Українська банерна мережа

Украинская Баннерная Сеть
 
 

Жанри

Гоголівський ФОРУМ




AlmaNAH






Наша статистика

Авторів: 2686
Творів: 51044
Рецензій: 95785

Наша кнопка

Код:



Ошибка при запросе:

INSERT INTO `stat_hits` VALUES(NULL, 4366, 0, UNIX_TIMESTAMP(), '3.23.101.60')

Ответ MySQL:
144 Table './gak@002ecom@002eua_prod/stat_hits' is marked as crashed and last (automatic?) repair failed

Художні твори Проза Фантастична реальність

роман "Долоні Бога" (Фрагменті) Частина 4

© Володимир Колотенко, 06-04-2007

                                          Роман "Долоні Бога"
                                              (Частина четверта"

-   Так і нехай, - сказав я, - і слава Богу. Чим ширше у нас буде географія, тим..
- Так, - погодився Жора, - тепер ще що...
І став розповідати, що у нас тепер тисячі замовлень від багатих людей, спраглих омолодитися або продовжити своє життя хоч на день. На годину! Все це у нас вже було.
- Грошей у них неміряно, вони готові віддати мільйони.
- У чому проблема?
- Витий хитрить, я відчуваю, що він хитрить.
Я відверто розсміявся.
- Купи Іосю.
- Це смішно, але за мною вже ганяються сотні людей і вимагають.
-    Тут ми теж недосяжні і невразливі. Ніхто не може так маніпулювати генами, як це робимо ми.
-    Ніхто, - погодився Жора, - але ця грошова трясовина затягує, а без неї ми теж не обійдемося. До речі япошки пропонують нам свої нанатехнології з нанасомками. Гроші шалені, але їх нанасоми коштують того.
- Ти погодився?
- Треба порадитися.
Ми помовчали.


За всі ці роки нашої з Жорою співпраці ( а це більше десяти років зрілого життя) ми жодного разу серйозно не обговорювали, мабуть, найголовнішу для втілення нашого грандіозного проекту тему – фінансування наших розробок.
Ясно, як день, що якби ми сиділи на безгрішші, наші ідеї були б всього лише сьомим киселем на воді. Світ зараз такий, що ти, скільки б палат розуму в собі не налічував і будь навіть семи п'ядей в лобі, без гідних грошей ти не в змозі реалізувати нічого гідного. Убогість безсердечна. Це яма для розуму. Вона вбиває в тобі творчий початок. Так от, ми довірилися у всьому Виту, його винятковим здібностям торгаша і міняйла, для якого не існувало ніяких бар'єрів у формуванні і насиченні грошових потоків, що створюють умови для процвітання нашого, так би мовити, наукового бізнесу. Ходили чутки, що ми вже причетні до торгівлі зброєю і наркотиками, Виту вдавалося успішно декілька операцій з продажу енергоресурсів, десь ми були пайовиками по здобичі золота і алмазів і тримали контрольний пакет акцій навіть з виробництву комп'ютерів. У нас була своя футбольна команда в Англії («Челсі» чи що?), а десь в Штатах – хокейна. Ми, виявилось, торгуємо людьми і поставляємо повій, і щось там ще, про що я іноді чув краєм вуха, і напевно ще багато того, про що я не міг навіть здогадуватися. А ось ця історія – приголомшлива! Розповісти?
- Я тільки вставлю нову касету.
-    Стволові клітини, - сказав я, спостерігаючи за тим, як вправно працювали її пальчики, міняючи в диктофоні касету, - за ними майбутнє.
-    Готово.
-    Тобі відомо, що сьогодні на дослідження стволових клітин США витрачає грошей більше, ніж на космічну програму?
- Всі хочуть довго жити.
-   Так от ця історія з «Мерелін Лінч». Двоє, хлопець і дівчина, американці, подзвонили пізно увечері... У них там світанок. Вони вибачилися і представилися спадкоємцями цієї компанії, що володіє, як потім ми дізналися, 80 відсотками страхового бізнесу світу. Трильйони доларів!
- Трильйони!..
-    Наш улюблений дід, - сказали вони, - засновник компанії, йому за дев'яносто.
- І ви не убоялися?
- Ми узялися. У нього була хвороба Альтцгеймера.
- Мене насправді трясе! Ну і?..
-   Наш «Боїнг», - сказали вони, - стоїть на парах. І для дідуся там знайшлося містечко.
- Дивно було б…
-    Так, було б дивно. Решта простору в «Боїнгу», - сказали вони, - ми заповнили доларами.
- Я б ні за що не узялася.
-   Ми ризикнули. Сьогодні дідові дев'яносто п'ять. Він виграє в теніс у сорокалітніх.
- І у вас не було жодних проблем?
- Важко було вивантажити мішки з грошима.


Вони так і сидять на надувному матраці, притулившись до теплого каменя і один до одного, дивлячись то на білі буруни, то на білий теплохід, то на дві пари загорілих голих ніг. Волоски на його ногах золотяться на сонці, а її гомілки виблискують червоною міддю.


Я розумію, що хто-небудь з тих, хто заповзятливіший, у кого уява розвиненіша, покрутіше вдача і міцніше беручка, маючи в своєму розпорядженні такий арсенал засобів і способів вибірково впливати на сильних світу цього, міг би поставити на конвеєр всі наші напрацювання і посміятися над нашою нездатністю в два рахунки завоювати півсвіту, якщо не світ, підпорядкувати собі планету і тримати її в страху і покірності. Міг би? Запросто! І посміятися, і завоювати. Але не цю мету ми переслідуємо. У нас ідеали інші. Так, у нас були мирні плани. Не вистачало, щоб ми ще і якимось чином допомагали глобалізму і терористам. Це було б украй небажано, страшно до неприязні і огидно, так, це б суперечило нашим науковим і духовним стремлінням. Ми, звичайно, завоюємо світ, але як?! Це буде прекрасний оксамитовий, але переможний хід справедливості і добра на планеті.
Я був упевнений: наше підприємство – поза часом.


Він згоден і з тим, що світ зав'язнув в трясовині чуттєвості, що пристрасті переповнили чашу життя і лише піднявшись над владою почуттів можна знайти дійсну радість буття. Хто з цим сперечається? Він міг би посперечатися з її красою, ось з цими розкішними, налитими сонцем нитками її теплого волосся, персиковою соковитістю ось цих серйозних яскраво-червоних губ, строгою зосередженістю погляду ось цих гарних великих карих очей, зі всією цією невловимо ніжною, немов написаною аквареллю, крихкою жіночістю, він міг би, звичайно, сперечатися, але не упевнений, що виграє цю суперечку.



Він готовий слухати її нескінченно довго і жити тільки сьогоднішнім днем, ось такими хвилинами, йотами життя, наповненими тільки музикою її хрипкого голосу. На світі немає мелодії солодше! Іноді крик чайки намагається зруйнувати цю симфонію звуків, але спроба виявляється марною.


--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

-    Все це дуже цікаво, - сказав Юра, - але як ти мене знайшов? Розуму не прикладу, як тобі вдалося вислідити мене, адже я майже щодня міняю місце свого перебування не тільки в якомусь місті або країні – на планеті. Ти ж не випадково зустрів мене на вулиці? Зустрів би – не впізнав, але ти вислідив, так? А це, відмічу, не проста справа. За ці роки я навчився замітати сліди, вірніше не залишати після себе ніяких слідів. Можу собі представити твої можливості!
- Не можеш, - сказав я.
Ми сиділи... Як він потім зізнався, у нього була тисяча способів позбавитися від мене, легко позбавити мене життя або на якийсь час обезрушити мене, як колись ми обезрушили наших піддослідних тварин. Слава богу, Юра вдарив мене і потім впізнав. Це було смішно чути. Він, звичайно, був приголомшений цією зустріччю. Навіщо я тут? Навіщо я стежив за ним? Що мені від нього потрібно тут, в Єрусалимі, після стількох років нашого відчуження? Адже ми і справді стали чужими. І головне – як я його знайшов?
- Що, цей «Googl» дійсно такий сильний? - запитав він.
Я кивнув: так. У цьому не було ніяких сумнівів.
У містику він не вірив, і всі його висновки з цього приводу тріщали по швах. Як потім з'ясувалося, саме всі ці питання і врятували мене від неминучої загибелі. Я, звичайно, не мав ніякого права так ризикувати. Я сподівався, що наша зустріч буде теплою і радісною, а важкість полягатиме лише в тому, щоб направити подальше його життя в русло порятунку людства. Саме такими високими інтересами я і хотів його спокусити – порятунком людства. Цей чудовий на мій погляд імператив, я вважав, візьме його за живе. Коли ми потім розговорилися, і я розповів йому ідею піраміди, і вказав йому його місце в ній, місце рятівника, і переконував, що те, чим він в житті зайнятий, така дика нісенітниця і безглуздя, і негідна його призвання і сенсу існування собача дурість, він тільки здивувався:
- Хіба?
- Звичайно! Ти ж можеш рятувати десятки, сотні тисяч людей.
- А я, по-твоєму, чим займаюся?
- Але ти можеш нести людям добро, любов, справедливість.
- А я що роблю?
Цими питаннями він ставив мене в безвихідь, але лише до тих пір, поки не розкусив, не відчув і не проникся нашою ідеєю. На це пішли лічені секунди. І всі ті роки, які ми провели разом.
-    Піраміда, говориш…- сказав він, покусуючи нижню губу, - значить, піраміда.
- Ага, - сказав я, - подобається?
Він пильно і довго дивився мені в очі крізь відблиски лінз своїх рогових окулярів важким войовничим і всепереможним поглядом гіпнотизера. Його чорні очі жодного разу не мигнули. Потім він двома пальцями правої руки обережно зняв окуляри, опустив віка, а вказівним пальцем лівої поскріб перенісся. По всьому було видно, як він стримував себе, щоб не зірватися з петель.
-    Так, - нарешті вимовив він, - твоя піраміда – це чудово. Це навіть, якщо хочеш, велично!
Я знав, що йому сподобається.
- Ти, значить, хочеш врятувати цей світ?
Я мовчав.
-    Думаєш, він того коштує?
- Ага, - сказав я, - пали.
І кинув йому пачку його улюблених сигарет («Кемел»).
Ніяка карта не знадобиться. Принаймні, до церкви, що розташована приблизно на чверті шляху, можна доїхати на попутці. Але можна добратися і безпосередньо, крізь чагарники кизила і ліщини. Тут ще чутний шум проїжджаючих по верхній дорозі машин.
Він радий, що багаття прогорить не скоро, принаймні, у нього є не менше години, щоб розповісти їй ту історію з ставним ученим, який раптом відійшов від справ і став пасічником.


-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------



Дуже важливо тут вибрати мішень. Знайти жертву не складає праці, сказав він. В світі багато людей, у яких є багато грошей. Як правило всі вони хворі. Вибирати потрібно тих, в кому впевнений. І тут мені не обійтися без моїх окулярів. З їх допомогою я бачу ауру жертви, комп'ютер її аналізує, я отримую точний діагноз. Якщо виникають сумніви, я вдаюся до вивчення радужки, слини, сечі, крові, та чого завгодно, можу навіть викрасти історію його хвороби, щоб не було ніяких помилок. Само собою зрозуміло, що не можна залишати ніяких слідів. Я працюю сам, інкогніто, використовуючи довершені способи комунікації і розрахунку з своїми соратниками. Мене ніхто ніколи не бачив, у мене немає друзів і знайомих, немає...
- Як ти можеш узяти кров?
-   Я прагну без неї обходитися, тільки раз мені довелося…
Скаріфікати шкіри, слина, волосяна цибулина... У мене є аналітичний експрес-центр. По клітках цибулини або крові, або будь-яким іншим проводимо аналіз ДНК, і я дізнаюся траєкторію подальшого життя свого пацієнта.
-    Траєкторію життя?
-    Ми тоді так і не змогли створити лабораторію. Та пожежа…
- Та пожежа зіпсувала нам життя, - погодився я.
-    Так вирішив Бог, і шкодувати про це смішно. Адже у нашій справі що головне?
-    Не укакатися, - знайшовся я.
-    Вірно! Це вірно. Так от, головне – діагностика! Скажімо, по радужці ока… А пам'ятаєш, як ми по набуханню мітохондрій або по густині рибосом на ретикулумі визначали живучість клітин?
- Життєздатність.
- Ну так. Ти це пам'ятаєш?
Таке не забувається. Я кивнув: пам'ятаю, звичайно!
-    Вірний і точний діагноз – це сигнал до дії, початок операції по захопленню супротивника. Як на війні.
-    У цьому, - сказав я, - я розбираюся. Ми з Мак Нейлом навчилися діагностувати рак за станом всього лише однієї молекули.
- Цим сьогодні нікого вже не здивуєш.
Я був здивований тим, що він сказав. Нам не так-то просто було цього досягти. А його це не дивувало. Що ще він вмів?
- Що таке траєкторія життя? Ти мене інтригуєш.
-    Це наука хитра, тонка, прецизійна, - сказав Юра, і, очевидно, хотів ознайомити мене з її основами.
- Це пошук кінця генетичного коду? - запитав я.
Адже ми з Жорою теж пройшли цей шлях! Мені було б шкода, якщо б Юра став наповнювати цими нудними подробицями нашу розмову. Але він зробив вигляд ніби не помітив мого питання.
- Пошук кінця коду, - сказав він, - це початок кінця пошуку істини.
Тепер і він і я вдумувалися в сказане.
- Ми з Жорою теж, - відмітив я, - довго морочилися...
Юра посміхнувся.
- Так, - сказав він, - тепер зрозуміло всім: це просто.
- Так, - сказав я, - ось тоді-то ми з Жорою і згадали тебе…
І його запал спав. Ми мовчали. Але я знав, що у нього ще багато невисловленого і такого, що вже не вміщається в його голові. І Юра  цим неспокоям і думкам давно шукає вихід. Кому ж розповідати, як не мені?! Я бачив, як розмірковували його очі: продовжувати розповідь?
-    Вибирати мішень найважче, - сказав я, щоб зрушити його з мертвої точки.
Він вихнув, подивився мені в очі і сказав:
- Важко промахнутися. Вони всі огидні.
- Всі?
-    Вибирати легко. У кожного Олександра Македонського є свій Аристотель, але немає такого Цезаря, у якого не було б і свого Брута. В оточенні товстосума є люди не тільки скривджені, такі, що заздрять йому, але і такі, що ненавидять його. Вони без зусиль зроблять для тебе за якісь тридцять сріблеників все, що ти побажаєш. Щоб насолити або навіть приспати шефа. Як пса.
-    Двох-трьох фраз мені досить, щоб вибрати маршрут проходження або вечірку, або щось ще, що допомагає мені наблизитися до свого об'єкту. І тут, ти тепер розумієш, справа не в грошах…
- Як ти уявляєш собі своє майбутнє? - запитав я.
Юра поставив чашу з кавою на стіл, облизнув кінчиком язика верхню губу і вимовив:
- Майбутнє завжди невідоме.
Ми навіть і припустити тоді не могли, що готувало нам наше майбутнє.


- Але ти ж вбиваєш людей.
-    Хіба вони цього не заслуговують? Люди, і лише сліпий цього не бачить, а ти знаєш це не гірше мене: люди – це вороги життя.
Юра узяв із столу запальничку і звичним рухом великого пальця правої руки створив маленьке диво – сизу березку.
-    Вони вороги всієї планети Земля, - сказав він, милуючись тремтячим полум'ям. – І через них в цьому світі всі наші біди. Вже немає ознак цивілізації – ось що страшно! Вони її знищили. Адже тут тільки ми, люди, і серед нас я мало зустрічав тих, кому можна довірити продовження роду.
І немов на підтвердження абсолютної безнадійності добитися від людей розуміння, він шпурнув запальничку на стіл, щоб полум'я її більше ніколи не спалахнуло.
- Це тебе шокує? - запитав я.
-    Мене важко шокувати. Я умію брати нерви в кулак. Перший час було, звичайно, непросто.
- Тільки не говори, що ти не мучився розкаяннями совісті.
- Я завжди готував себе робити добро.
- І тому ти такий жорстокий.
-   Не більш, ніж плем'я твоїх товаришів по службі, умертвляючих стада експериментальних тварин заради пізнання якоїсь надуманої істини. Нісенітниця собача! Не можна пізнати людину через півня або щура, екстраполяція результатів на людину – марення сивої кобили! Марш Мендельсона або кошик троянд по різному сприймаються однорічним бичком і нареченою.
- Можливо, - погодився я, - але, знаєш, творчість кілера...
- Ти не повіриш, - перебив він мене, - але це такий креатив!
- Хіба? - запитав я, щоб щось запитати.
Він не відповів.
-    Але люди гідні кращої долі, - сказав я, - і відстрілювати їх, як бродячих собак...
Він тільки гмикнув і нічого не сказав.
-    Тоді живи собі і далі, - нарешті вимовив він, - в країні самовдоволених виродків і вдаваних святош. Можеш і далі пестити і пестувати своїх кретинів.
Я продовжував наступати.
- Але люди в більшості своїй добрі, і вести тупо відстріл…
-    Я не боюся добрих людей, - сказав тоді Юра, - і завжди був наповнений рішучості бути справедливим.
Він був готовий ще щось сказати, але роздумував. Потім все ж вимовив:
-    І мені, повторюю, не потрібний відстріл, як акт розваги, як мисливство, мені потрібна смерть як явище. Для її вивчення я відбираю людей, що гірше.
Його не бентежило таке, на мій погляд, досить цинічне відношення до життя інших.
- Але як можна знати, хто кращий, хто гірший?
- Я – знаю. І ще ніколи не помилився у виборі.
Юра зробив глибокий вдих і потім, дивлячись мені в очі, на єдиному видиху, чеканячи кожне слово, вимовив:
-   «Я бачу усюди змову багачів, що шукають своєї власної вигоди під ім'ям і приводом загального блага».
Він як і раніше дивився на мене гіпнотизуючим поглядом змії, в очікуванні моєї реакції на сказане. Я мовчав.
-    Це Томас Мор. Здається, прекрасна формула для виправдання будь-яких рухів тіла ситих і жирних, чи не так? Одного разу наступив поворотний момент в моєму житті, і тоді я легко змирився…
- Залишимо цю суперечку на потім, - сказав я.
-    Яка ж тут суперечка, - сказав він, - правда життя. І тут вже справа  зовсім не в грошах…
Він замовк, потім:
-   Якраз ДНК і є для мене тією ціллю, яку я вже впродовж стількох років висліджую
- У тебе просто немає серця.
- На щастя зло має свої межі.

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------


Коли вперше йдеш по Via doloroza тебе охопує дивне відчуття величезної тривоги і, дивовижна справа!- нещадного сорому за все попереднє своє життя. Це відчуття не покидало мене ніколи, навіть якщо я йшов по цій Дорозі в третій і п'ятий, і десятий раз, поодинці (я спеціально прийшов сюди якось задовго до сходу сонця) і в смутному натовпі паломників, що сліпо бредуть нескінченним струмочком друг за дружкою, немов втілюючи собою стадо без пастиря. Так, відчуття сорому і безмірної провини за скоєне!.. Вантаж хреста тут відчуваєш власною шкірою і мимоволі присягаєшся всі свої сили покласти на вівтар затвердження Духу Христа, за панування Його ідей на землі. Потім, звичайно, клятву трохи порушуєш, трішки, ну, зовсім небагато, і каєшся, клятвоотступник, вимолюючи у Нього прощення. Така людина. Адже завжди  живеш з оглядкой на покаяння. Ніби клятву можна порушити трохи.
-    Ти в порядку?- пошепки, зупинившись і уважно подивившись на мене, запитав Юра.
Я теж зупинився і у свою чергу з подивом подивився на нього.
- Мені здалося, що тебе похитує, - сказав він.
Я не встиг навіть знизати плечима у відповідь, оскільки паломники, що йшли позаду нас, стали тіснити, примушуючи рухатися далі. Можливо, земля і гойднулася у мене під ногами, коли сором в черговий раз переповнив мене, вічний сором за гріхи, від яких адже ніхто не застрахований і які тут, на цьому Скорботному Шляху відчуваються дуже гостро. І цей самий твій сором, що абсолютно не хвилює тебе в повсякденності, раптом бере тебе за горло. Так, що підкошуються ноги. Так, треба побувати тут разом з Ганною, вирішив я, пройти цей Шлях. Мені цікаві будуть її відчуття.
- Я теж відчуваю тяжкість хреста, - сказав Юра.
Ще б! Кому вже кому, а тобі цю тяжкість потрібно відчувати кожну частку життя, подумав я.
А ось і знаменита арка, звідки Пілат, указуючи натовпу на Христа, прокричав на весь світ своє «Ecce homo!». Якщо прислухатися – до цих пір відлуння цього ора чути: стелеться над головами. І абсолютно неважливо, що засуджений на розп'яття Ісус йшов трохи осторонь і небагато нижче, ніж йдемо ми зараз. Крок вліво, крок вправо, не в  цьому справа. Річ у тому, що Духом Христа освячений тут кожен уступ і виступ, кожна порошинка на камені. Так! Сюди стікаються мільйони паломників, щоб вдихнути це повітря, просочитися наскрізь його святістю...
Капличка Засудження...
Прислухавшись, можна чути:
- «Ти Цар Іудейський?».
- «Ти говориш».
Ось він, рубіж ер! Тут кінчилася стара ера. Звідси покотилося колесо нового часу.
- «Не чуєш, скільки свідчить проти Тебе?».
„І не відповідав йому ні на одне слово, так що правитель вельми дивувався».
-    Хто б міг подумати, - неголосно вимовив Юра, обернувшись до мене, - що ось ці камені чули Його погоджувальне мовчання.  
А я подумав, що своїм мовчанням Ісус був здатний геть розпороти камінь. В ті часи тут був двір преторії, де Ісус був допитаний у присутності натовпу одноплемінників і римських роззяв. А ось тут ці недолюдки катували Його різками і обпльовували, изголяясь над Ним і граючи при цьому в кістки.
«І роздягнувши Його, наділи на Нього багряницю».
У хрестики і нулі. Ось на цих самих кам'яних плитах, де до цих пір збереглися висічені на камені круги і квадрати, розділені лініями на сегменти і сіточки. Камінь Базілінди. Я наступаю на нього, як на змію, будучи обережним. Колись це була мостова двору Антонієвой фортеці.
«І, спліввши вінець з терену, поклали Йому на голову».
Язичники, дикуни...
«. і дали Йому в праву руку тростину; і, стаючи перед Ним на коліна, глузували з Нього, кажучи: радій Цар Іудейський!».
Варвари. Худоба...
«І плювали на Нього і, узявши тростину, били Його по голові.».
Каплиця того, що Батожить в кам'яній в'язниці двору.
«І коли насміялися над Ним, зняли з Нього багряницю і одягнули Його в одяг Його, і повели Його на розп'яття.».
Стіни дворика подекуди увиті густим ясравозеленим в сонячному освітленні плющем із спрямованими на тебе стрілами віток, усіяних, немов пораненими серцями, наконечниками криваво-червоних квітів. Чорний отвір входу в каплицю – як відкриті двері пекла. Поблизу входу – молоде оливкове деревце, єдина ознака живого життя в цій тісній і жаркій кам'яній труні.
- Я б не виніс тортур, - сказав Юра.
- Ти ж не Ісус, - сказав я, - тобі нічого і хвилюватися.
На фронтоні каплички – хрест. Хрести тепер тут на кожному кроці.
Тут же, поряд, будівля грецької православної церкви, побудованої на місці колишньої в'язниці, над входом короткий напис: «Ув'язнення Христа». Тут Христос і Варава коротали час перед стратою, приковані до стіни ось цими металевими кільцями.
Поворот наліво, Вірменський патріархат, тут третя станція.


--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------


І ось ми зібралися всі разом. І ще раз переконалися в тому, що ми готові до народження нової ери. Ми заждалися цієї хвилини. Пройшло немало часу, перш ніж Богові стало бажане знову зібрати нас і звести всіх в єдиний союз, зв'язати в один вузол. Пройшли роки. Жора запропонував випити, Лев сказав тост.
-    Лесик, скажи, - сказав Жора.
Лев встаючи, довго і шумно відсовував стілець, нарешті встав, посміхаючись обвів всіх поглядом. Його дівчачі довгі вії як і раніше, як і десять років тому, прикривали очі. Він стояв і мовчав, високий, знаменитий на весь світ професор, з великим в залисинах блискучим лобом і рідкісним сивим волоссям. Високо піднятий келих з рожевим вином завис над головою Вита. Ми мовчали. Без яких-небудь зайвих високопарних слів, він проголосив настання нової ери. Він розумів, що тут, в нашій компанії, не потрібні урочисті і помпезні, гучні і сладкоголосі слова про мир у всьому світі, про перемоги над бідністю і необхідністю війни з глобалізацією, тут потрібні слова прості, як світло. Хтось може сказати – як правда. Так, як правда. Правда слів – це знак долі, але і величі, і досконалості.
Кожний з нас намагався в цей перший тост внести і свій звук, свій внесок, своє бажання брати участь в цьому першому слові, яке за бажанням Жори несподівано припало на долю Лесика. Він переводив погляд з одного на іншого, вислуховуючи і піддакуючи, даючи кожному можливість брати участь в цьому першому, по праву найзначнішому, може бути навіть, пророчому тості.
- Так, - тільки і чулося, - так, так...
Погляд його блукав по наших головах, він слухав нас, але не чув.
- Так...
Він шукав слова, які можуть вміщати і виразити всі наші думки.
- Так...
Він жодного разу не кивнув головою на знак згоди з тим, що говорив. На його  обличчі аристократа маскою серцевої привітності і простоти застигла напівпосмішка неприкаяного. Коли тиша нарешті прийшла, Лесик почекав ще хвилину (раптом хтось не встиг все сказати), тепер і тиша заждалася, і ми почули його покашлювання. Потім він сказав просто, що ось, мовляв, ми всі зробили для себе своє відкриття, відкрили себе в собі, знайшли там в самому собі те саме головне, ради чого всі ці роки жили і чекали. Він так і сказав:
- Сьогодні ми відкриваємо нову еру!..
Ніхто не зронив ні слова, всі знали, що так воно і є. Ми настільки були впевнені в успіху, що давно звиклися з думкою про нову крапку відліку на циферблаті історії. Ми не просто сподівалися на успіх, ми прожили його в думках година за годиною, хвилина за хвилиною, пробіглися з ним поряд, промацали кожне зернятко, кожен його сполох, переспали з ним і міцно схопили його за хвіст.
-   Ніхто не може дорікнути мені в нещирості моїх слів і мого знання кожного з вас. Адже ви довіряєте мені і моїм професійним якостям. Мир науки легко обдурити, його можна переконати, приспати, профанувати. Вас обдурити –невозможно.
Я не знав, навіщо він так упирає на щирість і навіщо нам співає дифірамби. Я думаю, серед нас не знайдеться жодного, кого б можна було викрити в нещирості. Жора, Юра, я, Стас, Витий, Ната, Інна... – всі ми упряжені у віз змін, і з абсолютно чистими намірами і помислами тягнемо кожен свою лямку в спробі стягнути Небо на землю. І Ушков з нами! Це факт! Як же він без нас? Та весь світ з нами, весь люд, як тільки дізнається, куди ми їдемо, тієї ж миті поспішить до нас приклеїтися, приліпитися, вскочити в наш віз. Встигнути на наш пліт. В наш ковчег.
Всі. Всі-всі-всі... Про Ганну і говорити нічого. Навіть наш Султан, що надав в наше розпорядження кращі свої апартаменти і що раптом повірив в нашу ідею, був щиро радий своєю участю в нашому проекті.
Що він хотів цим сказати, найбільший фахівець в області застосування нових інструментів пізнання істини? Викласти нам урок праведності?
-    Ми відкриємо нові закони життя, засновані на заходах любові і добра, - говорив Лев, - ми навчимо кожного громадянина нашої нової країни, не тільки бачити в сусідові брата і друга, не тільки бачити, чути і відчувати його, але і – знати. Знати, що прийшов час давати і гордитися цим знанням. І знаєте - знати, що з тобою твій сусід поділився останнім, як та жебрачка у Христа  – це вершина любові. Немає нічого сильнішого за це знання.
Це було схоже на таємну вечерю перед походом на Єрусалим. Правда, серед нас не було Ісуса Христа і ми не збиралися омивати ноги один одному, але Ісус був в кожному з нас. Я, правда, не зовсім упевнений чи впустили Його в свої серця Лесик і Витий, оскільки перший так і не повірив в те, що Бог створив Адама і Єву. В усякому разі, Лев при кожній слушній нагоді цитував Дарвіна і міг з переконливістю вченого світового класу, міг привести тисячу аргументів на користь того, що так воно і було, що еволюція ні на мить не зупинялася всі ці тисячі і мільйони років і тому є нучні докази, уперті факти, від яких нікуди не сховаєшся і не відмахнешся. Витий же, лютий шанувальник і слуга Маммони, ніколи не висловлював ніяких думок щодо своєї віри в Ісуса. У що він точно вірив – це в здоровий глузд і точний розрахунок. Тут йому не було рівних. Що ж до Ганни і Юри, у мене не було ніяких сумнівів, що вони йдуть будувати нове життя з вірою в Христа. Достатньо адже декількох фраз, двох-трьох слів, випадкового погляду, зовсім незначного вчинку, штришка, щоб знати, з ким маєш справу. З Ганною, з Юрою, з ними я готовий був йти на край світу. І, звичайно, з Жорой, З Жорой – без сумніву. З Жорой, думав я, можна подолати будь-які труднощі, пройти найжорстокіші випробування. Жора – це Жора. Він би виніс мене на плечах з будь-якої пожежі. Пам'ятаю, як на Кара-дазі, в Криму, він тягнув мене на собі. Пораненого. Це було. Стас? Стас був наш і не наш. Ми довго не бачилися, довго не зналися, але тих слів, якими ми вже встигли обмінятися, було досить, щоб він знову відчув себе з нами. Ми, не змовляючись, стали урядом нового світу, кабінетом міністрів нової країни. У кожного був свій портфель. Серед нас, правда, не було ні прем'єра, ні президента, всі були лідерами і в той же час гвинтиками величезної машини, ім'я якої ніхто не вимовляв, але його знали всі – новий світ. Пі-ра-мі-да. Так, Піраміда. Ніхто і не претендував на лідерство, але у кожного з нас була таємна надія на свою значущість в цьому грандіозному будівництві, і кожен був упевнений, що частка його участі найважливіша. Їй просто немає ціни. З цією упевненістю і з такими надіями ми відчували себе апостолами нового часу. Ми були і Матфеямі, і Іоаннамі, хтось призначив себе Лукою, хтось Марком. Тут сиділи і Павло, і Петро, обов'язково був і Іуда, і в цьому не було нічого негожого. Адже якби не було Іуд, світ був би іншим. Яким? Ніхто не знає. Жора якось назвав Ганну Марією. І ми нарекли її Магдалиною. Не змовляючись. Чи була це випадкова асоціація? Ми не раз приховано пересипали свої бесіди біблейськими фразами і алегоріями, не замислюючись, підсвідомо. Інакше і бути не могло: що б ти не сказав, це вже сказано в Біблії. Ми і не дивувалися з ніяких порівнянь. Хтось був навіть Іоанном Предтечей, а хтось і Іоанном Богословом зі своїми дзвонами і трубами. Нам не хватало тільки представників ЮНЕСКО, НАТО, ООН, не хватало і Папи Римського. Ми знали, що без їх участі нам не обійтися. Не зараз. Коли стане ясно, що призвемо силу гена на службу людству, коли перші проби пера увінчаються першим успіхом – милості просимо! А поки – ніякої критики. Нам, вченим, була добре відома вся згубність будь-яких критичних зауважень на початку творчого шляху. Весь прогресивний світ, всі, хто стурбований долею майбутнього людства і вже усвідомили фатальні перспективи використання досягнень генної інженерії для поліпшення породи людей, повстали проти клонування людини. Це рішення і у нас не викликало сумнівів. Ми усвідомлювали всю відповідальність у разі безконтрольного виходу на волю генетичного джина з пляшки божественної таємниці спадковості. Але нам було ясно, принаймні, ми були повні абсолютної упевненості в тому, що знаємо, в який вир загадкової невідомості ми закинули вудку. Всі сили безприкладного контролю і дійшлої секретності були кинуті на варту і захист наших досліджень. Ми все врахували і все прорахували. Здавалося, що все. Самим ретельним чином ми тисячу разів перевірили кожен параметр показань наших приладів і кожен інгредієнт з складу наших життєво необхідних розчинів і сумішей. Всі умови і режими були жадібно вивірені і жорстоко витримані. Все, нам здавалося, було all write і lege artis. Щоб ні у кого не залишилося і тіні сумніву, ми, нарешті, розробили стратегію нашого майбутнього. Воно нам здалося прекрасним. Ось про все це й розповідав Лесик. Потім Юра. Потім Стас і Інна, я і Ганна... Всі, хто хотів, тримали тост...




----------------------------------------------------------------------------------------------------
Отже, перші дванадцять апостолів нового життя. Їх слід було б назвати: Хаммурапі, Эхнатон, Соломон, Сократ, Цезар, Конфуцій, Леонардо да Вінчі, Коперник, Наполеон, Ейнштейн, Іоанн Павло II, Ленін... Дванадцять рівненько. (Хто ж з них Іуда?). У список не потрапили ні Адам, ні Ной, ні Олександр Македонський, ні Шекспір, ні Карл Маркс.  Не потрапив багато хто, найдостойніші, колоси і титани всіх часів і народів, той же Мікельанджело і той же Толстой, Сталін... Хоча ні Гітлер, ні Сталін, ні Ленін, ні навіть Єбржнєв не могли знайти нове життя з відомих причин. Але Гомер-то, Гомер!.. Навіть йому не знайшлося місця в нашому переліку знаменитостей. Зате легко втиснувся туди Ленін. А потім і Єбржнєв. А потім і Тутанхамон...
-    Якийсь жалюгідний фараончик, - байдуже констатувала Таня.
-    Ти прилипнув до свого Леніна, - кинув мені Жора, - як жуйка до штанини.
Я і справді покладав на клітинки крайньої плоті вождя великі надії.
-    Я іноді ось про що думаю, - сказав Жора, - чому ж Ленін, створюючи свою теорію будівництва комунізму і утілюючи її на території Росії, не прийняв Христа? Щирий поборник справедливості, ратоваший за щастя кожного на цій грішній землі, адже не міг просто так узяти і відмахнутися від Нагірної проповіді, що перевернула розуми багатьох поколінь і до сьогоднішнього дня ще приводить в захоплення своєю вишуканою ненав'язливою простотою мільйони людей на планеті. Невже він з олівцем в руці не читав Євангеліє від Матфєя або Луки, або від Іоанна? Як того ж Маркса, Маха або Фейєрбаха? Читав. Читав! У його «Філософських зошитах» ні слова про «Апокаліпсис» Іоанна! Читав!!! Так в чому ж справа? Він не міг повірити в воскресіння Христа? Багато хто не вірив. Багато і сьогодні не вірять. Попи, звичайно, попи спотворили Його вчення. Релігія – опіум для народу. Можливо. Релігія – все це нагромадження ряс і обрядів, ситих зарослих пик і тонкоголосих плаксивовиющих фарисеїв, весь цей ладанний сморід і блискання тяжкості золотих хрестів на жирних пупах, все це не може не діяти на відчуття віруючих. Але святе вчення Христа про те, що Небо може впасти на Землю, що і на землі можуть панувати небесні чесноти, що запанують-таки краса, ніжність, справедливість і любов, це вчення, що вказало людині Шлях на Небо, не може не стати фундаментом для будівництва нового життя. Христос старався як міг. Щосили, кров'ю і потім Він переконував нас слідувати за Ним. Двадцять століть підряд, день за днем. Ленін не міг цього не бачити. Ленін не прислухався. І чим, дозволь запитати тебе, закінчилася його соціальна інженерія? Пшиком! Потрібно бути сліпим, щоб не бачити нескінченні натовпи людей, слідуючих до цих пір за Ісусом, як вівці за поводирем; потрібно бути глухим, щоб не розчути життєдайну мелодію Його «Любите один одного» і набат золотого дзвону Його «Горе вам, фарисеї і книжники»... Чи я чогось тут не розумію?
-    Все так.
-    То в чому ж справа?.. Виявилось, що жодне з учень за всі ці роки не привело людство до бажаної мети. Ні диктатура, ні олігархія, ні воєні, ні... Помилка в тому, що ніхто не враховував ролі біологічного початку в людині. Як же можна відмахуватися від біологічної доцільності, а в основу розвитку і прагнення до щасливого життя класти політичні і економічні камені? Ніхто ще не будував щастя людства на фундаменті з генів...
-    Ніхто,- погодився я.
Ми змінили рівень вимог, зменшили прохідний бал, понизили планку. Не могли ж ми просто узяти і викинути на смітник історії їх геноми!
Хто ж з них Іуда?
Про Ісуса – і мови не могло бути! Можливо, це і стало причиною трагедії.


Ось які планувалися пари: Навуходоносор і Семіраміда, Эхнатон і Нефертіті, Леонардо да Вінчі і Джоконда...
- Мона Ліза?
-    Так, Мона Ліза і Ромео і Джульєта, Цезар і Клеопатра, Наполеон і Жозефіна, Олександр Македонський і Таїс Афінська. Класика історії землі. Що ж до Сократа і Соломона, і Коперника з Іоаном Павлом Другим... Історія людства просто кишить знаменитими парами. Вибір був величезний, починаючи з тих же самих простих і цілком доступних Адама і Єви. Сама відкрита і незахищена пара на землі! Прикрита хіба що лише розміром з долоню інжирним листом. Слідуючи логіці, новий рід можна було б почати з них. З них або з Ноя і Лотти. Та хіба мало з кого? Пар цих було предостатньо! Пушкін і Керн, Тургенев і Віардо, Толстой і Соня, Роден і Камілла, Бернард Шоу і його мармурова фея, Бальзак і пані ...  Ленін і Інесса Армандт, Гітлер і Браун, Маяковській і Брік...
Нарешті Авось і Юнона.
І ще пара пар. Якщо гарненько поскребти по засіках історії.
Ми перемили кісточки всіх знаменитих пар.




-    Серед наших апостолів є і шумери, і вавілоняни, єгиптяни, євреї і європейці, є китаєць і ескімос, - відмітив якось Юра, - але немає жодного індуса. Але ж Індія дала миру немало видних людей і учінь!
-    І жодного австралійця, - додала Інна.
Ната зробила позначку в своєму блокноті.
-    І ще, - вимовила Інна, - ми б сильно схибили перед майбутнім, не узявши на свій ковчег жодного представника чорної раси. У нас немає жодного африканця. Адже, здається, в Африці знаходиться колиска людства. В усякому разі до недавніх пір так вважалося.
-    Це прокол, ти велика розумниця!- вигукнув Жора.- Як же ми без Опри-то житимемо? Без Отелло!
- Я ж говорив вам, - сказав Сизий Джо, - я ж говорив!
-    Хоча Маркс і вважається найзначнішим з філософів всієї світової історії, - відмітила Юта, - мене більше спокушає Соломон. Збитий здоров'як, царська постава, а який білозубый...    
-    А що коли острів Пасхи був колись пупом землі?- сказала Ната, - що якщо цей самий затонулий колись МU-континент, між іншим, наша з вами прабатьківщина, і справді змагався з Атлантидою? Лемурія – це вам не дозвільна вигадка. А у нас немає жодного представника.
- Лемурія, - чудова країна, - сказав Юра і посміхнувся.
-    Ви уявляєте, скільки нам буде потрібно біополей, щоб відновити їх геноми, - заремствував Стас, - ти пропонуєш шукати цю Пасху в безбережних просторах Тихого океану? Можливо, ти захочеш ще тягнути сюди через весь світ цих кам'яних істуканів? Їх біополя безперечно пролили б світло на історію лемурийців, але ж...
-    Навіщо ж тягнути, - сказала Ната, - можна організувати експедицію. Як Тур Хейердал.
-    Гм, - гмикнув Стас, - можна все організувати. Можна-можна... Давайте працювати, мрійники. Нам хоч би управитися з тими, хто є...
-    Але послухайте, але дозвольте, – просто кричав Лев, - не можна в першу десятку не включати Македонського. Кращого з кращих. Нащадки нас не зрозуміють. Це ви розумієте?!.
- Запитай у машини, кого викинути?
-   Я б легко прибрав Коперника. Він Олександру не годиться в підметки.
-    Коперник поставив світ з голови на ноги, - заперечила Інна, - ми б до цих пір ходили вверх ногами.
-    Він не коштує Сашкиного мізинця!
-    Почекайте секунду, - сказала Ната, - ящик зараз вирахує, кого вигнати он. Ось читайте: «Рівноцінна заміна неможлива».
- А далі?..
-    А далі – ось: «З тринадцяти найнижчий рейтинг у Хаммурапі».
-   Ну ось! Гнати треба в шию цього Хаммурапі з його кам'яними законами. Хлопці, кам'яне століття!
- Міняємо?- запитав Жора, подивившись на мене.
Я не заперечував. Македонський такий Македонський. Запитай у десятка перехожих, хто такий Хаммурапі – ніхто не відповість. Македонського знає кожен. Хай буде Македонський.
-    У тебе немає душі, - сказала Юля, - у тебе тільки мозок.
-   Так,- сказав Жора, - душа зсохнулася, муміфікувалася. Скільки ж можна розпускати соплі?
- А як же Сократ?..
- Хай буде і Сократ.
- Але Болівару не звезти двох!
- А що сказала машина?
- Сократ.
- То хай буде Сократ!
Потім, звичайно, ми всіх примирили і Сократа з Македонським, і Цезаря з Брутом.
-    А китайці були у вас?
-    Повно!..

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------


Я довго не вирішувався...
Я відправив йому свої тези і став чекати дзвінка. У Віктора знайшлися-таки сім хвилин, щоб прочитати мої тези. Рівно сім, я перевірив. Відповідь прийшла з електронною поштою. Там були тільки два слова: «Напишіть докладніше». Значить, тези були недостатньо виписані, а я так старався. Я старався як міг! Але завжди вважав, що людині, що живе в киплячому шарі відомих подій, досить декілька ключових слів, дві-трьох фрази, достатньо навіть натяку, щоб спалах одкровення осяяв його мозок і миттєво прийшло рішення єдиної того завдання, яке всі ці роки зводила з розуму. Одкровення! Осяяння! Прояснення! Божа милість і благословення! Але і це неважливо, важливо було інше – мої тези, мої формули і постулати, мої, так би мовити, пролегомены зачепили його за живе. Зачепили-таки! За годину я відправив оновлені тези, приписавши іншими словами, тепер соковитими і вагомими фразами те, що і було написано раніше, точнісінько так, не міняючи ні сенсу, ні змісту. Між іншим, коротко і ясно, і навіть привітно і лапідарно. Я написав. Sapienti sat, думав я, розумному достатньо. Його дзвінок пролунав пізно увечері і застав мене у Форосі.
-    Ми можемо побачитися?
Я зразу ж впізнав його голос.
- Чому ж ні?
- Ти де?- запитав він, щоб щось запитати.
- Ти ж знаєш.
- Знаю, знаю, так-так... Знаєш, я хотів би тебе побачити.
- Навіщо?
-    Я прочитав твої тези, ти ж чогось мені їх прислав! Я прочитав і...
-    Утопія, - сказав я, - чистої води утопія...
Я умисне зробив спробу вибити землю у нього з-під ніг.
- Послухай...
У нього дар мови пропав.
- Так, чистої води, - мляво промимрив я, - мрія китайця...
Він ще мить помовчав, а потім став кричати:
-    Та послухай ти, не юродствуй! Ти ж знаєш, що це не так! Ти ж знаєш, ти знаєш!.. Ти ж віриш в те, що сам написав?!.
Я вірив, ще й як вірив! Я лише зробив спробу перевірити, чи вірить він в те, що недавно встиг прочитати. Він вірив. Тепер я це знав.
- Добре, - сказав я, - приїжджай.
-    Післязавтра. Такий страшний графік... Якщо я прилечу рано вранці, ти як?..
- Чекатиму.
-    Рано, рано... У мене в десять тут, в Києві зустріч, дуже важлива зустріч, ти як?
- Давай після зустрічі.
-    Ні!.. Побачитися з тобою набагато важливіше. Розумієш, я знав, я все це знав, давно знав. І іншого шляху у нас немає. Ти так ясно, так виразно ясно розклав все по поличках, сформулював, прорахував всіх курчат. Ти, знаєш...
Раптом дзвінок урвався. На секунду, на мить, потім знову:
-    Алло, Рест... алло, Рест!..
- Говори, - сказав я, - говори.
- Я ось що хотів сказати: ти - геній!
Він був не першим, хто мені це сказав.
-   Ти сказав, - сказав я словами Ісуса і додав, - хочеш - прилітай.
- O’key, - сказав він, - добре.
Потім він замовк, але трубку не відключив, я теж слухав. Щось залишилося недомовленим, і ми обидва це відчували.
- Ти слухаєш мене?- запитав він через секунду.
- Так.
- Скільки ти за це візьмеш?
Він не зрозумів мене, він не зрозумів! «Цьому» – немає ціни! Ціна «цьому» – купецькі кораблі, повні перлин... А він мені – «Скільки ти за це візьмеш?». Він так нічого і не зрозумів. Яка досада, який страшний біль! Але треба признатися: приблизно такого я і чекав питання. Він не збив мене з пантелику, не застав зненацька. Мир ринку і його закони вимагали встановити ціну нашого договору. Можливо, він принизив мене? Якими ж грошима оцінити своє життя? Скільки, наприклад, коштують мої нескінченні хвилини битви з тією божевільною хвилею, жахом неминучої смерті що заглянула в мої очі і награвшись зі мною, як кіт з мишеням, що викинула на берег? Навіщо? З тією страшною стихією, що перетворила на прах все те, що я нажив на цьому світі і що понесла на Небо всіх наших хлоп'ят? А скільки стоїть?..
Він чекав відповіді, а я думав чи доречний торг. Мені здавалося, що я б, будучи на його місці, віддав все, віддав все, всі свої гроші, всі свої заощадження, свої і не свої, і здобуті для досягнення перемоги на виборах, зібрані з світу по ниточці, по рублю мільйони, сотні мільйонів, можливо, мільярди, зідрані з народу...
Я думав. Ідеологія піраміди коштувала всіх цих грошей, всіх разом узятих. Вона була просто безцінна, адже вона не потребувала грошей. Ця ідеологія, а краще назвати це Шлях, ця єдина дорога до Храму, цей самий Небесний Шлях був абсолютно звитяжний. Він виблискував і струмував вже над землею, над грошима, над потоками золота. Високо над землею.
- Знаєш, - сказав я, - тобі не здається, що тут торг недоречний?
-    Розумію, - сказав він, - це не телефонна розмова. Ти маєш рацію, ти і зараз маєш рацію.
Я знав і це. Але він так нічого і не зрозумів...
Він не зрозумів мене! Ось що було образливе.
- Знаєш, - сказав я, - прийшов час вірити.
- Час вірити? Не вірю...
А на ранок, лише визрів світанок, ще серпанок не встиг розтанути над морем, ще тільки-тільки одягнулося в пурпур пухнасте пір'я високих хмар, і бузкова ніч ще не втекла на захід, ми вже брели по холодній гальці, що шаруділа, він щось розповідав і розповідав, і розповідав, все, що ще нікому не розповідав, ніколи, все, що давно роїлося в його голові, але ніхто, ніхто, навіть Катерина, говорив він, ніхто не чув цих його думок, і я вимушений був тільки слухати і слухати його одкровення, крик душі, так-так, крик, думки, його думки, його божевільні, він завжди так вважав, божевільні думки, оскаженілі, окаянні думки, що не давали йому багато років спокою, від яких, він признався, можна збожеволіти, просто здуріти, його думки про досконалість, про те, що повинне ж Небо впасти на землю, що колись це повинно трапитися, завтра, завтра. Чому не зараз? Чому, чому? Чому не зараз?..
- Мені нестерпимо жити з думкою, що я когось розчарував.
Я тільки слухав.
-   Найстрашніше навіть не в тому, що хтось мною розчарований, а в тому, що я не виконав свого призначення.
Навіть море принишкнуло і всією своєю дзеркальною гладінню стало прислухатися до його схвильованого голосу.
Ні шереху, ні звуку. Я теж мовчав. Він зупинився, узяв мене за лікоть і став так, щоб сонце, що встигло вже зійти, не сліпило мене.
-    Ти розкрив мені очі на себе. Я знав, завжди знав, що я знав, що я маю рацію. Ти перший, хто сказав мені відкрито, що я не божевільний. Тому проси, - сказав він і сильніше стиснув мій лікоть, - чого хочеш проси!
Я не розумів його.
- Ну, чогось ти хочеш? Натомість.
Я дивився на нього здивованим поглядом.
- Ти ж хочеш, щоб я.
- Щоб що?..
- Щоб я тобі дав всього, що ти хочеш. Натомість.
- Натомість? На що?
-    Ну на все, на те, що ти для мене зробив. Без тебе, - сказав він і знову до болю стиснув мій лікоть, - без тебе я б, знаєш...
- Так, - сказав я, - знаю.
- І чого ж?!.
Тиша тривала не довше за рух пальця, що випадково торкнувся розжареного вугілля.
- Будь добрий, - сказав я, - відійди...
Він дивився на мене вичікувально. Мені згадався Арістотель.
-    Відійди, - додав я, і легенько торкнувшись рукою плеча, відчужив його убік, - не затуляй сонце...



                                                 * * *



-     Знаєш, - сказав я, - я готовий був, ради того, щоб наші зусилля не пропали дарма, щоб всі наші напрацювання, адже виконана величезна високоякісна і дуже перспективна робота, выбран-таки Шлях для стійкого розвитку людства, так от я готовий був, тільки для того, щоб люд не збився з Шляху істинного, в найдрібніших деталях, в якнайтонших подробицях, з вказівкою точних характеристик і представленням послідовності всіх операцій, всіх експериментальних режимів і ноу-хау, я готовий описати все, як було. Я готовий був стати письменником. Написати докладний звіт. Щоб праця наш і віддані йому життя не канули у вир забуття.
- Ти готовий був?
- Так. Це було б гідно!
- Напиши.
- Це було б чудово!
-    Так, не скупися, дай чорнилу пролитися на історію будівництва своєї Піраміди.
- Звіт, напевно, нудно...
-    Це абсолютно не важливо. Важливо сказати «А». Напиши повість. Роман. Так, роман...
-    Я?!
-    Напиши сценарій. Це буде сильніше ніж «Війни світів». Це буде «Мир миру». Нарешті мир всьому світу! Спілберг прилипне, вхопиться негайно. Визнає за честь.
- Перестань сміятися.
-    Ти станеш самим читаним письменником, наймоднішим і знаменитішим.
- Я?!
-    Це буде бестселер століття. Ніяка «Матриця» не порівняється з твоєю Пірамідою. Ти поставиш мізки людства з голови на ноги. Люди піднімуть очі і побачать світло.
- Так-так...
-    Вони виплеснуться з помийних відер, виберуться на теплий пісок, повилазять зі своїх щілин на сонечко, як бджоли в квітні.
- Так-так-так...
-    Ти станеш не тільки знаменитим письменником, але популярним політиком. Архітектором і будівельником Храму життя, своєї Піраміди.
- Ти думаєш?
- Ти будеш...
- Правда?
- А то!..
- Напиши, а?
- Та ні.
- Ти повинен!
-    Навіщо? Навіщо мені все це? Люди до цього не готові. Звіра в них все ще значно більше, ніж людини. І я вже спалив половину архіву. Щось залишилося, але увечері я знову палитиму багаття. Приходь.
- Ти збожеволів! Здурів!
- Так, я здурів.
Не розповідати ж їм всім, що Я – ніякий не клон, що Я – прийшов. Що Я є шлях і істина і життя.
І життя...

                                                  *   *   *


-    Я дзвонила Полу Пайака, - сказала Тіна, - він тепер глава Global Language Monitor. Я запитала його, які в 2005 році найголовніші в світі слова. І знаєш, що він мені відповів?
- Які?
- Біженець, цунамі і Папа.
- Це і є картина, якщо хочеш - кристал сучасного миру.
- Але в нім немає твоєї Піраміди.
-    Рік, що наступив, інкрустує в нього і це слово... Слово і стиль. Так, стиль Нового Життя – The Piramiden Way of Live...
-    Думаєш це врятує людство від?...
-    Це врятує свыт, цылий свыт...
-    Ти вважаєш, що це й  є той самий Шлях, про який  не втомлювався говорити Ісус?...

                                                  
                                                   *  *  *


-    Це все, що мені вдалося записати, - сказала вона.- Хвиля цунамі була жахливою... Піраміду як язиком злизало. Потім ми дізналися, що цей підводний землетрус був рукотворний...
-    Як це?..
-    Так. Вони підірвали бомбу неймовірної сили, щоб знищити Піраміду напевно.
-    Хто „вони”?..
-    Ті, кому Вона стала кісткою в горлі.
-    Це достовірно відомо?
-    Про це тепер не знає тільки лінивий.
-    Який жах!..
-    Зі всього цього ясно, що багато що залишилося недомовленим. Хто вижив, хто загинув, де тепер Жора, Орест, Юра та Ганна? Що трапилось з усіма клонами? І інші питання... І чи досяжна ж таки  досконалість?! – ось головне.
Хто тепер відповість?..





Написати рецензію

Рекомендувати іншим
Оцінити твір:
(голосувати можуть лише зареєстровані)
кількість оцінок — 0

Рецензії на цей твір

А скільки частин усього?

© М.Гоголь, 10-04-2007
 
Головна сторінка | Про нас | Автори | Художні твори [ Проза Поезія Лімерики] | Рецензії | Статті | Правила користування | Написати редактору
Згенеровано за 0.78112387657166 сек.
Усі права застережено.
Всі права на сайт належать ТОВ «Джерела М»
Авторські права на твори та рецензії належать їх авторам.
Дизайн та програмування KP-design
СУМНО
Аніме та манґа українською Захід-Схід ЛітАкцент - світ сучасної літератури Button_NF.gif Часопис української культури

Що почитати

Історія Європи. Український погляд
Кожен з нас має знати історію власного народу. Бо історія – це його посвідка на проживання на рідній …
Погляд на світ через призму пародії.
«Прометей поміж грудей» – тільки ця провокативна назва збірки чого варта! І це не натяк, це те, про …
День Соборності України
Вітаємо всіх з днем Соборності! Бажаємо нашій державі незламності, непохитності, витримки та величчі! …
Українські традиції та звичаї
Друзі! На сайті “Онлайн Криївка” є дуже цікава добірка книг про українські традиції та звичаї. …