Українська банерна мережа

Украинская Баннерная Сеть
 
 

Жанри

Гоголівський ФОРУМ




AlmaNAH






Наша статистика

Авторів: 2685
Творів: 51005
Рецензій: 95754

Наша кнопка

Код:



Ошибка при запросе:

INSERT INTO `stat_hits` VALUES(NULL, 46429, 0, UNIX_TIMESTAMP(), '3.145.163.58')

Ответ MySQL:
144 Table './gak@002ecom@002eua_prod/stat_hits' is marked as crashed and last (automatic?) repair failed

Художні твори Проза Фантастика

Пошуки дому (розділи 21-30)

© Tetiana Bila-Vahromeeva, 15-09-2018
Розділ 21
Ми усередині цього величезного корабля … Стоїмо і дивимося на те, як розглядає нас Віталік. З ним Надія, як завжди, у всьому рожевому.
- Чому Ви тут? – Запитав Вадим.
- Віталік хотів забрати свої малюнки, які спочатку боявся з собою брати при поселенні. – Відповіла Надя.
- Ми прийшли за моїми роботами, я і Надя, почали збирати, думати, як краще їх перенести. Корабель до цього вже відключився. Ніхто не зміг знайти причину і знову включити його. Це космічне судно було залишене. І тут тимчасово були залишені мої картини. Але я не хотів надовго з ними розлучатися. Ось і вирішив забрати. Ми були постійно на зв'язку через рацію. І чули все, що відбувалося у момент захоплення. І бачили. Все бачили: як повелися люди, що почали робити. Я відключив наше віконце в цій рації. Отже ми змогли бачити їх, а вони не підозрювали, що ми за всім цим спостерігаємо. Загалом, я все вимкнув, щоб нас випадково не засікли через рацію. А повертатися ми не зважилися. Та до кого? До ворогів? Врешті-решт: тут вистачить їжі мені, Наді, моїм дітям, внукам, правнукам, навіть якщо їх вийде тисячі.
- Дітям, яких народить Надя? Або тут ще одна жінка притаїлася?
- Ми тут провели прекрасні чотири роки удвох. І я хочу все своє життя провести з Надею. – Сказав Віталік.
- Чому не відлетіли?
- Хіба художники уміють управляти цим? – Здивувався Віталій.
- Добре, що тут опинилися художники, а то нам би ні на чому було б відлетіти. – Зрадів Аркадій.
- Гаразд. Нам пора вирішити проблему, із-за чого відключився корабель. Підемо в апаратний відсік. Тільки не всі. Тільки ті, хто розбирається в цьому. Чизи залишаться тут, на капітановому містку. Аркадій, Таня, Дарина, хай Валентин теж, підуть зі мною.
За цей час нічого не змінилося на кораблі. Тільки з'явився пил. І рослини в саду сильно розрослися.
Ми увійшли до апаратного відсіку. Вадим відразу попрямував до шаф з блоками. Виймаючи по черзі кожен, він шукав вади.
- Тут згоріло. І тут. І на цій платі. Ось і тут. Нічого собі! Скільки тут ремонтувати! Треба вибрати необхідне, а інше потім полагодимо. Тут же повинні були бути запасні блоки? Де ж вони? Ця робота надовго. Так, відбираємо головне, перевіряємо зв'язок. Потім ремонтуємо. Бігом. Принесіть мені ящик з мікросхемами. Схоже, на кожній платі згоріла як мінімум одна мікросхема. Зараз перепаяємо… Одна готова. Добре! Ще. Наступна… - Розбирався в проблемі капітан. – Друга плата готова… Ставимо блок на місце. Так! Запрацювало! Тепер інші блоки полагодимо… У цьому ящику немає потрібної мені мікросхеми. Принесіть мені інший ящик, який на верхній полиці, – там те, що рідко використовується.
Вадим ремонтував, перевіряв. Ми йому допомагали, чим могли. За роботою пройшло десь дві години. Нарешті, довгождане:
- Готово. Все працює. Готуватимемося до вильоту. – Обрадував нас капітан.
Так, я вийшла заміж за генія. Генія на ім'я Вадим…
Ми поспішили на капітановий місток. Вадим всіх построїв. І дав розпорядження:
- Готуємося до вильоту. Я управлятиму кораблем. Всі залишаються тут. Ніхто не йде по кімнатах. Мені може прігодіться в нагоді допомога кожного. Я можу сам справитися, але мені буде важко одному. Ви мені всі потрібні. Павла покладіть в лікарняну кімнату і закрийте, щоб нам не нашкодив. Прив'яжіть його до ліжка. Тільки міцно. Займіть хоч які-небудь місця. Стартуватимемо.
Всі розселися на місцях, призначених для команди управління кораблем. І стали чекати.
Вадим перевіряв роботу систем, роботу і шум двигунів, настроював зоряну карту, сонячні батареї розкрив, прокрутив, закрив. Перевірив наявність сонячних зондів на кораблі. І стан їх автоматики. Перепрограмував головний комп'ютер.
- А летіти куди будемо?
- Поки не знаю. – Сказав капітан. – В Космос. Подалі від цієї планети. Є ще варіанти, які ми не встигли перевірити. Головне, щоб ми не потрапили на ноніусів: на їх головну планету або захоплену провінцію. Шукатимемо потрібні нам планети. Харчів нам вистачить на декілька поколінь. Корабель великий, а нас дуже мало.
- А як інші?
Капітан промовчав. Ніхто не знав, чи повернемося ми коли-небудь сюди. Та і взагалі небезпечно повертатися на Білу планету.
- Вже світанок. Місто, напевно, вже прокинулося.
- Ось тому треба поспішати… 10, 9, 8, 7, 6, 5, 4, 3, 2, пуск. Полетіли! – Вадим міцно тримав кермо корабля. – Трансформуємося. Тримайтеся, палуба обертатиметься, щоб стати на потрібне місце. Краще пристебніться. Включаю гравітацію. Стискаю наше віяло зі сонячних батарей. І – полетіли!
Всі вигукнули з радісними схвалюючими криками та поплескали в долонях.
- Останні шари атмосфери планети вже пройшли. Входимо у відкритий Космос.
Космічний корабель плавно пересувався в просторі. А я дивилася, як Біла планета ставала все менше і менше, а потім і зовсім зникла, зливаючись з темнотою та розчиняючись в світлі зірок, що оточують її.
Розділ 22
- Підійдіть до мене. Я Вам покажу, куди ми летимо. Це сузір'я Аріна. Там повинна бути планета, схожа на нашу Землю. Влаштовуйтеся зручніше. Подорож займе якийсь час. Я задав координати бортовому комп'ютеру. Поставлю на автопілот. Я періодично перевірятиму, куди слідує корабель. Та він сам скаже, якщо зіб'ється з траєкторії. Звичайно, якщо не відбудуться які-небудь збої в роботі системи. А поки я тут не потрібний. Всі вільні. Танюшечко, підемо, поговоримо. Ми останнім часом так мало приділяли один одному уваги.
Всі розійшлися по кімнатах. Даша, Валентин, Настя, Аркадій та інші члени команди зайняли свої улюблені кімнати. А чизов просто розселили поряд у вільні кімнати. Ці каюти стали вільними, тому що їх власники залишилися рабами на Білій планеті.
Почалося звичайне життя.
Розподілили обов'язки, хто, чим займається на кораблі. Вадим вирішив влаштувати всім універсальний прискорений курс навчання всім необхідним знанням, які можуть прігодіться в нагоді для управління цим величезним космічним кораблем.
І ми знову зажили звичайним звичним життям: робота, навчання, вільний час і відпочинок.
Цариця завагітніла від Валентина. І повинна народити через чотири з половиною місяця. Прискорено у них, у цих чизов.
Ми з Вадимом зажили сімейним життям, розмістившись в його капітановій кімнаті.
Я продовжила вести щоденник, описуючи в ньому всі події, які відбулися з нами. Помріяла, захотіла повернутися додому, на нашу Землю. Але туди не можна.
Якось увечері (по годиннику можна оцінювати, вечір у нас або ранок, інакше ніяк не  відмітиш різницю, в Космосі немає ні дня, ні ночі, тільки майже вічне світло навколо палаючих зірок і безмежна тьма, переплетена з цим світлом) Вадим дав цікаву ідею.
Він обійняв мене і сказав:
- Я хочу на море. Ні на одній планеті вже не буде нашого земного моря. Що, якщо використати ті тимчасові двері, які ми виявили на Білій планеті?
- Там же все зруйновано? І ноніуси правлять на тій землі. Або що? Є інші шляхи?
- Що, якщо влетіти в ту печеру через той желейний простір на цьому кораблі і, не зупиняючись, покинути Білу планету, але в іншому вимірюванні? І повернутися на нашу планету Земля. А раптом вона і в тому паралельному світі існує? І вона там така ж, яка була у нас? Я так хочу повернутися на нашу планету. Я так хочу ще раз побувати на морі, скупатися в ньому, а не шукати жалюгідну подібність моря на інших планетах. І в цих нікчемних копіях я ніколи не зможу поплавати. Я хочу додому, на Землю. І я хочу на море. На Азовське, на Червоне, на Чорне – все одно, лише б було море. Прекрасне, спокійне, таке, що переливається всіма фарбами палітри…
- Може потім, якщо нічого іншого не знайдемо. Може тоді нам ризикнути? Не можна ж всіх підставляти ради одного свого бажання. Нам треба знайти дім. Для цього підійде будь-яка планета, схожа на нашу Землю. Не можна всіма ризикувати. Хай утрясеться все. Ми знайдемо нову планету. Там залишимо нашу команду. А самі можемо спробувати. Тільки на маленькому кораблі, який швидше переміщається, чим увесь цей. Тут же є ще окремі маленькі конструкції на декілька чоловік. Хай це буде наш запасний варіант. Який може нічого хорошого нам і не принести. Ми ж не знаємо, наскільки зруйнувалася Біла планета в тому вимірюванні. І що зараз відбувається на ній? Може, замість неї там такий же вакуум. А перейшовши через цей кордон в печері, ми можемо опинитися невідомо де. І там теж можуть з'явитися ноніуси. Раз вони тут існують. Давай все обдумаємо. І рішення ухвалимо тільки потім, коли не знайдемо жодної відповідної планети, яка стане рідним домом. А поки хочу вірити, що ми знайдемо потрібну нам планету. І поселимося на ній краще за будь-яке інше небесне тіло.
Наступного дня, коли ми снідали в їдальні, Дарина підійшла до нас стурбовано і почала розмову так:
- А чому ми летимо саме на цю планету? Тобто ми летимо до сузір'я Аріна до планети Аліна? Так?
- Так. А що? – Відповів Вадим.
- Справа в тому. – Продовжила Даша. – Що таке схоже сузір'я є в документах ноніусів. Я всю ніч перечитувала, порівнювала і шукала схожість. У картах ноніусів, звичайно, інші назви. Але я прорахувала координати Білої планети, знайшла її в їх картах. Потім відклала траєкторію, куди ми летимо, на карті ноніусів – і вийшло, що ми летимо прямо в провінцію цього ворожого народу. Якщо, звичайно, я все правильно зробила. І якщо правильно знайшла нашу Білу планету в цих картах ноніусів.
- Я перевірю. А які координати головної планети ноніусів, щоб ми випадково не потрапили в самий центр проживання загарбників? – Запитав Вадим.
- Я ще працюю над цим. – Відповіла Дарина. – У ноніусів стільки планет, що я втрачаюся назвати їх головну планету. Хоча в документах описані назви, координати, структурні схеми, що до чого відноситься, все одно важко розібратися в логіці чужої цивілізації. Є одна дуже крупна планета, але про неї особливо нічого не написано. І є дуже маленька планета, яка постійно фігурує у всіх записах. Чи то це основне їх проживання, чи то це військова база, з якої починаються всі дії ноніусів. Ви не поспішайте з наближенням до цієї планети. А я постараюся щонайшвидше у всіх документах ноніусів, які у мене є, знайти відповіді на основні питання. Я принесу переклади, як тільки закінчу з цією справою. І відразу принесу. Принесу й оригінальні описи, і переклад. Може, я в чомусь помилилася. Треба все перевірити. Але комусь іншому: може, я щось неправильно розшифровую або в розрахунках якась помилка, яку я ніяк не можу знайти. Не помічаю її – і все!
- Тоді принеси мені оригінал. Я сам подивлюся. І спробую перевести. А ти потім принесеш і переклад. Разом порівняємо. – Запропонував капітан.
- Добре. Тоді відразу після сніданку. – Погодилася Дарина.
- Смачне м'ясо. Це Настя готувала?
- Так, я теж брала участь в приготуванні. Але основним кухарем на сьогодні була Цариця – дружина Валентина. – Відповіла Настя. І додала через невелику паузу. - Цариця знає стільки цікавих і зовсім нових для мене кулінарних рецептів, що я завела новий блокнот і в нього записую всі дивні рецепти чизов. А потім опублікую цю книгу по приготуванню цих цікавих і принадних блюд в співавторстві з Царицею. Це буде дуже корисна для всіх нас збірка чогось смачненького.
- Ну-ну, осмілюйся…  
  Розділ 23
Ми наближаємося до сузір'я Аріна. У цьому сузір'ї нас цікавить тільки сонячна система, в якій є планета під назвою Аліна. На ній всі умови дуже схожі із земними. Просканувати планету не вдається, тому що вона постійно покрита густим туманом. У Космосі планета здається бежевою зі ставками синього кольору. Природно: бежевий колір відповідає поверхні, синій – воді. Хто її населяє – це невідомо. Потрібно підлетіти ближче, що вельми небезпечно. Але ми ризикнемо.
У даних, які надала Дарина, неможливо повністю розібратися. Залишається сумнів: належить планета ноніусам чи ні. Переклад записів ноніусів виходить неповним. А зрозуміти все, що в цих документах описано – не вийшло. Видно, аж надто різна у нас будова мозку.
Ми все ближче і ближче до нашої мети.
Ця мета – планета Аліна.
Входимо в шари атмосфери. Виконуємо посадку.
Описувати, як сіли – не дуже цікаве заняття. Можна відкрити довідник по управлінню космічним кораблем – і перечитувати список дій багато разів день за днем.
Ми на планеті. Корабель стоїть у вертикальному положенні. Поки приземлялися – побачили поселення.
Побачили пізно, тому що туманна планета, погана обзорность на відстані, але, на щастя, встигли вирулити і зупинитися трохи подалі від цього поселення.
Істоти на планеті Аліна (можна її назвати просто: планета Туманка із-за великої кількості туманів) маленькі, що логічно обгрунтовано. Планета велика, відповідно все росте маленьким і навіть карликовим із-за величезної гравітації. Й рослини схожі на дерева банзай, такі ж маленькі. Деяка рослинність ще менша.
Ми не поспішаємо виходити з космічного корабля. Намагаємося все розглянути. Запускаємо супутник-вертоліт, який огляне прилеглі території.
Істоти поводяться дуже дивно: ми прилетіли, а вони нас не помітили.
Ці мешканці тутешніх місць схожі на наших маленьких мавпочок. Але тільки ходять вони зі знаряддями в руках і якимись будівельними матеріалами, а не з фруктами, як це робили наші брати менші на планеті Земля.
Будиночки у них простенькі, схожі на хатини. Але тільки складніше конструкція, чим у чизов.
Ні! Це ж дивно! Хтось прилетів на їх планету, поселився або розмістився поряд, в двадцяти кроках від них, а вони навіть не реагують на наш космічний корабель!
Це що? Звична для них справа? Невже сюди щодня хтось залітає? І їм абсолютно все одно: займаються своїм господарством і якимсь будівництвом – й інше цих мавпочок не хвилює?
Або вони нас не бачать?
Дивно це. Не поспішатимемо виходити з корабля. Оглядимося. Отримаємо дані з нашого спутника-вертолетіка (він розмірами, як іграшковий вертоліт), а потім вирішуватимемо, що робити далі.
Ми усілися на капітановому містку та уважно стали стежити за зйомкою нашого супутника.
На цій планеті істоти дуже волохаті. Очі маленькі. Сірого відтінку. Взагалі, істоти ці всі сірі. На голові дивні зачіски, пальмочки, що нагадують, які роблять мами своїм дуже маленьким дочкам, коли ще локони короткі. Але у них ці локони, що виходять з пальмочек, були довжелезні й такі ж сірі, як все тіло.
Супутник полетів далі. Наш корабель, як ні повертай наш вертолетік, вже був не видний нашій відеокамері. Супутник перелітав через піднесеності, через красиві річки. Зафіксував якихось тварин, схожих на кенгуру, добре зняв на камеру, що можна було побачити, як вони дихають.
Години через дві супутник зняв якісь великі та чорні силуети перед собою.
Ми збавили швидкість, опустили вертолетік ближче до землі. Та направили на ці лякаючі силуети.
Чим ближче підлітав супутник до тих чорних плям, тим виразніше ставало видно, що це величезні космічні кораблі, озброєні, щоб знищувати, підпорядковувати, примушувати.
Ми жахнулися.
- Це ж кораблі ноніусів! – Вигукнула Дарина.
- Що вони тут роблять?
- Як що? Захоплюють!
- Тому ті мавпочки на нас не реагували! Вони теж очманілі! Та теж постійно будують!
- Дістали ж ці ноніуси! Куди ні прилети – скрізь вони! Вони збираються весь Всесвіт підкорити?
- Де їх планета? Треба їм показати їх місце!
- Спочатку нам треба забратися звідси непоміченими! – Зауважив капітан.
- Вже пізно. Нас помітили.
У цей момент якісь щупальця схопили наш спутник-вертолетік. Подивилися глибоко в нашу камеру. Ноніус покривлявся нам. І прямий ефір закінчився. Камера відключилася.
Ми хвилину сиділи, не рухаючись і нічого не кажучи.
Потім схопилися, коли несподівано почули крик капітана:
- По місцях! Забиратимемося звідси! Якнайдалі! Злітаємо!
Вадим запустив системи, що відповідають за політ. Космічний корабель різко рвонув вгору, відриваючись від поверхні планети.
Ми покинули атмосферу планети Аліна та вже були в Космосі, як раптово перед нами з'явився інший космічний корабель, схожий на тарілку. Він застиг перед нами. Було видно, як відкриваються шлюзи та снаряди готуються вистрілити.
Вадим крикнув:
- Я включаю негативну швидкість! Приготувалися!
Ми бачили, як вилітають снаряди з того ворожого корабля, але у цей момент ми просто зникли з того місця, на якому нас хотіли знищити.
Розділ 24
Ми промайнули крізь Всесвіт на такій скаженій швидкості, що трохи не вилетіли з цієї галактики, не помітивши цього.
Негативна швидкість – це максимальна швидкість, яку підкорила людина, вона дуже близько наближена до швидкості світла. Але все одно залишається ще та маленька грань, яка не дає досягти такої бажаної всіма світловій швидкості.
При включенні негативної швидкості космічний корабель випробовує величезні навантаження. Він на якийсь час виходить з ладу, всі системи вимикаються. Відновити вдається тільки за допомогою сонячних зондів, які обов'язково повинні бути на борту. Сонячні або зоряні зонди (космічні віяла) випускаються в Космос, щоб вони розмістилися біля зірки та за допомогою своїх дзеркал направили світло (енергію) зірки на сам космічний корабель. В цей час саме судно розкриває своє сонячне віяло та оголяє свою обшивку, на якій розміщені сонячні батареї. І все робиться для того, щоб корабель швидко наповнити енергією. І все одно на відновлення потрібні дні, буває і цілі місяці. Просто не укладається в голові, наскільки багато енергії витрачається при використанні негативної швидкості.
Це явище використання максимально досягнутої швидкості людства назвали негативною швидкістю, тому що людина, присутня на кораблі, що летить з такою швидкістю, відчуває своє серцебиття дуже довгим. Рухи тіла здаються томливо повільними. Неначе все зупиняється. Здається, що світ стоїть на місці, а ми рухаємося ще повільніше за цю зупинку. Все завмирає. Наш погляд, здається, годинами дивиться в одну крапку.
Ось ця дія, що з'являється при використанні цієї швидкості, була названа негативною швидкістю.
Ми зупинилися. Навіть аварійні системи не включилися. Ми занурилися в тьму. Все додаткове автоматичне устаткування, яке присутнє на самому кораблі (віяло сонячне у формі парасольки, сама обшивка, зоряні зонди), почало свою роботу. Сонячні зонди розпочали свій шлях до зірок, віяло розпустилося на кораблі, обшивка зі сонячних батарей оголилася.
Космічні віяла оточили зірки і почали передавати світло нам.
Віяло корабля та обшивка з жадністю все це стала приймати.
Судно поступово накопичило зоряну енергію.
І корабель включився, запустивши першу аварійну систему.
Згадується недавнє минуле …. Що тоді відбулося? Спогади лякають…
Секунда пізніше – і наш корабель би перетворився на купу осколків, що впорядковано розлітаються з однієї загальної крапки. Відчули б ми смерть? І що це? Як це?
В якомусь фільмі було сказано: «Чим більше ми вивчаємо смерть, тим більше розуміємо, що про неї ми нічого не знаємо».
Тиша. Ніхто не сміє нічого сказати. Всі в жаху від вірогідності того, що нас вже могло не існувати. Та в радості, що ми живемо… хай у вигнанні, … але… дихаємо… хай не планетарним повітрям, … але… переміщаємося … хай не на поверхні планети, … але ми дихаємо, живемо, рухаємося – і все інше дрібниця. Людина до всього звикає. До всього пристосовується. Але ми ж не одні. Ми з кимось. З нашими коханими та недавніми знайомими. Ми любимо і нас люблять.
А життя без любові перетворюється на існування. Але можна жити й одним цим існуванням. Тільки чи надовго цього вистачить? І хто захоче так жити? Буває від любові вже нестерпно задушливо. Хочеться побути наодинці з собою, присвятити час собі, а не служінню комусь.
І зробити щось значне. І вже не важливо: чи для людства це буде. Проста відповідь: для себе! Для себе коханій! І вже байдужі засудження інших. Засудження будуть завжди. Особливо, якщо ти переможець.
Але потім все одно стає самотньо. І ми нудьгуємо.
Ось тоді ми біжимо до своїх коханих, не дивлячись на те, що не закінчили свій «великий» план.
- Що нам робити? Вони ж загарбники! Ми із-за них ніде влаштуватися не зможемо. Даша, скільки у ноніусів захоплених планет? Ти це знайшла в документах, які вивчала?
- Близько ста тисяч. Це ті, які придатні для створення колоній. На них може бути життя, а на деяких воно вже є. Та й жителі планет в підпорядкуванні. Ними управляють ноніуси.
- Що ж нам робити? Ми не зможемо так ніде поселитися. Скрізь нас переслідуватимуть вони. Навіть якщо якась планета виявиться тимчасово незайманою – ноніуси якимсь дивом її колись виявлять і прилетять завоювати. Логічно те: якщо ми знайдемо незнайдену раннє планету, то її можуть знайти й інші, у тому числі і ноніуси.
- Давайте знищимо головну планету ноніусів! – Запропонував Валентин.
- І це допоможе? У них може бути багато військових баз на інших планетах.
- Може і не бути, якщо вони прив'язані до певних умов існування.
- У нас же є атомні бомби на нашому кораблі.
- Навіщо нам їх знищувати? Це жахливо. Як можна навмисно знищувати чиюсь планету?
- Вони захоплюють весь Космос. Якщо їх не зупинити – вони поставлять на коліна весь Всесвіт. Силу треба використовувати з добром і розумом, а не підпорядковувати всіх навколо.
- Даша, дай координати розташування планети ноніусів. Ми слідуємо до неї.
- А це справедливо?
- Ти ж сама сказала: близько ста тисяч. Навіщо їм стільки? Треба це зупинити.
- Згодна.
- Я за напад на планету загарбників.
- Дамо їм жару!
- Це ж треба комусь зробити!
- Якщо ми їх не ослабимо – вони знищать нас або поневолять. Але навіщо їм декілька людисьок і десяток чизов? Вони нас одним пострілом – і вирішать свою проблему. Вони ж так спробували,… зробили, тільки невдало для них.
- Всі згодні? Добре. Вивчимо матеріали, підготуємося і полетимо. Зруйнуємо цю планету! Нічого не залишимо. Зробимо з цієї планети прах!
- А як ми підлетимо непомітно?
- У нас є функція на кораблі «антирадар» і ще «невидимка». Антирадар – поверхня космічного корабля набуває потрібної нерівності, щоб відображені хвилі втрачалися в інших напрямах. А невидимка – камери знімають простір за кораблем і відтворюють це зображення перед космічним кораблем. Отже прилади не засікають нашу посудину, а очі бачать зображення, що спроектоване самим кораблем, який зображає види позаду корабля.
- А чому ми не скористалися цим при зльоті? І тим більше, коли перед нами з'явився корабель ноніусів?
- При зльоті не можна, все зайве ховається в обшивку, корабель вибудовує назовні гладку і термостійку поверхню. А при зустрічі з тарілкою ноніусів ми б не встигли. І який сенс? Вони нас бачили секунду тому чітко, а тут корабель плавно розчиняється, поки його зовсім не видно. Вони б про всяк випадок пустили б снаряди, а там – будь-яке пошкодження – і щось вже стає видимим. З цим треба прилітати непомітно, наперед настроївшись на невидимість. – Пояснював капітан принципи роботи. – Треба перевірити працездатність цих систем. Потренуємося і в шлях.
Ми декілька годин відточували виконання команд капітана по переходу з видимого в невидимку. Із звичайного стану в антирадар. Вадим знову провірив всі системи, настроїв головний комп'ютер на проходження до потрібних координат. Остаточні рухи, останні підготовчі вказівки і команди – і ми перетворюємося на невидимку, покриту лусками для заломлення хвиль, і починаємо рух до нашої шуканої планети.
Розділ 25
Ми летимо до планети Імса. Це назва мешкання ноніусів. Нам довелося пробути в дорозі декілька днів, здійснюючи рухи скачками (то негативна швидкість, зупинка на відновлення, то знову ця ж швидкість) перш ніж ми побачили зоряну систему, в якій обертається планета Імса.
Система складається з двадцяти манісіньких планет, найбільша з них – та, яка нам потрібна. Але все одно Імса – дуже маленька планета. Вона менше нашої планети Земля в 2 рази, навіть трішки менше цієї різниці. Тому ноніуси більше нас: тому сприяє менша гравітація на рідній планеті.
Звичайно, наблизившись до мети ближче, ми летимо тепер з включеними антирадаром і невидимкою.  Рухаємося плавно, поволі, даючи можливість камерам якнайкращим способом запам'ятовувати зображення позаду себе і відтворювати його з найбільшою точністю.
Навколо планети застигла в просторі безліч космічних кораблів. Все одно всі вони нагадують тарілки. Тільки одна більше, інша менше. Там же розташована заправна станція. Це, що відбувається, все нам Даша пояснює, поглядаючи назовні і одночасно читаючи описи в документам ноніусів. Кораблі стоять один за іншим, проходячи через якісь умовні ворота, підключаються до якоїсь споруди, яка є їх своєрідною заправкою, потім якийсь час застигають на одному місці, подається сигнал – і корабель, що отримав дозу, йде далі, а його місце займає наступний, такий, що чекав в черзі.
Цей світ красивий. Але ворожий.
І так багато космічних кораблів! Нам буде неефективно зруйнувати тільки планету – треба ще постріляти і в ці тарілочки. Звичайно, ми включимо негативну швидкість. Ось тільки чи встигнемо це зробити?
Ми підходимо ближче. Готуємося ударити по планеті та по корабликах одночасно, будучи поряд, створивши плутанину.
- Невже ми візьмемо на себе такий гріх?
- Або вони, або ми. Ми намагаємося всього лише вижити. З ними ми не виживемо.
- Готуємося. Настроїлися на цілі? Комп'ютер захопив всі основні цілі? Не переживайте, автоматика сама стрілятиме влучно і вибере ту послідовність, яка найбільш ефективна і безпечна для нас у випадку, якщо вони встигнуть відбитися.
Отже, кораблі під прицілом, у бік планети Імса готові вистрілити декілька снарядів.
- Буде ударна хвиля, ми можемо трохи постраждати. Тому ми зробимо так: стріляємо, чекаємо, поки бомби майже долітають до цілей, переконуємося в правильності траєкторій (навіть хоч снаряди і настроєні, і переслідуватимуть свої кораблики в русі), а потім перемикаємося відразу ж на негативну швидкість – і зникаємо. Все робимо швидко, правильно і відразу.
Ми ще трішки підійшли ближче. Тут наш корабель різко втрачає невидимість – і одаровує всіх навколо гарячими подарунками. Коли ми переконалися, що снаряди летять правильно і переслідують свої жертви, ми, не чекаючи вибухів, перемикаємося на негативну швидкість. І корабель набирає неймовірну швидкість.
Позаду себе бачимо яскраві фейєрверки, що вибухають майже одночасно з різних сторін, осколки, що летять, які намагаються нас наздогнати, і хвилі вибухів, що пожирають все на своєму шляху, ростуть в геометричній прогресії, прагнуть торкнутися нас долонями полум'я, але ніяк вони не встигають за нами.
Декілька моментів – як завжди стресовий час в таких ситуаціях дуже сильно розтягується, будь-який короткий шум триває довгими хвилинами – і ми прощаємося з цими видами, ми проносимося через зоряні шляхи (слава богу, нікуди не врізаємося) і виявляємося далеко від місця побоїщ.
І знову ми в темноті. І знову жодної дії на кораблі. Після такого нашому дому, що літає, доведеться довго відновлювати свої сили.
- Може, злітатимемо, подивимося, що там залишилося? Щоб знати: чи зруйнований ворог або нам знову ховатися для своєї безпеки. І готуватися до нового нападу на них.
- Чому у них кораблі були без захисту? Як у фільмах показують: стріляй або не стріляй, все одно снаряди відкидаються, не долітаючи до обшивки. А коли комусь вдається відключити цей захист – всі кораблі сприйнятливі до обстрілу і руйнуються під дією снарядів.
- Може вони не додумалися до цього? Може, не було необхідності? Або не змогли це реалізувати, як людство не придумало, а як це отримати?
- Добре, що не здогадалися, як це зробити. Інакше всі наші спроби були б дарма. Та і себе відкрили і поставили б під удар.
- Відновимося – і злітаємо. І знову у вигляді невидимки. Плавно і поступово.
Розділ 26
- Отже, є декілька планет, на яких є військові бази або це намічалося в проекті. – Розшифровувавши дані, зібрані в офісі ноніусів, Даша пояснювала нам можливі варіації нашого майбутнього. – Вони повинні були бути достатньо обладнаними і підготовленими. Там повинна бути зібрана третина арсеналу всього народу ноніусів.
- Значить, треба і на ці бази напасти. – Запропонував Валентин.
- Ми спочатку повернемося на місце недавніх руйнувань, підійдемо непомітно. Якщо до них прибула допомога – ми її знищимо. А потім візьмемося за реальні або можливі військові бази. Якщо вони і є, то основні з кораблів, що залишилися, прибудуть на місце події, щоб знайти, хто ж вижив, і з'ясувати, хто ж напав. – Роздумував вголос капітан.
- Шлях знову займе декілька днів. Але ми готові чекати. Адже нам все одно нікуди йти і ніде жити, окрім як бовтатися в Космосі і жити на космічному кораблі. – Аркадій засмучено ділився своєю безвихідністю.
- Ми хоч би вижили, а інші залишилися на вмираючій Землі і вже давно всі загинули. – Заспокоювала його Дарина.
- Значить, вирішено: летимо назад по напряму планети Імса, по дорозі корабель відновлюється, міняючи зірки як джерела енергії. Через день включаємо невидимку і антирадар. І плавно і ще повільніше підходимо до нашого місця нападу. Готуватися особливо не до чого.  Вже цей сценарій відпрацьовували багато разів. Потрібно всього лише його повторити. Ракети отже напоготові. Перепрограмую тільки головний комп'ютер корабля на новий шлях. І все: рухаємося до наміченої мети. – Сказавши це, Вадим взявся за перепрограмування головного комп'ютера.
Пройшло декілька тижнів. Нам треба було рухатися ще непомітніше і обережніше за минулий раз, тому що кораблі ноніусів, що залишилися, могли дуже ретельно сканувати зоряне небо. А для нас наше виявлення – це неминуча смерть. Ми ризикуємо, тому що інакше не зможемо існувати ні в одній точці Всесвіту: нас у будь-який момент зможуть виявити ноніуси – і підпорядкувати нас собі або знищити.
Ми дійшли до мети: місце розгрому нагадує про те, що трапилося: ще щось тліє, догорає, але зовсім трохи. За такий час все повинно було вже встигнути остигнути.
Так, ми опинилися праві: з'явився новий корабель. Величезний. І навколо нього декілька зовсім манісіньких, розміщених на останках підірваних кораблів. І на планеті адже теж хтось міг зупинитися? Шукають причину. Вивчають, чим їх підірвали. Нічого, ви швидко це отримаєте, раз так хочете помацати нашу горюючу суміш.
- Приготувалися!... Я настроїв комп'ютер на основний корабель, декілька бомб на планету Імса для тих, хто вирішив зупинитися на ній після того, що трапилося (для любителів екстремального відпочинку). І ще по одній зменшеній на кожен додатковий міні-корабель. І тоді можна розслабитися. Приготувалися. Натискаю!
І головний комп'ютер автоматично почав обстрілювати наші захоплені в камери огляду цілі.
- Та… Змиваємося! Негативна швидкість!!!!!....
Ну все… тепер знову сидимо в темноті та знову згадуємо, прокручувавши все в голові, нашу недавню подію. Залишається тепер почекати, поки відновиться наш космічний корабель. І зробити кругосвітню подорож у пошуках військових баз ноніусів, що залишилися.
- Так, сильно ми вимотуємо наш корабель. Утретє включаємо негативну швидкість за такий маленький проміжок часу! І він нас ще жодного разу не підвів. Ось це довершений виріб! Ось це ідеальний дім: захистить, нагодує, зігріє, дасть, де переночувати.
- Коли шукатимемо військові бази?
- Пізніше. Треба відпочити і фізично, і морально. Поживемо нормальним життям якийсь час, розслабимося і продовжимо почате. – Відповів капітан Вадим.
- А потім що? Коли знищимо всі ці бази? Що потім?
- Шукатимемо придатну для нас планету. Вірніше, продовжимо пошуки. Що-небудь знайдемо. Без дому не залишимося. В крайньому випадку, повернемося на Білу планету до наших очманілих друзів. Вони на той час можуть вже відійти від дурману. І возз'єднаємося з ними. Звичайно, якщо не доведеться боротися з ноніусами, які вирішили, мабуть, трохи погостювати на Білій планеті. Таким чином, і в цьому випадку треба підходити до цієї планети особливо обережно, щоб засікти ворогів і вчасно захиститися. І краще першими відкрити вогонь, якщо буде ясно, що ноніуси не хочуть з нами жити в мирі та злагоді. – Пояснив мій чоловік.
- Ось знову сидимо в темноті. Коли у нас відновиться енергія?
- Не відомо. Наші сонячні зонди стараються у всю. Викачують енергію з чергової зірки-жертви.
- Може,  поживемо декілька днів без пригод? А потім продовжимо наш Хрестовий похід зі святою місією?
- Ну, можна. – Погодився капітан.
Розділ 27
Ми знайшли те, що шукали. Ми знищили військові бази ноніусів на інших планетах. Це було просто: вони нас не чекали. Ми підлітали до планети у вигляді невидимки з включеним антирадаром, сканували поверхню – і де засікали космічні кораблі, що приземлилися, – туди направляли наше знаряддя. Ми оглянули всі планети з можливими базами ноніусів. Всі, окрім однієї. Ми залишили її наприкінці. Це Біла планета. Наша перша планета, де ми спробували знайти щастя домашнього затишку. Але не знайшли. Тоді не знайшли.
Вже пройшов рік з тієї миті, як ми покинули Білу планету і почали колесити по просторах нашого Всесвіту спочатку у пошуках другого дому після Білої планети, а потім ради руйнувань, випереджаючи наших ворогів в такій буденній в історії людства справі – у військовому умінні.
Цариця народила дочку від Валентина. Вийшов ось такий гібрид людини-чиза. Дівчинка красива. Напівлюдина, напівчиз. Хоча більше схожа на маленьку блондинку з дуже білосніжною шкірою. Дівчинку назвали Алісою. Так Валентин захотів. А Цариця, як покірна жінка тепер уже двох народів (людей і чизов), не сміла суперечити своєму чоловікові та з радістю відразу погодилася.
Тепер пора звозити чизов на їх батьківщину. Скоріше, на прототип їх батьківщини.
Рік пройшов – значить, наші співвітчизники повинні були вже давно відійти від препарату, із-за якого вони перетворилися на неживих людей, зайнятих тільки будівництвом величного міста.
Постійте! А що, якщо ноніуси вирішили прилетіти на Білу планету раніше терміну їх запланованих візитів? Тоді люди все в тому ж очманілому стані та ноніуси могли спокійно розташуватися в цьому майже готовому (для мене те місто було вже готове для поселення кого завгодно, але видно, ноніусам було того мало) місті.
Прилетимо – дізнаємося. І, як стало у нас звичкою останнім часом, в прихованому стані, щоб ніхто нас не побачив і не помітив.
Ми вже летимо у напрямі Білої планети. Серце вже настроїлося на рідні місця. Дивно: там пробули зовсім небагато, а ті землі відчуваються рідними та близькими.
Окрім народження Аліси, майже повного руйнування цивілізації ноніусів (може і повного), нічого в житті більше не відбулося. Ми зробили декілька планет, на яких існувало життя, незручними на якийсь час для існування, для життя на них. Ми можемо себе утішати, що це в ім'я миру у Всесвіту, що не дозволимо нікому диктувати всьому світу умови, що не дамо комусь підпорядковувати весь наш Всесвіт… Але ми могли опинитися на місці ноніусів. І не як уражені. А в ролі загарбників. Як владики цих сузір'їв,… галактик…
Просто не змогли. Наша цивілізація сама себе зруйнувала. А ми – щури, що вчасно втекли, з тонучого корабля. Ми – всього лише крупиця нашої цивілізації, яка, не будь настільки корислива, недружня і недалекоглядна – змогла б давно управляти всім світом. Всім Всесвітом. Але своя вигода важливіша. І гордість не дає поступити інакше. Зробити крок назад на примирення. І на розвиток загальної науки і техніки. Що ж, люди самі себе знищили. І за це заплатили всім, що мали.
Ми можемо жити на нашому космічному кораблі. Але це нудно. Ми поволі збожеволіємо, знаючи, що наші рамки обмежені. Та нового ми нічого не дізнаємося. А можемо шукати щось, знаходити щось, ризикувати важливим, але з розумом. І врешті-решт, знайти щось значне. Щось велике. Адже ми можемо знайти інше життя. Ми можемо знайти планету, повну достатку життя. І тоді зможемо передати нашим дітям цей прекрасний світ. А не життя в металевих рамках. Вийдеш за ці рамки – зникнеш.
Ми знайдемо планету, яка нас зустріне доброзичливо і дозволить нам продовжити на її просторах наш рід. Ми залишимо наші гени в живому виконанні на її території. І дамо поштовх для нової людської цивілізації. Яка знову таки може загинути. Але ми зробимо все, щоб помилки не повторювалися. Ми залишимо спадщину у вигляді звернення до далеких предків, щоб вони завжди пам'ятали помилки старших і ніколи не повторювали їх.
Людина – істота, що намагається стати духовною. Скоріше, тільки деякі намагаються до цього наблизитися. Інші – навіть і не замислюються про це.
А чи заслужили ми на порятунок? На другий шанс, який нам відкрився? І ми змогли побачити все те, що ті, які колись жили на Землі, там й залишились, навіть і уявити собі не могли, що таке можливо.
Ми жили в своїх рамках. Іноді деякі проходили крізь них. Але не надовго. Вони поверталися назад. І думали, що зробили те, що інші ніколи не змогли б вчинити. Вони вважали, що наші ідеї – нереальні. Що ми хочемо неможливого. Що про це можна писати у фантастичних книгам. Але не використовувати це як інструкцію до застосування.
Іноді ми боїмося мріяти. Іноді ми боїмося вірити в наші мрії.
Тому, не вірячи в мрії, ми не прагнемо до них. Ми тоді віримо в дрібне, цілком реальне. На нашій мові «можливе». А в «неможливе» повірити нам страшно, навіть від самих думок страшно. І ми тоді будуємо маленькі мрії. І до них йдемо.
А ми поступили інакше…
Ми повірили у великі нереальні мрії. Ми не злякалися, не побоялися їх придумати для себе. Повірили – і стали йти, повзти до них. І приповзли. І виявилися врятованими. І зробили незабутній тур по зоряному небу. І хто б міг подумати, що у людини настільки буде цікава подорож в просторах Всесвіту?
Мрійте про страхітливо велике і значне! Вірте в яскраві та настільки великі, нереальні мрії! Тільки тоді ми рухатимемося у напрямі їх реалізації.
Я прочитала дуже давно ще на Землі в статусі в контакті однієї подруги: «Йди до своєї мрії. Не можеш йти – повзи до неї. Не можеш повзти – лягай у напрямі своєї мрії та лежи там».
Я думаю, середній час реалізації звичайної мрії – десь рік. Значнішої – трохи більше. Навіть якщо і не буде повного здійснення бажання – ми його отримаємо як мінімум частково або в іншому варіанті повністю.
Наша мрія на даний момент – знайти планету для повноцінного життя на ній.
Розділ 28
Ми повернулися. Ми бачимо зовсім маленькою Білу планету.
Пройшов рік, як ми її покинули.
Павло вже відійшов від отруєння ароматом ноніусів. І вони з Дариною добре проводять час. Даша відмовилася від чергової стерилізації. Павло був не проти самому відмовитися. Після того, що він пережив, що він все бачив і відчував, але не зміг управляти своїми емоціями та повелівати своєму тілу, - Павел сам хоче швидше створити сім'ю і зажити повноцінним життям.
Ми просканували поверхню планети – і нічого небезпечного не виявили. Ніякого чужого космічного корабля не було останнім часом.
Ми виконали посадку і відразу попрямували в місто.
Яке щастя! Всі стали нормальними! Всі видужали і зажили в цьому величезному місті.
Драконів перестали їсти. Їх стали використовувати як засіб пересування. Відкрилася школа для дресирування драконів.
Всі навколо щасливі! І всі нас узнають!
Видно, момент нашого нападу на планету ноніусів і подальша атака на їх військові бази були в той момент, коли ворогів не було на Білій планеті. Відповідно, ноніуси не встигли знову відвідати нам вподобану планету. Але все одно є небезпека їх появи.
- Дарма ми всі покинули одночасно наш корабель. Він повинен знаходитися в Космосі у вигляді невидимки на випадок повернення ноніусів. А хто захоче чергувати зараз на нашому космічному кораблі та бути далеко від всього бурхливого життя?
- А можна поставити невидимку і антирадар, будучи на поверхні?
- Точно! Можна, правда це не зовсім зручно: у момент нападу корабель виходить з невидимки, щоб злетіти і ударити в Космосі по ворогах. На поверхні вести війну для нашого космічного корабля проблематично. Гаразд, що-небудь придумаємо. Тільки потім. Давайте насолодимося зустріччю з нашими друзями і знайомими.
Ми всіх побачили, поспілкувалися, дізналися, що тут тепер життя йде своєю чергою. Бурхливо і цікаво. Люди блаженствують перебуванням на цій планеті. Вона стала їх домом. Затишним, доброзичливим, вільним і величезним.
Їжи та житла вистачає на всіх.
Люди, які зовсім недавно були очманілими, з таким болем згадують про їх жалюгідне існування, навіть не розуміючи, що з ними відбувалося, і чому вони були такими.
Ми все їм пояснили. Вони не могли повірити. Хоча все складалося: хтось прилетів, хтось наказав – і вони почали будувати. Розуміючи, що не для себе. Але все одно, роблячи, день за днем, працюючи на когось, як закуті в щось невидиме. Це щось управляло їх вибором і всім  їх життям.
Вадиму незабаром стало нудно знаходитися в цьому великому місті, де для нього не було цікавої йому роботи.
- Давай житимемо на нашому космічному кораблі в Космосі біля цієї планети. Або політаємо трохи, помандруємо у Всесвіту, а потім повернемося. Мені тут нудно. – Признався мені Вадим.
- Давай. Мені теж хочеться щось нове і принадне. – Відповіла я.
Вадим пояснив команді, що раз він капітан, то повинен знаходитися на своєму космічному кораблі. Що він постійно чергуватиме і стежитиме за нашою безпекою в Космосі.
Ми, я і Вадим, повернулися на наш корабель. Приготувалися до зльоту.
- Ти не жалієш? – Запитав мене Вадим.
- Ти ж бачиш, нам цікаво навіть удвох, нам ніхто не потрібний. – Відповіла я. – А хто захоче з нами політати?
- Не знаю. Можна запропонувати комусь.
- Давай запропонуємо Аркадію і Тамарі.
- Добре. Я не проти.
Ми відклали тимчасово наш виліт. Домовилися (через рацію) зустрітися з Тамарою і Аркадієм біля міста.
Вони вислухали. Аркадій навіть зрадів:
- Кльово! Наша подорож продовжується.
Тамара погодилася, тому що її чоловік згодився.
Ось ми вже готуємося до зльоту. Останнє прощання з поверхнею. І вперед! У Космос! Правда, ми не вирішили, куди.
Ми не могли про це сказати всім, інакше у нас відібрали б корабель і не допустили б до нього взагалі, ніколи. Для всіх він – наш порятунок на випадок, якщо хтось прилетить, хтось нападе або якщо щось відбудеться з планетою, на якій в даний момент розмістилося людство.
Ми ще не вирішили, на скільки далеко злітаємо. Але, якщо про це дізнаються інші, то ми, коли приземлимося, більше не зможемо самі наодинці управляти нашим кораблем. Нам перестануть довіряти.
- Треба їм сказати, що ми пошукаємо зручнішу планету, ніж ця. Щоб ми не виявилися обманщиками. Тоді вони самі нас з радістю відпустять. – Запропонував капітан.
- Так, напевно, так краще.
- А якщо не відпустять? Якщо у нас відберуть його?
- А у нас є наші маленькі копії цього корабля? Вони ж повинні тут бути. Ми їх створювали. Вони повинні бути на борту! – Твердила я.
- Точно! Поки політаємо в цій зоряній системі. Розберемося з картами. Подумаємо. Зважимо можливості цих міні-кораблів. До речі, де вони? І де документація до них? – Надихнувся капітан.
- Все повинно бути в шафках для документів. – Відповіла я.
- Добре. Поки розбиратимуся. Влаштовуйтеся зручніше. – Запропонував Вадим.
Розділ 29
Ми чергуємо на нашому космічному кораблі. Стежимо за безпекою людства на Білій планеті.
Мій чоловік розбирається в документації. Шукає шляхи, як політати, залишивши основний корабель тут, а додаткові використовувати як наш особистий вид транспорту.
Земляни добре влаштувалися на Білій планеті – двійнику планети чизов. А ми тут, у відкритому Космосі, насолоджуємося зоряним небом.
- Вадим, пам'ятаєш, ти запропонував влетіти в печеру – і шукати нашу Землю в іншому вимірюванні? Може, час прийшов? – Запитала я якось перед сном.
- Ти це хочеш? – Запитав у мене Вадим.
- Ні, я хочу знати, чого ти хочеш. Не треба орієнтуватися на мої бажання. - Відповіла я.
- Я хочу спробувати. Є шанс – і я хочу його використати. Я все життя мучитимуся, що була можливість повернутися на Землю, - а я нічого не зробив, щоб перевірити існування нашої рідної планети.
- Давай спробуємо.
- Ти не жалітимеш?
- Не знаю. А ти?
- І я не знаю.
- Я тебе люблю.
- Я тебе люблю.
Ми заснули в обнімку. Так солодко… І добре! У об'ятіях улюбленого чоловіка так добре!
Сон був міцний у обох. І нам обом приснилася наша Земля. І прогулянки по ній. Вадиму приснилося море. А мені - наше місто, що розпускається навесні. Вадиму – Червоне море, що вабить собою, щоб освіжитися від африканського сонця. А мені – молоденьке, ніжно-зелене листя, танцююче з вітром…
Розділ 30
Вадим спробував працездатність міні-кораблів, що знаходяться на нашому основному кораблі. Переконався в їх хорошому стані. Оцінив місткість і кількість запасів, які помістилися в кожному такому кораблику. Перевірив ємність енергії, яка так само може накопичуватися через сонячні батареї в обшивці. І погодився: вони потрібного рівня. Те, що треба.
У одному з цих міні-кораблів Вадим вийшов у відкритий Космос, перевірив керованість і швидкість.
Все відмінно. Це те, що потрібно.
- Відмінна машина. Така комфортна. Літати на ній – одне задоволення. – Сказав капітан, виходячи з міні-корабля, коли той вже знаходився на борту основної космічної машини.
- Коли полетимо до нашої мети? – Поцікавилася я.
- Ще не знаю. Але скоро.
Ми вирішили зробити невелику зупинку космічного корабля на поверхні планети для перевірки деяких параметрів, експериментувати з якими краще не в Космосі, а твердо знаходячись на землі.
Ми приземлилися. Почали перевірку, запустивши автоматичний пошук помилок.
Вадим зі мною сходив в місто, щоб побачити інших і переконати їх в правильності однієї справи.
- Я хочу перевірити, - почав капітан - чи є в тому паралельному світі така ж планета Земля, як і та, яка була нашим домом. Якщо я її знайду – я прилечу за Вами. І ми знову житимемо на Землі, як і раніше. Основний корабель я залишу Вам, звичайно. Ви ж не думали, що я збираюся забрати у Вас основний засіб пересування? І Ваш захист? Я заберу міні-корабель, таких на основному нашому кораблі 120 машин. Зате я дізнаюся, чи є наша планета там, в іншому вимірюванні. І в якому вона стані. Ви ж самі бачите, що краще за саму Землю нам ще нічого не попадалося. Навіть Біла планета – це жалюгідне віддзеркалення нашого дому. Я узнаю – і прилечу за Вами. А Ваша справа буде: погоджуватися летіти туди чи ні.
- А якщо там нічого не немає – і ти загинеш разом з кораблем? Це ж великі втрати: лишитися капітана і самого міні-корабля.
- Все буде в порядку. Хто не ризикує, той не п'є шампанського!
- Нам і тут добре. Нам подобається ця планета. Ми не хочемо нікуди відлітати. Справа твоя. І безпека теж твоя. Дивися, щоб потім не пошкодував. Якщо ще встигнеш пожалкувати.
Вадим залишився зі своєю думкою. Ніщо не зможе переконати його.
Ми повернулися до основного космічного корабля і почали збиратися в довгий шлях.
- А там печера засипана з того боку? – Запитала я.
- Тому спочатку треба перед собою пустити направлений могутній промінь, який визиває точковий вибух, і відразу летіти за ним. Треба летіти через печеру з включеною могутньою лазерною зброєю. Якщо печера засипана – це її проб'є. – Відповів мені Вадим.
- А якщо там вже немає планети, на якій стоїть гора з того боку?
- Двері все одно повинні були залишитися. Ми потрапимо відразу в Космос. Тільки тоді буде важче по дорозі назад, якщо вона нам взагалі потрібна.
- Чому?
- Координати ми то зможемо відстежити, запам'ятати, але адже планета оберталася навколо своїх зірок. А що, якщо і самі простір-двері в те вимірювання тепер обертаються по тій траєкторії? Її буде складно так точно обчислити, враховуючи, що і планета рухалася навколо своєї осі. Та ще розберися, в яких координатах на самій планеті була ця печера. А цей простір ще може переміщатися сам по собі. А так ми хоч прив'язувалися до того, що можна поторкати. Отже, наш шлях може бути в один кінець. Можливо, ми більше не побачимо наших співвітчизників.
- А воно стоїть того?
- Не знаю. Я хочу використати свій шанс.
- Інакше мучитимешся все своє життя і жаліти. І вважати, що тобі перешкодили це зробити, що все могло бути краще. Чим тут. А потім пізно буде щось міняти. Поки молоді, енергійні, рішучі. Поки хочемо щось шукати, знаходити, дізнаватися, вирішувати загадки, відкривати таємниці – ось зараз і треба. Потім буде пізно. Тільки ось ми ризикуємо багатьом.
- Я знаю. По-іншому не вийде. Мало хто погодиться з нами полетіти. А ти хочеш? Ти впевнена?
- Нам же добре удвох?
- Так.
- Нам же цікаво удвох?
- Так.
- Я буду зі своїм чоловіком. І ми подорожуватимемо. Обов'язково щось знайдемо. І я завжди зможу займатися своїми улюбленими заняттями. Мені і одній не нудно. А ось тобі треба узяти якогось друга з собою. Адже тобі необхідне спілкування з друзями? Так само?
- Так. І кого пропонуєш?
- Все того ж Аркадія. Запропонуй йому. Він погодиться. Що він втрачає? Місця вистачить на всіх. І це заманливо: побачити нові території. Тут же вже ніхто не подорожуватиме: що шукали, то вже знайшли. А там нова загадка. І нові пошуки. Це ж цікаво.
- Може ти маєш рацію.
- Що ж ти! Відлетіти вирішив! Не переконаєш тебе в зворотному! А ти когось не наважуєшся умовити! Йди і давай умовляй!
- Я подумаю.

Написати рецензію

Рекомендувати іншим
Оцінити твір:
(голосувати можуть лише зареєстровані)
кількість оцінок — 0
 
Головна сторінка | Про нас | Автори | Художні твори [ Проза Поезія Лімерики] | Рецензії | Статті | Правила користування | Написати редактору
Згенеровано за 0.39812111854553 сек.
Усі права застережено.
Всі права на сайт належать ТОВ «Джерела М»
Авторські права на твори та рецензії належать їх авторам.
Дизайн та програмування KP-design
СУМНО
Аніме та манґа українською Захід-Схід ЛітАкцент - світ сучасної літератури Button_NF.gif Часопис української культури

Що почитати

Історія Європи. Український погляд
Кожен з нас має знати історію власного народу. Бо історія – це його посвідка на проживання на рідній …
Погляд на світ через призму пародії.
«Прометей поміж грудей» – тільки ця провокативна назва збірки чого варта! І це не натяк, це те, про …
День Соборності України
Вітаємо всіх з днем Соборності! Бажаємо нашій державі незламності, непохитності, витримки та величчі! …
Українські традиції та звичаї
Друзі! На сайті “Онлайн Криївка” є дуже цікава добірка книг про українські традиції та звичаї. …