Українська банерна мережа

Украинская Баннерная Сеть
 
 

Жанри

Гоголівський ФОРУМ




AlmaNAH






Наша статистика

Авторів: 2685
Творів: 51027
Рецензій: 95767

Наша кнопка

Код:



Ошибка при запросе:

INSERT INTO `stat_hits` VALUES(NULL, 43814, 0, UNIX_TIMESTAMP(), '18.117.81.240')

Ответ MySQL:
144 Table './gak@002ecom@002eua_prod/stat_hits' is marked as crashed and last (automatic?) repair failed

Художні твори Проза Оповідання

ГОЛОДОМОР. 15. Колективізація.

© Анатолій, 27-12-2016
КОЛЕКТИВІЗАЦІЯ.
В нашому селі колективізація проводилася з примусово, шляхом насильства над місцевим населенням. Цю роботу проводили працівники сільської ради за допомогою молодих активістів-комсомольців. В період колективізації не всі сільські жителі виявляли бажання вступати в колгосп. Одна частина селян вступала в колгосп, - за особистим бажанням; інша частина, - з-за страху за свою сім'ю і за її майбутнє.
І так, був організований колгосп. Виснажлива праця та нестача харчування позбавляли працюючих людей фізичної сили. Голод і брак їжі позначався на працездатності трудівників і на стані їх здоров'я. Щоб якось підтримати продуктивність працюючих колгоспників, була організована кухня. Так, колгоспників підгодовували «баландою», яка готувалася на примітивній кухні колгоспу.
Порядок для сільських трудівниць був встановлений суворий. Колгоспників, які запізнилися на роботу позбавляли їжі. Образливі слова «куркуль», «куркулька» були нормою того часу. Про колективізацію особистих господарств мені розповідала моя мама і старі жінки, які пройшли через період колективізації та весняного голодомору 1933 року. Вони багато зазнали принижень в період колгоспного становлення.
У сільських жителів, які відмовлялися від вступу в колективне господарство відбиралося все, що було нажите ними за багато років. Шляхом погроз і застосування сили відбиралися вози, господарський інвентар, а також і тварини, що перебували в особистому користуванні. Сільські активісти у жителів села розбирали клуні, дахи будинків, сараї. Цей матеріал використовувався для будівництва зерносховища, а також для будівництва тваринницької ферми колгоспу.
Сільських жителів, які не хотіли вступати в колгосп, і які протистояли насильству називали «куркулями». Їх заарештовували і вивозили за допомогою охорони на збірні пункти. Зі збірних пунктів репресованих громадян з їх сім'ями відправляли поїздами на всесоюзні будови, лесоповалы, в табори. Перебуваючи в ув'язненні, репресовані громадяни працювали на радянську промисловість. Виконували не оплачувану роботу на різних державних будівництвах. Вони були безкоштовною робочою силою, яка потрібна була молоді державі.
Читачеві важко повірити в описувані події. Все, що викладається в цих рядках, пережили мої односельці в період колективізації і штучно створеного голодомору. Скільки ж було репресованих моїх односельців, що не повернулися в рідні краї? Скільки їх? Кістками моїх земляків, сусідів, жителів моєї Томашівки, покриті неосяжні простори колишнього Радянського Союзу.
Планований міраж щасливого комуністичного суспільства не відбувся. З-за маразму наших ідеологів загинули мільйони ні в чому не винних людей. Радянські керівники одних громадян моєї Батьківщини, - морили голодом, других, - розстрілювали в потилицю, третіх, - вбивали в таборах, четвертих - убивали у війнах, п'ятих, - ...
    Коли я думаю про минулий час, незборима печаль про марно померлих мільйонах громадян, висить над моєю свідомістю.
Історія минулого часу нічому не навчила підростаюче плем'я. Мабуть, логічне мислення багатьох громадян притуплено або перебуває в сплячому стані. І як наслідок цього, - знову виникають смертоносні війни. Війни знищують тисячі миролюбних громадян: дорослих і дітей. На мій жаль, конвеєр винищення людства продовжує працювати і в наші дні. Кров, інваліди, злидні, голод, - це наслідок людського зла, слідство безглуздої війни, просоченої сльозами матерів, сльозами і злиднями осиротілих дітей.

Написати рецензію

Рекомендувати іншим
Оцінити твір:
(голосувати можуть лише зареєстровані)
кількість оцінок — 0
 
Головна сторінка | Про нас | Автори | Художні твори [ Проза Поезія Лімерики] | Рецензії | Статті | Правила користування | Написати редактору
Згенеровано за 0.80198383331299 сек.
Усі права застережено.
Всі права на сайт належать ТОВ «Джерела М»
Авторські права на твори та рецензії належать їх авторам.
Дизайн та програмування KP-design
СУМНО
Аніме та манґа українською Захід-Схід ЛітАкцент - світ сучасної літератури Button_NF.gif Часопис української культури

Що почитати

Історія Європи. Український погляд
Кожен з нас має знати історію власного народу. Бо історія – це його посвідка на проживання на рідній …
Погляд на світ через призму пародії.
«Прометей поміж грудей» – тільки ця провокативна назва збірки чого варта! І це не натяк, це те, про …
День Соборності України
Вітаємо всіх з днем Соборності! Бажаємо нашій державі незламності, непохитності, витримки та величчі! …
Українські традиції та звичаї
Друзі! На сайті “Онлайн Криївка” є дуже цікава добірка книг про українські традиції та звичаї. …