.."Мені потрібні важкі і потужні гармати. А ще фортеці, величезні залізні фортеці в сотні гармат, що рушать морем і спопелять береги. І багато людей. Дуже багато: на землі й під землею, в одностроях кольору бруду, але різних відтінків, за них ви станете вбивати - усі відтінки землі до вашого столу. Підводні фортеці! Так! І небо не лишиться осторонь – в нього блощицями стрибнуть аероплани: маленькі, кусючі, ефемерні. Повітря, так! - ви кпили з ненажерливості королів і вигадували байки про податок на повітря – так от, ще благатимете бодай один його ковток! І хтось його отримає, але не всі".
Далі був малюнок і кайзер перегорнув сторінку. "Опріч матеріального забезпечення.. так, порти, вибухові речовини, засоби індивідуального.. угу-м, вилучити, на різдво, тотальна.., згораючи в повітрі, із залученням, цивільних.. так-с, це..-цепеліни, подбати про.., щебінь, наукове".
Ні, це теж не та. Він торкнувся томика поряд. Бомарше. І це навряд.
-Ваша Величносте, якщо зволите, я продовжу - звіт голови імперського поштового відділу.
-Так, Мішо, прошу.
Кайзер ступив до темного вікна, роздивляючись віддзеркалені ряди книжок і свою впритул темніючу постать. Книжки за склом звично тулились до електричних ламп, а в чорному його силуетові навскіс нерівно бив сніг. Подумалось, що це чудова алегорія на його життя, та ні – алегорія на життя взагалі. Хоча, в чому саме вона полягала, важко було сказати. Все ж таки художники великі шарлатани.
Наступного ранку кава виявилась не такою смачною, вранішнє вбирання аж надто сконцентрованим на самому вбиранні, і всі порухи думки виглядали якщо не бездоганними, то принципово діловими. Новий день піднімався сповнений власної ваги й тої ваги свідомий, життя не потребувало зайвих доводів чи обґрунтувань. Бандаж із перев'язями туго сповив тіло, й на плечі остаточним ствердженням сів важкий кітель із позолоченим коміром. Сніданок, відвідини верфі й урочистий спуск на воду "Ґнайзенау", промова, офіційний обід з членами морського секретаріату й представниками суднобудівних компаній, переїзди, переїзди й нарешті ганебна, моторошна зустріч із робітниками портових складів. Брудний, замазаний вугіллям кітель, липка огидність білизни, деревеніюча ліва рука і панічне відчуття власної безпорадности.
У кабінеті довго, за північ возилися з краплями валеріани й холодними компресами. Під самий ранок тіло нарешті розслабилось і вдячно хлюпнуло у мозок відчуттям невагомости - прийшов сон. Лунким кроком кайзер заходив до приміщення, простував між рядами столів, поволі розганяючись, відкривав книгу, вже точно знав яку, і прикипівши до сторінок очима, одним махом перекидався обличчям до підлоги – так що ноги зависали трохи вище тіла. З книгою у витягнутих руках, плавно, без зайвих рухів Вільгельм тихо плив поміж столами.
Усі права застережено.
Всі права на сайт належать ТОВ «Джерела М»
Авторські права на твори та рецензії належать їх авторам.
Дизайн та програмування
KP-design