Українська банерна мережа

Украинская Баннерная Сеть
 
 

Жанри

Гоголівський ФОРУМ




AlmaNAH






Наша статистика

Авторів: 2686
Творів: 51044
Рецензій: 95785

Наша кнопка

Код:



Ошибка при запросе:

INSERT INTO `stat_hits` VALUES(NULL, 4365, 0, UNIX_TIMESTAMP(), '3.143.228.40')

Ответ MySQL:
144 Table './gak@002ecom@002eua_prod/stat_hits' is marked as crashed and last (automatic?) repair failed

Художні твори Проза Фантастична реальність

роман "Долоні Бога" (Фрагменті) Частина 3

© Володимир Колотенко, 06-04-2007

                                     Роман "Долоні Бога"
                                        (Частина третя)
                                  

Тепер ми йшли поряд, тримаючись за руки, по зарослій стежині. А потім всілися на теплі круглі камені-валуни.
Пройшло стільки років, і я із задоволенням відзначив, що Ганна нічого не забула, що вона легко приймає мої ідеї і плани, а окремі її питання ставили мене в безвихідь. Вона не перепитувала, як багато з тих, з ким мені доводилося обговорювати цю тему, вона пропонувала свої варіанти вирішення.
- А ви не пробували використовувати біоритми?
Ми не пробували. Ця ідея мені здалася просто геніальною! Насправді: адже ми забули про ритми! Без них же немає життя! Мені також подобалося, що багато проблем, які ставали перешкодою колись в підвалі лазні, тепер були просто дитячою забавою.
-   Ти і справді упевнений, що твої стимулятори зростання?..
- Ні крапельки не сумніваюся! Ми випробували їх на комахах, на
мишках, собаках і мавпах. Зараз за нашими схемами йдуть випробування на волонтерах в Китаї, Індії, на Філіппінах і в Африці. Попередні результати приголомшливі.
Потім ми повернулися до машини.
-   Гаразд, поїхали, сідай в машину. Скажи, у тебе є сім'я?
- Звичайно! Хоча я не такий щасливчик, як більшість з людей.
Ганна подивилася на мене і нічого не сказала. Якийсь час ми їхали мовчки. Я знову звірив по карті маршрут нашого руху.
- Можна поцікавитися, куди ти мене везеш?
- Поцікався. А скажи, як ти маєш намір всіх їх містити?
Імена, паспорти, національна приналежність, нарешті, віра? Для цього потрібні цілі острови, резервації, нові країни і континенти. Яка інфраструктура  соціального забезпечення?! Це ж... Ні-ні, це неймовірно, неможливо, незбагненно. Утопія. Як взагалі можна жити, коли у твоїй голові такий розгардіяш?
-   Там панує абсолютний порядок! Я все продумав. І не тільки я, думала ціла сила-силенна розумників.
- Із слів Жори ти – геній.
- Коли він встиг тобі це сказати?
- Він все встигає.
- Що він ще встиг?
- І що придумала сила-силенна розумників?
-   Сім років колективний мозок розробляв стратегію і тактику втілення цієї мрії. Цілих сім важких років. Ми купили острів.
- Я-то вам навіщо?
- Ти ж знаєш.
- Так. Далі.
- Що «далі»? Далі все - як по маслу.
- Добре.


-    Помідори готові, - радісно повідомляє Кріс. Їй все це подобається. Він в ролі домочадця їй теж подобається.
-    Давай, - говорить він, - але ще не час.
Вона витирає руки рушником і питально дивиться на нього - що ще?
-   Відпочинь, - говорить він і тягне губи, щоб подякувати її поцілунком в щічку. От так.


Декілька хвилин було чутно тільки шелестіння шин і свист вітру у вухах. Потім я знову розповідав, розповідав, трохи не кричучи, сперечавшись з вітром і шелестінням шин, сидячи впівоберта і вже звично, допомагаючи пальцями обох рук, знаходити своїм словам  переконливість і правдивість. Врешті-решт я сказав, що це – справа мого життя.
-   І якщо у нас є хоч крапля гордості за свій народ і свою країну, хоч грам національної гідності, грам!- уклав я, - ми повинні покласти на вівтар вітчизни.
- Гаразд тобі, - зупинила вона потік мого високого красномовства, - не можна бути патріотом країни, де йде поголовний мор, де... Ну, гаразд, ти все це знаєш, ти скажи: чому ти вважаєш це справою свого життя? Мине рік або два,  ти доб'єшся якихось результатів і прийде до тебе якийсь успіх,  світ визнає тебе, але досягти того, про що ти мені так пристрасно розповідаєш, погодься, неможливо.
- Як ти не зрозумієш...
-  Я розумію, що я в цій грі – просто ніхто, але, ти послухай мене, і ніхто не може мати рацію. Тобі незабаром наскучить весь цей гармидер з поліпшенням людської породи і захочеш ти стати відомим шулером картярства або невідомим злодієм, або режисером кіно, а то й батьком великого сімейства.
- Що все це означає?
- Це означає, що ти знову підеш нарозхват.
- Ань, послухай.
     -   Ти - такий! Де гарантії того, що таких метаморфоз з тобою
   більше не відбудеться, не трапиться? Навіть ти не в силах змінити роботу своїх генів. Всі твої утопічні афери сидять в них, як кулі в обоймі. Дай їм тільки волю!
   -    Чому ж як кулі? Як зерна добра.
-   Гени, ти ж це чудово знаєш, як сталеві окови, тримають кожного в своєму стійлі. Хіба не так? І, головне, погодься – людина завжди грішна і ніколи здійсненим не стане. А незламна його віра в те, що з лайна можна зробити кулю, збудувати, як ти пропонуєш, якусь піраміду справедливості і добра, ця віра веде до катастроф, до таких потрясінь, порівняно з якими дрібні життєві нелади і навіть трагедії здаються манною небесною на парному молоці. Історія натоптана такими прикладами, як енергією атом.
- То як кулі, тепер як атом.
-   Перестань прискіпуватися до слів. Плата за втілення утопій завжди була дуже велика, і ти це теж знаєш Але тобі потрібна помпа, ти жадаєш слави, величі. Тобі хочеться впливати на потоки свідомості.
Ганна не давала мені вставити слова. Я узяв її за руку і міцно стиснув пальці. Я поняття не мав, про що зараз говоритиму, тепер мені було необхідно зупинити потік її холодного скептицизму.
-   Ань, дивися, - сказав я, ударяючи вказівним пальцем правої руки по її правому коліну, - дивися, слухай. По-перше...
І я знову пустився в перераховування своїх доводів. Я говорив швидко і гаряче. Так, я був схожий на великих ораторів всіх часів і народів, Арістофаном, Емпедоклом, Арістотелем і всіма ними разом узятими, Гераклом сучасного красномовства і переконання. Море моїх слів вирувало і стогнало, клекотіло в моєму горлі, а слова просто кипіли і пінилися, їм було тісно в моїй лудженій глотці. Я чув, як запаморочливо високо звучало «будинок, Батьківщина, велич, вічність, честь».
Ганна слухала, розглядаючи свої красиві руки і не зробила ні єдиної спроби зупинити мене. Коли через півгодини або годину запал мій згас і у мене зник запас потрібних слів, і я зловив себе на тому, що став повторюватися, Ганна відірвала погляд від своїх чудових пальчиків і подивилася мені в очі так, як вона завжди дивиться, вимагаючи тиші.


Сьогодні середа, день тільки починається і похід у гори, мабуть, доведеться відкласти. Чим вони займатимуться він ще не вирішив. Насправді, не читати ж лекцію з екоетики.
-    Сіль! Знайди, будь ласка, сіль.
-    Будь ласка! Ти думаєш все це можна їсти?
Ще ніхто так не сумнівався в його кулінарних здібностях. Але незабаром лунає її звичне:
-    Ммм, смачно...
Він радий, це висока оцінка. І як мило звучить це ніжне «Ммм».


- Тебе познайомити з принцем Монако?
- Навіщо?
-   Розповіси йому про свою Піраміду. Йому сподобається. Він любить такі проекти – зробити своє князівство най, най...
- Думаєш він осилить мою піраміду?
- Він непоганий тенісист.
- Йому навряд чи вдасться мене обіграти.
- Альберт – велика розумниця, він зрозуміє.
Це була хороша думка: перетворити Монако на Піраміду досконалості. Ганна сказала про це побіжно і наче жартома, але це була, на мій погляд, прекрасна думка. Я розумів, просто ясно собі уявляв, що кожну країну, що знаходиться на тому або іншому рівні розвитку, незалежно від яких би то не було соціальних структур, віросповідання, способу правління і т.п. можна перетворити на піраміду досконалості. Будь-яку, яку ні назви - Ліхтенштейн або Америку, Конго або Мозамбік. На останній кінець ту ж Японію, ту ж Ісландію, Шрі-Ланку або навіть Гаїті. Не тільки країну – континент, частину світу і весь цей грішний світ. Адже позбавити світ від гріха дуже просто, оскільки грішний кожен мешканець цього світу. І сьогодні не складає ніяких труднощів показати йому, хто б він не був – чи президент, бомж або селянин-китаєць, показати йому реальний шлях до досконалості. Для цього все готово! Наука накопичила вже стільки знань і технологій, що досягти досконалості не складає труднощів. Потрібно тільки всі ці знання і технології збудувати в тій послідовності, в тому порядку, які зроблять людство досконалим. Ось це і буде наша Піраміда! Для кожної людини землі можна створити алгоритм його перетворення, в основу якого покласти абсолютну реалізацію його генофонду разом з блискучою освітою і вихованням, і примусити ( знову диктатура! ), ні – переконати його жити в цьому алгоритмі (зробити його модним і вигідним), і тим самим змінити загальну свідомість, що й означатиме змінити історію. Ось для цього і потрібний його величність квант. Загальна квантифікація, повсюдний тотальний аудит. Квант треба кинути на ваги історії. І запросити у вагарі Бога. Тільки Його. Людині не можна довіряти  вирішення цієї проблеми, адже вона крейда, жалюгідна, смішна убогість духу. У цьому біда. І впаде епоха, ера гріха! Монако може стати першою ластівкою. Тут все готово до польоту: люди багаті і ситі, в них немає злості, і живуть вони, здається, вже в раю. Ось це «здається» і потрібно викоренити, викинути на смітник. Щоб рай засяяв по-справжньому, наяву, без різних там обмовок і двозначностей. Чим не задачка для інтелекту! Їжі для розуму тут предостатньо. Утопія? Звичайно! Але й реальний шлях до надсуспільства. Практика без теорії мертва! Розробити проект квантифікації кожного вчинку, кожного руху мозку. Квантифікація кожного генотипу кожного мешканця кожної окремо взятої країни. Адже Ленін геніально все це продумав, але у нього не було під рукою ні пасьянсу з нуклеотидів ДНК, ні комп'ютера, не було сучасних досягнень науки і техніки, щоб спочатку змоделювати новий світ, а потім будувати його по кресленнях комунізму. Висмоктані з пальця економічні моделі, всі ці базиси і надбудови, всі ці плани ГОЕЛРО, Непи і п'ятирічки за три роки – нісенітниця собача! В основі всього повинен лежати міцний фундамент, що складається з генів, і усвідомлене розуміння кількості щастя для кожної людини. Ось скелет, на який потрібно нанизувати живе м'ясо життя. І мені наплювати, як називати це будівництво – соціалізм, комунізм, анархізм або монархізм. Ці назви не мають ніякого значення, значення має тільки квант. І, звичайно, клон, як модель надлюдини. Я повторюю: все зараз готово для цього. І абсолютно неважливо, чи хочуть цього низи і чи можуть верхи. Важливе одне – побудувати ідеальну піраміду, як модель і показати перевагу цієї моделі над іншими. Тоді всі ці гонки озброєнь, всі ці передвиборні баталії, всі програми і проекти, що похапцем захлинаючись звуть людей в земний рай, здадуться дитячим мугиканням, стане ясно, що вони побудовані на піску і курям на сміх, у людей розплющаться очі і вони, нарешті! побачать світло в кінці тунеля і відчують упевненість в наступному дні. Знову примара комунізму побреде по Європі? По світу! Але не ознака, а танк, могутній, обладнаний останнім словом науки і техніки, упевнений в собі, бойовий і войовничий. І головне тут, як в будь-якому танку, як в будь-якому могутньому швидкісному технічному засобі, головне тут – не пальне і не двигун, ні гусениця, ні пропелер, ні гвинт і ні сопло ракети, головне – не закататися. Для цього і потрібна наша команда, у якої не буде іншого вибору, окрім як тягати камені на вершину піраміди, не уподібнюючись при цьому Сізіфові, а використовуючи силу знання і розуму. Поєднання волі і майстерності! Ми повинні спорудити там трон для людства, щоб кожен відчував себе царем життя.
Я знову захоплювався Аніною інтуїцією:
-   Ти як завжди бачиш скарб на глибокому дні.
Я давно шукав таку країну, придивлявся, примірявся.
- Заглядати в колодязі – моя слабкість, - сказала Ганна.
Це карликове князівство – прекрасне місце для будівництва Піраміди, думав я. Навіщо ж упускати таку прекрасну можливість – обговорити з господарем будинку план його перевлаштування? Я, правда, мріяв про Ватикан. Кому, як не Папі Римському, в першу чергу, потрібно піклуватися про перетворення Ватикану в Царство Небесне на землі? Але ні! До цих пір Ватикан живе за земними законами.
Ми були запрошені в палац Грімальді о пів на сьому  вечора. Я помітив час на старовинному годиннику з латунним масивним маятником, що бовтається із сторони в сторону, таким, що нагадує маленьке сонце, яке провинилося і засуджене до вічного руху. Рівно о сьомій годинник своїми ніжними приглушеними і мелодійними звуками нагадав нам про те, що і він є живим учасником нашої бесіди про долю Всесвіту.
У мене склалося уявлення про принца, як про казкового персонажа, і коли я побачив перед собою красунчика-молодика, одягненого зовсім не за королівським етикетом, шорти, майка, волохаті ноги і груди, мені було приємно от так по-свійськи, говорити йому про свої проекти і плани. Ганна в ролі перекладачки була бездоганна. Принц прийняв нас в приватних апартаментах.
Я не нехтував можливістю як візитна картка звично витягнути з кейса і подарувати йому мій бестселер – відому серед вченої братії витончено і із смаком видану англійською мовою абрикосову невелику книжечку («Стратегія вдосконалення» на англ.) з основами теорії життя на Землі, по суті перероблений і доповнений матеріал своєї Нобелівської промови. Щільний білий папір, в міру крупний шрифт, яскраві барвисті кольорові малюнки. Принц мовчав, стежачи поглядом за моїми руками, а зелений фломастер вже розмашисто біг навскоси на першій сторінці. «Шановному Альберту.». Я наважився назвати його «шановним». «Шановному Альберту на знак вдячності і з надією на співпрацю» – написав я по-російськи і протягнув йому книжку. Він відкрив, скосивши голову, прочитав напис.
-  «Спів-пра-цю»?- розриваючи слово на склади, запитав він, перевівши погляд на Ганну.

- Cooperation, - пояснила Ганна.
Альберт кивнув, мовляв, зрозуміло, потім нашвидкуруч прочитав передмову, погортав сторінки, милуючись малюнками.
- Дуже доступно, - сказав він, - будь-який школяр зрозуміє.
- Простота поєднує людей, - сказав я.
Принц пильно подивився мені в очі і запитав:
-   Ви вірите в те, що це можливо?
Я нічого на це не відповів.
- Чом би вам не здійснити ваш проект в своїй країні?
Я тільки посміхнувся, прийнявши його слова за вдалий жарт. Ми проговорили години півтори, і до мого превеликого задоволення, Альберт був з тих рідкісних людей, хто розумів мене з півслова. Моя ідея навіть в Ганниній інтерпретації йому подобалася. Час його підтискав, але піраміда була йому до душі.
-   Це ще одна ваша Нобелівська премія, - сказав він.
-  Ми розділимо її між нами, - сказав я, зробивши відповідний жест правою рукою, що запрошує всіх присутніх, щоб розділити солодкий пиріг успіху.
- Не відмовлюся, - сказав принц, посміхнувшись і опустивши, як школярка перед залицяльником свої по-дитячому довгі вії, - я колись мріяв стати лауреатом.
Виникла пауза.
- Але чому Піраміда?
Я став звично розповідати. Він уважно слухав.
-... і врешті-решт, - говорив я, - все ці чотири особи повинні злитися в одне. Це як створювати віртуальний портрет злочинця, тільки навпаки. Як...
- Які чотири особи, - запитав Альберт, - якого злочинця?
-   Економічне обличчя піраміди повинне співпадати з соціальним і екологічним. І обличчя влади винне...
- Обличчя влади? Чудово!
- Саме! Якраз обличчя влади і повинно відображати...
- Зрозуміло, - перервав він мене жестом руки, - мені зрозуміло.
Ганна не стала навіть переводити цього. Ми розуміли один одного без слів.
- It’s про key!- сказав він.
- It’s про key!- сказав я.
Тепер ми тільки посміхалися.
- Та все ж, - запитав він по-англійськи, - скажіть, ви вірите?..
-   Yes! Of cours! (Звичайно!) Якби я в це не вірив, Ганна б не стала Вас турбувати.
Усмішка тепер не сходила з обличчя принца.
-   Ганна не може турбувати, - заспокоїв він мене, - вона може тільки радувати і хвилювати.
Було сказано ще декілька нічого не значущих фраз з світського етикету. Принц кинув ледве помітний і мовби нічого не значущий короткий погляд на годинник, і не давши їм можливості зайвий раз нагадати про участь в рішенні світових проблем своїми ударами, по-спортивному легко встав з крісла.  
- Я розповім про нашу розмову батькові, - сказав принц, - ви надішліть нам свої пропозиції.
Він узяв з письмового приладу візитку і протягнув її мені, а для Ганни з нарочито витонченою недбалістю витягнув з вази цілий оберемок криваво-червоних троянд.
-    Це тобі.
-    Ах!..


Проте, потрібно поповнити продовольчі запаси, і він із задоволенням прямує в магазин, щоб вона могла півгодини повалятися в ліжку. До того ж, твоя черга, сміється вона, ти - вічний черговий, і кому ж здобувати прожиток, як не чоловікові! Колись щось подібне він вже чув, проте, він встає. Щоб ще раз виправдати звання чоловіка.



Дочекавшись від неї дивно-здивованих сірих очей, що раптово відкрилися в захваті, раптового рум'янцю і чарівної вдячної усмішки, він підійшов до книжкової полиці, узяв туристський довідник «Монако» ( такою самою лежав у мене в кейсі) і щось швидко написав навскоси на відкритій сторінці.
- Буду радий бачити вас тут, - даруючи його, сказав він.
Ми розкланялися і скріпили наш новий союз міцним дружнім рукостисканням. Потім він ще раз вибачився і пішов. І ледве за ним зачинилися масивні білі в золоті двері, негайно пролунав удар високого підлогового годинника. Це нас не збентежило, і я не відмовився від задоволення оглянути палац. Ганна, виявилось, добре знала його визначні пам'ятки і із задоволенням погодилася знову бути моїм гідом.
- У колекції більше семисот картин.
Я ходив, слухав її і думав, що навіть ця кам'яна кладка, так майстерно здійснена Генуєю ще в початку тринадцятого століття, навряд чи встоїть перед творчою силою моїх пірамід. Розмова з принцом не виходила у мене з голови. Чим біс не жартує! Коли для мене раптом відкрилося, що тут же, зовсім поряд, в двох кроках від нас знаходиться музей Наполеона, який зберігає численні свідоцтва, пов'язані з історією роду і династією Грімальді, я не міг не умовити Ганну відвідати його, не дивлячись на пізній час. Ми потрапили до музею тільки завтра. Абияк я розповім про те, як мені вдалося сперти, який сором! зовсім незначну витребеньку, що колись належала самому імператорові. Я висмикнув з неї всього лише одну жовту ниточку, витребенька від цього ні крапельки не постраждала, а я придбав цілий світ, самого Наполеона. Це немало! Як кишеньковий злодюжка, я сунув цю ниточку з серветки в задню кишеню шортів і весь цей час, поки ми бродили по палацу, вона палила мені дупу, як розжарена голка. У мене негайно пропав інтерес до того, що відбувалося, я стояв, розглядаючи чергового Матісса, слухав Ганну, але думки мої були далеко. Принц - один з небагатьох, що мають владу, з ким я вів подібні бесіди – виявив до моєї розповіді живу цікавість. Це додавало запалу! До того ж, у мене в кишені лежав Наполеон! Я сподівався дістати і волосок з бороди Леонардо да Вінчі. Долі та Богові було бажано тягати мене за Ганною. Тепер мені не шкода було часу, і моє таке довге, на мій погляд, перебування тут було більш ніж виправдане.
- Ти весь світишся, - помітила Ганна.
Магія безкрайнього задоволення переповнювала мене. Ясно, що мене захоплював не тільки Матісс.
-    Які чарівні дерева, ти так не думаєш?
-  Приголомшливо гарні!- погодився я, думаючи і про те, щоб не залишити свої шорти, а з ними і золотисту ниточку де-небудь на черговому пляжі, як це часто зі мною бувало.
- Які живі і свіжі!
- Як квітень...
Я просто закохався в принца, в його світлий розум.
-   ...и його, уяви собі, звинуватили в тому, що він не здатний написати дерево, схоже на дерево, - розповідала Ганна.
- Альберта?- вирвалося у мене.
Ганна замовкла, узяла мене під лікоть і заглянула в очі, як заглядають мертвому.    
-   Все?- запитала вона.
Я ствердно кивнув і показав на годинник, мовляв, пора йти. Але ж поспішати було нікуди. Коли ми підійшли до машини, Ганна задумливо вимовила:
- І знаєш, що він відповів?
- Хто?
- Твій Матісс.
- Вибач.
-  Він сказав, що якщо комусь потрібно, щоб дерево було схоже на дерево, хай запросить фотографа.
Якийсь час ми їхали мовчки, потім Ганна запитала:
- Щось трапилося?
- Так, - сказав я.
Потім я спробував з'ясувати, чи не знає вона, як працює Лувр. Мені необхідно було побачити своїми очима картини із зображенням Наполеона. Я сподівався знайти на якій-небудь з них ту саму серветочку, нитка з якої лежала у мене в кишені. Навіщо? Я не міг відповісти на це питання.  
- Навіщо тобі зараз це?- запитала Ганна, - подивися на моєму сайті.
Вона кивнула на свій сріблястий note-book.
-    Рест, щось трапилося?
Ганна чекала відповіді на своє питання, але я теж вичікував, і як тільки ми  перетнули невидиму межу Монако, я вимовив:
- Я вкрав.
- Всі крадуть, - спокійно сказала на це Ганна, - що ти вкрав?
-    Що, що?..
- Рестік, ти не в собі, тобі погано?



При кожній слушній нагоді ми з Ганною кохалися в будь-яких найнеймовірніших умовах. Це жадібне жадання життя виявлялося на кожному кроці!
-   Ти не уявляєш, - зізналася вона, - скільки років я чекала цієї хвилини.
Я поривав було запитати про всі ці довгі роки...
-   Ні про що не питай, - закривала вона мені рот долонькою, - краще не питай.
Я і не питав.
-   Знаєш, як я скучила тут за рідним слов'янським духом, за широкою відкритою душею, за міцним російським тілом. Тобі важко це зрозуміти. Але всі вони, все, ці французи та англійці, америкашки і япошки, та всі підряд, весь цей вражий світ. У них все чуже!..
- Все?..
- Все!
Ми немов гналися за загубленим щастям, наздоганяючи його на кожному повороті, на кожній самотній лаві, під кожним самотнім деревом, на парапеті моста і в морській воді, і в спальні, і на нічному піску, що охолонув, скрізь, де воно, наше щастя, наздогнане нашими гарячими тілами, надавало нам можливість спокутувати один перед одним провину і мою сліпоту.
Я був убитий її жадністю, її ненаситністю, я був випитий нею до дна, вихолощений до краю.
-   Я така щаслива, щаслива. Я вже хочу, зараз, тут...
Я старався, як міг, та все ж відчував себе не цілком розкуто. Для мене було не зовсім звично вишукувати серед дня затишні місця, щоб не бути захопленими зненацька якою-небудь роззявою.
-   Будь простіше, - сказала мені Ганна, - секс – це вісь, на яку нанизано все людство, все живе. Тут всі до цього ставляться, як до лікування. До того ж, це краще від ліків, які я знаю.
-    Ми ж не просто займаємося сексом, - буркнув я, - адже ми з тобою...
- Просто, - просто сказала Ганна, - просто і непросто. От так.
-    Я чув, що секс – це останній притулок чоловіка, що відчуває своє безсилля.
-    По тобі цього не скажеш.
Мені лестило таке визнання.
-   Я не жила затворницею, - якось упустила вона, - у мене було багато чоловіків, але всі вони не в змозі були осилити наш російський... Ти розумієш, про що я говорю.
Я слухав.
-   На денці моєї слов'янської душі було заховано щастя, але нікому не вдалося до нього допірнути. І я прогнала їх з свого життя! О вороже плем'я! Ти чуєш мене?
Тепер ми брели по тінистій алеї, я слухав.
-   Я і зараз заміжня, без цього тут не можна, але я завжди нудьгувала за тобою, за нашою слов'янською душею.
-    Ти у боргу перед батьківщиною?- з'єхидничав я.
Знаєш, не будь розумником! У тебе свої гріхи, у мене – свої. Я дуже відповідальна і не хочу компромісів.
- Ти не шахраюєш?
Я не знав, навіщо поставив це питання.
-   Я втомилася думати про те, щоб щодня бути сильною. Скажи, а цього разу ти приїхав, щоб загладити свою провину?
Я не знав, в чому моя провина. Ганна все ще не могла повірити в мої наміри всемірно і глибоко змінити цей світ.  
-    Я був би найщасливішою людиною на світі, якби мені було потрібно тільки це, - сказав я.


У кожної людини наступає хвилина, коли їй здається, що в ній щось вмирає, раптом обривається нитка, що зв'язує його з минулим, і він знов знаходить крила, щоб зметнутися в небо соколом. Зараз саме така хвилина, думає він.
Ні про що серйозне вони ще жодного разу не говорили. Можливо, тому що не знаходять відповідної теми. Світ повний серйозних речей, але зараз вони їх не стосуються. Чоловік він або не чоловік!


Тепер однією з тем наших бесід стало обговорення зустрічі з принцом. У мене виникло бажання поділитися цими враженнями і з Жорою.
- Я зустрічався з князем Монако, - сказав я, - він готовий.
- А як ти знаходиш княгиню?..
Жора поняття не мав, хто така зірка Голлівуду Грейс Келлі. Звідки ж йому було знати і те, що вона загинула  в автокатастрофі років двадцять тому. До того ж розмова у нас була не з князем Ренье, а з принцом Альбертом, про що Жора знати теж не міг.
- Послухай!
Я зрозумів, що телефонна розмова ні до чого не приведе. Власне, я і не розраховував отримати Жориного схвалення, мені просто хотілося чути його голос і знати, що моя така тривала відсутність ніяк не відгукнеться на наших планах.
- Витий тебе знайшов?- в кінці розмови запитав він.
Витий мене цікавив мало, я так і сказав.
- У нас проблеми з нашою планетою.
- Її у нас відвоювали марсіани?
-   Гірше, - сказав Жора, - вона виявилася більшою, ніж сказано в реєстрі.
- Гаразд, - сказав я, - засіватимемо картоплею, потім продамо.
- Гаразд, - сказав Жора, - Виту подзвони.
Виявилось, що Витий хотів обмінятися з якимсь грецьким олігархом планетами, щоб і на цьому заробити (він сказав: «мати маленький бонус, ста-арий») якісь гроші.
- Роби, як знаєш, - погодився я.
І ще раз чмокнув Ганну в щоку.
Потім ми розглядали в морському музеї Кусто гігантського восьминога, спійманого самим монархом на Азорських островах.
-    Ось це екземпляр, оце виродок!- захоплювався я, - ти тільки подивися які присоски!
- Я бачила.  
Це був міфологічний експонат, про який складалися легенди.
-   Ми в його очах виглядаємо набагато потворнішими, погодься. Зверни увагу на його очманілий погляд: у цих очах застиг жах, коли він побачив людину. Адже він не прикидався, як ми з тобою, не лукавив. Як всі ми.
У музеї воскових фігур я легко знайшов те, що шукав. У Наполеона були рожеві, якщо не яскраво-червоні щоки, здавалося, що його секунду тому хтось збентежив і він розчервонівся, як вихована панночка, яка вперше почула непристойний анекдот. При цьому мій кумир тупо дивився перед собою восковими очима в одну і ту ж точку, і мені хотілося штовхнути його легенько в плече або прошепотіти що-небудь на вухо, щоб вивести імператора із ступора. Час тут, звичайно, стояв на місці, а разом з ним стояли, як на годиннику, його яскраві представники, що міняли на свій розсуд хід історії.
- Ти молишся на нього, - сказала Ганна.
Колись я був закоханий в Наполеона, і прагнув бути багато в чому схожим на нього. Можна над цим сміятися, але всі ми вибираємо собі кумирів і чистимо свої пір'їнки під них, то під Олександра Македонського або Цезаря, то під Спартака або Робін Гуда, а то і під Остапа Бендера. Або Ісуса Христа. І ось ми зустрічаємося з ними віч-на-віч. І знову чаруємося. Або розчаровуємося навіть при першому близькому фізичному знайомстві. Мені, наприклад, жаль було дивитися на цього коротконогого недомірка з тим дутим пузом, що випирає з-під сюртука, і куцими пухкими сарделькам-пальчиками, які торкалися до атласної, я в цьому не сумніваюся, шкірі своєї Жозефіни, не випромінюючи ніякої мужності та ніжності, тепла. Де твоя велич, імператор?! Де твої мужні риси і чари? Ніякого чудодійного біополя навколо його застиглої фігури я не відчув.
- Ти чогось чекаєш від нього?
Це впадало в очі. Нитка з його серветочки до цих пір палила мені стегно. Я заходив до нього з боку і із спини, і з іншого боку, і ставав прямо перед ним, заглядаючи в очі і намагаючись відчути імператорський погляд, випробувати на собі його потужність і силу, але абсолютно нічого не міг уловити. Віск він і є віск. Це не бронза, не мармур і навіть не глина – щось дуже аморфне і безструктурне, як і його пальці, і погляд, і губи. Ось покаже нам його клон! Ми його все одно виліпимо. З живого м'яса, з кісток, з клітинок і ниточки, загорнутої в обривок туристської карти і схованої в кишеню. З повною впевненістю в нашу перемогу, я підкорявся Ганні, що тягала мене по Блакитному узбережжю.


-    Хіба можна тут жити?! Це не країна, це - труна. Тут знаходять могилу кращі ідеї кращих людей людства.
Ти подивися на ці пики. Жодної інтелектуальної особи. У них не тільки мізки горбаті, але й душі. Ось що страшно. А як вони говорять! Ні проблиску розуму - нема за що зачепитися.



- ...ніхто, ніякий Леонардо да Вінчі, ні Ньютон, ні твій коханий Сенека або Спіноза, жоден геній, розумієш, - говорить Кріс, - не в змозі заглянути в кухню Творіння. Божий промисел - чорний ящик для людського розуму, і твоя піраміда не може...
З цим він згоден.


Потім були Канни...
- У тебе й тут своя віла?
-    У кожної вродливоі жінки в кожному гарному місті повинен бути свій красивий дах над головою.
Правду кажучи, до кінця тижня я вже втомився тягатися за Ганною по злачних місцях Блакитного узбережжя  і починав потихеньку страждати. Коли у тебе є висока мета і до дрібниць, до метрів розроблені шляхи її досягнення, ніяка життєва насолода не йде в порівняння з тією насолодою, яку відчуваєш, ступаючи крок за кроком по вибраному тобою шляху. І якщо ти навіть знаєш напевно, що ця стежка благих намірів приведе тебе в пекло, ти, на жаль, не в змозі з неї скрутити. Такий закон природи породи людської, і історія не пам'ятає випадку, щоб кому-небудь вдалося його перемогти. Якщо ж на цьому жаданому шляху тобі трапляється зустріти перешкоду, скажімо, закохатися, і ти вимушений раптом ділити або вибирати, – немає нічого боліснішого! Це вбиває. Звідси страждання і юного Вертера. І чим ти старший, тим більше вони болісні: немає часу на роздуми.    


-   Я хотіла, щоб ти пожив моїм життям і відчув все те, що я відчуваю день за днем, - сказала Ганна, помітивши смітинку байдужості в моїх очах.
- Що ти! Без тебе я б ніколи цієї краси не розгледів!
Мені здавалося, що її б засмутила моя розповідь про те, що на світі є і інші райські куточки, де я чудово проводив час в абсолютній бездіяльності або наполегливо працюючи над вирішенням якої-небудь життєвої проблеми. Наприклад, на іспанському узбережжі, коли я йшов слідами Сальвадора Далі або на Кубі, куди нас з Жорою заніс випадок і ми осягали феномен Фіделя, або на Таїті, де ми переслідували дух Гогена. А що сказати про Кіпр або Капрі, де я вишукував сліди ленінської присутності?!
Я знову налив собі вина, тепер уже твердо знаючи, що залишок життя проведу в прагненні не втратити цю жінку.
Потім було паломництво до Леонардо да Вінчі. Мені вдалося-таки роздобути волосок з його розкішної, всьому світу відомої сивої бороди. Я був радий, як дитя.
-   Тут у нас, у Франції, - сказала Ганна, коли ми, прямуючи до Парижа, перетнули кільцеву дорогу, - крім всього того прекрасного і чудового, що ти знаєш і можеш собі уявити, є ще одне дивовижне місце – Лурд. Невелике містечко з гротом і чудовим джерелом, де півтори сотні років тому якійсь Бернадетте з'явилася діва Марія.
Я чув про це.
Ми зупинилися на червоному світлофорі.
- Хочеш побувати?
- Та я, загалом, здоровий, як бик...
- Люди твого віку не бувають здоровими.
Ганна вимовила цей вирок, точно в руках у неї була історія всіх моїх хвороб. Я подивився на неї із здивуванням.
-   Не хочеш зцілитися?
- Давай, - сказав я, - але спочатку...
Нехтуючи всякими правилами вуличного руху, Ганна дочекалася, коли проїде якась мікровантажівка і розвернула машину у зворотному напрямі. Ми відправилися до Лурд і приїхали туди пізно ввечері.
- Ходімо, - сказала Ганна, виходячи з машини.
- Зараз?
Ганна ні слова не сказала у відповідь, зачинила дверці і рішучим кроком попрямувала до мерехтливих попереду вогників. Ми пройшли через освітлений підземний перехід, заповнений стрічними паломниками, що мовчки бредуть, немов в сонмамбулі. Що кинулося в очі – невичерпний навіть в цю пізню годину, потік інвалідних візків.
-   Щороку, день за днем вони йдуть сюди, дотримуючись інстинкту самозбереження, мільйони хворих, кульгавих і горбатих, глухих і сліпих. Нескінченним потоком. Біснуватих і прокажених. Як до Ісуса.
Ганна вимовляла все це тихим голосом, але я чудово чув її.
Зліва холодна монолітна кам'яна стіна, що йде уздовж пішохідної стежки, справа замість поручнів вільно від стовпчика до стовпчика, натягнутий товстий витий білий канат і ледве чутне дзюрчання невидимого струмка, все це навівало середньовічну таємничість і не дозволяло думати ні про що інше, окрім майбутньої зустрічі з чудовим. О, диво! Я не знав, в чому воно повинне виявитися! Я йшов неспішно поряд з Ганною, тримаючи її руку в своїй, в мерехтливому світлі сотень тисяч свічок.
Потім я спав. Це була перша французька ніч, проведена в її спальні без неї. Потім, прагнучи пояснити самому собі таємницю мого перетворення, я запевняв себе в тому, що моє зцілення було тотальним, зцілилася і перетворився я весь, цілком, від кінчиків пальців до коріння волосся і до кожної клітинки, до кожної ниточки ДНК і кожного нуклеотида. Як так!? Якби я міг відповісти на це питання. Це Божественне втручання перетворило не тільки моє тіло, але головне – душу. Я був чистий і безгрішний, як ангел, і як дитина раділа цій чистоті.
У житті головне – знайти свою, зручну для тебе філософію: філософію убогості або абсолютного багатства. Філософію альтруїстичного егоїзму. Це може бути навіть релігія. Але, можливо, ленінізм, сталінізм, гітлеризм. Або демократія.



-   Твій Homo sapiens - абсолютний неук в розумінні навколишнього його світу. Блискавка, дощ, смерч, заграва заходу - ці чудеса природи недоступні його розумінню, він здатний лише дивуватися, і, якщо він чесний, готовий зізнатися, що не в змозі їх перемогти. Але він з шкіри лізе в спробі підкорення недосяжної для його розуму сфери життя - сферу владицтва Творця, Його промисел.



-   Страшно подумати, - сказала Ганна, - що життя може існувати без тебе, і якщо раптом ти зникаєш, вона цього навіть не помітить.
-   Найстрашніше - дивитися, як люди кожну мить день за днем вмирають, наполегливо не бажаючи помічати цього і не роблячи ніяких спроб що-небудь змінити.
-    Так, людина змирилася із смертю, тупо чекаючи її приходу, днем раніше або часом пізніше, їй все одно, так вже вона влаштована, і змінити цю установку навряд чи кому вдасться.
-    І лише ми, нарешті, зможемо.- спробував було я кинути щіпку оптимізму в каструлю її сумних думок, але Ганна негайно викрила мене...
- Хочеш чого-небудь випити?
Її пропозиція мене розсердила.
- Ти мені знову не віриш?
- Ти не дуже-то ввічливий зі мною.
- Важко бути ввічливим, думаючи про те, що і ти...
-    Що «і ти»?
Я витримав паузу.
-     Рест, поясни мені, скажи, будь ласка, навіщо таким от як ти, потрібні такі як я?
-    Навіщо!? І ти ще питаєш?
-    Я хочу знати.
-   Ань, ти ж знаєш всі мої пріоритети. І знаєш, що на карту поставлена, скажу тобі так – наша честь. Так, честь. Не більше, не менше! Терпіти не можу витребеньок, але тільки наші з тобою честь і гідність, і робота, робота у поті чола, якщо хочеш - до крові, здатні змінити хід історії. Тепер ми, наш розум і наш дух створять те диво, якого людство чекає сотні тисяч років - перетворення людини. Це ж ясно як день! Не знаю, але, можливо, це і потім читатиметься історією, як друге пришестя. І нам - зарахується.
- Ти диктатор.
-    Я, можливо, не дуже добрий, - сказав я, - зате дуже надійний. Ти ж знаєш: я не зійду з цієї дороги, чого б мені це не коштувало. У тебе ще буде час переконатися в цьому і повірити, чуєш, повірити мені. І ти мені потрібна.
- Навіщо?
- Ти як Жора з своїм «навіщо»!
- Ти не дуже-то ввічливий зі мною.
-   Тепер ми - як сіамські близнята. Я без тебе, без твоїх рук, без твоїх... Ну, ти знаєш.
- Не знаю, - сказала вона, - говори.
-    Ти знаєш, ти не можеш не знати.
Ми стояли один перед одним, як на сповіді.
-   І Бог буде з нами, - сказав потім я, - як щось трапиться - Він допоможе. Він прийде до нас.
- Ти говориш про Бога таким тоном, ніби то він твій кращий друг.
- Я упевнений!
- Ти упевнений?
-   Потрібно тільки міцно триматися Його шляху, - сказав я, стискаючи їй руки до болю, - і йти слід у слід по Його стопах. Слід у слід. І Він завжди буде поряд.


Ганна спробувала вивільнити руки, я не відпускав.
-   Тобі ж відомий закон Паскаля: жити так, немов Бог слідує за тобою по п'ятах, все бачить, все чує, дихає тобі в потилицю і читає твої думки. І потурає твоєму успіху.
-    Ну і величезна сила, - сказала Ганна, потираючи пальці, коли я відпустив їх на свободу, - подивися – вони посиніли.
Ганні хотілося, я це бачив, почути від мене те, чого їй не міг сказати ніхто: ти – мій Бог. Богиня! Але я не сказав. Навіщо? Вона це знала і без моїх слів.
-    Я багато думав, перш ніж запропонувати тобі...
- Мені завжди подобалося, як ти думаєш.
Вона помовчала секунду і додала:
- Ти звалив на себе роль Бога. Це непосильна ноша.
- Бог, - сказав я,-  не дає того, що не має сил зробити.
- Твоя логіка вимушує визнати, що...
-    Так, - сказав я, - вимушує. І ти ж знаєш: з логікою у мене все гаразд. Вона бездоганна.
-    Та вже, знаю. Це я знаю.


Це були божевільні дні, наповнені любов'ю і духом французького, так би мовити, менталітету, від захоплення перехоплювало дихання і судома зводила горло. Очі розбігалися і від втоми підкошувалися ноги, ми просто валилися з ніг, як змучені і виснажені довгою дорогою коні. Ми були щасливі, я - в усякому разі. Принаймні, я не відчував під ногами землі! Ганні теж дісталося. Вона ледве переводила дихання, а я ганяв її і ганяв, поганяв лютим батогом цікавості і, мабуть, життєвої необхідності. Адже не можна було допустити, щоб дарма пропала навіть хвилина. І ми наповнювали мить за миттю, кожну нашу хвилину новим, новим і новим пізнаванням один одного. До знемоги. А потім, напоєні теплим світлом і радістю, засинали. Доходило до того, що Ганна спала у мене на плечі, а я двічі спав навіть стоячи.
Це були божевільні і щасливі наші дні. І, звичайно, ночі. Я ще жодного разу не був такий щасливий. Спочатку я сподівався виконати свою місію протягом двох-трьох днів, але пройшов тиждень, і мені не хотілося виїжджати. Це були незабутні сім днів, які примусили мене по-новому поглянути на життя. Правда! Ганна розбудила в мені інтерес до іншого життя, і я по новому поглянув на своє майбутнє. Мені здавалося, що до цієї зустрічі я і не жив, що кращі мої роки були якимсь кошмаром, божевіллям, маренням. Я просто дарма втрачав час, витрачав себе на кошмарну вигадку, на ідею, не варту ламаного гроша. От яка дивина – Піраміда! Довершене запаморочення! Утопія ж, утопія чистої води! А зараз! Я знайшов цілий світ, Всесвіт! І який Всесвіт - Ганну! Ніякі гени, ніякі клони і Піраміди не можна порівняти з тим, що я раптом знайшов! Загальне щастя світу, гоніння за досконалістю. Яка собача нісенітниця, якісь інтелектуальні дурощі! Побачити Париж і померти! – чи не про це мріють мільйони, мільярди людей у всьому світі? А я можу жити, просто жити тут, в Парижі, з дивовижною жінкою. Розкошуючи! Ми побудуємо свою Піраміду, свій  маленький тихий рай на білому березі біля найсинішого в світі моря!.. Я раптом усвідомив, принаймні, мені захотілося. Мені примарилося і здалося, що я літав! І мені вже не здавалося, що я тут втрачаю час. Я розлучався з Парижем з відчуттям по самі вінця заповненої судини. Так, я був через край переповнений Ганною. Виявилось, що втрачаючи, ти завжди що-небудь знаходиш.
Ось в які спокуси іноді нас кидає життя, от як  випробовує нас доля. Значить, живий ще злий  Люцифер!
Потім, відірвавшись вже від землі, в літаку, що набирає висоту, прийшовши до тями і опам'ятавшись, я, звичайно ж, узяв себе в руки.


Ні, це ще не шторм, хвилі ще не встають стіною одна за одною, ще не погрожують зруйнувати цей крутий кам'яний берег, але можна милуватися і таким морем, і таким прибоєм, насолоджуючись такими плечима і цим дуже спокійним голосом.


Наступного ранок ми з Ганною розлучилися. Я летів додому через Атлантику. Під нами були сліпуче білі і легкі, як чаячині пушинки перисті хмари, а далеко внизу, крізь клапті дірок сріблясто синіли нескінченні води океану. Я був радий своєму поверненню. Дим вітчизни завжди розбурхує і зігріває душу після тривалої відсутності. Мені здавалося, що я не був удома тисячу років. Так буває, коли за короткий проміжок часу встигаєш зробити кучу справ, стаєш свідком безлічі цікавих і важливих подій, зустрічаєш неординарних людей, відкриваєш нові імена і погляди. Хіба Ганна для мене не стала подією? Я зловив себе на думці, що назвав Америку своїм будинком. Наш науковий центр в передмісті Чикаго став для мене не тільки рідним домом, але чимось на зразок спальні, так-так, не менше. Цим стінам я міг довірити найпотаємніші не тільки думки, але і бажання. Тут у мене не було таємниць. Це було відвертість і потрясіння одночасно, так, це було як висверк пострілу, який не убив тебе наповал, але розплющив сліпі очі. Крик вночі. Точно: «Крик» Мунка, якого разом з його «Мадонною» днями викрали з музею. Це було і як зустріч з Богом, до якого звідси, з висоти 10 тисяч кілометрів від землі, рукою подати. Коли літак набрав висоту, я подумав, що було б не зайвим подякувати Богові за те, що Він для мене зробив. Я лежав в кріслі із закритими очима і розмовляв з Ним (Він був зовсім поряд і не міг не чути мене), як говорять з близьким. Я дякував і дякував і просив Його і надалі бути поряд зі мною в досягненні нашої мети. Але, мабуть, Він був зайнятий іншими, адже у Нього так багато прохачів. Мене Він, як потім виявилось, не зовсім розчув. Мені тоді пригадалися слова Ушкова: «Бог – це Той, Хто не чує твоїх прохань». Насіння зла, це стало ясно потім, були посіяні багато років тому, коли Аза погодилася на якісь там гроші, треба ж! виносити наш перший клон. А поки я лежав в кріслі з розстебнутими ременями і підводив підсумки свого відрядження. Самозвіт став для мене звичною справою: зробив – відзвітуй перед собою, підведи риску. Похвали себе за успішні кроки, вияви і проаналізуй помилки, покартай за програші, зроби висновки. Звичайна повсякденна справа. Так чинить кожен розсудливий і такий, що йде до відомої мети, шукаючий чоловік. Я знайшов. Еврика! Я знайшов Ганну. Це, звичайно ж, жирний плюс. У мене не було сумнівів з приводу нашого майбутнього. Тепер, коли Ганна була, так би мовити, у мене в кишені, з'явилася надія приступити нарешті до здійснення своєї заповітної мрії. Я не сумнівався і в тому, що так само легко дістану і Юру. А поки – додому, додому до Америки.




Написати рецензію

Рекомендувати іншим
Оцінити твір:
(голосувати можуть лише зареєстровані)
кількість оцінок — 0
 
Головна сторінка | Про нас | Автори | Художні твори [ Проза Поезія Лімерики] | Рецензії | Статті | Правила користування | Написати редактору
Згенеровано за 0.82037281990051 сек.
Усі права застережено.
Всі права на сайт належать ТОВ «Джерела М»
Авторські права на твори та рецензії належать їх авторам.
Дизайн та програмування KP-design
СУМНО
Аніме та манґа українською Захід-Схід ЛітАкцент - світ сучасної літератури Button_NF.gif Часопис української культури

Що почитати

Історія Європи. Український погляд
Кожен з нас має знати історію власного народу. Бо історія – це його посвідка на проживання на рідній …
Погляд на світ через призму пародії.
«Прометей поміж грудей» – тільки ця провокативна назва збірки чого варта! І це не натяк, це те, про …
День Соборності України
Вітаємо всіх з днем Соборності! Бажаємо нашій державі незламності, непохитності, витримки та величчі! …
Українські традиції та звичаї
Друзі! На сайті “Онлайн Криївка” є дуже цікава добірка книг про українські традиції та звичаї. …