ДІТИ – ЖЕРТВИ ГОЛОДОМОРУ.
Навесні 1933 року жінки нашого села висаджували на колгоспних полях кормовій буряк на насіння. Кормовий буряк призначений для згодовування худобі. Крадькома, щоб не бачили керівники колгоспу і представники сільської ради, голодні жінки гризли твердий, холодний буряк. Вони раді були і цій їжі. Жінки боялися це робити, але голод був сильніше страху. Страх через покарання в'язницею або репресіями, не дозволяв їм взяти додому для дітей, хоча б, трохи цього продукту. У період, коли батьки працювали на колгоспних полях, голодні діти перебували вдома. Вдома у дітей не було ніякої їжі. Вони голодували і, як результат голодування, вмирали повільною смертю.
Ми в попередніх рядках розповідали про голодні умирання жителів села навесні 1933 року. Нами були складені списки померлих жителів села: старих людей, жінок і чоловіків, а також і дітей. Спілкуючись з мешканцями села, слухаючи їх оповідання про голодомор, ми співпереживаємо разом з ними про той жорстокий час, коли вони ховали померлих родичів, знайомих, сусідів. З їх оповідань ми все більше дізнаємося про жертви того часу, поповнюємо списки померлих жителів під час голодомору, намагаємося відновити хоча б невелику частину трагічних смертей жителів нашого села.
Нещодавно молода жінка нашого села розповіла нам про смерть дітей, що проживали у них по сусідству. А їй про це розповіла її мама, яка була свідком голодних умирань.
ДІТИ ГОЛЯНИ. У Голяни були маленькі діти. Дівчаток звали: одну – Миланка, іншу - Валя. Чим могла нагодувати дітей їх мама? Ранньою весною трава ще не виросла. У будинку їжі не було. Діти Голяны голодували. Внаслідок голоду вони були приречені на голодну смерть. Обидві дівчинки померли голодною смертю навесні 1933 року.
ДІТИ ХІВРОНИ. У Корінного Івана і Хіврони було шестеро дітей. Дітей звали: Гаврило, Оля, Катя, Міша, Аня і Параска. Сім'я пережила зиму. Настала голодна весна 33-го. Годувати дітей було нічим. Діти, один за одним, почали вмирати. Померло п'ятеро дітей. Після помер батько родини, Іван. Слідом за ним померла і Голяна. Залишилася тільки одна дівчинка, Параска. Вона вижила в голодні роки. Дожила до похилого віку.
Параска була віруючою людиною. Все своє життя вона молилася про своїх братів і сестер, про маму і батька. Коли Параска вмирала, попросила сусідку: «Молися за моїх померлих сестер і братів», і назвала їхні імена. Сусідка вписала імена сестер і братів Параски у свою поминальну книгу. Ми бачили її поминальну книгу і читали вписані в книгу імена: Гаврило, Оля, Катя, Міша, Аня. Раніше за померлих сестер і братів молилася їх рідна сестра, Параска. Тепер молиться за їх спокій вона, їхня сусідка.
Стражденні, милостиві громадяни, моліться за тих, хто помер в голодні дні 33-го року. Помоліться за тих, хто похований в наспіх викопаних ямах-могильниках. Моліться і за тих, прах яких покоїться в зарослих травою невідомих могилах.
Печаль, горе, сльози і відчуття безповоротної втрати, тисне на душу співчуваючого чада, в дні вічні, поминальні, та Богом благословенні дні. Амінь!
Томашівка. 03.03.2015.
Усі права застережено.
Всі права на сайт належать ТОВ «Джерела М»
Авторські права на твори та рецензії належать їх авторам.
Дизайн та програмування
KP-design