Вдома на Дарину чекав сюрприз. Зайшла у квартиру – і зразу помітила, що щось не так. Двері у кухню були зачиненими, а…в центрі їх кімнати стояв покритий білосніжною скатертиною стіл, з новими, такими ж білими тарілками, блискучими фужерами та… свічкою у неймовірно гарному свічнику. Зупинилась на порозі, милуючись картинкою.
- Дар, ти? – Почула з кухні.
- Я! – Відповіла і вже хотіла простувати туди, але зупинилась, бо Марта прокричала у відповідь:
- Ну то йди мий руки і сідай до столу! Я зараз!
Дарка слухняно пішла виконувати наказ, бо раптом відчула – втомилась добряче.
Помивши руки, перевдягнулась у домашній одяг і сіла в крісло. Гарно як. Не стрималась – запалила свічку, хоч надворі ще було доволі світло і сутінки хіба почати плести павутину. Як у фільмі якомусь – теплий вечір за вікном, фіранки гойдаються на вікнах, свічка палахкотить… Ще би принца якогось – для повної картини. Але замість принца з’явилась Марта, урочисто тримаючи у руках дві велетенські тарілки із спагеті.
- Сьогодні у нас вечір італійської кухні! Паста!
Зловивши здивований Дарчин погляд, стенула плечима і кинула безтурботно:
- Замовила в ресторані.
- З якої радості? – Звела брови Дарка, спостерігаючи за подругою.
Та поклала ношу на стіл і повернулась.
- Як це - з якої? З такої, що у нас життя налагоджується! - Підняла палець вгору. - Я зараз!
І знову побігла до кухні, повернувшись із повними руками: в одній тримала пляшку вина і штопор, а в іншій – три білі мисочки із різними соусами.
Дарка допомогла все розставити по місцях, а тоді звернулась до неї:
- Слухай, це все…воно ж купу грошей коштує!
Марта знизала плечима, наливаючи вино:
- Ну і що? Так не твої ж. – Глянула на подругу і, тут же пожалкувавши про таку різку відповідь, додала. – Юрко ж підкинув трохи грошей. Так що не парся.
- А це…зручно? – При згадці про цього чоловіка Дарка почервоніла.
- Звісно, зручно.
Жінка сіла навпроти, підняла свій фужер і простягнула до Дарки.
- Ну, за те, щоб від цього дня у нас справи йшли лише вгору! – І пригубивши вина, накинулась на їжу.
Дарина їла через силу, бо ж повечеряла у Юрка, але чогось Марті про це сказати посоромилась. Тому, коли та запитала про роботу, з радістю відклала виделку і почала розповідати, час від часу ковтаючи вина. Зрештою Марта відсунула від себе пусту тарілку, глянула на Дарчину і сплеснула руками:
- От я ж мантилепа! Ти ж через мене не їла! Воно ж холодне вже все, певно! - Підхопилась і взяла майже повний посуд у руки. – Я зараз тобі підігрію.
Але Дарина потягнула назад:
- Та сядь ти! Не треба! Не дуже я і голодна!
Марта посуд залишила, але не сіла.
- А чай будеш?
Дарина усміхнулась:
- Буду. Давай, допоможу прибрати.
Поки прибирали зі столу, мили посуд і заварювали чай, на місто опустилась ніч.
Принесли чашки у кімнату, знову запалили свічку –вітер задув. Не вмикаючи світла, всілись на дивані.
Марта запропонувала випити ще вина. Дарина завагалась на мить, але погодилась.
Гарячий чай і вже тепле вино зробили свою справу – за деякий час жінки добряче сп’яніли. Напівлежали на подушках, торкаючись одна одної і мовчали.
Дарина вже майже заснула, як Марта раптом повернулась і, підперши однією рукою голову, пальцем іншої торкнулась Дарчиної долоні. Тоді повела по лініях – точнісінько так, як минулого разу. Дарина розплющила очі і зачудовано стала спостерігати за діями подруги. А та, не поспішаючи, повела пальцям далі вгору по руці, залишаючи мурашок на шкірі, обвела плече, пройшлась по шиї і зупинилась біля губ. Дарина широко відкрила очі, не знаючи, як реагувати. Марта дивилась зверху вниз і злегка усміхалась. Проігнорувавши Дарчине здивування, відвела погляд, провела пальцем по її губах і прошепотіла:
- Дар, а ти така гарна!
- Що… ти робиш? – Алкоголь шумів у голові і заважав нормально говорити. І думати. Вдарити б Марту по руці. Ухилитись. Відсунутись. Але Дарка не рухалась. Ці легкі, обережні доторки… приємні. Геть не такі, як знала дотепер.
Марта не відповіла. Натомість проклала шлях від губ до скронь і почала розплітати косу. Завершивши, підсунулась вище, поклала Дарчину голову собі на коліна і взялась розчісувати пальцями густе волосся. Дарка заплющила очі.
- Яка ж ти гарна…
- Неправда. Я ніяка.
- Гарна…
- Я? Ні…
- Так. Дуже. Не сперечайся…
- Я…
Шепотіли одна одній.
І тіні, - темно-сірі метелики по стінах тріпотіли крильми.
Загасла свічка.
Заснула Дарина.
Тьмяне світло сіялось крізь вікно. Марта дивилась на неї. Милувалась кожною рисочкою ідеального, не зіпсутого косметикою обличчя. Щось глибоко всередині, в найтемнішому закапелку, почало тліти. Щось таке, що щойно лиш відболіло. Похитала головою. Божевілля якесь. Не так давно в неї забрали Олю, а вона вже…Тяжко зітхнула, згадавши ще свіжі рани. Ні. Це не Оля. Оля… Олю забрали. І не повернуть. І треба з цим миритись. З цим жити. Оля… Що відчувала до неї – не розібратись і не поскладати по поличках. Любила? Боготворила? Ні... Було геть інше, щось таке, що… Але думати про то несила. Треба не думати. Забувати. Бо інакше – божевілля. І це – божевілля. Ось це миле чудо, що спить, ледь відкривши вуста – божевілля.
- Спи, божевілля… - Прошепотіла. Обережно підняла Дарчину голову, встала, натомість поклала подушку. Вкрила жінку, що тут же звернулась калачиком і, не стримавшись, обережно поцілувала у скроню.
VI
Дні плелись, як спориші по подвір’ї – одне за одне, квіточка за квіточку, травиночка за травиночку – та й по вінця, аж витікають, вихлюпуються на дорогу. Літо рвало їх, сідало на осонні і, мугикаючи, вплітало у коси дівочі тугі, товстезні і лискучі. Вплітало і журилося – недовго, недовго дівкою босоногою по лугах зелених вигицкувати, сонце в щоки цілувати, роси збивати і до хлопців надвечір жартувати. Замолодичать літечко, коси хусткою покриють – осінню стане. Матір’ю. Розродиться урожаями багатими, щедрими, в люлю світ сповитий, як дитя улюблене покладе – та й заколисувати стане – спи…
А поки ще годне, молоде і дуже – то і гуляло на повну. Спекою морило, людей до води, як телят із паші гнало – а йдіть, немудрі, поки ще річки-озера теплі, як немовлячі купелі. А люди і йшли. Тікали з-поміж бездушних, безликих бетонних коробок туди, де і асфальтом не пахне, де сонце полоще проміння у воді і розвішує на вербах сушити, на камені хмари вибілює і само сидить, як ото старий дідо під хатою і глядить, аби діти в шкоду не лізли.
Дарині було не до річок-озер. Хоча і кортіло – страх. Бодай ноги намочити. Але приходила додому – бралась до хатньої роботи, годувала Марту, що часто приходила пізно зла і роздратована, вислуховувала її жалі і біди, кивала, розраджувала і йшла спати.
Більше Марта не повторювала те, що робила тоді, коли… вони були не дуже тверезі. Тому Дарина заспокоїлась – хтозна, що тоді в голові подруги було, а питати воно якось…Не чіпає – і добре. І так день за днем. Намотувались один на один, як нитки у клубок. Зранку бігла на роботу, там крутилась цілий день – бо совість не дозволяла виконати роботу абияк. Хоч Юрко ніяких претензій і не виставляв – хіба часом записки, в яких зазначав, що треба зробити і купити, Іноді взагалі сумнівалась про те, що він знає, коли вона приходить і коли йде геть, адже рідко заставала його… Та все ж таки сумлінно приходила о десятій ранку і йшла о вісімнадцятій. Ні хвилиною швидше. Хоча іноді роботи і не було тому, щоб зайняти себе, йшла на дві акуратні грядочки, або в сад. Розпушувала, прополювала, підправляла і без того ідеальні квітники – лиш щоб не сидіти на місці.
Добре було, коли приходила – а його вже не було. Тоді відчувала себе мало не господинею дому. Проте бували дні, коли Юрко чомусь затримувався. Хоч він і мало уваги звертав на Дарку – вона чула хіба його кроки наверху,але… часом він заскакував на кухню, давав якісь вказівки. Тоді щось всередині стискалось у тугу-тугу пружинку. Старалась не дивитись на цього чоловіка, в якого все-все було ідеальним. Він був ідеальним. І, ідеально усміхнувшись, говорив їй якісь слова. Які - розуміла погано. Потупляла очі, шепотіла: «Добре…» і червоніла. Губилась, коли він щось питав іще. Лише коли йшов – пружинка вистрілювала і Дарка з шумом видихала. Але все одно – дивне відчуття переслідувало довго. Як і його образ. Трусила головою, навіть вмикала на повний голос радіо, що стояло на кухні – не помагало. Він був поруч. Як запах його парфумів – Юрко йшов, а аромат залишався.
Останній день літа видався зранку ясним. Наче велика крапка наприкінці твору – щоб гідно завершити, з високо піднятою головою піти геть і поступитись осені.
Дарка порядкувала у Юрковому будинку – вирішила затіяти генеральне прибирання. Тому методично, в кожній кімнаті відсовувала ті меблі, як могла відсунути, все мила, чистила і терла. Втомилась добряче ще на другому поверсі. Була спокуса перший вимити наступного дня, але пересилила себе – треба. Не знати навіщо, але треба. Тому рішуче перенесла весь реманент наниз і почала свою катавасію ще й там.
Обминула хіба Юрковий кабінет, пам’ятаючи його заборону. Вітальню прибрала швидко, і нарешті добралась до кухні. Тут роботи буде достатньо.
Увімкнула майже на повну гучність радіо, налаштувала хвилю і взялась до роботи. Якраз залізла на стіл, щоб протерти світильник, як раптом музика стихла. Обернулась – і заклякла на місці. Спершись об одвірок і сплівши руки на грудях, на порозі стояв Юрко. І усміхався.
Дарка пополотніна – скільки він тут…стоїть? І що бачив? Може…ой, Господечку, вона ж щойно витанцьовувала, як навіжена… Оглянула кухню. Половина розгромлена, просто на підлозі – пакет для сміття, в куті вже он повний стоїть…
- Д-добрий …день… - Пробелькотіла, кинувши винуватий погляд. – Я тут… ну…
І присіла, щоб злізти зі столу.
- Добрий і вам! – Юрко усміхнувся ширше, підійшов і подав руку. – Обережно, не впадіть тут.
Повагалась, але допомогу прийняла і, зістрибнувши зі столу, швидко забрала свою долоню із його. Провела нею по нозі. Пече. Проте Юрко цього не помітив – повернувся до холодильника:
- В нас щось їсти є? Помираю з голоду.
Дарина кинулась слідом, гарячково згадуючи, що такого можна зараз розігріти і чим нагодувати Юрка. Але той випередив – витягнув лоток із вчорашньою рибою, простягнув їй:
- Загрієте?
Дарка кивнула і пішла виконувати прохання, а він тим часом піднявся наверх – перевдягатись. За хвилину повернувся, вдягнений у звичний спортивний костюм і, всівшись за стійкою, став спостерігати за жінкою.
Дарина відчувала його погляд на собі і нервувала – ну чого, чого витріщився?! Краще б пішов у вітальню, зачекав там… Або дивився собі у вікно. Чого на неї?! Що такого особливого?! Від хвилювання мало не обпекла руку. Зрештою, взяла тарілку з їжею і, завагавшись, глянула на Юрка – куди йому?
Той кивнув на стійку перед собою. Дарина скривилась.
- Може, ви у вітальні поїсте? - Запитала. – Просто я тут…трохи прибираю, тому…щоб вам не заважати, то я…
Юрко встав, взяв тарілку з рук, дістав із шухляди виделку.
- Без проблем.
Пішов у вітальню, і щойно Дарка зітхнула з полегшенням, як він тут же повернувся.
- Слухайте, а ви сьогодні взагалі їли бодай щось? – Знову зупинився на порозі. – Бо я був наверху, ви там всі кімнати віддраяли так, що до них заходиш, наче в музей, тут вже встигли… Ви щось їли, питаю?
Впер руки в боки і схилив голову набік.
Дарина глянула з-під лоба і почала мнути в руках ганчірку – ну от чого він причепився? Йому яка різниця – їла вона, чи ні?
- Та щось там трохи… - Збрехала. Насправді так захопилась роботою, що дійсно забула поїсти. Буває. Не смертельно.
Але Юрко не повірив. Кивнув на плиту, де стояла сковорідка із рибою.
- Накидайте і собі.
- Та я не… - Спробувала заперечити, але затнулась. Юрко глянув так, що зрозуміла – не допоможе.
Тому поклала собі пару шматків риби, всілась за стійку і відчула – таки голодна. Лиш піднесла виделку до рота, але почула за спиною кроки і оглянулась. Юрко зайшов, побажав смачного, поклав тарілку в мийку, тоді знайшов турку і поставив варити каву. Подумав, почухав живота і взявся мити брудний посуд.
Дарина спостерігала за ним крадькома через плече. Хотіла вигукнути, щоб не чіпав, вона сама, але… продовжила милуватись. Гарний. Що не кажи - гарний. Чого ж та Марта носом крутить? От він – ідеал чоловіка. Красивий, багатий, розумний…її любить. А вона… шукає собі пригод… на голову. Точніше – жінок на голову. Так же… не можна. Хоч і не засуджувала, але все одно – неправильно. Ненормально.
Юрко ж тим часом витер руки, зняв каву, налив у чашку і попрямував до Дарини, що, почервонівши, відвернулась до вікна в надії, що він не помітив її поглядів. Сів поруч, глянув у вікно, відсьорбнув кави і поморщився:
- Гаряча, зараза.
Дарина глянула на нього, ледве змусивши себе усміхнутись – його аж настільки близька присутність спаралізувала і вдіяти бодай щось із собою не могла. Тому втупилась у тарілку, швидко доїла, стараючись не звертати уваги на те, що праву сторону наче окропом облили, помила посуд і знову взялась до роботи. Юрко чи не Юрко, а доробити те, що розпочала, треба. Тим більше, що це – можливість відійти від нього подалі і зайняти думки чимось іншим…. аніж цим…чоловіком.
А той не поспішав із кухні. Обнявши чашку руками, дивився у сад, але сам був десь далеко. Так, як любить вранці робити сама Дарка – стояти біля вікна і ні про що не думати. Просто спостерігати за світом і… Важко було пояснити той стан. Наче тут – і не тут. Десь далеко – і ніде. Впиватись синім небом, як вином, всотувати кольори, звуки, запахи…Наповнюватись ними, як ото кулька гелієм. Що під вечір впасти. А зранку – наповнюватись знову.
Повернув до реальності Юрко. З гуркотом відсунув крісло, встав, допив каву і показав у вікно:
- Дощ починається. Парасольку маєте?
Дарина заперечливо похитала головою. Яка парасолька?! В неї взагалі…її нема. Підійшла до вікна, зазирнула – точно. Літо плаче. Стікають сльози по склі.
Юрко сполоснув чашку, поставив на місце і став поруч.
- То надовго.
Дарина кивнула і обняла себе руками, щоб не затремтіти всім тілом. Не від холоду. Від того, що він знову стоїть поруч. Майже торкається її шкіри. Але гаряче все одно. От-от – опік. Попече. Пропече. Тому відійшла і стала складати вміст шафок, які вже витерла, назад.
- Як завершите, свиснете. – Почула позаду. – Я буду в кабінеті.
- Добре. – Спромоглась відповісти.
Раз, два, три… десять. Десять його кроків. Майже нечутних – як кіт.
Видихнула і провела долонею по чолі – пішов. Ну і добре.
Відчинила вікно, щоб було чути шурхіт дощу – цей звук любила з дитинства, і постаралась пошвидше закінчити роботу. Ще вечерю готувати.
Біля шостої постукала у двері кабінету:
- Можна?
- Так, заходьте. – Почула зсередини.
Зайшла, усміхнулась винувато до чоловіка, що сидів на шкіряному дивані, підібгавши під себе ноги і вивчав щось на екрані ноутбука.
- Пане Юрію, я вже…все. Додому.
Той відклав комп’ютер вбік:
- Дарино, я вже вам казав. Я не пан. Просто Юрій. Краще – Юра. Зрозуміло?
- Зрозуміло. – Почервоніла знову. – Ви просили, щоб я…зайшла.
На мить примружив очі, згадуючи, тоді ляснув себе по колінах.
- Точно. Поїхали. – Встав, наблизився до Дарини, що так і стояла в дверях.
- К-куди? – Відступила пару кроків, щоб пропустити його.
- Як – куди? – Юрко пройшов мимо неї і попрямував до дверей. – Відвезу вас додому.
- Та ви що?! – Запротестувала, підійшла ближче. - Я і сама можу, тут недалеко, так що…
- По такому дощі?! – Відчинив настіж двері, демонструючи погоду. – Там же ллє, як з відра!
- Та ж не з цукру… не розтану, не біда.
- Слухайте, Дарино. Не дратуйте мене, будь ласка. Я вас відвезу – крапка. – Юрко взувся, взяв величезну парасолю і запитально глянув на Дарку. Відчула – не поступиться.
- Ну? Ви ідете? – Притупнув ногою.
На мить Дарка запанікувала так, що ладна була втекти – лиш би не підходити ближче. Але глянула на Юра – і, зачинивши двері в кабінет, підійшла, намагаючись не зачепити його навіть пальцем.
Надворі справді періщило. Літо тепер не плакало – ридало, як ото дитя на колінах у мами – сльози горохами, по брудних щоках розмащені. Схлипує,силкується щось сказати, а не може – і від того ридає ще гіркіше. І рученятами шию обнімає – тулиться.
Заскочили в гараж добряче мокрими – парасоля не допомогла. Юрко обтрусився, як пес із води і пішов заводити авто. Дарина завагалась – їй куди? Чекати? Йти за ним? Роздуми завершились відкритими майже перед носом раптово дверцятами спереду – Юрко вже чекав всередині.
В салоні було тихо і пахло м’ятою. Такою справжньою. Не хімічними замінниками, а саме тією свіжозірваною, між пальцями розтертою. Втягнула повітря носом і оглянулась – звідки запах?
Юрко тим часом вивів машину на дорогу і глянув на Дарину, що все ще намагалась визначити джерело аромату.
- Щось не так?
- Ні, - Тут же знітилась. – Просто…у вас м’ятою пахне.
- Не подобається? – Підняв брови і усміхнувся.
- Ні-ні, все добре! – Замахала руками. – Подобається.
І, замовкнувши, додала.
- Запах…справжній. Наче щойно м’яти нарвали десь.
- А-а, ви про це. – Юрко потягнувся рукою на заднє сидіння і дістав звідти невеликий букетик ледь прив’ялої зеленої трави. Простягнув Дарці.
- Це?
Вона обережно взяла м’яту і піднесла до обличчя. Заплющила очі, вдихнула – і наче на мить…до мами, в село…Туди, де м’яти повний двір.
- В бабульки якоїсь купив біля ратуші. – Пояснив Юрко, відволікши її від мимовільного спогаду. – Не знаю, нащо. – Стенув плечима. – Тому якщо подобається запах – забирайте.
- Можна?!
- Та звісно. Мені вона тут до чого? Зів’яне.
- Дякую. – Прошепотіла і усміхнулась, відвернувшись.
Дарка дивилась, як змійками сповзають каплі по боковому вікні, розтираючи світ довкола. Як на тих картинах, що їх бачила у якійсь із книжок в шкільній бібліотеці – геть нічого незрозуміло. Просто – розмита пляма. Але там, в ній, ховається щось. І це «щось» треба розгледіти.
На одній із вулиць Юрко припаркував автомобіль, вимкнув мотор, дістав із заднього сидіння парасолю.
- Я на хвильку вийду. Добре? Я швидко.
Не встигла відповісти – двері зачинились. Хіба провела поглядом чоловіка – той зник у супермаркеті.
Надворі виспівував своєї дощ. Просився до середини, гримав по даху, облизував вітрове скло, що без двірників миттю теж стало тією абстрактною картиною. Мимоволі обняла себе руками – тиша в салоні різко контрастувала із гамором зовні. Наче…інший світ. Цей – одного відтінку. Той – геть іншого. А як змішати?
Перед капотом блимнула фігура під знайомою парасолькою і за мить два світи змішались – Юрко відчинив спочатку задні двері, поклав на сидіння пакет та парасолю, тоді передні. Заскочив досередини, фиркнув, як кіт:
- От погодка!
За декілька хвилин приїхали. Дарина підхопила букетик, взялась за ручку. Повернулась до Юрка.
- Дякую, що…підвезли.
Але той зупинив її.
- Не виходьте.
Вийшов, взяв парасолю, пакет, обійшов авто і відчинив двері з її сторони.
Дарина вийшла і витріщилась на нього – що збирається робити? Той подиву не помітив. Підхопив її під руку і повів до під’їзду.
Біля дверей знову спробувала попрощатись:
- Дякую, далі…я сама.
Але Юрко підняв пакет, струсонув ним:
- А я до вас в гості вирішив заскочити. Марту давно не бачив. – Пояснив і зайшов за ошелешеною Дариною в під’їзд.
В ліфті їхали мовчки. Дарка намагалась не панікувати, але виходило погано. Тісний простір, чужий чоловік, що часом відверто насміхається з неї і який змушує ніяковіти. Повітря, що загусає, як кисіль. Не рятує навіть запах м’яти, яку мне в руках.
Нарешті їх поверх. Дарина кинулась до дверей, відчинила і пропустила гостя досередини:
- Заходьте.
Назустріч їм з кухні вийшла Марта, за нею – Матильда. Жінка глянула спочатку на нього. Тоді – на Дарку, що так і залишилась стояти біля входу.
Юрко заговорив першим:
- Привіт, красуне! - Потягнувся до Марти, поцілував у щоку. – Я от в гості. Можна?
Та обняла його і забрала пакет:
- Звісно, можна! Я хоч в тебе і працюю, але не бачила купу часу. Давай, ходи, розказуй! – Взяла гостя під руку і повела на кухню. Дарина пішла слідом. Кицька поплелась теж.
Усі права застережено.
Всі права на сайт належать ТОВ «Джерела М»
Авторські права на твори та рецензії належать їх авторам.
Дизайн та програмування
KP-design