Хочеш чаю з лимоном. Звичайно, сам по собі тобі чай не цікавий, тебе чарують лимонні кружальця. Береш у руки ножа і я питаю чи вмієш. Кажеш – аякже, і що зробиш усе обережно. В наступну хвилину у тебе порізано палець, ніж дзеленькнув по блюдцю. Поруч завмер майже цілий лимон. Єдиная крапелька, бачу твою першу кров – ледь проступає, маленька така, що майже не злюсь. Пальця затис, зводиш вражено очі. Прикручую швидко вогонь на плиті, розгинаюсь, знімаю з плеча вологий від пари рушник і обмотую цятку. Все. Цукор ти вже поклав і сам розмішав, жагу звершень на час потамовано. Не розливай, отак, пий, він вже не гарячий.
Згодом влітаєш до спальні, бух на коліна, і тягнеш з-під ліжка грубезну коробку. Пальці із хистом маестро пірнають по іграшки, підносиш по черзі потрібне: зігнутих і гордовито прямих, з руками навскид і рівно по швах, оскалених і незворушних – усіх розмірів і кольорів застиглих солдатиків. В руках машин-гани й каміння, шаблі, дволезі сокири і в’язки гранат. Докупи, сюди ж – з металу й пластмаси, сріблясті і чорні, і півпрозорі відтінку алое військові машини.
Двір за склом обмацає темрява, підходжу до вікон, старанно засмикую штори. Тоді натискаю на кнопку і екран шепче барвами кадрів. Мощусь на дивані, й солодко, до пальчиків ніг, витягуюсь в струнку; розкинувши руки, віддаюсь першому ліпшому фільму. З дивана не видно, як зображення нерівними смугами дзеркалиться в дверях шафи напроти. І як перед шафою ти на підлозі шикуєш дві сили. По один бік наші – сріблясті, з шаблями, на конях, по інший – одразу за твоїми колінами три, четверо, п’ять – збирається ворог. Подумавши, додаєш іще двох, поганих завжди бува більше. Напад! Підступний – ворог рушить кордони – на таке ніхто не чекав, але даєш гідну відсіч. З сухим стуком плазом лягають загиблі, знову наскок, швидкий хаос сутички, ще кілька пострілів, крики і – перемога! Ці руки кладуть і вони ж воскрешають: підводиш убитих, вертаєш усе по місцях і війна спалахує знову. Знову хтось падає. Сопеш, зосереджений.
Ворог змінює тактику, ти теж маєш вже досвід – події розходяться ширшими колами. Сунеш бійців: ще, швидко, давайте, давайте! Дивом минають ворожий вогонь – живі! Маневр. Переламний момент і противник починає тікати. Переслідуєш. В тебе гарна команда. Хитнувшись, рукою щось ледь зачепив. Озираєшся: твій, лежить. Ти, як був, з відведеним ліктем, завмер від уколу – тоненько, під самеє серце – підняти зараз буде нечесно, а значить його, тут, більше нема. І рукою цього не поправиш. Тому що тепер, знаєш точно, є речі, які ідуть назавжди. Як цукринки у чашці, що танцювали сьогодні за ложкою, поки, спрозорівши, не зникли в чаї усі. Ось і тут не зарадиш: цей цукор уже не вернеться. Одну штору таки не дозакрила і ніч чорніє в кімнату тоненькою смужкою. Титри, фільм закінчився, телевізор мовчить і з твого кутка біля шафи теж не чути ні звуку.
Усі права застережено.
Всі права на сайт належать ТОВ «Джерела М»
Авторські права на твори та рецензії належать їх авторам.
Дизайн та програмування
KP-design