Українська банерна мережа

Украинская Баннерная Сеть
 
 

Жанри

Гоголівський ФОРУМ




AlmaNAH






Наша статистика

Авторів: 2683
Творів: 50955
Рецензій: 95697

Наша кнопка

Код:



Ошибка при запросе:

INSERT INTO `stat_hits` VALUES(NULL, 46428, 0, UNIX_TIMESTAMP(), '34.206.1.144')

Ответ MySQL:
144 Table './gak@002ecom@002eua_prod/stat_hits' is marked as crashed and last (automatic?) repair failed

Художні твори Проза Фантастика

Пошуки дому (розділи 11-20)

© Tetiana Bila-Vahromeeva, 15-09-2018
Розділ 11
Почався новий день. Ми взялися за роботу. Посадили наші зразки. Тепер чекаємо урожаю.
На нас з таким здивуванням дивилися ці чизи і на те, як ми возилися в землі. І на наші дивні знаряддя.
Ми теж із здивуванням розглядали це поселення. Все було дивним, хоча щось було схоже на наш спосіб життя.
Вони теж працюють, їдять, відпочивають, а увечері розважаються.
Мене здивувало, що деякі дівчата-істоти з павутини робили якісь довгі наряди. Я запитала, що вони роблять. А вони сказали, що готуються до весілля в сезон Заметілі. Що це завжди красиве явище і їх народ завжди влаштовує весілля в цей час – час самого чарівництва, коли Боги дарують холодну воду з неба і тоді вона на всіх вистачає.
- А коли буде сезон Заметілі?
- Через декілька днів. Нам треба встигнути закінчити свої наряди.
- А з чого вони?
- З павутини. Ми содержимо толстолапкових павуків – вони дають найбільш товсту і міцну павутину, з якої можна робити одяг. А з чого Ваш одяг?
- Це синтетика. Її отримують хімічно з неф... Гаразд, ми її створили самі.
Вечір. Цариця запросила нас до себе.
Вадим запитав у неї:
- Правителька цих земель, ти сказала, що Великий провидець передбачив, що Боги прийдуть з того святого місця, звідки прийшли ми, і врятують Вас. Коли він це говорив?
- Дуже давно. Великий провидець говорив це ще моєму батьку, коли той тільки починав управляти своїм народом. Великий провидець сказав моєму батьку, що донині я не повинна виходити заміж, тому що мій звужений буде серед Богів.
- Це по-нашому. – Сказав Валентин. – Вона мені подобається. Блондинка в голому і обтягуючому платті. Я б не проти потрястися з нею трохи.
- Ти що? – Образилася Настя. І відвернулася від нього.
- Це я можу стати Царем цих недорозвинених істот? – Сміявся Валентин, але його перекладач був вимкнений, щоб його ображаючі фрази не доходили до слуху Цариці. – Треба тільки постаратися. Завоювати цю милу красуньку – Царицю всіх белявок? Дуже просто! Я раніше состояв в групі «Блондинки». Мій ідеал – блондинка на каблучках в міні-спідниці. Нічого, її плаття можна укоротити, а каблуки – Настя, віддаси свої? Ради мене.
Настя взагалі пересіла ближче до мене.
Я обурилася:
- Хіба таке говорять своїй дівчині?
- Тихіше. – Сказав Вадим.
- Великий провидець сказав, - продовжувала Цариця, - що в тій печері шлях, який веде до погибелі. Але Боги зможуть подарувати нам життя на тому шляху. А тут погані Боги прогніваються на нас за наші постійні війни і покарають нас чимось раніше нам небаченим. І ми повинні піти за добрими Богами. Повірити їм. І все виконати. Врятуйте нас!
Ми здивовано дивилися, як Цариця заплакала.
Як міг якийсь провидець передбачити нашу появу на цій землі? Значить, наша поява невипадкова на цій Білій планеті. Може, він бачив загибель планети, з якої прилетять «боги»?
Вадим вимкнув перекладач і звернувся до нас:
- Це не подорож в часі. Це не та планета, на яку ми прилетіли, в пізнішому віці. Тут чотири зірки, навколо яких обертається ця планета, а на тій, на яку ми прилетіли, – три зірки. Планета швидше гине, чим зірка. Четверта зірка не могла ні загинути, ні народитися, не убивши цю планету. І небо зоряне тут інше, чим на тій планеті, на якій залишився наш корабель. Це не подорож у часі. Це паралельний мир. Це дві однакові планети в двох паралельних світах. Правда, ця планета старєє, ніж та, на яку ми прилетіли. Це дивно. Мріяв, але не вірив, що зможу побувати в двох паралельних світах. А до слів пророка треба прислухатися. Якщо він передбачив нашу появу, значить тут повинно щось трапитися, раз він про це говорив. Будьте уважні. Будь-які поштовхи поверхні, будь-які аномалії – і відразу біжимо до печери. Головне встигнути повернутися в інший світ до руйнування, щоб залишитися в живих. І тримаємося разом. За всім спостережуємо. Шкода, що не можемо передати дані і просканувати небо без апаратури, яка на кораблі. Ми б її і не дотягли сюди. А раптом прибудуть «злі боги» з неба у вигляді прибульців і влаштують по нас стрілянину? Або заберуть в рабство. Мені не подобається ідея взагалі бути тут. Мріяв, побачив, треба тепер йти.
- За декілька днів адже нічого ж не відбудеться. І я хочу забрати з собою цю Царицю. Вона така!... Її зовнішність ідеально підходить під мою. -  Умовляв Валентин.
Вадим продовжив:
- Треба обговорити. Хто хоче піти сьогодні? І забрати частину цих дивних «людей»? Раз вони вірять, що ми повинні їх забрати. А хто за те, щоб залишитися на декілька днів?
- Тут через три дні влаштовуватимуть весілля. Хотілося б подивитися. – Попросила Тамара.
- Я хочу залишитися на декілька днів. За цей час навряд чи щось відбудеться – Сказав Аркадій.
- Я хочу подивитися, як у них святкують і веселяться. Залишимося на чотири дні, а наступного дня після торжества непомітно підемо. – Умовляла я.
- Мені все одно. – Скривджено сказала Настя, не дивлячись на Валентина. – Хай одружується на своїй Цариці і залишається тут правити цим народом. Буде Царем стародавніх людинообразів.
Вадим подивився, подумав, вирішив:
- Добре. Тільки на чотири дні. До весіллів. А наступного дня - додому. Дивно, тепер чужа планета за тією поверхнею в печері відчувається таким рідним і бажаним домом.
- А ви упевнені, що ми повернемося туди ж, звідки пришли? Раптом це желе в печері спотворює простір в часі. І ми не потрапимо додому. – Відмітив Аркадій.
- Воно і так спотворює простір, раз ми опинилися тут. – Відповів Вадим.
- Я не про те. Я хочу сказати, що Валентин відразу повернувся, а ми тут вже пробули цілу добу. А раптом цей шлях ще в іншому напрямі скривлюється – в часі? Або ми тут живемо по одному відчуттю часу – а там по іншому? Ми повернемося – а наш корабель вже зруйнувався, тому що ми тут добу провели, а там можуть пройти століття за цю добу? Раптом ми зустрінемо вже всіх постарілими або правнуків їх? А на кораблі не попередять нас чекати, не розраховуючи, що ми будемо довгожителями.
- Це теж вірно. – Підтвердив Вадим. – Це теж можливо.
- Гаразд. Ми тут не надовго. Все буде добре. – Сказала я.
Ми продовжили розмову з Царицею (включили перекладачі), яка у весь час нашої розмови між собою про наші справжні плани  слухала нас і нічого не розуміла, тому що прилади-перекладачі були відключені. Значить, перекладу її мовою не було. А перебити Цариця боялася. Ми ж – «Боги». Значить, можемо «прогніватися» на неї і на весь її народ.
Ми проговорили з нашою Царицею до світанку. Тепер залишається пожинати плоди (зібрати урожай, який вчора посадили).
Розділ 12
Чизи були настільки здивовані, побачивши, що за добу виріс урожай якихось досі небачених рослин. І ці дивні і незнайомі ним рослини виявилися їстівними і настільки смачними, та ще в такому достатку!
Навіть якщо хтось і сумнівався в нашій божественності (таких вчора не було видно і чутно), то сьогодні ні у кого сумнівів більше не було.
І Цариця вирішила влаштувати свято з приводу того, що тепер в кожному будинку буде їжа. Вона вирішила нас задобрити, щоб Боги і далі були на її стороні. На стороні її народу. Вона так і сказала своїм чизам, оголосивши про торжество.
Але ми спочатку запропонували весь день витратити на працю, посадивши новий урожай. А тільки потім, пізно увечері, влаштовувати торжество. І, звичайно ж, не прибирати охорону з околиць, пояснивши тим, що у кожного Бога своя сила, і ми можемо не зуміти їх захистити від ворожого племені, коли воно нападе на це поселення. Пославшись, що, раптом до того племені прийшли впливовіші Боги, ніж ми.
Охорона не була прибрана з меж і люди і чизи знову взялися за роботу.
А увечері було влаштовано свято на честь Богів на знак подяки. Цариця озвучила список своїх побажань. Цей список вручили нам, зав'язаним павутінової ниткою, преподношенним в прекрасній судині. Але посуд нам не подарували (істота, що підносила, міцно його тримала). Як нам потім стало відомо: ця чаша передається з покоління до покоління в сім'ї Цариці і бере участь у всіх ритуалах. Потім цією чашею захопили трохи з тієї річки, Цариця прошепотіла заклинання над чашею і присипала її вміст чимось.
- Пийте цей напій як знак подяки нашим Богам і нашим предкам. – Кричала Цариця. – Знову відчуємо наших близьких, що пішли, в нас самих, випивши трохи їх праху в цій великій чаші.
- Там що? Попіл? – Прошепотів Валентин Аркадію.
- А ти не зрозумів? Пий. Не треба гнівити весь цей натовп. Уяви, що це вода з корицею або коріандром. – Сказав Аркадій.
Ми всю ніч святкували. Вірніше, цей дивний народ, а ми тільки спостерігали.
Нам як подарунки надали молоденьких хлопців і дівчат цього племені. Але ми відмовилися. Ще б. Ми вже мали свої половинки. А ось Валентин хотів, було, погодитися, навіть вже приклав руки до подарунків (звичайно, до дівчат, він традиційній орієнтації), але капітан йому заборонив. На що Валентин відповів:
- Нічого, подивимося, хто у нас головний.
Торжество закінчене. Всі пішли спати. Ми як завжди залишили чергового караулити біля нашої хатини. Ось тільки Валентина в хатині не було. І поблизу хатини теж. Ось гуляка, напевно, намагається скористатися своїм подарунком.
Не встигли ми розслабитися в цій хатині, що не закривалася, як почулися крики і воплі. Аркадій, що чергував на даний момент, вбіг в хатину схвильований:
- Напевно, ті, інші, скористалися цією ситуацією! Цим торжеством! Як можна розслаблятися, коли поряд постійний ворог! Ось дурний народ! Бігом! Зброя всім! Капітан!
Не хотіли втручатися у війну, яка навіть не в нашому світі, не те, щоб в нашому вимірюванні! Ми могли потрапити і до того, іншому народу. А зараз ми повинні воювати на чийсь стороні. Так, ми гості тут. Нас поселила ця Цариця. Значить, ми повинні її захищати. Ми її захисники.  Чи є інший спосіб? Може, їх примирити?
  Вадим і Аркадій почали стрілянину по нападаючим. Ті миттєво падали. Інші з жахом дивилися на нашу зброю. Звичайно, Ви такого ще не бачили! Це ж не Ваш рівень. Ви ще тільки на початку розвитку.
Треба спробувати!
- Стійте! – Крикнула я в прилад-перекладач з посиленою гучністю, щоб нападаючі чули мене. Напевно, вони знають мову своїх суперників. – Я повеліваю Вам! Припинити ворожнечу! Інакше наша лють не знатиме меж! Ми тоді перевернемо Ваші землі, залишивши вас глибоко у Вашій же землі! Наша небесна зброя вбиває Вас в мить, Ви навіть не встигаєте добігти. Я наказую Вам! Схиліть голови і забирайтеся! Але для зміцнення миру між цими двома народами я дам Вам чарівну рослину, яку Ви посадите в землю і зможете нагодувати своє плем'я. Беріть!
Я протягнула їм жменю насіння пшениці. А ті, вороги наших істот, дивилися і не знали, що робити.
- Зникайте! – Крикнула я і відкрила вогонь біля них, розшпурюючи стріляниною у них у ніг землю.
І нападаючі почали тікати. Дарма вони не узяли модифіковане насіння.
- Молодець! – Крикнув Валентин, стоячи біля хатини Цариці і нахабно обіймаючи цю саму Царицю.
- Ми ж говорили, що він буде начальником. – Сказала Настя. – Він впливову красуню не пропустить. Не важливо, скільки їй років,  Обов'язково пригріється у старше за себе жінки. Не має значення, що вона з іншої планети. Головне, що вона начальник! Валентин завжди начальників вибирав. Йому подобається бути іграшкою в руках таких жінок. Так, все відразу отримує, варто тільки сподобатися - і все. Все його! – Було видно, з якою образою це все говорила Настя.
- У тебе буде кращий хлопець. У тебе все попереду. – Сказала Тамара.
Розділ 13
Ось, нарешті, прийшов день, після якого ми запланували покинути ці землі. Але це було казково. А почалося все так…
Ми прокинулися. І вишли з своєї хатини. А там – це ж схоже на наш перший сніг!
Пластівці чогось білого опускалися на землю. Спочатку дрібні, потім все більше, сильніше -  і, нарешті, такі великі, що один такий шматок не поміщався запросто в руку. Ніякого холоду не було. Було тепло, як і вчора. Тільки ріс шар білого снігу на поверхні і не танув.
Незабаром все прикрасилося однією суцільною білою пеленою. Як це схоже на наші Земні зими! На наші українські зими!
А сніг продовжував падати, літаючи в повітрі легко, спокійно, кружляючись в таємничому танці вітрів…
Сезон Заметілі почався.
Дівчата-істоти вийшли з хатин вже в нових нарядах, які розпустили своє дуууууже довге волосся. Волосся було просто довше, ніж до підлоги.
Воно волочилося по землі услід.
Всі прямували до однієї хатини, найменше обтягнутої павутиною. Розписаною писемністю. Їх писемність нагадувала звичайні хвилясті лінії. І якимсь чином вони розуміли її! Залежно від кількості хвилястих зигзагів, від ширини зигзагів,... якось це у них читалося.
Вадим узяв мене за руку, обійняв і сказав:
- Давай одружимося!
Так це було бажаним, що відповідь відразу знайшлася:
- Так. Давай одружимося.
Все було чудово…
Тільки ось коли одружимося? Як? Де? Тут? Або на кораблі?
Я запропонувала:
- Давай вперше одружимося тут, сьогодні. А потім на кораблі у людей.
- Цікава ідея. А каблучки у мене є. Не хвилюйся, воно саморегульоване – твоє кільце. Одягнеш – і обручка сама зменшиться або розтягнеться залежно від розміру твого пальця.
Вадим показав шкатулочку, обтягнуту рожевою з вишивкою блискучою тканиною, відкрив її. На дні лежали дві жовто-червоні каблучки. Я бачила своє віддзеркалення в дзеркалі на внутрішній стороні кришки шкатулочки: воно сяяло від щастя! Коханий! Як я давно цього чекала!
- Я вибрав тебе супутницею свого життя…
Всі вже зібралися біля хатини, в якій, я думала, проходитиме церемонія.
Але з неї вийшов старий із зображенням якогось Бога в руках. Позаду нього молоденька дівчинка-чиза несла величезну судину зі снігом і якимись каменями. Білими каменями.
- Це ж алмази… - Шепнула я Вадиму.
- Можливо. – Відповів Вадим.
- Якщо хтось дізнається, що тут так багато алмазів – цих чизов просто винищать. – Продовжила я.
- Значить, ніхто не повинен про це знати. – Зробив висновок Вадим.
Старий зупинився в центрі натовпу і гучним голосом заявив:
- Хто бажає сьогодні в цей знаменний день в цей знаменний час на початку сезону Заметілі пов'язати своє життя і долю один з одним? Відгукніться.
- Ми. Ми… - Кричали пари, що вже узяли звужених своїх за руки.
- Ми теж. – Сказав Вадим.
Всі здивовано подивилися на нас.
- Боги теж одружуються, коли люблять. І хочуть прийняти участь у вашому обряді. Будь-яке одруження на землі є оглядом любові на небі. – Пояснила я.
- На небі ми потім повторимо наше весілля. Як дань пошани до Вас, народу чизів, дозвольте нам прийняти участь у Вашій церемонії, відчувши всі Ваші звичаї і ритуали повною мірою. В головній ролі. – Продовжив пояснення Вадим.
- Народу чизів! – Оповістив старий. – У нас на торжестві ще одна пара. Прошу до нас в центр.
Всі пари вишикувалися в кружок. Круг закрутився. Ми водили хороводи, тримаючи один одного за руки. В цей час старий нас обсипав снігом з чаші своєї помічниці.
Хоровод зупинився. Круг розширився. Помічниця старіка-рітуальщика поставила чашу. Підійшла до натовпу самотніх хлопців чизов. Вибрала одного з них і узяла в наш круг. Почала танець в центрі круга. Всі стояли і дивилися на неї. Вона плавно в танці роздягалася. Опинившись без одягу, ця дівчина підійшла до вибраного нею хлопця і почала злягатися з ним. У центрі круга. У всіх на очах.
Весь цей час старий вимовляв заклинання. Може молитви. Так схоже на рєп. Де він цьому навчився?
Коли дівчина закінчила (це було чутно по її гучним крикам і імпульсним рухам), вона злізла з хлопця (дівчина була весь час зверху) і у такому вигляді, «як мати народила», узяла корзину і продовжила нас обсипати снігом. Вся змучена, мокра від жару пристрасті, з волоссям, що прилипнуло до тіла, довжелезним і білим, як у всіх чизів, дівчина почала роздавати кожній парі поодинці білому каменю. По величезному білому прозорому каменю. Ці камені помічниця вручала кожній дівчині. А потім, коли частина каменів була роздана, на дні лежали маленькі чорні, як тьма, камені. Ці чорнушки вона роздала хлопцям.
- Як світло і тьма ви повинні завжди бути нерозлучні. І завжди доповнювати один одного, як одне ціле. Як ці камені, символізуючі день і ніч, які йдуть разом. Так і сила, і слабкість повинні бути присутніми у відносинах. У кожній Вашій сім'ї. Будьте завжди одним цілим! – сказав старий.
Обряд закінчений. Всі пішли по своїх хатинах. А ми залишилися і милувалися один іншим. Потім і ми повернулися в хатину, де були Аркадій, Тамара і Настя. Отже шлюбна ніч буде у нас, напевно, після весілля на самому космічному кораблі. Вірніше, сьогодні ця шлюбна ніч обмежиться звичайним засипанням в обнімку. Як і попередні ночі на землі чизів. Не сховатися, не розслабитися, не прикритися. Ми ж в гостях на чужій нам території. Ми і в убиральню ходимо парами, щоб нічого не трапилося. Один завжди на чеку, оглядає обстановку. Як у військовий час.
Так, безпека над усе.
Розділ 14
А наступного дня було весілля Цариці з нашим Валентином. І коли він встиг? Тільки різниця була в тому, що замість тієї молоденької помічниці цю роль виконувала Цариця з Валентином у всіх на вигляді. Такі у них правила. Владики чизов «це» в день свого весілля повинні робити прілюдно. Якщо виразитися на їх мові, раз вони чизи, то замість «прілюдно», скажу «прічизно». Тобто вожді чизов в день свого одруження повинні злягатися при всіх чизах. Як шоу «За склом». У всіх подробицях.
Отже, тепер у нас Валентин – Цар чизов.
Тепер він цар.
Поклонитися йому чи що? Обійдеться! Хай не звикає. Із-за Валентина ми залишилися ще на один день. На його весілля. А він умовляє ще трохи нам тут побути.
Острах. Ськукотіще ж тут!
Цариця вирішила своє весілля розтягнути на декілька днів. Вже дуже довго вона засиділася в «дівах». Значить, непривабливо йти з торжества до його закінчення.
А як нам бути з Валентином? Покинути його тут? Тепер залишається тільки цей варіант – він повинен залишитися зі своєю дружиною.
Як життя все міняє. І які незвичайні приносить сюрпризи!
Гаразд. Зостаємося. Але нам це зовсім не подобається. Ми зібралися, щоб у будь-який момент ми змогли піти. Навіть, якщо доведеться, не попрощавшись.
Передчуття якесь. Не дарма ж там щось говорив пророк! Треба звідси звалювати. Щонайшвидше. Я вже не витримую. Я так хочу піти з цієї землі!
- Вадим, я хочу швидше покинути ці землі. Давай скоріше повернемося в наш світ. У наше вимірювання. – Попросила я.
- Якщо ти так вважаєш, давай. Я довіряю твоїй інтуїції. Ми тоді сьогодні ж підемо. – Сказав Вадим.
Це був третій день весілля. Ми вирішили йти до печери і повертатися на ту планету, на яку прилетіли. Потім, відповідно, продовжити вивчення Білої планети в нашому вимірюванні. Треба облаштовуватися і жити нормальним життям.
У мене «працює інтуїція». Я навіть передбачила дату народження дочки одних знайомих. Я приблизно прикинула, скільки тижнів було, коли ми дізналися про вагітність. І порахувала, коли приблизно повинні бути пологи. А потім вибрала день. Просто число, в яке я захотіла, щоб дитина народилася. Я вибрала 12. Її батьки намітили на 13 число. А я вибрала 12 і захотіла, щоб все відбулося саме 12-го. І ця дівчинка народилася на початку дня 12-го числа.
Та інші випадки були. Так, я довіряю своїй інтуїції. Вона мене іноді рятувала. Але не завжди.
Ми приготувалися вже йти. Але вирішили спочатку попрощатися з Царицею і Валентином.
Ми підійшли до хатини, де тепер жив Валентин.
- Успіхів тобі, Валентин, і Вам, Цариця. Ми повертатимемося туди, звідки пришли. До зустрічі! – Сказав Вадим.
- А як же пророцтва? Ви ж не покинете нас? Ви ж повинні нас врятувати! – Здивувалася Цариця.
- Ми прийдемо Вас рятувати, через час. А поки нам треба повернутися. – Сказав Аркадій.
Звичайно, сказав неправду. Але нам треба піти мирно. А раптом, зрозумівши, що ми не повернемося, чизи нікуди нас не відпустять. Раптом вони зрозуміють, що ми не Боги, а всього лише утікачі, які бояться тут залишатися. Притому, що пророк обіцяв щось страшне на цій землі. Навіщо нам здаватися трусами?
- Так, ми повернемося за Вами. – Підтвердив Вадим.
В цей час Настя переглядалася з якимсь чизом, який не зводив з неї очей.
Цей чиз боязко підійшов до нас і запитав:
- Можна мені піти з Вами?
Настя зворушливо подивилася на нього, а потім на нас.
- Навіщо тобі це? – Запитав Вадим.
- Мені подобається Ваша Богиня. Я хочу служити їй все своє життя.
- Якщо ти так хочеш. І якщо Настя не проти, то служи їй. Йди з нами. А Цариця тебе відпускає? – Запитав Вадим.
Цариця відповіла:
- Як побажають Боги, так я і зроблю. Якщо Вам потрібний цей чиз, беріть його. Я не можу протівіться рішенню Богів.
- Так,.. у Насті новий залицяльник. – Сказала я.
- Як тебе звуть, хлопець? – Запитав Вадим.
- Я Мисливець. Мене звуть Мисливець.
- Цікаве і просте ім'я. – Підкреслив Вадим. – Напевно, дуже банальне. Якщо ім'я дане заслужено, по якостях характеру, то це нам дійсно прігодітся. Нам потрібні такі…  - Вадим хотів сказати «люди». Але він же не людина. Тоді продовжив так. – Напарники: сильні, міцні, витривалі, розумні, стійкі і такі, що знають свою справу. Ласкаво просимо в нашу команду!
Ми пішли. У бік печери. Мені так було спокійніше. Пройшовши пів години, ми дійшли до печери та озирнулися. Поселення стало маленьким, непримітним.
- Ну, все, попрощалися з цією землею? Тепер в шлях. – Сказав капітан.
- Так, було цікаво.
- У гостях добре, але удома краще.
Ми збиралися увійти до печери, як в небі щось блиснуло. Біля нас впав метеорит. За ним послідували інші небесні камені. Їх ставало все більше і більше. Як під обстрілом з неба.
- Бігом в печеру! Швидше! – Крикнув капітал.
Ми забігли у всередину печери.
- Чого ви чекаєте? Пішли! – Обурився Вадим.
Тамара з Аркадієм пройшли перші через цей желейний простір. Ми узялися з Вадимом за руки і збиралися вступити. Я бачила, як Настя схопила за руку Мисливця і потягнула вперед.
- Підемо. Все буде добре. Ти опинишся у нас удома. – Умовляла Настя чиза.
- Ми пішли! Поспішай, Настя! – Крикнув Вадим. Ми вступили в цю густу площину. І розчинилися в ній…
Розділ 15
Ми стоїмо в печері. Я, Вадим, Тамара і Аркадій. А де ж Настя?
Чекаємо та дивимося один на одного.
- Ми ж повинні були їх врятувати. По пророцтву… Тільки як? – Розгублено роздумувала я вголос.
- І Насті немає. Де ж вона? – Турбувалася Тамара.
- Якщо повернутися назад, то можна врізатися в зруйновану стіну печери. Раптом вона вже засипана метеоритними каменями? – Говорив Аркадій.
- Острах. Ми вчасно пішли від туди. – Сказав Вадим. – Може, ще хтось прийде? Треба почекати.
- Гаразд, чекаємо.
- Я почекаю Настю. – Твердила Тамара. – Бідна дівчинка.
- До речі… - Почав Аркадій. – Ви з Тетяною повернулися сюди на 20 хвилин пізніше за нас? Чим Ви там займалися? Чому так зволікали? І весь цей час печера була ціла?
- Ні, ми через декілька секунд після Вас з Тамарою пройшли. Так, Таню? Секунд 10 – 20. Значить, тут і там по-різному тече час. Це не дуже добре. Значить, і Настя може з'явитися через півгодини. Якщо не довше. Залежно від того, скільки часу вона умовляла чиза. Чекатимемо. Нам нікуди поспішати. Почекаємо Настю і підемо.
Ми залишилися в печері. Сидимо, чекаємо. Пройшло пів години. Пройшла година. А Насті немає. Хвилюємося ще сильніше. Ще почекаємо. Пройшла ще година. Вже ні на що не сподіваємося. Значить, залишилася там. Сумно.
- Далі чекати безглуздо. Пора йти. – Сказав капітан.
Він має рацію. Ніхто з ним не сперечався. Скільки ж можна ще чекати?
Зібралися йти. Як тут перед нами викидає Настю, тримаючу чиза за руку.
- Ура! Повернулася. – Вигукнула Тамара. – Я така рада! Спасибі, Господи!
- Тепер всі на місці. – Сказав капітан. – Слава богу!Будемо спускатися. І повертатися до наших. Адже наші тут, на перевалі повинні нас чекати.
- Ти забув? – Нагадав Аркадій. – Якщо ти пробув там 10 секунд, а я з Тамарою чекав тебе 20 хвилин, то порахуй, скільки нас не було в цьому вимірюванні по цьому часу? Ми були в тому вимірюванні 2 тижні. Тут могло пройти років 5-10!
- Я порахував, десь 4.6 року. Як мінімум. Тобто десь близько п’ять років ми тут були відсутні за часом цього вимірювання.
- 5 років? - Здивувалася Настя - Так багато!
- Настю, не переживай, ми прожили всього лише два тижні. Це тут без нас пройшло 5 років. А там пройшло разом з нами 2 тижні. – Заспокоювала я. – Не хвилюйся, ти не постаріла на 5 років. А ось ті, які тут були, вже повинні бути старше на 5 років.
- У шлях? Готові? – Запитав капітан. – Будемо йти?
- Нічого іншого не залишається. – Відповів Аркадій. – Пішли.
Люди і чиз вийшли з печери. Подивилися вниз. Нічого не видно. Почали спускатися. Спускаючись все нижче і нижче, відкрився вид на перевал: там нікого і нічого не було. Не було наших машин. Значить, нас ніхто вже не чекав.
Що ж, пішки прямуватимемо до нашого космічного корабля.
Вдалині були видні декілька рядів вітряків. А ще далі ледве виднілася вежа для мобільного зв'язку.
- Так, вже добре оббудувалися. – Сказав Аркадій. – Люди скрізь все міняють під себе.
Йдемо по приладах. Йдемо у тому напрямку, де приземлився наш космічний корабель. Але спочатку треба обійти ці гори, які ми колись хотіли обійти, але захопилися тією загадковою печерою. Дорога, звичайно, довга. Ми ж пішки, не на машинах.
Добре, що у нас багато з собою запасів води і, як завжди, при нас зразки рослин, що швидко ростуть.
День добігає кінця, а ми все ще не обійшли цю гору. Коли ж вона нарешті закінчиться!
- Зупинимося на нічліг. – Сказав капітан. – Треба до заходу посадити небагато рослин, щоб було, чим снідати завтра. А на сьогодні досить наших запасів, зібраних із землі Цариці. Посадимо, відпочинемо, зберемо урожай – і далі в шлях.
Робота зроблена. Рослини посаджені. Наступила ніч.
Ми зібралися в круг, щоб проаналізувати що трапилося, зрозуміти нашу роль у всьому цьому і подумати, що робити далі.  Як завжди, хтось залишився черговим. А інші спробували усамітнитися для звільнення відчуттів, що загострилися.
Навіть було видно, як в загородженому місці Настя приставала до свого чиза, який боявся доторкнутися до Богині.
- Та не Богиня я. Перестань. – Чулося нам. – Що у Вас цим в затишному місці не займаються? Тільки при всіх? Або Ви взагалі не умієте це робити? – Настя не переставала наполягати.
Нарешті обурення ми вже не чули. До нас доходили тільки ритмічний шерех і стогін.
Чергові мінялися кожні півтори години. Нас шестеро, розділити 9 годин на 6 чоловік – виходило кожному по 1,5 години.
Наступив світанок. Ми зібрали урожай, поснідали і рушили в шлях.
Пів дня пройшло, перш ніж ми змогли нарешті обійти гору.
Та… Боже мій!
- Як велично!
- Як красиво!
- Таке велике місто!
- А то що? Велике звалище біля міста? Де люди – там і сміття.
- Дивіться: там великі роботи щось викопують. Це новий котлован для нової будівлі?
- Так, місто велике. Але до нього йти і йти.
- Нас не було 5 років, а тут таке виросло!
- Глядіться: а там ліс з цих павукоподібних дерев!
Всі були приголомшені. Ми на Землі такого міста ніколи і ніде не бачили. Чий це проект? Хто це створив? Невже ця маленька купка людей, які прилетіли на цю планету?
- Може, не треба туди йти? Все ж таки змінилося.
- Та перестань. Там же наші.
- Вони ж могли змінитися. Все тепер по-іншому.
- Нам ховатися марно. Вони нас все одно знайдуть. Там якийсь супутник літає. Може, вони вже нас засікли. Значить, заберуть нас звідси.
Розділ 16
Супутник пролетів над нами. Ми сподівалися, що нас побачили, коли мимо нас пролітав супутник. Але ми не сиділи склавши руки. Нам же треба було самим щось зробити, щоб швидше возз'єднатися з нашими. Вадим сказав:
- Йдемо. Йдемо у бік міста. Допоможемо їм нас врятувати швидше. Мені не терпиться повернутися додому. Вірніше, на свій корабель і в свою кімнату.
- Підемо.
Ми пішли. Мета наша була перед нашими очима: величезне місто.  Ми йшли. І кожен думав: як могло так вирости з нуля величезне, насправді велетень, місто, що відображає промені трьох зірок, навколо яких обертається ця Біла планета?
Як звичайні люди таке творіння створили за 5 років?
Може, ми помилилися в розрахунках? І тут без нас пройшло 100-200 років?
Звідки все це?
- Дивно це. – Сказав Аркадій. – Люди не могли самі це побудувати за 5 років. Хай у нас помилкові пояснення різниці в часі в цих двох вимірюваннях. Допустимо, пройшло 300 років. За триста років люди побудували б щось в таких масштабах. Але це не Земний стиль. Або у архітектора прокинувся якийсь дар, або це будували не люди.
- Тоді хто? – Запитала Настя. – Хто ж міг це зробити? Інопланетяни? – Продовжила Настя з усмішками. – Дізналися, що ми тут розмістилися і вирішили нас звідси вигнати. Або ще гірше: тут була їх військова база – а ми прилетіли на чужу землю, територію захопили. І живемо собі спокійно, розкошуючи.
Настя продовжила, сміючись:
- Та перестань. Тобі вічно скрізь здаються прибульці. Тут все нормально. Ну, розігралася фантазія у когось, ну, щось… Та все гаразд!
- Це дійсно дивно. – Сказав Вадим. – Як я раніше про це не подумав? Може, підемо подалі від міста? Прожити ми зуміємо. У нас залишилися зразки модифікованих рослин.
- А що коли Аркадій помиляється? – Запитала Тамара. – І ми дарма хвилюємося? Нам там буде добре, а ми хочемо мучитися, ховаючись на цій планеті від таких же, як ми. Від наших друзів, знайомих. Ви чого? Чому зупинилися?
- Я люблю розглядати архітектуру. Але та, - я показала рукою у бік міста, - явно зі світу фантастики. Ці величезні блюдця на тоненьких ніжках повинні були давно вже повалитися. Там що люди взагалі ніколи не спускаються на землю або там дуже тоненький ліфт, який тебе може поднять-опустіть тільки один раз за добу?
- Ці перевернені піраміди порушують всі закони фізики. Як вони тримають рівновагу і не перекидаються? – Продовжив Вадим.
- Звідки всі ті об'єкти, що літають? – Запитав Аркадій. – У нас не було стільки літальних апаратів, коли наш корабель прибув на цю планету. Припустимо, наші побудували нові літаки, але навіщо? І не такі ж маревні, як ці!
Всі були спантеличені. Коли ми бачили місто здалеку, ми нічого дивного не відмітили, окрім гігантських розмірів самого міста. А зараз ми підійшли ближче. І чим більше ми дивилися у бік міста, тим більше у нас появлялося питань. Ми були здивовані і налякані.
- А он ті статуї? Вони ж більші, ніж величезні! І що вони зображують? Кого? І які дії в них закладені? Хіба буде людство, що залишилося, трудитися над створенням образів якихось монстрів стільки часу, раз вони настільки великі? І поміщати їх на вулицях свого міста? У його центрі? Одна людина може збожеволіти і закохатися в зображення чудовиськ. Але не все місто! – Продовжила я свої пояснення.
Ми хотіли повернутися додому. До наших. На наш рідний космічний корабель. Ми так чекали цієї зустрічі!..
Якусь мить рішення чекало свого виходу на сцену …
Кожен цю зустріч представляв по-своєму. Мрії у всіх різні, але їх об'єднувало одне: бажання повернутися.
А зараз ми бачимо щось, що не укладається в голові. Цього не може бути! Чому все так змінилося?
- Підемо якнайдалі від цього дивного місця. – Сказав Вадим. – Побудемо поки осторонь, все обдумаємо. Може, піти комусь вночі на розвідку. Але місто далеко ще. А тут навколо одна суцільна біла пустеля. А оазис повинен бути десь в тому напрямі, де в даний момент знаходиться місто. Пошукаємо інший оазис. І може, знайдемо ще печери. Житимемо в них. Повертатися в ту печеру безглуздо – там напевно, на тій стороні, в іншому вимірюванні, все зруйновано після метеоритного дощу. Якщо взагалі не зруйнована сама печера по ту сторону. Що, в принципі, ймовірно на 99%.
- Що? Ми так просто підемо? – Запитала Настя. – Я хотіла побачити своїх. Я так по ним скучила!
- Все буде добре, моя Богиня. – Сказав Мисливець.
- Можливо. – Непокоїлася Настя.
- Йтимемо по своїх слідах. Якщо нас побачили через супутник, то запросто нас знайдуть, не залежно, як ми підемо. У них техніка, а у нас ноги. – Запропонував капітан.
Ніхто не був проти. Всім було все одно, як повертатися до гір. Яким чином. Всі просто турбувалися. Ми сподівалися нарешті повернутися. Ми хотіли повернутися додому. Але якщо те місце вже не дім, то у нас немає дому. Доведеться знайти новий дім.
Ми мовчки брели, роздумуючи про побачене. Іноді переговорювалися, обговорюючи вголос все, що відбулося з моменту посадки на цій планеті космічного корабля до моменту, коли побачили абсолютно чуже, невідоме нам всім місто, яке лякає своєю таємницею.
Вдалині стали вимальовуватися якісь силуети. Вони йшли до нас на зустріч.
- Господи!
- Хто б міг подумати!
- Як?
- Як це здорово!
- Вони врятувалися!
Це були чизи… і Валентин як головний.
Валентин йшов попереду, ведучи тепер свій народ і свою Царицю в нове життя.
Розділ 17
- Ми побігли у бік печери, коли камені почали падати з неба. – Так почав свою розповідь Валентин. – Я крикнув всім, щоб бігли за мною. Що там буде порятунок. Не всі повірили мені. А з тих, що повірили, не всі добігли. Добігши до печери, в якій цей шлях в інше вимірювання, виявилось, що її трохи засипало. У Царицю у цей момент щось потрапило – і вона знепритомніла. Треба було поспішати. Ми з великою працею звільнили достатній отвір в печері, щоб увійти до печери. Я тоді крикнув всім: за мною! Довелося проштовхувати Царицю вперед, тому що вона все ще була без свідомості. Коли я заліз в печеру, озирнувся. Позаду чизов вся поверхня палала, а з неба все ще летіли ці камені, яких ставало все більше і більше. І напевно, вони і у розмірі були більше. За мною залазілі в нами виконаний отвір в печері чизи, але не всі встигали. Я бачив, що через одного вони падали від ударів з неба. Я кинувся до цієї желейної поверхні, тримаючи на руках Царицю. І опинився тут. У цьому вимірюванні. Через хвилини з'явилися чизи, що залишилися. Хто добіг, хто встиг залізти в печеру і хто не побоявся стрибнути за мною в невідомість – ті зараз перед Вами. Вони все ще живі. А інші залишилися там вмирати. Отже пророцтво збулося. Тільки я виявився рятівником деяких чизов. Так от залишилося в живих сім чизов. Ну, ще Ваш, новий хлопець Насті. А чому Ви йдете не в ту сторону? Ми йшли по Ваших слідах, щоб Вас наздогнати. Та і взагалі прийти до своїх. Я не дуже сильний в техніці. По приладах погано орієнтуюся. А ось по слідам видно, що Ви вже тут були і повертаєтеся назад. Чому? Що відбулося?
- Там місто, побудоване кимось іншим. Ми не ризикнули йти туди. Місто виросло дуже швидко і якось дивно. – Відповів капітан.
- Там все фантастичне. У думці не укладаються конструкції. – Сказав Аркадій. – Всі будинки ненормальні. Просто божевільні. Такого не може бути. Навіть найтворча людина з найбурхливішою фантазією таке місто не запропонує побудувати.
- І що робитимемо? – Запитав Валентин.
- Жити. Житимемо. І шукати інший дім. – Відповіла я.
- А поки треба поїсти. Я вже зголоднів. – Сказав Вадим. – Що у нас на обід?
- Все як завжди: модифіковані рослини, що виросли на чужій планеті, і дуже багато питань. – Пожартувала я.
Пообідавши, ми пішли далі у бік гір, щоб знайти там укриття.
Все-таки хотілося подивитися на місто ближче, але це небезпечно.
Що нам робити? Планета велика. Але як нам сховатися?
- Що це за шум?
- Там щось темне прямує в нашу сторону з міста.
- Бігом! Рятуйтеся!
Ми бігли щосили. Я і Вадим поряд. Нам всім було страшно.
Якісь машини нас наздоганяли. Судячи з усього – це були роботи. І вони за нами полювали. Але не щоб убити. Вони ж не стріляли по нас.
Спроби втекти були даремні. Нас зловили в пастки. Опустили на машини і повезли у бік міста.
- Я тебе люблю. – Сказав мені Вадим, тримаючи мене за руку.
- І я тебе люблю. – Відповіла я своєму чоловікові – Вадиму.
- Чому все так відбулося? Невже нам вже не призначено жити нормальним життям? – Запитала Настя. – Спочатку Земля більше не змогла бути нашим домом. Потім знайшли нову планету. А вона після теплого прийому стала якоюсь агресивною.
- Таке життя. Треба уміти виживати. – відповів Валентин.
- Чому нас зловили роботи? Де ж люди, що перетворилися на зомбі, або інопланетяни, що з'їли наших людей і що живуть тепер там, де ми приземлилися? – Задавався питаннями Аркадій.
- Прибудемо в місто – про все дізнаємося. – Відповів Вадим.
- Якщо нас раніше не уб'ють. – Відмітила Тамара. – Але, сподіваюся, ми виживемо. І проживемо довге та щасливе життя.
- Давайте придумаємо, як звідси вибратися. – Пропонував Валентин.
- Це роботи. Їх не можна умовити зглянутися над нами. Вони кур'єри. Зловили та повезли. А розбиратися з нами буде хтось інший. Звичайно, якщо нас не захопила цивілізація, що складається з роботів і напівроботів. – Роздумував Аркадій.
Нас везли, немов якийсь вантаж.
У людей на кораблі не було таких машин. Або їх створили тут і недавно. Або вони прибули на цю планету з іншого космічного корабля. А якщо вони тут були спочатку? Були заховані в землі? Як у фільмі «Війна світів». Багато питань і жодної відповіді.
Треба зберігати спокій. Все буде добре.
Все повинно бути добре!
Розділ 18
Ми під'їжджаємо до міста. Блізі віно ще більше і ще фантастичніше. І люди в ньому є. І вони працюють не припиняючись. Проходить звичайне міське життя. Тільки ось поглядів роззяв і просто цікавих немає. Всі ніби невідривно захоплені своєю справою. Жодної розмови на вулиці. Жодного натовпу. Всі дуже організовані.
І ніхто нас не впізнає. Ніхто не вітається з нами. Навіть поглядом або головою ніхто не киває нам. Вони нас забули або не знають? Як це? Це ж ми! А вони – наші друзі та знайомі! Вони що? Захворіли? Всі відразу?
Хай фантастичне місто, але дуже красиве. Будівлі величезні. Вулиці широкі. Поверхи превеликі. І скрізь працюють роботи. Люди ними управляють. Ті, які простіші, працюють самі, без людей.
Люди ті ж, але поведінка інша. Навіть досить поглянути на них – і бачиш різницю. Це - інші. Вони ті ж, але інші. Неначе в мозок людей записали програму і вони її виконують. Організм, оболонка та ж, але поведінка, вираз обличчя інші. Я б назвала їх зомбі. Але вони не схожі на зомбі. Люди виконують роботу, близьку тій, до якої вони звикли: інженери щось будують, прибиральники прибирають, садівники дивляться за рослинами. Але тільки все без емоцій, без розмов, без контактів.
- Щось тут відбулося…
- Вони могли підчепити якийсь вірус на цій планеті? Нам же вона погано знайома.
- А чому ми не захворіли?
- Може, вони отруїлися?
- Або придумали нові ліки «як стати трудоголіком». Бачите, вони працюють без зупинки. А ліки опинилися з сильними побічними діями. А? Може ж бути таке?
- Вони дійсно тільки те і роблять, що працюють. І спілкування у них коротке: «привіз», «відвіз».
- А отруїтися вони могли якимсь новим розробленим продуктом: схрестили щось, змінили, потім знову схрестили. Може це отрута тривалої дії? Мозок заблокований, думати не може, а ось навики організм виконує. Виконує звичну роботу, але не сприймає нову інформацію.
- У будь-якому випадку це погано. Куди нас везуть?
- Скоро дізнаємося.
- Ей! Ееееейййй! Допоможіть! Відпустите нас! Врятуйте!
- Ніхто не реагує.
- Хворі якісь!
- Люди! Ви що? Не впізнаєте нікого?
- А… Що якщо ми не повернулися в своє вимірювання, а потрапили в ще одне? Для нас в нову реальність? А люди ті ж, тільки інші. Вони теж прилетіли на цю планету у пошуках порятунку. Але тільки не з нашої Землі, а зі Землі з іншого паралельного світу? І тому у цих людей інша поведінка, не наша. Адже таке теж можливе!
- Тоді треба повернутися в наше вимірювання. Тільки як? Де гарантія, що ми не потрапимо в 4-й світ, а потім в 5-ий? Що ми знайдемо нашу реальність?
- Ну і велике ж це місто. А нас везуть в клітці, як злочинців або як диких небезпечних тварин.
- А он і наші дракони. Їх використовують як м'ясо. Бачите, що з ними роблять? Геть вирощують. А он вбивають і упаковують для транспортування та зберігання. Так, добре обжилися тут люди. І звалище просто величезне. І майже біля міста. Відразу видно, що люди. Скрізь поводяться по-свінські.
- Так, місто хороше. Тільки агресивне до нас.
- Все буде добре. Давайте в це повіримо.
Ми під'їхали до якоїсь будівлі, схожої на в'язницю. Нас відвезли у всередину будови та опустили в якусь клітку, звільнивши нас від пасток, в яких ми знаходилися в останні години.
Ми огляділися: будівля всередині була схожа на лабораторію. Тільки з великими клітками. І ми, напевно, тут являємося піддослідними щурами, які зазвичай присутні в таких лабораторіях.
Працівники цієї лабораторії (наші знайомі обличчя), люди, виконували свою роботу. Вони на нас навіть не подивилися.
Прозвучало в мікрофон:
- Дарія, фахівець з фізичних параметрів, викликається в лабораторію для огляду прибулих людей.
Через декілька хвилин прийшла Дарина. Вона холодно подивилася на нас. Як всі тут дивляться на нас. Байдуже. Дістала прилад і, не заходивши в клітку, зовні, відсканувала тіло кожного.
- Огляд закінчений. – Сказала вона.
Розвернулася і пішла.
Ми сиділи на підлозі, дивлячись в камери спостереження, і не розуміли, що відбувається.
До клітки підходили інші працівники, таким же чином сканували нас, щось реєстрували, йшли. Про щось по роботі говорили. При чому тільки сухо, мінімум і у справі. Ця розмова стосувалася нас. Здавалося, що ці люди нас вивчають, як би готуючи до якогось експерименту. Збирають дані, оглядають, роздумують, пропонують варіанти.
Один працівник підійшов до клітки і почав по всіх стріляти спеціальними голками. Мене паралізувало. Я впала. Впали інші. Я бачила все. Тільки не могла поворушитися. Клітку відкрили. Лаборанти підійшли до нас. І у кожного узяли зразок крові. Далі провели пальцевий огляд кожного з нас.
Вони щось говорили: цей годиться для того-то,.. ця годиться для іншого,.. цього поки не заражати, а ось той і два експерименти витримає…
- Дочекаємося результатів. А потім почнемо. – Сказав хтось з тих, що оглядають нас.
Вони вийшли, закривши за собою клітку. Ми лежали на підлозі та дивилися один на одного. Ми все чули, все відчували, все розуміли, але не могли нічого сказати. Не могли навіть легенько ворухнутися. Наші погляди з Вадимом перетнулися. І ми до вечора, не відриваючись, дивилися  один одному в очі.
Було сумно і незрозуміло, чому все це відбувається з нами. Невже ми будемо матеріалом для експериментів? Ми більше ні на що не здатні, як бути вмістищем яких-небудь препаратів та їх комбінацій?
Поступово параліч пройшов. Спочатку відчулися пальці рук, потім ніг. Змогли рухати руками, слабкість в ногах дала про себе знати.
Ми змогли встати. Почали ходити з кута в кут в цій маленькій клітці.
Місто спало. Було не чутно жодного звуку. Виявляється, ці зомбі вночі сплять, як більшість людей.
Так що ж відбулося? Куди всі поділися? Невже ці змінені люди вночі приходять до своїх ліжок і продовжують своє перетворення з людей в монстрів? Чому вони вночі не працюють? Куди вони зникли? Або вони реально перетворюються із заходом сонець в перевертнів і безладно бродять по вулицях цього прекрасного і страхітливого міста у пошуках здобичі, якої не існує?
Архітектура міста велична. Але вона ніяк не укладається в голові. Ніби це місто будував художник, що ніколи не ходив в школу і тому не відвідував уроки фізики.
Почулася музика. Небагато божевільна, понад емоційна, глибока, з сильними нотами страждання і що знемагає смутком. І місто завило. Ніби всі люди одночасно почали вити. Це людське завивання, не перевертнів, не яких-небудь інших тварин.
Стало жахливо боляче чути ці звуки. У них перемішалися страждання від обпалюючого бажання та неможливості піти зі силою, яка примушує та робить з цих людей незрозумілих монстрів.
- Вони, напевно, борються. Може, їх можна врятувати? Можна вилікувати? Ви ж чуєте: вони не хочуть такими бути, а їх примушують жити по-іншому. Це ж мозок кожного воює з чимось усередині себе! Ви ж теж це чуєте? – Вигукнула я!
- Так, завивання, що плаче. І музика відповідна. – Сказав Вадим.
- Отже це що?
- Невже це співають люди? Треба тоді їх врятувати!
- Нічого не поробиш. Ми поки самі потребуємо порятунку. Ми ж в клітці. З нас самих таких монстрів скоро зроблять.
В цей час скрипнули двері. Ми насторожилися. Дихання перехопило. Я сильно злякалася…
Розділ 19
Даша…
Дарина стояла біля клітки. Ми з широко розплющеними від страху очима дивилися на неї.
Вона прийшла нас убити? Раптом вона відкриє свій рот – а там будуть гострі та скривавлені вампірські ікла?
Дарина показала пальцем:
- Тиссс...
Потім показала на розміщені над кліткою камери. І ще раз показала, щоб ми мовчали. Вона відійшла убік, щоб її не було видно в камеру стеження.
Дарина почала розмову пошепки, ледве чутно:
- Ви… залишайтеся на своїх місцях. Робіть те, що робили, щоб в камеру відеоспостереження не було видно, що вночі сюди хтось приходив.  Не підходьте до мене... не дивіться в мою сторону. Я сама все розповім.
Ми були страшно здивовані. Чому вона сюди прийшла? І дуже ради були тому, що Даша нормальна, не така, як тут всі інші, окрім нас самих.
Даша продовжила все тим же шепотом, було взагалі трохи ледве чутно її:
- Камери слабкі. Записують розмову, але тільки гучна виходить якісно. Але мене взагалі не повинно бути чутно. Коли ви пішли… у печеру... ми Вас чекали декілька днів. Потім піднялися. Побачили цю вертикальну поверхню замість стіни. Декілька днів повартували в самій печері. Потім спустилися. Ми не зважилися пройти через неї, оскільки Ви ж не повернулися. Ми не знали, що робити, вирішили вернутися на корабель. Повернувшись, взялися за заселення цієї планети. Ми ж хотіли знайти свій дім – ми його знайшли. Залишалося тільки розміститися в цьому домі, оббудуватися, розкласти свої речі, почати вести своє господарство. Ми вирішили поселитися в оазисі. Почали будувати міста, приручили драконів як кур'єрів: чіпляли на них вантажі, а вони переносили їх в потрібне нам місце. Через рік у нас вирубало всі прилади, вся зброя перестала працювати. І на цю планету прилетіли якісь істоти. У них був величезний космічний корабель. Плоский і овальний. З них вийшли монстри, схожі на восьминоги. Але голова та кожна щупальця була одягнена в броню. І на броні була зброя, вбудована в неї.  Ці монстри заявили, що планета їх, що ми без дозволу поселилися на ній. І що ми відпрацьовуватимемо своє існування на цій планеті. Що ми будемо їх ще однією колонією, яких у них багато. І що ми будимо будівельниками. Монстри прямо так і заявили: «Ви почули свій вирок, перед нашими Богами ми справедливі. А зараз за виконання вироку». Ці тварюки пустили якийсь газ, після чого всі ставали строгими, суворими, як роботи або як очманілі чимось. На мене чомусь це не подіяло, але я прикинулася. Повторювала за всіма. Ці восьминоги наказали нам: Ви будуватимете для нас місто за нашими уявленнями, а вночі будете перепрограмуватися через нашу мелодію та відновлювати своє тіло. Вони сказали, що зі всіх скорених народів, ми єдині, які щось складне будують. Тому нас вирішили використовувати як будівельників. Креслення вони дали свої. Їх намалювали свої архітектори-восьминоги. Ці істоти прилітають щороку на нашу планету, і щороку нас обсипають цим дурманним газом. Я думаю, якщо б вони не прилетіли разок через рік, наші б відійшли від отрути - і я б їм все розповіла. І ми б знайшли рішення, як від них позбавитися. Ці монстри залишили свою документацію в своєму головному офісі на цій планеті. Який ми побудували до другого прибуття цих істот. Я ночами перечитую всю цю інформацію. Вночі всі сплять, програмуються. Ця музика, яку ви чуєте зараз, насправді могутня зброя. Там якісь звуки, які заново програмують людей. Вона уривається в мозок і пояснює, як треба поступати. На мене отрута подіяла ні зразу, а потім, але все одно дуже слабо. Я чула інструкції, які доносилися з цієї мелодії. Коли відійшла від отрути, перестала чути установки, тепер тільки чую музику, дивну, красиву, сумну, але музику. Ви теж чуєте тільки мелодію, а решта всіх людей, які під дією отрути, чує мелодію та ритмічні вказівки, команди в ній. Музика включається головним комп'ютером, який залишили монстри. Я думаю, вимкнувши мелодію, люди залишаться отруєними, тільки не отримають нову порцію установок, як швидко та добре треба будувати це місто. У документації, яка в цьому офісі чудисьок, написано, що нами побудоване місто буде столицею цих монстрів. Там така велика назва цього народу:  ноніусний штангенрейсмус. У інших варіантах народ називається «ноніусами». Так от, ці ноніуси хочуть переселитися зі своєї столиці в цю нову, яку ми будуємо. Наш космічний корабель залишився не зворушеним, треба тільки до нього добратися та злетіти. Я не змогла б сама це зробити. У мене немає достатніх знань цієї справи. Я можу принести всю документацію цих ноніусів. І ми разом бігтимемо на наш космічний корабель. Тільки одне прохання: візьміть з собою Павла, мого хлопця. Він живе біля цієї лабораторії. Павло ж біолог. Пам'ятаєте? Тільки його треба чимось оглушити та прив'язати. Павло теж заражений. Його треба забрати насильно. Я хочу його вилікувати. Будь ласка! – У Даши потекли сльози. – Я допомагаю Вам, Ви допомагаєте мені – рятуєте мого хлопця. Я думаю, сьогодні вже не встигнемо. Треба планувати на наступну ніч. Я піджену машини, вдосконалені, вони дуже швидко їдуть. Ми дістанемося до корабля за годину, коли покинемо місто. Тільки ось в місті треба їхати потихеньку та обережно, щоб нікого не розбудити. Це може зайняти годину-дві. Та ще з моїм хлопцем метушня буде: вирубати, зав'язати, занурити і стежити, щоб він не прокинувся. Обдумайте все почуте. Розмови не було! Чуєте! Ви зі мною не спілкувалися! Мене тут вночі не було! До мене не звертатися вдень! Нічого у мене не питати! Нічого мені не говорити! Я сама прийду, скажу, коли можна, все поясню, куди йти і коли. Між собою про це говорити тихо і непомітно. Вдень особливо не спати. Не треба викликати підозру. До речі, Вам теж треба поспішати. На Вас хочуть спробувати нові препарати, на зразок «нового довготривалого одурманення», яке може тривати більше п'яти років. Донині сильніші отрути знищували носія, тому зупинилися на тому, яким тут всіх потравили. А щороку прилітати і заново труїти – їм незручно. Ось наша лабораторія і займається створенням нового довготривалого дурману, який буде випробуваний на Вас.  День-два в запасі є, поки вивчать всі Ваші аналізи, закінчать новий препарат, який ще на остаточній стадії розробки. А ось потім – Вам не втекти. Будьте обережні. У мене єдиний спосіб врятувати себе і Павла – це втекти з Вами.
Розділ 20
Новий день пройшов. Нас не чіпали. Але вони вичікували, коли можна почати свої експерименти. Ми нічим не видавали нашу розмову з Дариною. Нічого не питали у лаборантів, нічого їм не говорили. Між собою спілкувалися рідко і ні про що. Щоб нудно не було.
Вночі Дарина прийшла. Вона була готова на рішучі дії.
Спочатку Даша завантажила у відеокамери інше зображення, зняте за минулу ніч.
Потім дуже тихо відкрила клітку. Вона сказала:
- Слідуйте за мною. Тільки тихо. Нікого не розбудите. Прагніть рухатися плавно, ледве чутно. Від цього залежить вся наша операція. У чорного виходу стоять машини. Та не біжіть же! Потихеньку підходимо до машини. Всі чекають мене і моїх вказівок!
Так, стриматися було важко. Але треба не поспішати, інакше ми все зіпсуємо. Як добре вдихнути вільне повітря! Як це приємно відчути себе у відкритому просторі, хай в незнайомому місті, та зате поза маленької, та і великої теж, клітки! Свобода! Як я за ці дні скучила по свободі!
Ми підійшли до чорного виходу. Даша показала нам знаками «тихо»:
- Я сама… - Сказала Дарина.
Вона дістала ключі і поступово акуратно відкрила двері чорного виходу.
Подуло свіжим нічним повітрям. Приємна прохолода! Що тепер? Ах, так, машини. Вони тут. Ми сідаємо. Теж стараємося тихо. Але від хвилювання це виходить важко зробити: хочеться швидше звідси забратися. Даша якимсь дивом вмудрилася пригнати сюди три машини! Так, нелегко було їй.
- Це машини нашої лабораторії. – Пояснила Даша. – Але забрати кожну зі стоянки лабораторії теж стоїло великих зусиль: їхала помаленьку і плавно, щоб не шуміти. Довелося наперед залишити двигуни працюючими. Їдемо прямо, потім направо, ще направо, потім прямо – й упремося в будинок, в якому спить Павло.
- Поїхали!
- Тільки повільно і тихо! – Ще раз попросила Дарина.
- Які хороші дороги! У нас в місті таких ніколи не було. Та й на всій Україні.
Їдимо, роздивляючись вулиці.
- Ось тут. Його будинок тут. Мені потрібно трьох хлопців. У мене препарат в шприці, який його вирубає. Тільки треба діяти дуже швидко. Не треба уломлювати двері. Адже це і мій будинок. Я ж його дівчина. Тільки після одурманення ми тепер просто сусіди, сплячі на різних ліжках, але які живуть в одному великому новому будинку, побудованому по подібності будинків тих чудовисьок, які придумали всю архітектуру цього божевільного міста.
Дарина відкрила ключем двері. Вадим, Валентин і Аркадій зайшли слідом за нею. Інші залишилися в машині. Що там відбувалося – мені невідомо. Було тільки чутно, як щось впало на інше щось. І після цього повна тиша. Дарина і хлопці із зав'язаним і відключеним від цього світу Павлом вийшли з будинку хвилини через 20. Так, важка робота. Але вона пройшла успішно.
Павла завантажили в машину. Він якось дивно виглядав.
- Це від препарату. Він повинен нам як мінімум добу не заважати. – Пояснила Дарина. Тепер рухаємося з міста кротчайшим шляхом. Тільки поволі і тихо! Нікого не будимо!
Важко стримуватися, коли розумієш, що в твоїх руках засіб, за допомогою якого можна дуже швидко звідси утекти. Але Даша знає, що робить. Вона ж з цими видозміненими людьми прожила майже чотири роки. Вивчила їх поведінку. Свою підстроїла під них. Таким чином вона сама пристосувалася до цієї поведінки, щоб не відрізнятися від всіх інших.
Ми мовчимо. Й їдемо. Мало-помалу, виснажливо, млосно, із завзяттям, що ледве стримується, втекти щонайшвидше кудись. Так, нам нікуди не втекти, окрім свого космічного корабля.
Як ми за ним скучили! Нарешті ми знову побачимо свій рідний дім!
Ура! Виїжджаємо з міста! Його контури скоро залишаться позаду! Ще терпіння! Ще! Терпи! Ще трішки – і ми на волі!
А якщо корабель зруйнований? Принаймні, зсередини? Якщо вони залишили оболонку корабля і забрали всю апаратуру? Або розібрали на метал самі стіни корабля? Тогда наші спроби даремні.
- Корабель залишився незайманим. Ці тварюки вирішили, що ніхто не зможе опам'ятатися. А вивчити коли-небудь його будову і подивитися, як він працює – може їм прігодіться в нагоді для створення чогось нового. – Немов прочитала мої думки Дарина. І додала. – Цю інформацію я знайшла в інструкціях, які виявила все в тому ж офісі цих монстрів.
Їдимо. Вже прискорилися. Серце почало стукати швидше. І ось воно: вдалині з'являються контури нашого космічного корабля. Кинутий і забутий всіма, він ніби нас зустрічає своїм переливом світла на своїй металевій обшивці.
Як я рада тебе бачити! Я скучила по цій холодній, але такій, що чекає нас, конструкції.
Ми під'їжджаємо ближче.
Ніби нічого не змінилося.
Підходимо ближче…
А тут по нас починають стріляти…
- Ну, тварюки, не підходьте! Ви мене не заразите! – кричав хтось зсередини.
- Та ми не заражені. Ми піти хочемо звідси. З цієї планети. – Крикнув Вадим тому кричущому з корабля.
- Доведіть!
- Ми ж з тобою спілкуємося, умовляємо тебе. А заражені можуть тільки говорити у справі. Мінімум слів. – Крикнула Даша.
Незнайомець продовжував:
- Може це новий препарат, вдосконалений. Не вірю!
- А чому ти не відлетів, чому весь цей час знаходився тут? Якщо міг би спокійно узяти і відлетіти з цієї планети? – Запитав Аркадій.
- Він не уміє літати. – Відповіла я.
- Віталік! Це ти? – Запитала Дарина.
- Так, це я.
- Ми такі ж, як ти, - утікачі. – Сказав капітан. – Впусти нас і ми разом відлетимо. У нас мало часу. Скоро за нами прийдуть. Ми ж самі втекли від них. А знайшовши нас, вони захочуть обшукати корабель – тоді і тебе знайдуть точно.
- Добре. Я не стріляю. Обіцяю. Заходьте.
Ми вийшли з машин і пішли до входу на наш космічний корабель.
Зашли в ліфт... і всі в мить опинилися усередині цієї рідної, бажаної конструкції.

Написати рецензію

Рекомендувати іншим
Оцінити твір:
(голосувати можуть лише зареєстровані)
кількість оцінок — 0
 
Головна сторінка | Про нас | Автори | Художні твори [ Проза Поезія Лімерики] | Рецензії | Статті | Правила користування | Написати редактору
Згенеровано за 1.4099659919739 сек.
Усі права застережено.
Всі права на сайт належать ТОВ «Джерела М»
Авторські права на твори та рецензії належать їх авторам.
Дизайн та програмування KP-design
СУМНО
Аніме та манґа українською Захід-Схід ЛітАкцент - світ сучасної літератури Button_NF.gif Часопис української культури

Що почитати

Історія Європи. Український погляд
Кожен з нас має знати історію власного народу. Бо історія – це його посвідка на проживання на рідній …
Погляд на світ через призму пародії.
«Прометей поміж грудей» – тільки ця провокативна назва збірки чого варта! І це не натяк, це те, про …
День Соборності України
Вітаємо всіх з днем Соборності! Бажаємо нашій державі незламності, непохитності, витримки та величчі! …
Українські традиції та звичаї
Друзі! На сайті “Онлайн Криївка” є дуже цікава добірка книг про українські традиції та звичаї. …