– Ні... я не думаю, що це вихід, – бурмотіла я.
– Чому? Ти ж довіряєш мені, так? Я ж профі!
– Довіряю, довіряю тобі цілком, але...
– Це дуже легко зробити. Просто виріши, що зі своєї старої пам’яті ти хочеш собі залишити. Ну, окрім професійних навичок, це само собою. Потім я пориюся в архівах. Знайду щось таке позитивненьке. Накладу одне на інше... і отримаємо чудову біографію! Тільки твого чоловіка не вдасться повністю вирізати, бо це ж юридичний факт, що ви були одружені.
– Артеме, я...
– Невже тобі такі дорогі твої нічні кошмари?
– Ні, зовсім не дорогі, але я до них ніби звикла.
– Звикнеш і до іншого. Я зроблю тобі все швидко, якісно і задарма. Головне що задарма. Ти ж де працюєш? Треба мати свою вигоду. Бо платять нам не дуже...
– Так, ти правий, – я обхопила руками келих з мінералкою і встромила у нього погляд.
– То ти згодна?
Я повільно закивала, а потім сказала:
– Ні, не згодна.
– Чому?
– Бо я... така, яка є, я знаю, чого від себе чекати.
Він криво усміхнувся.
– Але я дуже вдячна тобі.
– Тоді пообіцяй мені не паритися всім цим. Добре?
– Так, авжеж. Дякую за вечерю.
– Ти зараз додому?
– Угу. Подивлюся мультики і піду спати.
– Мультики?
– Мій брат-садист не давав мені в дитинстві дивитися мультики, – пояснила я.
– А. Вибач, я забув. Але ти, певно, погано спатимеш цієї ночі.
– Так. Але я погано сплю вже останніх...
– Два роки.
Я видихнула і розплилася у робленій посмішці.
– Так, два роки.
Я вмостилася перед екраном. Мені треба було забити голову яскравими картинками. Інакше я не засну.
Раптом у двері подзвонили. Здивована, я попленталася до коридору відчиняти.
– Настя?
Спокійна і серйозна як завжди, переді мною постала дівчинка із шоколадним зайцем у руках.
– Я... вирішила вибачитися.
– Ти могла б зробити це завтра. У притулку знають, де ти? Вже одинадцята вечора!
– То я зайду, чи як?
– Авжеж заходь.
Дівчинка прокрокувала всередину.
– Це вам, – вона сунула мені в руку шоколадного зайця. – Я б випила чаю. Трохи змерзла. Апчхі!
– Ще б пак. Ти надто легко вдягнута.
Я стягнула з неї куценьку куртку і повісила на гачок.
– Роззувайся і проходь до кімнати.
Я попрямувала на кухню, а за п’ять хвилин повернулася до неї з двома чашками чаю, булками і шоколадним зайцем на таці.
Вона сиділа на краєчку мого ліжка і дивилась на екран.
– Це найдурніший мультик з усього циклу. Нам ставили його в притулку перед сном.
Я присіла біля неї та поставила тацю між нами.
– Тобі не подобається?
– Вони ж нічого не роблять. Тільки співають пісеньки, танцюють та обіймаються.
– Вони ще шукають скарби. У печері схована скриня зі скарбами, вони її шукають. А коли вони її знаходять, то вони співають, танцюють і обіймаються. Правда, вони ще роблять все це дорогою. І перед тим, як вирушити у путь... Але це так... позитивно.
Вона скептично глянула на мене.
– Дурня.
Я вимкнула телевізор.
– Скажи, ти не хочеш полишати притулок, тому що в тебе там багато друзів?
– В мене були друзі, хоч і небагато. Зараз вони мені інколи телефонують, буває, заходять. В притулку я залишилася одна.
– Як? Зовсім одна?
– Не зовсім. Один директор, одна вихователька, одна прибиральниця, один охоронець і я. Будинок великий, геть порожній. Вночі я блукаю коридорами, наче привид.
– Тобі не самотньо?
– Трошки.
– Добре. Тоді поясни, чому ти не хочеш мати батьків.
Я розвалилася на ліжку, взяла чашку та відламала собі шматок зайця.
– Бо вони будуть казати мені про те, чого не було. Просто зараз я відчуваю, що стою обома ногами на землі. А ви збираєтеся переселити мене в якийсь ілюзорний світ.
– Світ давно став ілюзорним. Тут вже нічого не поробиш.
– Але я хочу бачити реальність. Ну, – Настя і собі розвалилася. – Невже я не дотягну до вісімнадцяти років без батьків? А потім вони вже будуть непотрібні.
Я усміхнулася.
– Ти знаєш, вони можуть знадобитися і пізніше.
Дівчинка відмахнулася.
– А у тебе є батьки? – спитала вона.
– Ні. Мій чоловік вирішив обійтися без тещі. За спогадами вони померли, поки я була мала.
– Ти за ними сумуєш?
– Настю, їх же не було.
– А ти за ними сумуєш?
– Не дуже.
– А я сумую за своїми.
Я здивовано поглянула на неї.
– То ти знала своїх батьків?
– Вони розлучилися. Здали мене в притулок. Моя мати вирішила повністю замінити собі пам'ять. Вона вирішила, що якось не так жила. Ну, мене в її новому житті не було. Вона теж замовила собі чоловіка. І зараз вони обидва думають, що вже двадцять років разом. Сьогодні ви можете купити атестат про повну загальну середню освіту якщо хочете, щоб всі думали що ви закінчили школу з відмінними оцінками.
– А батько?
– У батька з’явилася нова родина. Але він провідував мене. Думав навіть забрати до себе. А потім подавився вишневою кісткою. Буває ж таке.
– Я розумію, ми їх тобі не повернемо. Тобто це можливо, звичайно. Можливо створити щось дуже подібне... але тебе цей варіант не влаштує.
Дівчинка кліпнула на знак згоди і стенула плечима.
– Настю, а ти спиртне вживаєш?
– А що?
– Я подумала, може, нам з тобою треба випити? – спитала я, ніби сама дивуючись такому припущенню.
– Ну, – Настя нахмурила чоло. – Зізнаюся чесно, досвід у мене в цьому плані невеликий. Але вино я п’ю охоче.
– Чудово.
– ...Я часто прокидаюся з криком. Мій чоловік, він думав, що це буде дуже мило. Але, правда, після місяця подружнього життя він так більше не думав. Він лаяв мене, а що я можу зробити? Га? – язик в мене вже заплітається. – У мене кошмари щоночі. У мене купа вроджених болячок, купа. Ні в кого давно нема таких. У мене прірва психологічних проблем. Я боюся висоти, води, вогню, відкритого та закритого простору. Я чомусь полюбляю ледь не всі види сексуальних збочень!
Я знов прикладаюся до пляшки. Настя, яку вже добряче розвезло, слухає все це мовчки. Вона валяється на моєму ліжку і дивиться у стелю. На пузі в неї стоїть келих червоного вина.
– Ну що щ-ще тобі про себе розказати? Я дуже класний спеціаліст з генетичного програмування. Знаю сім мов. Вмію робити тайський масаж.
– Справді?
– І не тільки тайський. От.
– Це круто... – шепоче Настя.
Мене розбудив телефонний дзвінок. Я ледь відшукала слухавку.
– Ліно, пропала наша дівчинка! – замість привітання випалив Артем.
– Що?
– Настя втекла з притулку. З вечора її ніхто не бачив.
Я різко повернулася. Все в порядку: на другій половині ліжка розпластана Настя. У тій самій позі, що й ввечері. Я схопила її за зап'ясток. Пульс є, це вже непогано.
– Вона в мене, – кажу.
– Що?
– Дівчинка в мене.
– А чому ти ще не на роботі та що з твоїм голосом?
– Ммм...Все буде добре, – обмежившись цим оптимістичним прогнозом, я відімкнулася.
– Чого ти кричиш? – нявчить на своїй половині Настя.
– Вставай. Ти готуєш сніданок.
– Шо? – дівчина аж прокинулася.
– Вперед. Я не можу, в мене похмілля.
І я перевернулася на інший бік, накривши голову подушкою.
Усі права застережено.
Всі права на сайт належать ТОВ «Джерела М»
Авторські права на твори та рецензії належать їх авторам.
Дизайн та програмування
KP-design