Українська банерна мережа

Украинская Баннерная Сеть
 
 

Жанри

Гоголівський ФОРУМ




AlmaNAH






Наша статистика

Авторів: 2698
Творів: 51558
Рецензій: 96010

Наша кнопка

Код:



Ошибка при запросе:

INSERT INTO `stat_hits` VALUES(NULL, 47363, 0, UNIX_TIMESTAMP(), '18.225.56.79')

Ответ MySQL:
144 Table './gak@002ecom@002eua_prod/stat_hits' is marked as crashed and last (automatic?) repair failed

Художні твори Проза конкурс

Літній конкурс мініатюр.Твір №5. Лібрето. Автор Ірина Герасименко. Поза конкурсом через перевищення кількості знаків.

© Уляна Янко, 29-06-2019
Смажило, мов у  пеклі. Муза плюнула і гайнула у відпустку  в Шарм Ель-Шейхіський готель з басейнами і кондиціонером. Залишене «на коня» натхнення не витримало лихої долі й спекло само із себе пиріжки-погорільці.
А дедлайн наближався.
«А. А  Герасименко. Чорт із Табакерки. Лібрето», – всоте вивела розімліла від спеки  рука і безсило хляпнула на стіл. «Перо» скотилося списаним заголовками аркушем і звисло з краю стільниці.
– Дрію, зупа стигне! Йди їсти, чуєш?! Мені треба на базар, більше кликати не маю часу, як не прийдеш зараз , то будеш їсти зимне,  – долинули  голос дружини і за ним грюкіт вхідних дверей.
– Та йду, - сам до себе пробурмотів чоловік і спересердя додав. – Чорт би побрав  роботу вліті, чорт би пробрав  дедлайни і цю немилосердну спеку!
В дзеркалі шафи  відбилося  бліде неголене обличчя, набряклі повіки під насупленими бровам, стражденно скривлений рот. П’ятірня проїхалася скуйовдженою чуприною. Андрій Андрійович посунув обідати. В коридорі почув характерний  дзенькіт посуду і хмикнув: «Ти диви, не піша ще, чекає». З фразою «Ти ж моля турботлива пташечко» зібрався голубом запурхнути  в кухню. Та від побаченого  оторопіло завмер у порозі. Біля столу, накритого на двох, поралась  не Люба, а якийсь тип.
– Я вам до юшечки ще м’ясця докинув, – дружньо підморгнув незнайомець, на вигляд – ровесник Андрія Андрійовича,  чолов’яга років тридцяти п’яти-сорока. Кивнув на непочату пляшку «На бруньках» – Може до обіду по чарочці?
– А ви хто? – глухо витиснув із себе Герасименко,  напружено вчепившись  руками за одвірки.
– Не лякайтеся, я не грабіжний і не бандит, – розплився  широкою усмішкою лисуватий смаглявець і відкоркувавши пляшку. Хлюпнув кришталеву рідину в келишки. Правою рукою простяг  поетові чарку, лівою  люб’язно підсунув табуретку. – Ну ж бо, пане Андрію, вмощуйтеся,  будь ласочка.
Герасименко машинально взяв  чарку. Сів.  
– Будьмо, – незнайомець підняв келих і залпом перезилив собі в горлянку Поет понюхав вміст своєї
–Не отруєна, не бійтеся. На здоров’ячко!
Горілка приємно обпекла гортань і Герасименко крекнув.
– Бутербродик,  – подав незнайомець тарілку, на якій красувалася гірка канапок зі шпротами. Поет закусив.
– Я Тибі, Тиберій Тиберійович, –смаглявець цокнув між собою келишки і  один подав своєму візаві. – За знайомство!
– Власне яким макаром ви опинилися у моїй квартирі? – Герасименка трохи повело від алкоголю в спеку, але осторога все ще не зниула.
–  Дзинь, – білозубо ощирився Тиберій Тиберійович,  –Третій  – за любов. До дна! А тепер бульйончику!
Після третьої чарки  і кількох ложок гарячої юшки краплі поту рясно вкрили обличчя і шию поета. Він покинув їсти і почав вацькати шкіру серветкою.  
– То скажеш нарешті звідки взявся? – стукнув кулаком по столу розпашілий поет. – Дай вгадаю – ти Любчин родич? Чи може… її…тойво.. ? Дядьку, я  тобі зара покажу, як  шуримуритися до моєю Любки! –- очі Андрія Андрійовича налилися кров’ю, він оперся об стіл  руками і  важко  зіп’явся на ноги. Кулак просвистів повз  смуглий гачкуватий ніс .
–Та йой. Заспокійся, друже, я ні той і сой. Я – чорт. Дідько. Лисий.  
– Хто-хто? – булькнув Герасименко і, як лантух, хляпнув на табуретку.
– Дідько лисий. Ріжки бачиш? Отож Ти мене кликав – ось він я. Не треба  знову витріщатися і  лякатися. Я прийшов  не шкодити, а допомогти. Розумієш, у нематеріальному світі теж є свої закони. Трапилося зловживання повноваженнями. Часом буває. Якщо через таке ситуація на землі стає критично-аномальною, мусимо відповідати. І все виправляти. Не буду довго пояснювати «що?», «чому?» і «як?». Скажу коротко і про суті: мене призначили  замість музи. Так-так, тобі не причулося. Яка назва лібрето? Оу, чудова назва. Зараз організуємо за найвищим розрядом.
Чорт Тиберій вискочив з-за столу і  клацнув пальцями.
Не встиг поет муркнути,  як зі столу зникли прибори і страви, а просто  перед його носом виріс стос аркушів. На верхньому було видруковано великим жирним шрифтом  «А. А  Герасименко. Чорт із Табакерки. Лібрето»
– Вуаля, – смаглявець  схилився  у реверансі.
Від стресу Андрій Андрійович геть протверезів. Схопив рукопис і  почав читати. Текст лібрето був геніальним. Поет просльозився і кинувся обіймати свого благодійника.
– Я тобі.., ти мене….
– Знаю, врятував. Не вартує подяки, –  чорт задоволено погладив пухкою долонею глибоку залисину і зловісно сяйнув білосніжним іклом. —Лише одна манюсінька послуга.
«Послуга? Ну так, як він міг забути. Душа!» – від раптового  усвідомлення оплаченої ціни світ поплив перед очима, закрутився-завертівся і поніс кудись у чорну безодню.
– Гов, тобі недобре? Що з тобою? Отямся! – почув Герасименко  чортів голос над собою, але  десь далеко вгорі.  Спробував підняти голову, щоб побачити його,  але  не зміг.
– Дрію, прокинься, – поет відчув як щось  боляче гупнуло межи плечі , вхопило за шкварку і потягло з  чорної ями до світла. Герасименко  відчайдушно затряс головою і нарешті пролупив очі.
– Ну нарешті. Геть від спеки очманів. На, випий квасу –  зимний,  з холодильника.
Андрій Андрійович машинально схопив склянку і вилив у себе живильну вологу, яка помогла йому  трохи очуняти після кошмару.
– Дякую, Любцю. І за бульйон теж, дуже смачно, –  Герасименко скорчив подобу усмішки  і цмокнув дружину в щоку.
Ясна річ, ніякого стоса з рукописом на столі не виявилося. Звісно, це був сон. Добре, що це був лише сон. Поет з полегшенням зітхнув і почалапав  до ванни освіжитися.. Після прохолодного  душу повернувся в кабінет і ввімкнув вентилятор.  Взяв списаний   численними «А. А  Герасименко. Чорт із Табакерки. Лібрето», зіжмакав і кинув до смітника. Тоді взяв чистий аркуш і почав штурмувати  мозок,  силкуючись пригадати хоч слово з геніального дідькового рукопису.
А що? Подейкують, геніям пера  таке  часом вдається.






Написати рецензію

Рекомендувати іншим
Оцінити твір:
(голосувати можуть лише зареєстровані)
кількість оцінок — 0

Рецензії на цей твір

[ Без назви ]

© , 30-06-2019

твір поза конкурсом,

© Уляна Янко, 29-06-2019
 
Головна сторінка | Про нас | Автори | Художні твори [ Проза Поезія Лімерики] | Рецензії | Статті | Правила користування | Написати редактору
Згенеровано за 0.038459062576294 сек.
Усі права застережено.
Всі права на сайт належать ТОВ «Джерела М»
Авторські права на твори та рецензії належать їх авторам.
Дизайн та програмування KP-design
СУМНО
Аніме та манґа українською Захід-Схід ЛітАкцент - світ сучасної літератури Button_NF.gif Часопис української культури
Реклама: https://obedykom.ru сытные комплексные обеды с доставкой.

Що почитати