Українська банерна мережа

Украинская Баннерная Сеть
 
 

Жанри

Гоголівський ФОРУМ




AlmaNAH






Наша статистика

Авторів: 2685
Творів: 51005
Рецензій: 95752

Наша кнопка

Код:



Ошибка при запросе:

INSERT INTO `stat_hits` VALUES(NULL, 44978, 0, UNIX_TIMESTAMP(), '3.145.8.141')

Ответ MySQL:
144 Table './gak@002ecom@002eua_prod/stat_hits' is marked as crashed and last (automatic?) repair failed

Художні твори Проза Оповідання

МІСЯЧНЕ СЯЙВО

© Boris, 23-08-2017
Борис Крамер

Місячне сяйво
(Уривок з роману)

Вона постукала у шибу тихенько, наче киця хвостом.
- Ти? – отетерів на порозі Артем.
Не встиг зачинити двері – місячне сяйво пружною хвилею турнуло її в квапливі обійми, підхопило і закрутило по хаті: срібна сяйлива мука увірвалась знадвору і миттю залила підлогу, піднялася до колін, до серця, до зіниць, до маминого портрета, що змалів, знявся зі стіни і, погойдуючись, помандрував надвір, у примарну царину чорнобривців, - накрила з мерехтливим вуркотінням - вони золотистими сазанами шугнули у ту бистрінь, пролітаючи темними стрілами над висіяними течією бархатними зорями, попід сплетеними вінками синьоокими петровими батогами, що безсоромно зазирали з берега на їхні голі тіла, попри нахилені верби, що не могли заснути від шепоту трав, стогнали і зітхали од самотини, проти струменя, що зносив їх у нуртуючі вири і закрути – у гнучку відхлань, що затягувала, потріскувала у вухах безгуччям і задухою; вискакували на мить довгими тілами над плесом, аби вхопити спухлими і спраглими губами ковток повітря і знову падали, пускаючи пливкі кола по місячному озеру, черпали квапливими пригорщами зоряні іскри і обсипали ними волосся, очі, лиця, мірно похукуючи обачними устами, щоб не обпалити, поливали з ківшиків долонь літеплом срібної ночі, що заповнила всесвіт – від пруга до пруга – бурунами дивної музики, - вона бриніла від усіх предметів, які вхопиш краєм ока; гойдалися, невагомі, у шовковистому борошні молодика, ніби незнані, небачені білокрилі птиці-лодії, які прилинули з небес на зачаровану землю; блукали, не торкаючись трав, чужими садами із невимовно смачними яблуками-папіровками, обтрушували їх з увігнутого гілля і надкушували, бризкаючи соком, - сміялися давким сміхом; здмухували з вій нектар водяних лілій, що повиростали довгими стеблами у хаті й на подвір’ї, - вони заплутувались у тому лататті, одолень-траві і пручалися, втікаючи від русалчиного полону; поспішали, ширяли, як ластівки над плесом, черкаючи крилом овид місяця, ніби захланний лихвар гибів над ними і рахував дні у порожньому сидорі; спраглими солодіями припадали до відра на цямринні і ковтали, аж в горлі стискало, живу патоку з криниці; райдужними метеликами, котрі ніколи не сплять, посеред вулиці під ліхтарем крутили веретено танцю і, збивши крильця на терпугу, знеможено падали у спориш помирати; рожевими барвами з бузини малювали пальцями на шибах картини, змивали нежданими слізьми і наввипередки – рука за рукою – перемальовували; спустошеними мандрівниками припадали до ламкого зілля у забутій копиці і безтямно всотували ув очі безмір прихиленої зоряниці; вутлим полумінням небозводу розпалювали в собі багаття серед дикого степу, приманювали ізголоднілого перевертня-вовка, чіпались йому у дротяний загривок і божевільно гопки скакали у місячній імлі – терновими чагарями і калиновими оболонями, акацієвими перелісками і полиновими яругами - під завивання неподоланого, хоч і осідланого, звіра; а потім знову і знову пірнали у течію срібної Синиці, хуткими і проворними золотистими сазанами мчали понад вимитим і чистим піском – довгошиїми граційними амфорами сонячних литок попереду вона манила за собою у нуртовище і крутоверть, забуття…
Вдосвіта, як замріло, Мушка дрібно полоскотала його носа, посипала грудним сміхом і гулькнула у незачинені двері, в остиглу і невиспану ранкову зорю…

Написати рецензію

Рекомендувати іншим
Оцінити твір:
(голосувати можуть лише зареєстровані)

не сподобалось
сподобалось
дуже сподобалось



кількість оцінок — 1

Рецензії на цей твір

[ Без назви ]

©  , 24-08-2017
 
Головна сторінка | Про нас | Автори | Художні твори [ Проза Поезія Лімерики] | Рецензії | Статті | Правила користування | Написати редактору
Згенеровано за 1.3896369934082 сек.
Усі права застережено.
Всі права на сайт належать ТОВ «Джерела М»
Авторські права на твори та рецензії належать їх авторам.
Дизайн та програмування KP-design
СУМНО
Аніме та манґа українською Захід-Схід ЛітАкцент - світ сучасної літератури Button_NF.gif Часопис української культури

Що почитати

Історія Європи. Український погляд
Кожен з нас має знати історію власного народу. Бо історія – це його посвідка на проживання на рідній …
Погляд на світ через призму пародії.
«Прометей поміж грудей» – тільки ця провокативна назва збірки чого варта! І це не натяк, це те, про …
День Соборності України
Вітаємо всіх з днем Соборності! Бажаємо нашій державі незламності, непохитності, витримки та величчі! …
Українські традиції та звичаї
Друзі! На сайті “Онлайн Криївка” є дуже цікава добірка книг про українські традиції та звичаї. …