Прочинивши скрипучу хвіртку, ступив Валерій Миколайович на подвір’я Миколи Крейдяка. Обігнув хату-пустку, повз хлів вигулькнув на город. А он і груша ледь не в березі серед буйних бур’янів необроблюваної ділянки.
А під грушею – калина. Ні жива, ні мертва, зі скрученим напівусохлим листям, от-от задихнеться від спеки та спраги, дарма що за десяток кроків річка.
– Не росте на людському попелі, – крізь сльози видавив із себе Миколині слова Валерій Миколайович.
Опустився на коліна, спершу руками дотулився до землі під калиною, потім і губами припав до землиці.
– Доню, донечко, – шепотів. – Чим же заслужила таку пам'ять по собі, що ні могилки, ні знаку на землі, тільки купка стертого сирістю в перегній попелу? Господи, доню моя, за що? Викопаю я, звісно, попілець твій звідси, зведу могилку, але ж… не те це, доню, не те.
Бо я винен. Винен, що не вберіг, винен, що не всадив кулі в лоб твоєму вбивці.
Винен.
Але ж це не значить, що тебе не люблю. Та я б за тебе… Я б тобі… Все, доню, все.
Окрім одного. Кулі вбивці твоєму в лоб. Бо ти відійшла, я відійду. А людство має жити. І стати людством.
І ніщо не повинно цьому завадити. Навіть моя любов до тебе. Бо схитнувся б я, схитнеться ще хтось – і світ здаленіє для людини.
Любов – усеосяжна. Але й вона повинна мати межу. Аби не затулити собою добра.
І пробач, доню, коли не згодна з цим.
Здійнявся Валерій Миколайович, оглянувся навколо.
– Не убий, – погладив знедолену калину.
Знайшов у Миколи на подвір’ї якесь відро, наносив під калину води, полив.
А через день перезахоронювали прах Надійки Куліш. Валерій Миколайович особисто акуратно викопав калину, відкинув убік, а потім обережно, штик за штиком, вибрав землю на метр углиб і склав у заготовлену домовину.
Через місяць на міському кладовищі постав пам’ятник невинно убієнній дитині. Під усміхненим дитячим личком портрета тиснулося золотими літерами: «Рідній донечці від тата. Пробач.» І ще нижче: «Людино – не убий!»
А берегом річки мимо груші край городу Миколи Крейдяка брів рибалка. В передсвітанковій імлі наступив на якесь гілля біля ями, підняв гіллячку, придивився, на щось її метикуючи, та й викинув:
– Ні, калина не підійде, – вимовив.
Та й пішов.
А над світом уставало сонце. Пестило теплими променями рибалку, річку, в’ялу викопану калину, котика на воротях, дрімаючого коня на прив’язі. Горнулося до всіх, немов шепотіло до світу:
– Не убий.
А високо вгорі, в сутінках, назустріч сонцю плівся небом якийсь забутий супутник, несучи в своїх нутрощах прихоплену ненароком із землі колись живу, а нині дохлу бактерію.
Там, у безповітряному просторі, серед голого космосу, в прицілі моря смертоносних променів вона одна спізнала повну ціну та силу сонячного слова.
Усі права застережено.
Всі права на сайт належать ТОВ «Джерела М»
Авторські права на твори та рецензії належать їх авторам.
Дизайн та програмування
KP-design