Алєксанд Друзь дуже хотів знати відповіді на всі запитання, які присилали телеглядачі на "Що? Де? Коли?". Для цього він читав енциклопедії і носив окуляри, але в кожній грі обов'язково були запитання, на які він не знав відповіді, і його команда програвала або попадала на бліц, тобто теж програвала. Щоб виправити цю ситуацію, Алєксандр Друзь на останні гроші купував нову енциклопедію і носив окуляри. Якось отак перед фіналом 94-го року, він холодного жовтневого вечора плівся в енциклопедішну, ішов противний дощ, який збивав з дороги і заляпував окуляри, і тому Алєксандр Друзь замість енциклопедішної потрапив у викривлення просторово-часового континууму. Після нього Алєксандр Друзь почав щоразу проживати один і той самий день - фінал "Що? Де? Коли?" 1994-го року, саме до якого знавець хотів підготуватись в останню ніч.
Спочатку Алєксандр Друзь не зрозумів, що потрапив у часовий зашморг, бо він відіграв з командою фінал і засипався на останньому питанні про Канта і очкі. Після гри Друзь прийшов додому і, не роздягаючись, упав на диванчик депресивно спати, а на ранок прокинувся в один плавках з метеликами і жінка йому сказала, що сьогодні фінал гри... Тут Алєксандр Друзь усе зрозумів і радісно потер руки: сьогодні він та його команда обов'язково виграють, бо він знає, тобто пам'ятає всі правильні відповіді.
І так і сталось. Пенсіонерка з Вологди разом зі своїм Кантом залишилась без бабок, а Друзь і команда виграли 3 мільйони рублєй (тоді такий курс був) і пейджери. Увечері Алєксандр Друзь прийшов додому і замість депресивного спання в одязі сказав дружині, що він виграв. Він був радий. І від того, що виграв, і від того, що завтра це все повториться. Він так довго чекав на це. Наступного дня, тобто наступного повтору дня, Алєксандр Друзь сидів у своєму кріслі та з усмішкою спостерігав, як учасники його команди хвилюються, кусають метелики, а Козлов лупашить себе по морді. А Друзь сидів спокійно і в голові проговорював відповідь на перше питання: "Кришталевий сервіз. Кришталевий сервіз. Кришталевий...".
Команда знову виграла. Знову 3 лями і пейджери. Радісна дружина і успіх. І так - кожен день. Алєксандр Друзь був задоволений - це було те, що він хотів...
Але... Ось день повторився вп'яте, вшосте. Наближаючись до успіху і знаючи все, нехай і в межах кількох годин гри, Алєксандр Друзь помітив, що те відчуття ейфорії і задоволення кудись зникли, натомість з'явились отупіння і нудьга. Знавець знав усе - але це не приносило йому задоволення. Він знав відповіді на всі запитання, міг брати дотермінову відповідь. Він знав, який сектор випаде і хто ставитиме запитання. Через ще пару повторів дня з'явились апатія, потім паніка. І Друзь почав чудити. Залазив на стіл, кусав знавців за руки, танцював іспанський танець на музичній паузі (хоча виступав хор міліції). Приставав до жінок. Вломився у кімнату до ведучого і набив йому єбальник. З'їв всі банани з чорного ящика...
І от, коли Друзь збився з ліку днів, які повторюються, він зрозумів, яким дурнем він був раніше. Отак - знавець, а дурень! Ну просто кончений придурок! Бо смисл в житті не в успіхові, абсолютному знанні всього, кришталевій сові та пейджерах. Смисл життя - у його різноманітності. У чорному і білому. У тому, що навколо тебе постійно щось змінюється. Нехай це не завжди і приємно. Найгірше - знати все. Просто паскудно постійно вигравати. І мати пейджера, на який ніхто ніколи не надішле звісточку.
Ти, читачу цієї довгої історії, мабуть, чекаєш на якесь завершення цієї історії, краще у щасливому ключі. Але... Алєксандр Друзь досі сидить у тому залі і кожен день зі слізьми (не від щастя) бере свій фінал 94-го року. Це триватиме вічно і не завершиться ніколи. Жаль Друзя, але він сам всього цього хотів і усвідомив хибність бажань, коли стало занадто пізно.
Усі права застережено.
Всі права на сайт належать ТОВ «Джерела М»
Авторські права на твори та рецензії належать їх авторам.
Дизайн та програмування
KP-design