- Два плюс два буде три!
- Ні! Два плюс два буде п’ять!
- А я тобі кажу три!
- Ти дурень! П’ять буде!
- Сам ти дурень!
Гупання ударів. Клубок тіл на підлозі.
- Моє кун-фу сильніше за твоє!
- Твоє кун-фу — фігня!
- Зараз я тобі покажу!
Синці. Рвана одежа. Але гору так ніхто і не взяв.
- Підемо до гуру! Він нас розсудить!
- Правильно! Він “п’ять” скаже!
- От побачиш! Він “три” скаже!
І неофіти пішли до старійшини. Той їх уважно вислухав. І сказав:
- Насправді... ви обидва праві! Просто від перестановки доданків сума змінюється! Якщо два додати до двох — то буде три! А якщо навпаки, два до двох — то буде п’ять!
Неофіти почухали потилиці... А тоді один штовхнув другого.
- Я ж тобі казав, що три буде!
- Ні! Я теж казав правильно!
- Ні! Я казав про два плюс два. А ти навпаки! Про два плюс два!
Старійшина заплакав.
- Сваріться далі! Це так весело, що в мене сльози.
Неофіти посерйознішали і пішли назад мести підлогу. Мели вони старанно. Щоб було більше бруду. Чи хоча б здійняти пилюку. Та раптом всі стали бігти повз них і вони покидали віники. Натовп згуртувалися біля воріт. Звідти якраз виїхав віз. А на ньому була клітка. А у клітці сиділа вродлива дівчина. Вона ні на кого не дивилася і її чарівний погляд був направлений кудись у далечінь.
- Ще ніколи не бачив такої красуні, - видихнув один з неофітів.
Товариш штовхнув його під ребра.
- Вона відьма! Ти ще дай їй чарами затьмарити твій розум!
Та юнак не міг відвести від неї очей.
- Гей, ти! Залишишся і будеш її вартувати! - сказав йому старійшина, як це помітив.
Коли всі надивилися на бранку і розійшлися, хлопець сів біля клітки, дістав сопілку і став грати. Грав він погано. Але кого то хвилювало. І...
- Припини цю какофонію! - закрила руками вуха дівчина.
- О! Ти вийшла зі ступору!
- Я знала, що мене будуть катувати, але щоб так!
- Та ну тебе. Якщо грати добре, то наш світ може злитися з реальністю і перестати існувати.
- Маячня! Світ існує, доки є ті, хто вірить у реальність.
- Ти здуріла! Через вас світ і зникне!
Дівчина засміялася.
- Я тебе засмутив?
- Ні, мені смішно. Люди сміються, коли їм весело.
- Це в реальності так. А в нашому світі коли весело треба плакати. Інакше...
- Інакше світ зникне?
- Так.
Вона знову засміялася. Юнак знову заповзявся грати на сопілці.
- Реально. Ти міг би грати нереально круто і з реальністю нічого б не сталося б!
- А раптом?
- Я знаю багато гарних музикантів. І вони ще світ не знищили.
- Ти з реальності?
- Ні. Я з міста, де вірять у реальність.
- Вас там багато?
- Вистачає.
- Цікаво було б поглянути.
- Я б з радістю тобі показала. Якби не була у клітці.
- Можу тебе хоч зараз випустити. Але що я з цього матиму?
- Та що хочеш!
- Давай цілунок!
- Та хоч сто!
- Спіймав на слові.
- А в тебе є ключі?
- Ні, але я можу їх попросити.
- І тобі дадуть?
- Хочеш парі?
- На що?
- На ще сто цілунків!
- Та хоч двісті!
Адепти сиділи півколом і дивилися на старійшину.
- Панове, ми сьогодні вкотре зібралися... щоб обговорити, чому має сьогодні дорівнювати число Пі, - оголосив той.
Один з адептів підняв руку.
- Я думаю, що число Пі має бути раціональним. Бо в Тих світах воно ірраціональне. Тому воно має дорівнювати... скажімо чотирьом...
- Заперечую. Якщо Пі буде дорівнювати чотирьом, ми скотимося у піксельну реальність, де гіпотенуза рівна катетам.
- Але ж гіпотенуза справді дорівнює катетам!
- Наша реальність не піксельна!
- Підтримаю! Хай ваша гіпотенуза була рівною катетам вчора. Завтра хай буде рівною чомусь іншому!
- І взагалі хай її відношення буде ірраціональним!
- Перепрошую, але ірраціональним воно вже було позавчора!
Старійшина кахикнув.
- Ми зібралися для обговорення числа Пі, а не катетів та гіпотенузи.
- Так, пане.
- Число Пі має бути раціональним!
- Здалася вам раціональність! Хай буде ірраціональним!
Старійшина знову кахикнув.
- Панове... Пропоную компроміс. Хай воно буде до нескінченності раціональним. Скажімо... Три і шість у періоді. Як вам? Голосуємо?
Всі підняли руки.
- Гарно. Рішення прийняте.
Неофіт виступив уперед.
- Вибачте, що турбую. У мене прохання.
- Не кажи.
- Можна мені ключі від клітки?
- Навіщо?
- Я хочу її випустити.
- Якщо ти її випустиш, як же ми будемо її катувати? А якщо ми її не будемо катувати, як же вона зречеться своєї віри в реальність?
- А якщо вона зречеться своєї віри в реальність, ви її відпустите?
- Ні. Ми її стратимо. Якщо не зречеться, то також стратимо. Ми ж не в реальності.
- Добре. Тоді я попрошу ще раз ключі від клітки.
- І ти думаєш, ми дамо?
- Ну... В реальності ніхто б не дав. Але ж ми не в реальності.
Старійшина прикусив губу.
- Хм... Якщо ми випустимо одне дівчисько... світ не зникне... А якщо я не дотримаюсь принципу... Добре! Дайте йому ключі!
Неофіт взяв ключі і побіг назад до клітки. Дівчина була вражена.
- ЯК?!!
- Ми ж не в реальності, - посміхнувся хлопець і заповзявся відкривати замок. Той був старий і відкривався через силу. Чи просто ключ погано підходив. Але... Ось він клацнув.
Юнак подав руку дівчині.
- Тепер цілунок.
- Стривай. Не хочу цілувати незнайомця. Як тебе звуть хоч?
- Макс. Тобто Марк. Тобто... Взагалі називай як хочеш. Це тільки у реальності постійні імена.
Дівчина захихотіла.
- Добре Макс-Марк. Називатиму тебе просто Нездара. Бо погано граєш на сопілці.
І вона його поцілувала. Це тривало п’ять секунд. Але яких п’ять секунд!
- А тепер тікаймо! Нам дадуть фору не більше двох хвилин! - схопився хлопець.
На виході стояв його товариш.
- Старійшина дозволив тобі випустити дівку. Але не тікати разом з нею.
- І що ти зробиш?
Той дістав шпагу.
- У реальності я тебе просто убив би. Але все буде набагато цікавіше.
Він дістав другу шпагу і встромив у землю між ними. Нездара прийняв виклик. Задзвенів метал об метал. Дівчина стояла ззаду і з острахом на це дивилася.
Вони билися мов скажені. То один переважав, то другий. Та вдача була сьогодні не на боці Нездари. Його шпага зламалася і...
- То чому дорівнює два плюс два? - спитав його товариш встромлюючи вістря йому в живіт.
Той поглянув як кров витікає з рани.
- Чотири, - видихнув він, а тоді просунувся уперед, простромив шпагу далі і залишком свого клинка перерізав супротивникові горло. Потім він відкинув усю зброю і сів опершись на ворота. Дівчина підбігла до нього і заплакала.
- Біжи. Мене вже ніщо не врятує.
- Врятує... Зачекай...
Вона щось прошепотіла і з її рук виринуло світло. Далі воно огорнуло хлопця і... Коли світло вщухло, юнак обмацав свій живіт. Там, де була дірка в одязі. Не було жодного сліду рани.
- ЯК?!!
- Ми ж не в реальності, - посміхнулася дівчина. - Це просто магія. Вона лежить поза межами реальності і нереальності. А тому заборонена як у вас, так і в нас.
- Чому ж ти не використала її щоб утекти?
- Я не завжди можу її контролювати. До того ж, хто тобі сказав, що я нею не скористалася?
Вона захихотіла.
- Ти мене просто використала...
Раптом задзвенів сигнал тривоги.
- Біжімо!
Хлопець схопився і вони дременули геть.
Вони добігли до дороговказу, від якого розходилося чотири дороги.
- Не дивися на нього. Це тільки в реальності вони кудись вказують, - зауважив юнак і потягнув дівчину третім шляхом.
Бігли вони ще довго. Аж поки дорога не вперлася прямо в урвище, за яким не було нічого. І дно його губилося у тумані.
- Ну, й куди тепер, пане геній?
- Зазвичай тут чекає дирижабль. Він міг би нас відвезти прямо до твого міста.
- Це було б занадто просто.
Дівчина поглянула в урвище.
- Гаразд. Полетіли так.
- Як?
- А отак!
І вона штовхнула його у прірву. Він вхопився за неї і вони разом майнули униз. Падали вони довго. А за туманом... А за туманом не було нічого. Таке саме небо як і вгорі.
- Що це?
- Це те, з чого складається наш світ. Клаптики реальності серед безмежності, - пояснила дівчина. - А тепер... Летімо!
- Як?
- Який же ти... Нездара, - посміхнулася вона і майнула угору.
Хлопець замружив очі.
- Зачекай! Я теж можу!
І майнув за нею. Так вони ширяли у безмежності між скель реальності.
- Ти не на стільки й безнадійний, - дівчина чекала на нього угорі.
- Я все одно не розумію, як це можливо!
- Просто вір!
І вони полетіли разом.
- Я покажу тобі моє місто, - вона взяла його за руку і потягла за собою.
- То хто правий? Ви? Чи ми? - спитав неофіт короля.
Той засміявся.
- Насправді праві всі. Просто ви тримаєте світ від поглинання реальністю. Ми тримаємо світ від поглинання безмежністю. І поки існує ця нетривка рівновага, існує і наш світ.
- Зрозуміло. То я можу жити серед вас?
- Вибач. У нас панує цілковитий порядок. Всі мають своє місце. І перш ніж сказати “так”, я маю знати, що ти вмієш.
- Ну... Я вмію підмітати...
- В нас немає вільних вакансій прибиральників.
- Чистити картоплю...
- В нас немає вільних вакансій кухарів.
- Грати на сопілці...
Король прикусив губу.
- Добре, можеш грати на площі. Скажу варті, щоб тебе не чіпали.
- А що буде зі мною? - спитала дівчина.
- Вікторія... Доню... Мила... Ти — принцеса. Ти маєш бути взірцем для інших. А ти летиш бозна куди, та ще й ризикуєш головою. А що як всі у королівстві будуть мати таке саме відношення до життя? Всі мають знати своє місце. А твоє місце — з принцем Веніаміном.
- Добре...
- Що це значить?! - занервував хлопець.
- Вибач. Я вдячна тобі за порятунок. Але не можу піти проти волі батька.
- Ти мене просто використала!
- Ти мені подобаєшся. Але...
- Ти його любиш?
- Ні... але...
- Тоді чому?
- Просто він принц. А ти...
- Нездара...
- Вибач.
- Стерво...
- Називай як хочеш. Це тільки в реальності постійні імена.
Він сидів на площі і грав на сопілці. Але всі байдуже проходили повз нього. Тільки одна старенька зупинилася.
- Юначе! Невже ти думаєш, що хтось заплатить, аби ти не грав?
- А що?
- Цьому треба наполегливо вчитися.
- А де?
- На околиці міста живе відомий музика. Давай я тебе проведу. Бо це ж слухати неможливо!
Коли він прийшов, то перше, що зробив Майстер — це зламав навпіл його сопілку. І викинув у смітник.
- Вона грає не по нотам. Будеш вчитися на нормальних інструментах, - пояснив він.
І почалася наука.
- Якщо грати не так, як треба в реальності, наш світ провалиться у безмежність! - постійно казав Майстер. Хлопець ніколи не сперечався, а просто старанно вивчав гами, арпеджіо, а згодом і складні мелодії.
Жив він на горищі, бо в будинку більше не було місця. Тут було невеличке віконце, біля якого росла чахла рослина. Видно її тут поставили, щоб вона не заважала в іншому місці. Юнак почав за нею доглядати і кожен день поливати. Але це не дуже допомагало. Видно їй просто не хотілося рости. А тоді він подумав... А чому б не зіграти їй на флейті? Може... Нездара взяв інструмент на горище і зіграв для рослини всі мелодії, які встиг вивчити. Рослина трохи припідняла листя, але тільки цим все і обмежилося. А тоді хлопець згадав слова дівчини... “Ти міг би грати нереально круто і з реальністю нічого б не трапилося.” І він почав імпровізувати. Музика лилася із самого серця. Вона була не сумною і не радісною. В ній був політ і падіння. Від неї... Від неї сонце осяяло все навколо і рослина розцвіла. Яскравою червоною квіткою.
На горище піднявся Майстер. Від був у нестямі від злості.
- Що я тобі казав? Треба грати тільки стверджені мелодії! Інакше наш світ зникне! А це що було?
- Я тільки...
- Вимітайся з мого будинку!
- Чому Ви мене проганяєте?
- Якщо ти хочеш зникнути з реальності, то роби це де інде. І мене у це не вплутуй. Геть!
Нездара залишив інструмент і пішов. Дорогою він подивився на квітку. І подумки з нею попрощався.
Надворі був дощ. Неофіт покрокував прямо у негоду.
- Мені в цьому місті нікуди йти, - сказав він дивлячись угору. - Тут також немає правди.
А потім він розправив плечі і здійнявся у небо. І граючись майнув між блискавками у саму хмару. І полетів над нею.
- То де ти був? - спитав неофіта старійшина.
- Я був у місті, де вірять у реальність. І їхня віра ще досі світ не знищила.
- Поправлю тебе. Тимчасово не знищила. Наш світ зникає поступово. І коли я був молодий, він був значно більшим. А тепер від нього майже нічого не лишилося.
- Може він зникає через нас? Тому що ми...
- Ні! Ні! І ще раз ні! Він почав зникати ще тоді, як усі тут вірили у реальність. І тільки наша віра це зникнення хоч трохи сповільнила! Тому ти маєш відкинути з голови всі нісенітниці, котрими тебе годували ті єретики!
Неофіт зітхнув.
- Добре.
Старійшина якийсь час задумався. А тоді сказав:
- Покажеш мені це місто. Мені треба буде поговорити з їхнім правителем.
Вони прилетіли на сорока дирижаблях.
- Чому ви взяли з собою всіх воїнів? - спитав неофіт у старійшини.
- Ти їм довіряєш? Я — ні.
І все ж хлопця щось непокоїло. Щось було не так. Воїнів забагато для дипломатичного візиту. І все було нічого. Але...
- Володарю! Ми готові почати зачистку, - доповів командир.
А тоді... А тоді юнак плигнув з судна і полетів. Як летів перед тим. І летів швидше вітру.
- Хай летить...
- Швидше! Нам треба забиратися звідси!
- Куди? - запитала дівчина.
- Та куди завгодно! Але рушаймо! Вони всіх уб’ють!
- Я не лишу свій народ напризволяще.
- Ми не можемо врятувати всіх. Я хочу врятувати хоча б тебе.
- Ходімо до мого батька.
Король стояв серед воїнів. І дивився на дирижаблі, що насувалися.
- Їх забагато. В нас не вистачить сил, щоб відбити напад.
- То що ви будете робити?
- Ми будемо битися. І помремо з честю.
Нездара смикнув принцесу за руку.
- Тобі не обов’язково помирати.
Вона не дивилася на нього.
- Ніхто не помре, - сказала дівчина. - Хай кожен отримає своє.
А тоді зіткала зі світла семипроменеву зірку. І промовила закляття.
Світ розділився навпіл. І Нездара зрозумів, що його світ провалюється у безмежність. Як і дирижаблі. І воїни, що висаджувалися в місті. А світ принцеси — провалюється в реальність. Він став летіти до неї. Але вона віддалялася все швидше і швидше. І ось навколо немає нічого крім безмежності.
Юнак сидів на скелі і грав на сопілці.
- Може я стану ідеєю? Спаду на думку якомусь автору. Може напише про мене. І хай передасть моїй дівчині у реальності, що вона винна мені ще дев’яносто дев’ять цілунків.
Усі права застережено.
Всі права на сайт належать ТОВ «Джерела М»
Авторські права на твори та рецензії належать їх авторам.
Дизайн та програмування
KP-design