Українська банерна мережа

Украинская Баннерная Сеть
 
 

Жанри

Гоголівський ФОРУМ




AlmaNAH






Наша статистика

Авторів: 2685
Творів: 51004
Рецензій: 95752

Наша кнопка

Код:



Ошибка при запросе:

INSERT INTO `stat_hits` VALUES(NULL, 44416, 0, UNIX_TIMESTAMP(), '18.218.129.100')

Ответ MySQL:
144 Table './gak@002ecom@002eua_prod/stat_hits' is marked as crashed and last (automatic?) repair failed

Художні твори Проза Повість

Не убий ч.8

© Михайло Нечитайло, 12-04-2017
Прочинивши скрипучу хвіртку, ступив Валерій Миколайович на подвір’я Миколи Крейдяка. Обігнув хату-пустку, повз хлів вигулькнув на город. А он і груша ледь не в березі серед буйних бур’янів необроблюваної ділянки.
А під грушею – калина. Ні жива, ні мертва, зі скрученим напівусохлим листям, от-от  задихнеться від спеки та спраги, дарма що за десяток кроків річка.
– Не росте на людському попелі, – крізь сльози видавив із себе Миколині слова Валерій Миколайович.
Опустився на коліна, спершу руками дотулився до землі під калиною, потім і губами припав до землиці.
– Доню, донечко, – шепотів. – Чим же заслужила таку пам'ять по собі, що ні могилки, ні знаку на землі, тільки купка стертого сирістю в перегній попелу? Господи, доню моя, за що? Викопаю я, звісно, попілець твій звідси, зведу могилку, але ж… не те це, доню, не те.
Бо я винен. Винен, що не вберіг, винен, що не всадив кулі в лоб твоєму вбивці.
Винен.
Але ж це не значить, що тебе не люблю. Та я б за тебе… Я б тобі… Все, доню, все.
Окрім одного. Кулі вбивці твоєму в лоб. Бо ти відійшла, я відійду. А людство має жити. І стати людством.
І ніщо не повинно цьому завадити. Навіть моя любов до тебе. Бо схитнувся б я, схитнеться ще хтось – і світ здаленіє для людини.
Любов – усеосяжна. Але й вона повинна мати межу. Аби не затулити собою добра.
І пробач, доню, коли не згодна з цим.

Здійнявся Валерій Миколайович, оглянувся навколо.
– Не убий, – погладив знедолену калину.
Знайшов у Миколи на подвір’ї якесь відро, наносив під калину води, полив.

А через день перезахоронювали прах Надійки Куліш. Валерій Миколайович особисто акуратно викопав калину, відкинув убік, а потім обережно, штик за штиком, вибрав землю на метр углиб і склав у заготовлену домовину.

Через місяць на міському кладовищі постав пам’ятник невинно убієнній дитині. Під усміхненим дитячим личком портрета тиснулося золотими літерами: «Рідній донечці від тата. Пробач.» І ще нижче: «Людино – не убий!»

А берегом річки мимо груші край городу Миколи Крейдяка брів рибалка. В передсвітанковій імлі наступив на якесь гілля біля ями, підняв гіллячку, придивився, на щось її метикуючи, та й викинув:
– Ні, калина не підійде, – вимовив.
Та й пішов.

А над світом уставало сонце. Пестило теплими променями рибалку, річку, в’ялу викопану калину, котика на воротях, дрімаючого коня на прив’язі. Горнулося до всіх, немов шепотіло до світу:
– Не убий.
А високо вгорі, в сутінках, назустріч сонцю плівся небом якийсь забутий супутник, несучи в своїх нутрощах прихоплену ненароком із землі колись живу, а нині дохлу бактерію.
Там, у безповітряному просторі, серед голого космосу, в прицілі моря смертоносних променів вона одна спізнала повну ціну та силу сонячного слова.

Написати рецензію

Рекомендувати іншим
Оцінити твір:
(голосувати можуть лише зареєстровані)

не сподобалось
сподобалось
дуже сподобалось



кількість оцінок — 3

Рецензії на цей твір

[ Без назви ]

На цю рецензію користувачі залишили 1 відгуків
© Avtor, 14-04-2017

[ Без назви ]

На цю рецензію користувачі залишили 1 відгуків
© Олена , 13-04-2017

[ Без назви ]

На цю рецензію користувачі залишили 1 відгуків
© ВЛАДИСЛАВА, 12-04-2017
 
Головна сторінка | Про нас | Автори | Художні твори [ Проза Поезія Лімерики] | Рецензії | Статті | Правила користування | Написати редактору
Згенеровано за 0.45526385307312 сек.
Усі права застережено.
Всі права на сайт належать ТОВ «Джерела М»
Авторські права на твори та рецензії належать їх авторам.
Дизайн та програмування KP-design
СУМНО
Аніме та манґа українською Захід-Схід ЛітАкцент - світ сучасної літератури Button_NF.gif Часопис української культури

Що почитати

Історія Європи. Український погляд
Кожен з нас має знати історію власного народу. Бо історія – це його посвідка на проживання на рідній …
Погляд на світ через призму пародії.
«Прометей поміж грудей» – тільки ця провокативна назва збірки чого варта! І це не натяк, це те, про …
День Соборності України
Вітаємо всіх з днем Соборності! Бажаємо нашій державі незламності, непохитності, витримки та величчі! …
Українські традиції та звичаї
Друзі! На сайті “Онлайн Криївка” є дуже цікава добірка книг про українські традиції та звичаї. …