Я привезла з собою з Києва додому консервовані ананаси. Купила їх напередодні у супермаркеті, а з’їсти не встигла. Тому вкинула їх у валізу, поспіхом вихопивши з холодильника перед виїздом. Вдома батькове око випадково натрапило на підозрілу баночку, не вчитуючись особливо у назву. Відкрив консервним ножем, нікого не запитуючи, та поласував дивними делікатесами. Кухня у нас тісна й невеличка. Телевізор завжди ввімкнений, так наче відволікає від думок, як кажуть, «про своє». А «своє» особливо стерпним ніколи не було, тому – телевізор. Як батько вдома, він не вимикається взагалі, дивиться будь-що, не важливо, аби гріло – як сонце. Уся панорама життя. Мати повернулася з роботи. Зустріла на столі виїдену ананасову бляшанку, що задиристо, так ніби дражнилася, зяяла на матір металевою кришкою. У банці стирчала виделка, на дні самотньо лежав жовтий шматочок ананасу. Що лише почалося… Здавалося, що невинна баночка принагідно зірвала материн «стоп-кран» контролю над собою наприкінці втомливого робочого дня. Батько давно ніде не працює, насолоджується пенсією і будує нездійсненні плани вічного мрійника. Усі аргументи за тридцять п’ять років подружнього життя летіли, як завжди, на сиву батькову голову:
– Ти проїж усе, тобі все рівно, тобі ні для кого не треба, лише б собі! Ти бачив скільки вони коштують? Ти розумієш, що це тільки на салат, чим ти думав! Все перетягав, ще й сюди засунув свою морду, пху! – лунало на усю малесеньку кухню.
Я не витримала, у хід пішов мій аргумент матері:
– Ма, ну не ти ж їх купувала, це я привезла, нехай, я дозволяю, вгамуйтеся тільки!
Мені дійсно було не шкода. Якісь там ананаси, ще й найдешевші. Вони не варті таких прокльонів та лайок, хоча б не злагода снувала цією хатою, то хоч би тиша. Ні, треба переклясти усе, на чім світ стоїть, тільки витрясти з батька душу за ті ананаси.
– Чому тобі шкода чужого? Я куплю ще, ти ж не витрачалася на них, отже й прав судити за них не маєш, – намагалася я втишити ситуацію. Одвічна наша бідність була не матеріальною, а більше ментальною, справою звички, всього має буде шкода й недостатньо. Ніколи недостатньо. Най би скисло, тільки не використалося просто так, без причини. Найсмачніше – дітям, статки – на хату, недопите, недоїджене – ховалося по-хазяйськи до холодильника, ніщо не мало пропасти, ні крихти.
Я стояла посеред своєї вже не нової, але назавжди чоловікової квартири, намагаючись вирішити як звільнити у кімнатці більше простору. Мали нові плани. Він господар оселі, я – дружина, побут і благоустрій – на мені. Переді мною було два дивани, залишені чоловікові у спадок від попереднього власника – його батька. В одного дивана стара дерев’яна рама, проте м’які подушки, а в іншого – продавлені старі матраци, але нівроку сам каркас. Котрийсь мав полишити нашу майже семирічну родину. Радянські меблі хоч і добротні, але ж, люди, надворі 2017 рік, ми обидвоє працюємо, невже не придбаємо собі нової канапи? Пора була літня, але липневий вечір дмухав у хвірточку прохолодою. Я стояла на холодному лінолеумі босими ногами, змерзла, а поворухнутися було складно. Мене цілком розібрало сум’яття й непевнсть: що ж обирати? Чи залишити їх знов у спокої на невизначений термін чи вижбурнути усе, зі злості. Просто так! Від якоїсь вселенської втоми на моїх плечах! Я стояла і згадувала чортові ананаси і те, як матері було щиро шкода, зрештою, чужого добра, якого б вона сама собі ніколи б і не дозволила просто так з’їсти. Так і я: все знаходила і знаходила якісь плюси залишання старезних радянських диванів у нашому сучасному житті. Вони, так подумати, й яйця вже виїденого (чи то пак баночки найдешевших ананасів) не вартували, а я… все не могла вирішити, який же нас покине. Мені було шкода тричі чужого майна. Майна людей, яких уже й на світі нема. Ці канапи пам’ятали своїми поролоновими боками дуже давні часи. Вони дивним чином пов’язували мешканців цієї квартири. Матерія мінялася. А я надто багато думала. Все не вдавалося зрозуміти, чому ми усі так пов’язані: ананаси, я, мати і батько, чужі канапи, чиясь квартира. Я мала звільнити нас усіх від мізерних почуттів жалю за чужим добром. Фух.
Усі права застережено.
Всі права на сайт належать ТОВ «Джерела М»
Авторські права на твори та рецензії належать їх авторам.
Дизайн та програмування
KP-design