8 червня 2018 року – це третя річниця по відходу в засвіти ОЛЕКСІЯ ЯМБИХА. Це був чи не найбільш нетиповий і загадковий художник не тільки Полтавського краю. Ідеаліст, життя його по – справжньому складалося з мрії і творчої праці. Він ніколи не був багатим, та не переймався тим, що чимало людей вважає за головну цінність життя. У нього були інші цінності… Був байдужий до земних благ, до слави також. Останні роки його життя вряди – годи Олексія Івановича відвідували – відомий живописець Анатолій Лавренко і меценат та колекціонер Олексій Петренко. Від людей зовнішнього світу чекав одного, щоб турбували якомога рідше. У живописі був одержимим, володів своєю візією, таким і повинен бути митець…
Олексій Іванович належав до осіб не дуже балакучих. Та траплялося, під час мого гостювання у нього виявляв бажання виговоритися, і тоді…, розмова тривала до глупої ночі. Він володів таким специфічним, чисто полтавським почуттям гумору, та вмів висловити свою думку коротко і чітко. Коли заводив мову про великих живописців минулих часів, згадував перш за все: Ван – Гога, Рембрандта, Босха і Брейгеля. Можливо, його приваблювала творчість тих живописців, які жили у свому, особливому світі, який дивував полтавця…
Я неодноразово задумувався, як раніше, так і тепер, чим мене так сильно вражали і вражають роботи Ямбиха?... Він мав нездоланну потребу висловити те, що відчував, уявляв, як у фігуративі, так і не фігуративно у кольорі. Його власні видіння, бачення наближали до того невідомого, яке митець шукав. Інколи приходила така думка, - що Ямбих побачив окремі події періоду буття Ісуса, та був зобов’язаний висловити побачене малярськими засобами. Передати нам лики апостолів, святих, мучеників такими, якими їх уявляв він… А ОЛЕКСІЙ ЯМБИХ ОТЕ СВОЄ БАЧЕННЯ МАВ!...
Сомерсет Моем у знаменитому творі писав: «Мені почало здаватися, що Стрікленд в матеріальних речах неясно прозрів якусь духовну сутність, сутність до того незвичайну, що він міг лише в неясних символах натякати про неї. Ніби посеред хаосу всесвіту він відшукав нову форму, і охоплений безмежною духовною тугою невміло намагався її відтворити. Я бачив мученицький дух, що намагався висловити себе і таким чином знайти звільнення…».
Кожен із нас самотній у цьому світі, але по різному… Кожен наче поміщений у якусь веже закриту, чи шкаралупу, та може спілкуватися з іншими лише за допомогою знаків і жестів… Хочеться відчайдушно поділитися з кимось скарбами серця, але вони не бажають приймати їх, тоді залишається одиноко прошкувати по дорозі, котру вибрав сам. Інколи я собі нагадую людину, що опинилася в незнайомій країні, не знаючи її мови ( а так і є – у містах Дніпро, Одеса, Харків…), хочеться висловити добрі, теплі думки, та тебе не розуміють і не чують…
Щодо картин авторства ОЛЕКСІЯ ЯМБИХА, то маю переконання, що відносно змісту у них закладеного, то є більше запитань, аніж відповідей, так є сьогодні… Хай Вам буде легко, бодай хоч на тому світі Олексій Іванович…
Усі права застережено.
Всі права на сайт належать ТОВ «Джерела М»
Авторські права на твори та рецензії належать їх авторам.
Дизайн та програмування
KP-design