Прокурора району Валерія Миколайовича Куліша розбудили на світанку.
– Вбивство, – прогуло в слухавці.
Для невеликого райцентру подія неординарна.
Скривавлене тіло покійної, напис «Школа» на пришерхлім льодку біля прохідної комбінату, тремтячий сторож-парубійко, міліція, прокурор, фотограф – слідство.
– Ти її знаєш? – звертається Валерій Миколайович до сторожа.
– Та знає, це ж його дівчина, – коментує події дільничний інспектор. – Що, Василю, скажеш? Мо’, сам уколошкав з ревнощів чи не вгодила чимось?
– Та ви що?! – божиться Василь. – Я чергував на посту, а Інна така вся, як он видите, з’явилася переді мною…
– Коли бачив дівчину востаннє? – зупиняє прокурор мерехтіння дільничного та береться за розслідування справи.
– Сьогодні, – вилітає з Василя. – Вчора, себто. Погиркалися ми з нею, – тут же зізнається, – от вона з Валькою Телічкіною й подалася… – запнувся.
– Куди? – поцікавився Валерій Миколайович.
– А я знаю хіба, – розвів хлопець руками. – До якоїсь компанії збиралися – оце й усе, що вчув.
– Школа, школа, – покинув Куліш парубка, схилився над написом на льоду. – Школа, – мудрував.
Надворі вже розвиднялося на всю, а з вікон квартири при школі лилося яскраве світло.
Валерій Миколайович у супроводі міліції ступив до квартири.
За столом, серед недоїдків і бутлів, спав парубійко. Побіля нього на дивані сопла в чотири носи купа напівроздягнених, майже голих парубків і дівчат. На підлозі виднілася кров.
Прокурор заглянув до сусідньої кімнати. Біля умивальника забачив бите скло, тую ж кров. В кутку на тапчані ще один парубок сідлав дівку.
– Ой, а це хто? – сполошилася дівка, забачивши з-за плеча жеребця посторонніх.
– Шо нада, дядя? – оглянувся парубок, але, стрівши очима міліцію за «дядею», рвучко припинив свій герць.
– Зодягайся, Кендюхівський, – керував дільничний. – І ти, Телічкіна… Ну дають, – аж рота розкрив.
За якихось хвилин десять міліція розбурхала й поставила перед прокурорські очі очманілу молодь.
– Чия кров на підлозі? – напрямки запитав Валерій Миколайович.
– Моя, – шморгнув носом Кендюхівський.
– Щось ти надто цілий, хлопче, аби так уляпати підлогу, – не повірив прокурор.
– З носа бігла, хворобу таку маю, – м’яв своє Кендюхівський.
– Це правда? – звернувся Валерій Миколайович до інших.
– Угу, – прогув найбільший, бугайкуватий.
Інші змовчали.
– Інну Крейдяк знаєте? – пильно вдивлявся прокурор у розгублений гурт.
Похнюпились.
– Її кров? – рукою вказав на підлогу.
Похилили голови.
– А вбили ж тоді за що? – ставив прокурор крапку.
– Ми не вбива… – та й захололо на вустах.
– А хто, як не ви? – громом по кімнаті.
Переглянулися всі, один Кендюхівський навіть не хитнув головою.
– За що ж людину зі світу звів, парубче? – зітхнув прокурор.
– Була б людиною – не звів би, – набундючився враз Кендюхівський. – На те й сміття, аби вітром навіюватись і за водою спливати.
– А ти що, вітер, ти – вода? – сторопів Валерій Миколайович.
– Я сам по собі, – бризнув з-під брів зневагою парубійко.
Місто гуло, розбурхане вбивством, а прокурор мався шукати тишу, а серед тиші правду.
Вірніше, правда лежала на долоні, хіба дрібні деталі вищезли з виду, але Валерій Миколайович, опановуючи заочно науку психологію та мостячись утнути по сій темі дисертацію, всіляко намагався заглибитись у безодню першопричин безглуздя, втнутого дурноголовими підлітками.
– Анатолій Цибух? – перепитує прокурор ім’я та прізвище переляканого хлопчака, що аж зеленіє від страху й каяття в слідчій кімнаті.
– Ага, – киває той.
– Ти ґвалтував покійну? – вкотре перепитує прокурор.
– Я… цей… – смикається Цибух. – Усі пхалися, а я… ні… Хотів… але… ну, я… ні.
– Конкретно кажи, – перебиває Валерій Миколайович хлипання.
– Я… цей… ні… – трясеться кімнатою.
– А інші кажуть – ґвалтував, – строго зирить прокурор.
І хилиться хлоп’яча голова.
– А на що ти надіявся? – перепитує прокурор.
– Ну, всі, то і я, – кисне хлопчак.
– Бив нащо? – не зважає на парубійків розпач прокурор, веде допит далі.
– Я не бив! – верещить хлопчак.
– А на фотографії видно – за коси дівку цупиш, поки Кендюхівський ґвалтує, – не чує зойків прокурор.
– Примусили мене! – істерика оволодіває хлопцем. – Я п’яний був! Я не тямив! Мене підставили! То все Кендюхівський, Бизел, Телічкіна, то все інші, не я, не я!...
– На що ти надіявся, йдучи на злочин? – свого добивався прокурор. – На Іннине мовчання, на відсутність покарання, на батьків, що мають гроші, на неповноліття? На що?
– Я не винен! – своєї верещав парубчак.
– І совість твоя чиста, чи й не так? – затримав Валерій Миколайович погляд на істеричному молодикові. – І тюрми ти не заслужив? Й Інни покійної тобі не жаль, себе лише жаль, себе, так, хлопче?
– Я заблудився, – похнюпився та хлипав звинувачуваний.
– Олена Гопаківська? – уточняв прокурор дані в іншої підозрюваної.
Щуреня метляло очицями, боязко косячись на Валерія Миколайовича.
– Сором не пече, каяття не з’їдає живцем? – питав прокурор.
– А чого вона з нами пішла, як не п’є, не трахається з льоту? – писнуло щуреня.
– То хіба за це слід убивати? – аж на спинку стільця відхилився Валерій Миколайович.
– Я не думала, що Кендюх її вб’є, – шаткувало щуреня слова, – я тільки попісяла на неї, аби знала, що не вище, навіть коли старша.
– І це нормально – на людину попісяти? – аж очі витріщив Валерій Миколайович.
– Так це ж по п’яні, – здвигнуло плечима щуреня. – По п’яні що хоч буває.
– То, може, й карати не варт, як по п’яні? – подався вперед прокурор.
– Я б не карала, – зблиснуло очицями щуреня. – Кендюх убив, хай іде назад на свою зону, все по заслузі, а я що – попісяла тільки. Ну, дряпнула ще пару разів. За що тут карати?
– Агнорія Пентюх? – ім’я ще одної звинувачуваної уточняв прокурор.
– Ну, я, – невдоволено відповіло дівча.
– Таке ім’я нетутешнє, якесь квіткове прямо, маєш, і в такій твані застрягла, га, Агноріє? – перепитав Валерій Миколайович.
– Ну, гульнули, то й що? – хилиталася на стільці Агнорія.
– І дівчину вбили, що тут такого, – розвів руками прокурор.
– Я її на налигачі не тягла, сама прийшла за своїм, – невдоволення аж хлюпало з дівчиська.
– Думаєш, як мати у високих колах на високім кріслі, то донечці все дозволено? – навпрошки пішов прокурор до серця.
– А що – не так? – вивернула з серця.
– Не так, – спробував своєї доказати прокурор, – тут людину вбито, дівко. Якою б ти крутою себе не мислила – людину вбито, розумієш?
– Я не вбивала! – аж верескнула розгнівано мадам. – Я гуляла собі, а за всіх, з ким гуляла, відповідати ніякий закон мене не примусить. Адвоката давайте, без нього й слова не скажу. І повідомте врешті-решт моїм батькам, бо я неповнолітня.
– А людину, немов шкіру, без наркозу здирати зі світу – повнолітня? – вибухнув Валерій Миколайович.
Агнорія мовчала й годі було достукатися до її думок – Інною там уже й не пахло, натомість міцно вгніздилися вельможна мамочка й оплачений нею адвокат.
– А в Біблії, знаєш, написано – не убий, а всі під Богом ходимо, – востаннє стукнув у заперті дверцята Валерій Миколайович.
– Ой, тільки не треба проповідей, – плюнула, прочинивши дверцята, з пітьми.
– Сергій Мамчур? – питав дані наступного допитуваного прокурор.
Мовчання стояло в кімнаті.
– Що ж ти наробив, хлопче? – звично почав Валерій Миколайович.
Мовчання.
– Дівчину нащо звели зі світу?
Тиша.
– Поглумилися нащо?
Ні шелесне ніщо.
– Себе згубив.
Ні звуку.
– Та що ж ти, німий, чи що? – підійшов до хлопця Валерій Миколайович, взяв за підборіддя, заглянув у очі.
– Я не думав, що так вийде, – чи то вуста, чи очі шепнули врешті.
– А що ти думав?
Мовчання знову.
– Ти ж іще молодий геть, ще й сімнадцяти не маєш, і все життя шкереберть, ех, хлопче. І за що – за горілку? З-за чого – з-за непогамовної матні? Так це не весь світ, Сергію. Є ще любов, душа, совість…
– Ви їх бачили? – прорвало раптом греблю, що й потік прокурорських слів змило.
– Ну… – почав народжувати Валерій Миколайович новий потік.
– Де? – бурувало з греблі.
– Між людей, – своєї прокурор.
– Немає нічого, – аж кулаки зціпив Сергій. – Я – сирота, баба паралізована в мене на руках, у якійсь клуні без світла, без газу тулимося – хто, хто зглянувся? Мільйони летять, наче пір’я, в нікуди, а ми сотні жадібні. Де совість людська, де любов, душа де? Немає. Є тільки горілка, матня, крутизна, де я можу трахнути Нюрку Пентюх, бо завтра, вичадівши з наркоти, вона здійметься вгору за мамцею й не впізнаватиме мене на вулиці. Але, незважаючи на це, я знатиму й сміятимуся з того, що, бувши сиротою злиденною, зміг певного часу засадити свого кілка в її вельможне нутро. Отак.
– А Інна Крейдяк тут при чому? – не погодився з лавиною слів прокурор. – Вона – хвора порядна дівчина. На глум її нащо повели, на смерть нащо? Вона в чім винна?
– Та весь світ – лайно, – відвернувся Мамчур. – Хай дякує долі, що так рано його здихалася.
– Ти ж нащось живеш, і вона хотіла жити, – продовжував прокурор.
Та греблю вже прорвало, вода збігла, більше й не булькнуло.
– Михайло Квіточка, він же Бизел, – скривившись, дивився Валерій Миколайович на гору м’язів перед собою. – А чого Бизел при такому ніжному прізвищі?
– Бо яка я квіточка, та я мужичище, – насмішкувато витріщилися вицвілі очі.
– Тому й ґвалтуємо, тому й убиваємо? – резюмував прокурор.
– Ну, вбивати я не вбивав – не пришиєте, – розвалився на стільці Бизел. – А що трохи впінував дівку – відмовлятися не буду. Хлюпики, певно ж, усе вже повідали, який смисл відмовлятися.
– І не жаль страченого життя? – примружив очі Валерій Миколайович.
– А що його жаліти, як його вже немає, – стенув плечима Бизел.
– То могло ж бути, – скрикнув прокурор.
– У життя немає такого поняття – могло, не могло. У життя є дві основи – є й немає. І міст між ними. Інка пішла в немає, я пішов у є – змінити тут нічого вже не можна, скільки б не балакали.
– Змінити можна було, – наполіг Валерій Миколайович.
– Якби можна було – змінили б, – байдуже кинув Бизел. – Значить, змінити не можна було, раз трапилося те, що трапилось.
– Невже в душі твоїй нічого не тенькнуло після скоєного? – чи то вжахнувся, чи здивувався Валерій Миколайович.
– А що воно мені дало б, те тенькання? – не зрозумів Бизел.
– Совість розбудило б, – скрикнув Валерій Миколайович.
– Вона ще спати не лягала, – розсміявся Бизел.
– Себе хоч пожалів би, чи що, – обурився прокурор. – І тижня на волі не побув.
– А чого мені себе жаліти? – почухав потилицю Бизел. – Я собі раду скрізь дам.
– Ти хоч знаєш, що воно таке – давати собі раду? – розчаровано мовив Валерій Миколайович.
– То навчіть, – витріщив насмішкуваті очі й рота розкрив, уперед подавшись, Бизел.
– Іди геть, – махнув рукою Валерій Миколайович. – Жаль на тебе часу.
– Отож-бо, – розсміявся Бизел. – Кожне хоче когось повчати, тільки не знає, з чого почати й про що казати. Тож краще мовчати. Істинно ваш поет Михайло Квіточка, – ще й вклонилося єхидно, паскудне.
– Валентина Телічкіна? – блимнув Валерій Миколайович на дівулю, що копичилася на стільці. – Що ж ти, Валентино, подругу під смерть підвела?
– Вона мені не подруга, – відрізала дівуля.
– Ну, як же, – не погодився Валерій Миколайович, – однокласниці, за однією партою, як не помиляюся, сиділи. Разом, так сказати, зросли, разом дозріли. А ти її під ноги та з цього світу. Чи ж гоже так?
– Гоже, – твердо відповіла Валентина.
– А за що? – поцікавився прокурор. – Чому така твердість у судженнях, ненависть така чому?
– Не люблю показушно біленьких, насправді чорних, як і всі, – відповіла Телічкіна. – Як чорна, то будь чорною, не ламай комедії з білизною, не пускай пилюки людям у очі.
– Роз’ясни, – зацікавився Валерій Миколайович.
– Нащо воно вам? – відбрикнулася дівуля. – Це до справи не відноситься. Це особисте.
– До справи все відноситься, – розтлумачив прокурор. – Одне обтяжує, інше полегшує. Не буває стороннього в сьогоденні, бо майбутнє всіма лапами своїми стоїть абсолютно на всіх опорах у сьогодні.
– Про мене, – відвернулася Телічкіна.
– М-да, молода ти особа, Валентино, а вже згнила в злобі, – розвів руками Валерій Миколайович.
– Через неї, між іншим, згнила, через вашу, як ви уявляєте, великомученицю, – рвучко повернулася дівуля до прокурора, не вимовила, бризнула словами.
Валерій Миколайович мовчав, чекав подальшого вибуху зродженої хвилі обурення.
Вибух не забарився.
– Вона в мене з-під носа хлопця вкрала. Столичного. Підставила йому свою піцунду, аби побабрався, та й відштовхнула геть. Він на мене око клав, а після неї поклав болта. Сука! Та якби не вона, не валандалася б я оце з Кендюхом та Бизелом, а в столиці по пристойній квартирі походжала. Все, все клеїлось, а вона, паскудниця, як водою на несхоплений клей – і розповзлося все, розлізлося, наче паперовий кораблик серед широкої ріки. Тепер вона з Василиком своїм то гиркаються, то любляться, а я оскому із зеками збиваю та горе горілкою ллю. І це, ви вважаєте, справедливо? І хіба не варт за це вбити?
– Я вважаю, не варт, – заперечив прокурор.
– Та що з вами балакати, – замикалася Валентина, – ви на службі, як казенний ствол, ви в моралі весь, ніби пуголовок у теплій річці. А знайшовся б хтось єден, що на службі вам напаскудив і вкрав її, службу доходну, я б хотіла побачити, як виплигнули б ви з моралі та при першій-ліпшій нагоді, маючи гарантію безкарності, того паскудника порішили б.
– Гарантії безкарності не існує, – мовив прокурор.
– Та якби не козел Кендюх, що й дівча до пуття зарізати не зміг, хто його знає, скільки віків шукали б ви вбивцю чи вбивць, – злістю брязнула дівуля.
– Ти не права, дівчино, – продовжив Валерій Миколайович. – Немає тої причини, що примусила б мене вбити людину в наш мирний час. Бог сказав – не убий, а вище Бога немає пророка на світі.
– Бог багато чого казав і всі теє чули, от тільки діє кожен по своїм розумі, не по Божім слові, – не погодилася з прокурором Телічкіна.
– Тому й мучимось, а не живемо, що Бога тримаємо збоку, – ніс Валерій Миколайович істину до дівчини.
– А де його ще тримати? – розсміялася Валентина. – Ще сказано в письмі – «не судіть, то не судимі будете». І де Бог у прокурора, котрий вимагає суду?
– Ну, ти не ліпи горбатого до стелі, – аж обурився Валерій Миколайович просторікуваннями дівулі.
– Не ліпіть ви, не ліпитиму і я, – огризнулася та. – Не вплутуйте Бога між людей там, де не його мелеться. Проводьте допит, як викликали; що, де, коли – розпитуйте; не тисніть на кнопку «нащо». Сором не гукайте, він до мене однак не прийде, каяття не звіть – я його прогнала.
– Ну й дурепа, – ледь не сплюнув прокурор. – Хлопців на світі тьма, а життя в тебе одне. Хлопці хвицали й хвицатимуть, а те одне ти вже сплюндрувала, що ні хлопців у нім нормальних, ні днів райдужних у найближчім часі не буде. То чи варто було вбивати подругу, вбиваючи разом і своє життя?
– Вона мені не подруга! – аж верескнула Телічкіна. – Вона – ворог, а з ворогом на війні не церемоняться.
– Де ти війну вбачила, дівчино? – зітхнув Валерій Миколайович.
– Скрізь! – верещала дівуля. – Всяке родиться для війни, бо, аби вижити, кожен повинен весь вік воювати зі всім і всіма. По-інакшому в цьому світі не буває. Ваш Бог нас посилає на війну, аби по прибуттю до нього сортувати на переможців і переможених.
– І ким себе вважаєш, Валентино Телічкіна? – запитав прокурор.
– А я не Бог, аби сортувати світ і себе в ньому, – набурмосилась і замовкла.
– Григорій Кендюхівський? – запитав Валерій Миколайович останнього й основного учасника вбивства Інни Крейдяк.
– А то ви не знаєте, хто я такий, – нахабно відповів той.
– Як подивлюся, борзий ти, – зауважив прокурор.
– А ви мені не тикайте, – бундючився вбивця. – Є процесуальні норми, які вимагають поваги до підозрюваного.
– Ого, – аж присвиснув Валерій Миколайович.
– Не ого, а так точно, – нахабнів Кендюхівський до краю.
– Не жалкуєте про скоєне? – в лоб запитав Валерій Миколайович.
– Було б за чим, – сплюнув Кендюхівський.
– Людину ж загубили, душогуби, – скрикнув прокурор.
– Сміття, – наголосив підозрюваний.
– А хто сортувальник? – наступав прокурор.
– Я, – очі в очі дивився вбивця.
– І хто ж ти такий? – допитувався Валерій Миколайович.
– Григорій Кендюхівський, – незворушно відповідав допитуваний.
– Ну, до совісті твоєї звертатися – марна справа, – підбив підсумок Валерій Миколайович. – А себе хоч не жаль, життя свого не жаль?
– А що ви мені зробите? – звузив очі підозрюваний. – Вбити не вб’єте – не маєте права. Засадите – то я вже там був, жив, проживу й далі. Дасте довічне – відсиджу двадцятку, а там, гляди, просльозяться та й випустять. Подумаєш, біда – довічне ув’язнення. Сидиш, попльовуєш у стелю, пахати не треба, а годують, бо мусять, а глядять, бо інакше не можуть, а піклуються, бо зобов’язані. Батя тої Інночки покійної пахати буде, як віл, аби за його податки я жив-поживав і туги не знав. Прорвемося, товаришу прокурор – не тушуйтеся.
– Який я тобі товариш? – здійнявся Валерій Миколайович.
– Поки не засуджений я, ви мені товариш, – щирив зуби Кендюхівський. – І ще раз наголошую – я вимагаю звернення на ви. Як повноправний громадянин України.
– Ну-ну, – заграв жовнами Валерій Миколайович.
– Жалкуєте, певно, за тридцять сьомим роком? – потішався Кендюхівський. – Це б шльопнули мене – й усього ділов. А так мусите перевиховувати. Така у вас робота, нічого не поробиш – кріпіться. І майте витримку та повагу до вбивці, – та й розреготівся.
– Між іншим, хлопче, – опанував себе Валерій Миколайович, – я є послідовним прихильником заборони смертної кари, як міри покарання за будь-який, навіть найтяжчий злочин. По-моєму, один Бог має владу над людським життям. І ніхто, крім нього.
– А як же я? – весело перепитав Кендюхівський. – Ніби й не Бог, а бритвочкою чик – і вся влада в моїх руках. Десь похибка вкралась у ваші твердження, товаришу прокурор. Щось не стикується. Про мене забули. Бо мав і я право на людське життя, вірніше, на його припинення.
– Бог тобі суддя, – не знайшовся на інше Валерій Миколайович.
– А ви тоді нащо? – допитувався, сміючись, Кендюхівський. – Ваша функція яка? Здати мене на збереження в буцегарню до Божого суду? Яка ж нікчемна, дрібна у вас робота, товаришу прокурор – безвольно берегти для Бога тих, хто в своїй волі його переступив.
– Забрати! – дав команду прокурор конвою в коридорі та вказав на підозрюваного.
«Спокійно, спокійно, – приводив до порядку думки Валерій Миколайович. – Вибухнути, розсипатись осколками – значить, отримати поразку. Перед ким? Перед якимось виродком, що осатаніло розтріпав власну душу, увірувавши в свою роль сміттєсортувальника між людності. Їй-богу, інколи хочеться просто пристрелити подібного негідника. Але ж це і є поразка. Кажеш, хлопче, хоча ні, це ж не ти казав, Бог нас посилає на війну, аби посортувати на переможців і переможених? Може, й так. От тільки невтямки багатьом, у чім критерій сортування. Кожне прагне вивищитись над іншими й над Богом і в цьому бачить перемогу. Але чи є це перемогою для Бога? Не убий, навіть якщо маєш для цього всі підстави, шанси й можливості – може, в цім істинна перемога. Відібрати собі людське, не корчити з себе Бога – єдиний шлях Божого створіння, що зве себе людиною, до справжньої людини, створеної за образом і подобою Господніми. Осягнути цей шлях, стати на нього й не звернути – одна-єдина справжня перемога на Землі. Перемога добра над злом.»
Усі права застережено.
Всі права на сайт належать ТОВ «Джерела М»
Авторські права на твори та рецензії належать їх авторам.
Дизайн та програмування
KP-design