ГНИЛЬ ПАХНЕ В'ЯЗНИЦЕЮ.
Рядки з пісні: «Це все колгоспне, це все моє...». В період існування колгоспів виявилося, колгоспне майно не могло бути ні моїм, ні нашим. Ставлення селян до колгоспного і до особистого майна багато в чому відрізнялося.
Восени 1932 року колгоспниками нашого села був зібраний урожай картоплі. Картопля була складена в бурти. Бурти з картоплею на зиму закрили землею. Так як бурти з картоплею погано вкрили, вона за зиму замерзла і прийшла в непридатність. Навесні тридцять третього року голодні мешканці села приходили до буртів, брали слизьку зіпсовану картоплю, і вдома готували з неї їжу. Ви можете собі уявити, на що було схоже, і чим пахло це вариво? Але і його їли, так як іншої їжі тоді не було.
У буртів із зіпсованою картоплею були затримані жінки нашого села. Вони були доставлені в райцентр в правоохоронні органи. Їх звинуватили в крадіжці колгоспного майна. Відбувся суд. Жінки були засуджені. Кожній з них було призначено покарання: шість місяців ув'язнення. Так що в дні голодомору і за колгоспну гниль можна було отримати тюремний термін.
Усі права застережено.
Всі права на сайт належать ТОВ «Джерела М»
Авторські права на твори та рецензії належать їх авторам.
Дизайн та програмування
KP-design