, крабів, морських змійок та інших морських мешканців. Над ними кружляли зграї морських птахів.
Вперше за багато місяців, з того моменту коли він покинув Землю на борту рейдера Акула, Тімо провів ніч на поверхні планети під сяйвом Місяця, якщо не зважати на ніч проведену в космопорту Землі без сну напередодні відбуття на борт Блискавки. Лана запропонувала йому прогулятися вздовж берега. Над ними сяяв супутник планети. Нанороботи Міаса суттєво покращили зір і Тімо бачив гладку водну поверхню крізь серпанок хмар та пояс із дев’яти рядів шестикутних плаваючих платформ вздовж екватора супутника, які подекуди буди закриті смугами хмар. Хвилі час від часу накочувалися на берег і приємно хлюпотіли по їхніх ногах.
Далі буде....

Написати рецензію

Рекомендувати іншим
Оцінити твір:
(голосувати можуть лише зареєстровані)
кількість оцінок — 0
 
Головна сторінка | Про нас | Автори | Художні твори [ Проза Поезія Лімерики] | Рецензії | Статті | Правила користування | Написати редактору
Згенеровано за 0.80725693702698 сек.
Усі права застережено.
Всі права на сайт належать ТОВ «Джерела М»
Авторські права на твори та рецензії належать їх авторам.
Дизайн та програмування KP-design
СУМНО
Аніме та манґа українською Захід-Схід ЛітАкцент - світ сучасної літератури Button_NF.gif Часопис української культури

Що почитати

Історія Європи. Український погляд
Кожен з нас має знати історію власного народу. Бо історія – це його посвідка на проживання на рідній …
Погляд на світ через призму пародії.
«Прометей поміж грудей» – тільки ця провокативна назва збірки чого варта! І це не натяк, це те, про …
День Соборності України
Вітаємо всіх з днем Соборності! Бажаємо нашій державі незламності, непохитності, витримки та величчі! …
Українські традиції та звичаї
Друзі! На сайті “Онлайн Криївка” є дуже цікава добірка книг про українські традиції та звичаї. …