Українська банерна мережа

Украинская Баннерная Сеть
 
 

Жанри

Гоголівський ФОРУМ




AlmaNAH






Наша статистика

Авторів: 2685
Творів: 51005
Рецензій: 95752

Наша кнопка

Код:



Ошибка при запросе:

INSERT INTO `stat_hits` VALUES(NULL, 45762, 0, UNIX_TIMESTAMP(), '18.219.63.90')

Ответ MySQL:
144 Table './gak@002ecom@002eua_prod/stat_hits' is marked as crashed and last (automatic?) repair failed

Художні твори Проза Оповідання

ГОЛОДОМОР. 36. Післямова.

© Анатолій, 22-02-2018
В-13. (укр)                               36. ПІСЛЯМОВА.
    А). Протягом декількох останніх десятиліть я збирав матеріал про голодомор, становив плани статей, робив деякі начерки на майбутнє.  Робота над матеріалом про голодомор проводилася тривалий час; статті ретельно перевірялися,  і складалися в стіл.  Напрацьований матеріал зберігався до теперішнього часу, як кажуть, в довгому ящику.  Тепер робота по опису голодомору закінчена. «Голодомор» не готувався, як окрема книга або об'ємиста стаття.  Всі статті, які увійшли до збірки про «Голодомор», були складені в минулі роки.  Вони складалися в ті роки, коли були ще живі деякі свідки трагічних днів голодомору.  Кожна стаття готувалася і редагувалася автором окремо.  Тому, деякі події або їх незначні деталі, які описуються в інших статтях, повторюються.  Нехай читач пробачить мені цей недолік.
    Жителі села мені пропонують описати деякі події, які, ймовірно.відбулися в дні голодомору.  Але я не можу брати на себе відповідальність, і описувати події зі слів людей, які харчуються інформацією, яка, можливо, не є достовірною.  З днів закінчення колективізації і голодомору минуло 84 роки.  Всі події, які, можливо, і відбувалися в той час, вважаю, шляхом переказів обросли недійсними доповненнями.  Можна припустити, що вони прикрашені оповідачами.  І цим подіям не можна повністю довіряти.
    Я в своїх статтях описував події, користуючись інформацією людей, які жили в трагічні дні голодомору.  Оповідачі, природно, були очевидцями подій, що відбувалися в нашому селі в роки голодомору.  І те, про що описувалося в попередніх рядках, є інформація з перших рук.  Мої оповідачі, пережили голодомор, були живими свідками подій, які відбувалися під час нав'язаної колективізації особистих господарств і голодомору в тридцяті роки минулого століття.  Вони є свідки масових вимирань, свідки репресивних заходів тодішньої влади щодо місцевого населення.  Вони були обізнані і в питаннях канібалізму, яке, на жаль, мало місце в трагічні дні періоду голодних і холодних днів.
   У ті дні місцеве населення, шляхом голоду, було доведено до нерозважливих вчинків.  І цього не можна заперечувати.  Викладається правда устами свідків голодомору.  Вона підтверджується багатотисячними оповідачами, які пережили трагедію українського голодомору.
    У наш мирний час нам важко уявити і повірити в ситуацію, коли малолітні діти в передсмертній агонії просили своїх мам: «Ма-ма-а ... ї-сти-и ...».  А нещасна мама в цей час нічим не могла допомогти своїй дитині, тому що вона до цеї години вже померла.
    Минуло багато десятиліть від періоду закінчення насильницької колективізації і голодомору.  Голодомор забрав мільйони життів українців та осіб, які в той час проживали на території України.  І цей історичний факт не можна заперечувати, ігнорувати.  В даний час знаходяться особистості, які заперечують: і голодомор, і події, які були з ним пов'язані.  Всі, хто знає правду про голодомор і про події, які були наслідком трагедії голодомору, не можуть змиритися з таким запереченням нігілістів.  Щоб не повторилися трагічні голодомори, ми не повинні забути про український голодомор. Про голодомор і його наслідки треба писати і розказувати населенню. Ми не повинні забувати про насильство керівників держави, а також і про насильство місцевої влади, при заступництві якої творилося беззаконня по відношенню до українського населення.  З нашої пам'яті не повинні бути викреслені справжні історичні явища, які мали місце в період минулих історичних подій. Держави всього світу повинні признати український голодомор, як геноцид.

    Б).  Заперечники.  Ви зустрінете їх у будь-якому суспільстві.  Вони заперечують інформацію громадян, які говорять правду.  Вони ненавидять і зневажають тих, хто не боячись осуду, сміливо висловлює своє бачення щодо насильства влади в дні голодомору, а це: про репресії, про людоїдство, про масове вимирання населення.  Як я вважаю, якби повернувся репресивний жорстокий тридцять сьомий рік, вони, як запрограмовані зомбі, були б справними виконавцями катувань людей в підвалах НКВС.
    Мені ні в якому разі не хочеться повторювати про те, про що я вже писав багато разів.  Але, що б висловити більш ясно свою думку, я змушений відступити від правил викладу матеріалу і повторитися.
    Моя мама і її нечисленні подруги вижили в роки голодування.  Вони перенесли на собі приниження влади під час колективізації і голодомору, пережили злидні і презирливе слово «куркулька».  Рани психологічних принижень в минулому житті болісно нили і не давали їм спокою все їхнє життя, до самої смерті.  Вночі я часто прокидався від того, що мама плакала.  Вона, вже який раз, розповідала мені про пережитий голодомор, про масові смерті, про насильне виселення жителів села з їх особистих помешкань, про репресії, про людоїдство.  Її пережиті трагічні роки передавалися мені.  Я співпереживав разом з нею незліченну кількість разів.  Переживав її біду, її сльози, її біль.  Як ниюча рана і до цих пір, (мама давно пішла в інший світ), я не можу забути її розповіді. Я не можу спокійно спати і нормально жити.  Я перейнявся співчуттям до всіх, хто на собі випробував голодомор, хто пішов з цього життя насильницькою голодною смертю.  Ночами мені сняться сни про трагедію мого села, про голодомор.  Сняться вмираючі голодні селяни.  Сняться діти, виснажені кістляві тіла яких, були обтягнуті прозорою, сухою шкірою.  Мені сняться роздуті до невпізнання опухлі мертві тіла на вулицях, і в придорожніх кущах.  Ці бачення не можуть не викликати у нормальної людини співчуття до людей, які вмерли мученицькою смертю. Ми не можем забути померлих від голоду жителів:  дорослих, молодих, дітей, всіх, хто пішов з життя насильницькою смертю під час голодомору.
     Тому я вирішив весь зібраний матеріал про голодомор опублікувати в інтернеті.  Я не володію професійною здатністю роботи в інтернетівських мережах.  І тому я відчував деякі труднощі, що стосувалися питання реєстрації та публікацій статей.  Мені була надана допомога співчуваючого товариша.  З його допомогою я опинився в ГАК, де відкрив сторінку, в якій зрідка публікую свої статті про голодомор.
   Читач, прошу пробачити мені мій недолік.  Я не письменник.  На друк своїх творів я не претендую.  У мене немає відповідної освіти.  Я не володію даром правильно і в доступній формі викладати свою думку.  Пишу, як можу.  Знаю, моє скромне перо має багато недоліків.  Але я хочу, щоб нинішнє покоління, а також і подальше за ним, знало, пам'ятало і не забувало про те, які трагічні дні безправ'я, яке пережили їхні прадіди під час становлення радянської влади.  Щоб вони знали, пам'ятали про голодомор, і про ціну крові, пролитої їхніми прадідами в визвольних війнах за свободу української землі.
     За радянської влади тема про голодомор була закрита.  Я пам'ятаю той час, коли сільські жителі про голодомор, щоб ніхто зі сторонніх людей не почув їх суджень, говорили пошепки.  Але шила в мішку не втаїти.  Зараз є багато можливостей донести до суспільства те, про що багато років говорилося тільки в довірчому колі, у себе на кухні.

    В).  Переконуюся, закваска радянської влади в багатьох панів і їхніх спадкоємців утвердилася на довгий час.  Нехай навіть і меншість сучасників, але деяка її частина, не вірить в такі історичні події, як український голодомор.  Вони не вірять в події, про які я розповідаю.  Вони не посвячені в історичні події українського голодомору.  Багато з них не володіють знаннями про таку трагедію, як український голодомор.
      У своїх статтях я використовую достовірну інформацію свідків голодних вмирань людей.  Пишу про те, про що чув з їхніх вуст.  До почутих подій я нічого не додаю.  Художнім письменництвом не займаюся.  Описувані історії не придумані мною.  Правду про голодомор публіковую в ГАКу.
    У деяких з громадян викликає роздратування і невіра в описувані події.  У коментарях вони висловлюють мені своє обурення щодо моїх публікацій.  Так одна з панів на одну з моїх публікацій пише, що я своїми статтями про голодомор знущаюся над нею і над читачами сайту ГАК.  Ні, шановна пані, це радянська влада знущалася над своїми підданими.  Це вона, щоб підкорити населення України, навмисне створила голодомор.  Це вона народ України довела до скотинячого стану.  Це вона, шляхом голоду, забила мільйони моїх співвітчизників.  Це вона мирне населення України в потилицю розстрілювала в місцях тортур і в підвалах НКВС мільйони своїх співгромадян.  Це вона будувала ГУЛАГи і заповнювала їх неугодними їй «ворогами народу».  Це вона устелила кістками моїх співвітчизників неосяжні земні простори колишнього Радянського Союзу.  Це вона ... (можна було б і продовжити перераховувати злочини радянських ідеологів).  Але який у цьому сенс?  Адже важко достукатися до байдужого серця нігіліста, яке позбавлене жалості і співчуття до убитих голодом співвітчизників: людей похилого віку, чоловіків і жінок, дітей і щойно народжених немовлятам.
      За досить короткий час я чув багато тверджень щодо голодомору.  Це такі твердження як: «А навіщо ви пишете про голодомор?  Про нього і так всі знають »;  «Українці самі виноваті в голодоморі.  Вони лінувалися, не хотіли працювати, ось і з цієї причини був голодомор ».  І це вже звучить, як звинувачення над тими українцями, які вмирали в голодні дні.
   Або: «Уряд Радянського Союзу (в тому числі Сталін), не причетне до голодомору.  Провини уряду в масовому вимиранні українців в 1932-1933 роках немає ».  Що тут можна сказати щодо подібних питань і тверджень?  Мабуть, бездушність, і байдужість цих панів, до убитих голодом жителів України, вбралося з молоком їх матері.  Вважаю, вони і їх родичі не зазнавали насильства радянської влади.  Або, їх прадіди не були свідками голодомору, репресій, голодних вмирань дітей.  Вони, також, не знайомі з таким явищем як вбивство з метою людоїдства.
     Вони заперечують достовірну істину.  Їм важко прийняти її і повірити їй, так як, можливо, вони, або їхні родичі, жили далеко від місць трагічних подій.  Вони не відчували тих поневірянь українського народу, на долю яких обрушилася ідеологія керівників радянської влади.  Або, якщо вони заперечують насильницьку колективізацію і голодомор то це, можливо, є тією причиною, що їхні предки були причетні до заходів, які привели народ України до масового вимирання населення через голод.  Я не стверджую цього, але моє припущення, виражене в попередніх рядках, не виключає і такого варіанту.  Не маю права когось в цьому звинувачувати, тому і пишу про це із застереженням «можливо».
      Хочеться вірити, пройде деякий час, розкриють всі злочини комуністичної системи Радянського Союзу і злочини колишніх керівників СРСР.  Потерпілий народ дізнається правду про дійсні причини голодомору і його масові наслідки.  Той факт, що тільки керівництво СРСР і їх спадкоємці не визнали голодомор в Україні 1932-1933 років, як геноцид, може підтвердити його причетність до цієї страшної трагедії.

    Г).  Статті про голодомор я публікую на сайті ГАК з листопада місяця 2016 року.  Багато читачів, ознайомившись з моїми статтями, з розумінням ставляться до теми голодомору.  Їхні коментарі надають мені сили, психологічну підтримку та віру в те, що публікації в інтернеті про голодомор потрібні, і вони необхідні.  Аналізуючи їх нечисленні коментарі, я зробив висновок, що про події, які мали місце в дні голодомору не всі громадяни обізнані, а це: про масове вимирання населення, про репресії, а також про людоїдство.  Вважаю, це пов'язано з тим, що у пресі протягом багатьох років не в достатній мірі публікувалися статті про трагедію України тридцять третього року.
     Можливо, деякі читачі, прочитавши одну-дві статті про голодомор, не знаючи правдивих подій в дні голодомору, в своїх рецензіях готові закатати автора «Голодомору» в асфальт.  Вони незадоволені навіть тим, що автор деякі статті публікує в передсвяткові дні.  Вони радять йому «жахливі історії опублікувати все відразу і перестати ними годувати ГАК щодня».  Що можна сказати автору цієї замітки?  Нікому, в тому числі і автору коментаря, я не нав'язую читати статті про «Голодомор».  Читач сам вирішує, яких авторів і які твори йому читати.  Є багато чудових творінь доступних для приємного сприйняття.  В ГАКу є багато обдарованих авторів.  Вони складають вражаючі розповіді, повісті, статті, новели.  У ГАКу можна знайти багато авторів і їх творінь, які заспокоять нерви і піднімуть настрій будь-якому читачеві.  Прошу вибачення у войовничих лицарів пера за мої документальні статті, які не по моєму злому наміру зіпсували їм святковий стіл.  Вважаю, ми, як люди духовно свідомі, можемо знайти точку усвідомленого розуміння.  І не може бути між нами ніяких проблем щодо взаємного з'ясування деяких непорозумінь, що виникли між нами.
     У своїх статтях про голодомор я прагнув чесно донести до читача, до жителів мого села, в тому числі і до молоді мого села, про трагедію, яку пережили їхні прадіди в дні колективізації і голодомору.  Автор переконаний, що не всі жителі села знають про жахливі дні того часу.  У роботі «Голодомор» художня творчість і надумані автором історії виключені.  Усвідомлюю, що не все у мене вийшло.  Щось у мене вийшло не так, як я б хотів.  Але, запевняю читача цих рядків, що я, складаючи «Голодомор», був чесний перед Вами і перед своєю совістю.
     Біль своєї матері, біль безпосередніх свідків голодомору, я ввібрав як ниючу рану, в свою свідомість.  І тому, хочу сказати, що я описував тільки ті події, про які мені розповідали безпосередні свідки голодомору.
      Всім, хто пішов з життя насильницькою смертю, був убитий голодною смертю, був розстріляний органами НКВС, хто покрив своїми кістками простори колишнього Радянського Союзу на всесоюзних будівництвах ГУЛАГів, вічна пам'ять Вам.  Я з душевним болем приймаю і усвідомлюю своїм серцем Вашу болісну смерть.  Прийміть мій низький уклін.  Прошу пробачити мене за злодіяння тих, які наклали руку смерті на Ваше життя.

Написати рецензію

Рекомендувати іншим
Оцінити твір:
(голосувати можуть лише зареєстровані)

не сподобалось
сподобалось
дуже сподобалось



кількість оцінок — 1

 
Головна сторінка | Про нас | Автори | Художні твори [ Проза Поезія Лімерики] | Рецензії | Статті | Правила користування | Написати редактору
Згенеровано за 1.0303370952606 сек.
Усі права застережено.
Всі права на сайт належать ТОВ «Джерела М»
Авторські права на твори та рецензії належать їх авторам.
Дизайн та програмування KP-design
СУМНО
Аніме та манґа українською Захід-Схід ЛітАкцент - світ сучасної літератури Button_NF.gif Часопис української культури

Що почитати

Історія Європи. Український погляд
Кожен з нас має знати історію власного народу. Бо історія – це його посвідка на проживання на рідній …
Погляд на світ через призму пародії.
«Прометей поміж грудей» – тільки ця провокативна назва збірки чого варта! І це не натяк, це те, про …
День Соборності України
Вітаємо всіх з днем Соборності! Бажаємо нашій державі незламності, непохитності, витримки та величчі! …
Українські традиції та звичаї
Друзі! На сайті “Онлайн Криївка” є дуже цікава добірка книг про українські традиції та звичаї. …