Українська банерна мережа

Украинская Баннерная Сеть
 
 

Жанри

Гоголівський ФОРУМ




AlmaNAH






Наша статистика

Авторів: 2686
Творів: 51044
Рецензій: 95785

Наша кнопка

Код:



Ошибка при запросе:

INSERT INTO `stat_hits` VALUES(NULL, 4363, 0, UNIX_TIMESTAMP(), '18.216.251.37')

Ответ MySQL:
144 Table './gak@002ecom@002eua_prod/stat_hits' is marked as crashed and last (automatic?) repair failed

Художні твори Проза Фантастична реальність

роман "Долоні Бога" (Фрагменті) Частина 1

© Володимир Колотенко, 06-04-2007


                          Короткий зміст романа «Долоні Бога»

Доки!..
Захлинаючись в лайні власної цивілізації, людство вже криком кричить про необхідність порятунку. І що ж? Знову голос волаючого в пустелі? Ні церква з її проповідями про швидке запанування на землі райського життя, ні світ з його фонтануючими успіхами перевиробництва матеріальних благ і засобів знищення не здатні вказати переконливий шлях порятунку. Піклуючись лише про задоволення тваринних пристрастей,  чванячись своїми перемогами над природою, ми не даємо собі турботи задуматися про власне майбутнє. Незбориме бажання повелівати, властиве людині з печерною свідомістю, не дивлячись на повсюдно декларовані досягнення в збагненні етичних цінностей, все ще міцно тримає нас в узді дикого варварства. Раби сьогохвилинних перемог, спонукувані пихатістю і користолюбством,  ваблені пристрастю плотської насолоди, ми настільки одержимі злістю, заздрістю, сріблолюбієм і жаданням влади, що сталі сліпі і глухі до закликів розуму.
Тим часом, пекуча таємна жага свободи і справедливості, правди і досконалості ні на мить не залишає кожного з нас. Судомою стискає горло, коли час від часу нам вдається своїми очима побачити сполох розуму, торжество чесноти, великодушності або щедрості.
Воістину досконалість всесильна!
«Будинками для жителів були гаї і ліси. Там невідомі розбрати і всякі хвороби. Смерть приходить тільки від пересичення життям. Не можна сумніватися в існуванні цього народу». Це - Пліній Старший. Платон, розповідаючи про Атлантиду, говорив про справедливу владу союзу царів. У книзі стародавніх персів «Авесті» мовиться, що «жили гіперборейці довго, проводили час в безтурботній веселості. Духмяні сміливі мужі, що віддалилися чудовим чином від всякого зла, сповнені життєвої сили. Їх кістки були міцні як алмаз. Люди похилого ж  віку, насолодившись земними радощами, кидалися в море». А «сини світла» (ессеї) трудилися спільно і дотримувалися повної майнової рівності.
Повір’я свідчать, що багато тисяч років назад всі народи планети мали одну мову і одну культуру. Це положення доведене з математичною точністю. Комп'ютерний аналіз показав, що всі мови світу мають загальний лексичний базис.
«Доки?!.» – вигукнув Ісус 2 тисячі років тому.
Насправді: доки людство житиме в печері неуцтва?
Як вийти на шлях досконалості?
Що якщо сьогодні вже існують технології, що дозволяють «стягнути» Небо на Землю перетворити людину розумну (Homo sapiens) в Людину Досконалу (Homo Perfectus) і повернути втрачений рай?
Про це роман «Долоні Бога», фантастична реальність, героями якого є світові знаменитості і нікому поки що не відомі трудівники наукової ниви.
Вперше в історії сучасної світової літератури пропонується художній погляд на СТРАТЕГІЮ ВДОСКОНАЛЕННЯ ЖИТТЯ.






                                                      ДОЛОНІ БОГА

                                                             (роман)

                                                


        

                                                                 Се творю все нове
                                                                             (Одкровення 21,5)
                                                                  
                                                                  Друг мій, здорові і нормальні  тільки рядові, стадні люди... Якщо хочеш бути здоровий і нормальний, йди в стадо.
                                                                                                А. П. Чехов                                                      


                                                                  Те, що містять і пропонують ці сторінки, є практична позиція, або, точніше, виховання зору. Не сперечатимемося, добре? Краще ставайте поряд зі мною і дивіться.
                              Тейяр де Шарден







Якби ми могли тільки знати тоді, якби ми могли припустити, як все обернеться. Але як в будь-якій великій справі, жертви неминучі. Нам теж не вдалося їх уникнути…

Куля пройшла через м'які тканини лівої гомілки, тому він віджимає педаль зчеплення п'ятою. Спроба ворухнути пальцями або зігнути ногу в голінці викликає страшний біль. Зате правою він може тиснути на акселератор до самого килимка.
Вони стріляють по колесах, вбивати його не можна, це тепер ясно. Їм потрібна його голова в повній свідомості, тільки голова, тому вони і стріляють по колесах.
Ось і ще одна черга. Кулі, як скажені, шиплячи прошивають обшивку, дірки насвистують на вітрі, як флейта, пахне в салоні паленим, але не бензином, не машинним маслом, і це означає, що можна ще вирватися з цього пекла.
Йому б тільки перетнути межу міста, а там серед вузьких вулиць, насипаних вздовж і поперек, він легко залишить їх з носом. Він із закритими очима знайде собі притулок в цьому великому південному місті, де за роки відлюдництва він вивчив всі його куточки. Він знає кожний виступ на цьому асфальті, кожну виїмку.
Свіжа черга залишає косу строчку дірочок на вітровому склі праворуч від нього, вплітаючи нові звуки в мелодію флейти.
У бічному дзеркалі він бачить чорний мордатий джип з вогненними виблесками автоматних черг. Вони б'ють не навмання, а ретельно прицілясь, тому йому нічого побоюватися.
Він єдиний, хто, судячи з усього, уцілів в цій страшній сутичці за досконалість, і єдиний, хто знає код кейса, де зберігається вся інформація про його Піраміду. Ось тому-то за ним і таке полювання: пресинг по всьому полю. Він їм потрібний живим. Його радує те, що вони так і не змогли знайти ключ до його коду. Ще б! Це ж не якийсь там „Код да Вінчі!”
І не зможуть!
Щастя і в тому, що автобан майже порожній, він легко обходить попутні машини, а рідкісні стрічні, зачувши в нім небезпеку, тут же йдуть на узбіччя, поступаючись лівою смугою, немов кланяючись: ви поспішаєте - будь ласка.
Ось і міст. Річка залита пожежею вечірнього сонця. Він встигає відмітити і золотисті куполи церкви, що на тому березі, і червоні вогники телевишки, а в люстерко заднього вигляду - щоки джипа, що обвиснули. На повній швидкості він крутить рульове колесо управо так, що зад його BMW залітає на тротуар. Тепер - більше газу, а зараз наліво і знову направо, без гальм, звичайно, зменшивши, звичайно, газ. Світло поки не потрібне, фари можна не включати. А що ззаду? Порожнеча. Ще два-три повороти, дві-три арки і крізь густий чагарник в гущавину сквера. Тепер тільки стоп. І знову біль в гомілці дає про себе знати. Зате тихо. Пальцями правої руки він чогось дотягується до кульових пробоїн на вітровому склі з химерним ореолом радіальних тріщин, потім відкидає спинку сидіння і декілька секунд лежить без руху із закритими очима в повній упевненості, що пішов від гонитви. Потім тягнеться рукою за аптечкою, щоб перебинтувати ногу. Лікар, він по медичну допомогу не звертається, самостійно обробляє рану, бинтує ногу, не знімаючи брюк, не звертаючи уваги на годинник, який показує вже 23:32. Це означає, що і сьогодні на останній рейс він запізнився. Тільки одному Богові відомо, що буде завтра...
Потім він нікому про цю історію не розповідає, лише іноді, відповідаючи на питання про шрам на лівій гомілці, скаже:
- А, так.... нісенітниця. Світ хотів схопити мене за кісточку.
Їй же наважується розповісти. Він тоді трохи не загинув.
- Це було на Мальті, - говорить Орест, - була рання осінь, жара стояла пекельна, як завжди, я вже їхав в аеропорт з передмістя Валетти.



Він розповідає:
-    Що б там не говорили найсильніші світу цього, будь то цар Соломон або Македонський, або Крез, Красс, або вождь племені майя, як там його? або Морган з Рокфеллером і султаном Брунея, або Білл Гейтс, або навіть всі вони разом узяті, як би не оспівували свою славу і потужність, всесилля і всемогутність в подоланні будь-яких перешкод, що зустрілися на їх шляху і звершенні будь-яких бажань своїх, я упевнений, і можу дати голову навідріз, що всі вони разом узяті, лежачи на простирадлах свого смертного забрудненого одру, віддали б без роздумів і жалю всі свої багатства і достатки, нажиті непомірно важкою кропіткою працею, неподільно віддали б за якийсь ще один зайвий день свого життя. За годину! За ще одну крихітну хвилиночку...
Я упевнений!
Я багато що дав би, щоб  розчути ледве уловимий стогін благання на їх, затягнених тлінню вічності, пересохлих губах, що ледве ворушаться в проханні, щоб побачити їх, що виблискують раптом в передсмертній надії, скляніючі очі. Про що цей стогін, цей блиск? Про миті життя.
Я упевнений!
Адже не дарма люд так старанно і надривно зайнятий тим, що скільки пам'ятає себе, шукає цей чортовий еліксир безсмертя.
Немає в світі сили, здатної утамувати жагу життя.


Заглядаючи в майбутнє людства, я і сам часто ловив себе на думці про його недосконалість. Будинок, в якому ми живемо, мені давно не подобався. Ніякого фундаменту, стіни рихлі, дах дряхлий, повітря затхле. Будинок худий, побудований на піску. Немає в нім світла, немає життя, радості... У цьому я звинувачував політиків. Це вони «збирають собі скарби на землі, де іржа, де підкопують і крадуть...». На землі, а не на Небі, як сказано. Це вони руйнують... Це вони... Коли я думав про них, задихаючись від злості і власної безпорадності що-небудь змінити, мене брав відчай. А чи в них вся справа? Я залишав питання без відповіді, ні на хвилину не сумніваючись, що це вони, недомірки розуму, недоумки! своїми діями геть руйнують економіку нашої планети, це вони тягнуть жили із землі, жили життя, не залишаючи їй шансу на майбутнє, це через них гине суспільство, вироджується людина. Економіка, екологія, соціум – лебідь, рак та щука. Три кити, але немає синергізму в їх діях, суцільний дисонанс і повний розбрід. А тут ще й безголова влада. Чотири величезні кити, але кожен гребе під себе. Як же їх примирити, як примусити всіх тягнути в один бік, до Неба, до гармонії свої лямки? Ось питання, над яким споконвіку гнули мозки кращі розуми людства. Але при чому тут ми з Жорою і з нашими клітинками та генами? Адже клітинами не нагодуєш голодних. І ніякими генними рекомбінаціями не підвищиш зарплату. Так здавалося на перший розумний погляд кожному розсудливому чоловікові. І тоді ребром ставало вічне питання: що ж робити?! Скажу чесно: я тоді вже знав, що на це відповісти. Я думаю,  знав це і Жора.


Її коротке пишне волосся, стрижка, яка підкреслює витончену шию, він раптом тягнеться до них рукою, коротко торкається і прибирає руку - знак душевного розташування і вдячності.
Вони не чокаються, просто, дивлячись в очі один одному, трохи піднімають фужери і відпивають по ковтку.
Так от в чому сенс життя! Який прекрасний, наповнений всіма сенсами життя, прожитий день!


Одного разу в приймальні (назву його просто приятелем) професора Задорського, на мій погляд, одного з небагатьох на цій планеті, хто дійсно знає, як перетворити життя на краще, я побачив на столі секретарки настільний календар з щільного паперу, який склеєний у вигляді піраміди, основа, вершина, чотири грані.
- Що це?- запитав я.
- Календар. Подобається? Можу подарувати.
Мене немов струмом пробило: піраміда! Ось модель життя! Її грані – чотири кити: екологія, економіка, соціум і, звичайно ж, особа – власне, влада. А на чому тримається, коливається це саме життя, що є його підставою, його фундаментом? Боже! звичайно ж, ген! ДНК! Ось наріжний камінь життя! З цим сперечатися – людей смішити. Мене просто трясло. Осушуючи стакан дбайливо піднесеної мені води, я бачив тільки величезні здивовані очі секретарки. Її питання: «Викликати швидку?» повернуло мене  до тями. Ні, навіщо? Саме у цей час вийшов з кабінету сам професор – Вільям: що трапилося? Я тільки посміхнувся і, схопивши календар, вискочив на вулицю. А потім всівся на лаву у сквері і забув про все на світі. Я думав про свою піраміду: яка прекрасна вигадка! Отже, її підстава - генофонд, без якого життя немає. Далі – більше: що таке вершина? Тут усі грані сходяться в одного краю, назвемо його точкою гармонії всіх складових. Що це, якщо не сама досконалість?! Не розвиток, не розкидання каменів, а їх збирання, зведення всіх проявів життя в точку абсолютної гармонії. Нарешті! Всесвіт, як відомо, розбігається на всі боки, розлітається, розпадається на шматки, а життя на Землі, всупереч всесвітній агонії, повинне збиратися в єдине ціле, зливатися зі своїми складовими задля спільного точно так, як і в'ється кубло із соломинок для пташеняти. Ти розумієш?
-    Не зовсім.
-    Я потім розповім.
- Ні, зараз.
-    Добре. Власне, от і все, підстава, грані, вершина, так! ще вісь, центральна вісь! Це вектор розвитку життя. Від підстави до вершини. Її шлях до досконалості. І ще це - час... От і все. Це я зараз так швидко і коротко виклав ідею...
-    Це все?
-    Sapienti sat, розумному достатньо. А що тут ще?.. Я потім розповім в деталях.
-    Добре.
Потім я розповів про свою Піраміду Вільяму. Він довго морщився, перебивав мене своїми запереченнями, потім, почухавши лисину, визнав:
-    А знаєш, - сказав він, - в цьому щось є.
Він мене так підтримав!
-    У твоїй Піраміді є безліч тонких, навіть дірявих місць, але загалом і в цілому.
Я невдало і, вже не пам'ятаю як, пожартував, на що він голосно розсміявся.
Потім ми ще багато раз обговорювали Піраміду, і незабаром Вона вже стояла на міцних ногах. Повторюю, це зараз, після стількох років, я можу так прозоро і ясно представити нашу піраміду. Знадобилися, звичайно ж, довгі роки, щоб вона засвітилася плодоносним променем, який виразно видимий навіть кожному нетямущому шахраєві.
Але й першого, такого, що ледве жевріло, розмитого і ледве зримого уявлення про нагромадження життя, мені було досить, щоб запишатися собою. Вити кубло нового життя – чи це не головне призначення людини! Ідея мені подобалась. Я нарізав паперових заготівок і наклеїв пірамід різних розмірів: великі і маленькі, сині, червоні, зелені, жовті.
- Скажи, - несподівано запитала Кріс, - як убити синього слона?
- З синьої гвинтівки, - сказав я, не повівши оком.
- А червоного?
-    Потрібно душити його поки не посиніє, а потім - з синьої гвинтівки.
- Добре, а зеленого?
Ми не раз розповідали один одному цю баєчку просто так, задля слівця. Ось і зараз.
-    Розповісти йому ганебний анекдотик, щоб він почервонів, - сказав я, - а потім душити, поки не посиніє, а потім…
- Ну, а жовтого? Ось!..
Тут завжди виникала пауза, яку ми заповнювали усмішками. Потім я все-таки вимовляв:
- А жовтих, люба моя, жовтих слонів не буває.
І ми знову дарували один одному усмішки.
- А жовті піраміди бувають?
- Ось, дивися.
Декілька днів підряд я возився  з картонами, клеєм, ножицями і різнокольоровим папером, і нагадував школяра з гуртка «Умілі ручки».


Він знову ставить собі німе питання: невже кохання?


Ми сиділи в кафе, за вікном мжичило, а за столиком було затишно і тихо. Жора жадібно палив, цигарка за цигаркою, і відгризком олівця, що звідкись з'явився в його руці, малював на серветках якісь одному йому зрозумілі структурні схеми. У нього була пристрасть – все перетворювати на знаки, символи, схеми, малюючи їх на всьому, що потрапляло під руку і навіть під ногу, на фільтрі, на клаптику газети, на коліні або на серветці, на асфальті або гілочкою на прибережному піску.
-    Розумієш мене?- час від часу питав він і, не чекаючи відповіді, продовжував одним розчерком, як Пікассо свого знаменитого голуба, малювати корону. Я не сильний у політиці, але з оберемка його слів і серветкового символу царської влади можна було здогадатися, що йшлося про монархію, яку Жора намагається  повернути на територію нашого кафе. Жору несло. Він так швидко і плутано говорив, що важко було вставити слово й устежити за його думкою.
-    До мене немов доторкнулася Божа правиця, - гаряче вимовив він, - я тепер знаю, навіщо живу...  
Я не знав, куди себе дівати, слухаючи його визнання.  Про лікування раку, інфаркту або інсульту не було сказано ні слова, як не було згадано і про попередження старості, вирішення проблем довголіття. А тим часом, від вирішення цих проблем, що годували і одягали нас, прямо залежало наше життя.
Того вечора ми ще довго сиділи в кафе, з Жори ідеї лилися, як вода з лійки.
-    І ми побудуємо, - збуджено говорив він, - новий світ, новий світ...  Екологія, економіка, соціум. Але головне – дух! Головне змінити свідомість цього ублюдка, що оголосив себе Homo sapiens, – твоєї людини розумної.
- Мого?!
Ми помовчали.
Жора немов у воду дивився. Змінити свідомість людини, мабуть, найважча справа. І мозок його напружено думав про це: потрібно міняти. Міняти і потім, як на камені, будувати новий будинок, новий світ! Будувати. І володіти. І володіти, звичайно! Хто з нас не мріяв свого часу стати на мить Олександром Великим або Наполеоном, Цезарем або Октавіаном, Коперником або Ейнштейном, або, на худий кінець, Чан-кай-ши? Хай кине в мене камінь той, кому хоч одного разу в житті не приходила в голову ця велика думка: володіти світом!
Все, що Жора малював на серветках, мені не дуже подобалося. Це були спіралі розвитку, і круги, і ромби. Були і чиїсь очі та вуха, нейроцити і ДНК. Жора був нікчемним художником, фігурки його кособочились і, хоча були плоскими, як листок фанери, вони ледве трималися на крихких ногах. Я дивився на всі його митецькі потуги і посміхався: намалює він піраміду або не намалює? Немає. Немає!
-    Дай я, - сказав я і забрав у нього олівець.
Я взяв серветку і став малювати на ній спочатку якісь фігурки: кухлі, спіралі, квадратики. Жора поблажливо посміхався, мовляв, давай- давай, я вже все перепробував.
-   Ось дивися, - сказав я і сміливо накреслив піраміду.
- Що це?- запитав він.
-   Піраміда, - сказав я просто, - піраміда життя. Чотири грані: економіка, екологія, соціум.
- А четверта?
- Особа, влада.
І став розповідати про значення кожної лінії на серветці. Щось домальовував, щось закреслював. Поки серветка не перетворювалася на паперовий недоносок. Я тягнувся рукою за іншою.
- Піраміда, - сказав я ще раз, - ось модель життя.
Жора відкинувся на спинку стільця і подивився на мене.
-    Ти мариш, - вимовив він, - яка ще піраміда?! Піраміда – це кам'яна труна, яма, смерть.
Я почекав, коли він закінчить і спробував продовжити свою розповідь.
-    Кинь, - сказав Жора, - тобі не личить бути дурнем. Ти ж знаєш: я їх терпіти не можу. Упертість – це наявна ознака...
-   Тупості, - сказав я, - я знаю.
Я і не думав образитися, я розумів, я чуттям, шостим чуттям своїм відчував, що піраміда прекрасна. І Жора, я упевнений, теж відчув: це те, що він так довго шукав! На те він і Чуїч. Піраміда, як ніщо інше, вміщала в себе істоту життя. Це було нове уявлення про життя, новий бренд. Геометрична просторова модель. Як модель атома. Або модель ДНК. Я побачив миттєву іскру –  не те, щоб заздрість, немає, іскрометний спалах образи, можливо, жалю і внутрішнього незадоволення, навіть розчарування власною персоною: чому не я?! Чому не мені прийшла в голову ця думка? Таке буває: ти думаєш, мучишся, божеволієш від того, що не в змозі розкласти, так би мовити, на полицях свої уявлення про щось значуще для тебе, важливе, скажімо, про життя, і раптом хтось приходить і заявляє: «Дивися: це ж піраміда!». І у тебе випадають очі: насправді! Саме у таку хвилину Архімед і проорав свою «Еврику!» Але очі спалахують і в ту ж годину гаснуть: тільки сліпий міг цього не побачити. Таке буває. Тепер ми сиділи і просто мовчали. Якось не було слів. Я черкав чергову серветку, Жора розкурював свою трубку.
- Налити?- запитав він і потягнувся рукою до пляшки.
Я кивнув: давай.
-    Знаєш, - сказав потім Жора, - в цьому щось є.
Він точнісінько повторив, колись вимовлені слова Вільяма Задорського.  
Нічого іншого від нього я і не чекав. Ще б! Є не щось, а саме те, що нам було потрібно. Незабаром ми в цьому упевнилися повною мірою.
-    Дивися, - знову з жаром сказав я, сунувши йому під ніс нову серветку з красивою пірамідою, - дивися.
- Гаразд, гаразд, я зрозумів.
Ще б! Як таку простоту не зрозуміти!
-    Тут все, - сказав я, - підстава – генофонд, на вершині – Ісус.
-    Так, - сказав Жора, - мені подобається. Вершина – це точка абсолютної гармонії всіх її складових.
Він повторив мою думку слово в слово!
-    Точно. Точка абсолютної досконалості, - кивнув я, - трон Ісуса Христа.
- Трон!..
Він викрикнув це слово і сам собі здивувався.
- Слухай, - сказав він, - ти знову геній!.. Вже двічі.
Саме в цей момент я було пригубив чарку, але негайно відірвав її від губ і підняв над столом.
- Ти теж, давай… За нас, геніїв.
Жора відклав трубку вбік, узяв свою чарку і тепер щира чарівна усмішка осяяла його обличчя.
-    За нас, геніїв, - погодився він, ми чокнулися і перекинули в себе вміст чарок.
Потім ми довго мовчали. Він теж став малювати піраміди, потім конуси, багатокутники і навіть якісь тетраедри або октаедри. Але вони ні в яке порівняння не йшли з моєю пірамідою. Мені подобалася лише його похвала: «Мені подобається».
-    Неймовірно, - напівголосно вимовив він, - але ще вчора я жив як сліпий.
Він не тільки прозрів, але й прийняв мою піраміду. Як неминучість. Як вирок ката. Як хрест. Ми легко поставили її на свої плечі і готові були нести у світ людей.
- Знаєш, я зрозумів тепер, що мені так не вистачало – повітря!..
Я дивився на нього в очікуванні пояснень.
-    Повітря, - повторив він, - об'єму, простору.
Просторова модель життя – це була моя вигадка!
-    Ідея твоя, на мій погляд, приголомшлива, - сказав Жора, - ми повинні її гарненько поексплуатувати. Витягнути з неї всі жили.
- Так, - сказав я, -  випити всі соки.
-   Все має свою ціну, але найбільші гроші розумні люди викладають за ідею, реалізація якої незабаром з часом окуповується і приносить нечуваний прибуток, просто шалені гроші.Ось тільки як приліпити сюди наші клітинки?- задумливо вимовив Жора.- Над цим ми повинні ще потрудитися.
Він повторив моє питання слово в слово. Адже тоді ми вже знали, як на нього відповісти. Але не сказали про це один одному. Ми ще побоювалися невірних формулювань, неточностей у виборі слів, ми знали, як це важливо - дочекатися словам своєї години. І ми довіряли своїй інтуїції: наші клітинки тут були саме до речі.
Ось так на зім'ятих серветках якогось нічного кафе ми і накидали перший план будівництва Піраміди. Тоді ми жадали витягнути з неї всі жили, випити всі її соки. Але шкуродерами нам стати не судилося. Вийшло все навпаки. Ех, знати б нам тоді, що все так сумно закінчиться. Але того дня я жодного разу не вимовив його фразу, колись кинуту, як камінь в мій город: «Адже досконалості не буває». Як же він був правий!
-    Мені здається, що і ти розлив для мене своє масло, - сказав тоді Жора.- Як та Аннушка...
Час від часу приходила в голову прекрасна думка: чи не кинути все до біса собачого!


Ніщо так не зближує, як затишок квартири.



Ідея Піраміди життя прийшла мені в голову зовсім несподівано в чиїйсь приймальні.
- Ти розповідав.
-  Так. І вона не залишала з тих пір мене ні на хвилину: піраміда - ось кубло людського життя! У ту ж мить мене осяяло: ФЕНОМЕНОЛОГІЯ ГЕНА! Це як виходиш з тіні на яскраве сонце! Ось вирішення всіх проблем! Управляти феноменологією життя через ген! Саме тут прихована незбагненна таємниця життя, його досконалість. Надра гена повна інформації, як осінні соти медом. Якщо віжки генофонду у твоїх руках – ти володар життя! Адже давно відомо, що той, хто володіє інформацією, той володіє і світом. Але це було тільки осяяння, перший грім, спалах блискавки.До втілення ідеї було ще далеко.Тільки через три місяці ми приступили до перших експериментів. Прозріння настало потім.
З цієї миті ми вже жили в Ній. Не було години, щоб ми не обмінялися свіжими враженнями про Її пристрій. Ми сперечалися.
- По-твоєму я повинен жити в хатині?- якось запитав Жора.
-    Тобі повинно бути достатньо зручно там, де ти можеш виконувати роль імператора, поета або лісоруба...
-    І я повинен їздити ні на «мерседесі», а на горбатому «жопарожце»?
-    Технічних характеристик твого авто повинно бути досить для надійності виконання твоєї ролі, твоїх обов'язків.
- Мене визнають вискочкою і божевільним.
-    Так. Але ти будеш першим в історії людства, хто намітить тенденцію і зробить перший крок до побудови Царства Божого на землі.
-    Мої сучасники мене не зрозуміють.
-    Хтось повинен бути першим сьогодні, як свого часу був першим Ісус. Але Він рано спустився з Неба.А сьогодні є всі умови для побудови Піраміди і свідомість людини готова до цього. Все-все є, бери і будуй. І живи...


І знову його губи купаються в її волоссі. Вони не п'яні, вони просто не в змозі стримувати себе від натиску долі і бажання.
Вранці:
- Дивися, а ось і гребінець!
Вона знаходить його в книжці.
- Ти...
Її перше "ти".


Коли ми вперше вимовили це слово, ми навіть не підозрювали, як вона змінить наше життя. Піраміда, як бренд, як просторова геометрична модель життя, прийшлася нам до смаку. Так! Дивовижним чином вона увібрала в себе всі основні прояви життя: економіку, екологію, соціум, владу.
-    Ось дивися.
Я малював на піску гілочкою пальмового дерева кожну грань Піраміди і розповідав тепер першому ліпшому її призначення.
- Пальмовою гілочкою на піску?
- І на піску.
- Пальми і пісок – це де ж таке поєднання?
- Не пам'ятаю. І пальмовою на піску, і...
- І кому ж першому ліпшому?..
-    Та кому завгодно! Всім! Адже хорошого не жаль!..
- А поза пірамідою є життя?
-    При чому тут твоє «зовні»?! І якщо на самому початку своїх уявлень про піраміду, як про модель, не всі прояви життя укладалися в її архітектоніку, то вже місяць опісля кожна молекула ДНК знайшла в ній своє місце.
І коли прийшло розуміння всієї повноти щастя життя, мені раптом так захотілося, забігши вперед, повернутися перед всією цією, тупо бредучою в безвісність масою обдурених всіма вождями миру людей і, випроставши руку з відкритою вперед долонею, закричати на весь світ: «Стійте! Невірною дорогою йдете».


Ніщо так не зближує, не ріднить, як ліжко.


У метушні турбот ми не помітили, як підкралася зима. Навалило снігу, який вибілив усю Москву, скрипів під ногами, охолоджуючи душу. З приходом зими прийшов і час отримання чергового мільйона. Ми з Жорою жодного разу не обмовилися про це, але кожний з нас чекав цього моменту, оскільки грошей завжди не вистачало Їх, як відомо, ніколи не буває багато. Завжди щось попадеться на очі або підвернеться під руку таке, без чого неможливо уявити собі подальше існування. То новенький комп'ютер останнього покоління, то японський спектрофотометр з міжнародної виставки, то старенька іномарка монгольського дипломата, а то і дачна ділянка з рубаним будиночком де-небудь в Передєлкіно або в тій же Баковці. Та хіба мало куди і на що можна витрачати шалені гроші! Тим часом наші мільйони узяли, що називається, нас за горло. На той час Витий вдало прокрутив вельми вигідну операцію з придбанням якихось рундуків і кіосків, розкиданих по всій Москві і навіть в її передмістях. Йшла жвава торгівля чи то жіночою нижньою білизною, чи то бубликами і пиріжками, десь, розповідав Витий, ми відкрили магазинчик з продажу біжутерії, а в самому центрі столиці - парфумерний кіоск. Тільки тютюнових лавок було штук сім, безліч вино-горілчаних рундуків, а незабаром і декілька пивних барів. Коли Витий про це розповідав, Жора не міг стримати усмішки.
-    Ось ми і перетворилися на торгашів. У зростання-то гроша комусь даєш?- питав він у Вита, - не жалій, збирай пеню, бери мзду, шантажуй своїх клієнтів. Скоро станемо Гобсеками і заживемо приспівуючи! Ти не втомився жити в цьому бруді?
-    Аа-а ти?- у свою чергу питав Витий.
Такі Жорини жартики-знущання не мали на Вита ніякого враження. Всю цю Жорину муть він пропускав повз вух, вислуховував Жору мовчки, дивлячись на нього своїми рачиними жовто-зеленими очима, жодного разу не мигнувши і не відводячи погляду. Іноді він примружував віки і м'яка усмішка сяяла на його обличчі, і було ясно, що він думає про щось приємне, радісне, добре. Він знав одне: гроші не пахнуть, і ще ніхто від них не відмовлявся. Коли довго бродиш по світу у пошуках повсякденного хліба, не спиш ночами, голодуєш, крутячись в цьому затхлому смердючому вариві, і одного разу раптом чуєш і рилом, і вухом, чуєш раптом – є, знайшов! у тобі негайно, цю ж секунду, в ту ж мить, це як крик, в тобі спалахує пожежа володіння. Знайшов! Зачепив! Вхопився за жилу. Міцно! Як за хвіст тієї Жар-птиці, яку ловить весь світ, скільки пам'ятає себе людина. Це відчуття знайоме кожному, хто хоч раз чув запах кредиток. Ні я, ні, зрозуміло, Жора цим відчуттям не були наділені, але у нас був Витий з нюхом гончака. І тут серед нас йому не було рівних. Кажучи коротко, наш бізнес процвітав, і ми з Жорою жили розкошуючи, не дуючи ні у вус, ні у вухо, отримуючи від Вита солідні дивіненди і не піклуючись про завтрашній день. Це набагато пізніше Витий зі своєю братією освоїли конвеєр і стали робити гроші на вирощуванні у людей похилого віку і старих нових зубів. Але до цього нам ще треба було дожити. А поки ми займалися своєю важливою справою, не дозволяючи собі спуститися до гендлярської суєти, і нам здавалося, що так буде завжди. Дізнавшись, що до Нового року ми отримаємо чергову винагороду від Михайла Миколайовича - нашого мецената і поки що войовничого монарха, що не відбувся, Витий прилипнув до нас, як цвіль до дорогого сиру. Він вже не панькався з нами, не просив ставитися до нашої справи з холодком, він вимагав.
-    За-автра ж негайно й-йдіть до патрона. Дайте мені його те-елефон!
У нього були такі грандіозні плани, що він готовий був пустити в обіг усі гроші світу. У цьому блошиному бізнесі ми з Жорою були абсолютно безпорадні і славилися в очах Вита повними профанами. І мене і Жору просто дратували розмови про постійні ділові зустрічі, якісь договори і обов'язкові платіжки. А від згадок про партії французьких ліфчиків або гонконговських плейєрів просто нудило. У голові потрібно було тримати так багато відомостей, що вона перетворювалася на забитий повністю торговий склад. У ній зовсім не залишалося місця для наукових ідей, наші способи збільшення тривалості життя (по суті наші годувальниці), перспективи клонування і взагалі всі ідеї поліпшення людської природи (між нами кажучи - породи) порошилися десь в покинутих брудних темних кутках підвальних приміщень, доступ до яких контролював тільки Витий. І все це поряд з тим, що вже повним ходом йшло віртуальне будівництво Піраміди. Так-так Нової Атлантиди. Нам хотілося повернути Золоте століття. Ми завжди вимушені були кудись поспішати, не спізнюватися, бути пунктуальними і стриманими, тримати язика за зубами і ходити під наглядом оголених недорікуватих бичків, які плюють на тротуар і вічно жують солоні горішки. Цього мало - потрібно було хитрити, лицемірити, баламутити, безбожно брехати. Ми вимушені були навіть красти. Не у звичному розумінні - як булку з прилавка або сливу з лотка, ні - тихо, таємно, не вступаючи у битву із законом, але всіляко його надуваючи і обходячи. Витий ніколи не розповідав, як він це робить, але було ясно, що його мозок постійно над цим працює. У нього було широке коло знайомств серед ділових людей і високих чиновників, які були у нього на гачку. Випадковий погляд на сторіночку його засаленого і пошарпаного записника виявляв там галерею портретів не тільки торгашів жіночою білизною і вино-горілчаних продуктів, але й торговців автомата Калашникова, ракетного палива, нафти і газу. Сторінки іноді навіть виблискували крупинками сибірського золота і якутських алмазів. А останній запис на сторінці з буквою «П» говорив сам за себе: «Плутоній, переговори з корейцями, субота, 19.30». Одному Богові було відомо, як в усіх цих справах можна було знайти живу жилу. Витий цим жив, і на перших порах нам теж було цікаво, що діється в нашій гендлярській імперії, але незабаром її закони володарювання взяли, як вже сказано, нас за горло. Це перечило нашій творчій натурі та високим устремлінням, і хоча Витий і наполягав, що тут творчості не менше, ніж в науці, ми врешті-решт чинили опір його натиску, і, прагнучи втекти від розмов, навіть ховалися від нього. Якщо ж він знаходив нас, хапав за рукав і пер як танк, це дратувало нас.
-    Та йди ти зі всіма своїми памперсами і підгузниками в найглибшу дупу! - обурювався Жора.
Витий вислуховував такі обурення, не ведучи оком, і продовжував смикати за рукав. Тоді Жора хапав дублянку і вискакував на вулицю. Доходило до того, що він підбігав до Виту з кулаками і накидався на немічного єврейчика з готовністю вбити його, але це не лякало Вита і навіть смішило його.
-    Жор, я пі-іклуюсь і про твоє майбутнє.
Якщо не було Жори, Витий налягав на мене, і мені доводилося годинами його слухати. А що було робити? Кінець кінцем Витий давав нам можливість безбідно існувати. Адже зубожіння, кожен це знає, нікому ще не дозволяло досягти видатних успіхів ні в якій з сфер людської діяльності. Жебрак завжди творчо мертвий, і ніхто мене в цьому не переконає.
Для творчої людини немає в світі нічого гіршого, ніж жити в убогості, але для пробудження творчого початку в людині, я не знаю і нічого могутнішого, ніж убогість.
Витий, звичайно ж, крав у нас по шматку життя, педантично і тихо вбиваючи наш час, якого нам так бракувало. Потрібно сказати, що серед незаперечних достоїнств Вита була його здатність викликати прихильність до себе тих, без кого його справи йшли наперекосяк, переконувати їх в доцільності того, що Витий вважав важливим, і врешті-решт робити їх своїми рабами, нічим не підкреслюючи анінайменших ознак такого рабства. Я якось сказав про це Жорі, але він навідріз відмовився обговорювати цю тему.
-    Всі ми чиїсь раби, - сказав він, - наприклад, Божі. І хіба ти коли-небудь погодишся копатися в цій гнойовій купі, яку звучно назвали бізнесом? Та ніколи! Адже ти окрім своїх клітинок нічого знати не хочеш. Та нічого і не можеш, чи не так?
Це був не докір, це була гола правда, від якої неможливо було сховатися. І я більше з подібними питаннями до Жори не ліз. Жора вірив в гендлярський талант Вита, цілком і повністю довіряв Виту, а я довіряв Жорі, і це було досить, щоб займатися улюбленою справою і жити розкошуючи.



-   Це так цікаво!- говорить вона, - розкажи що-небудь про кохання.
-   Кохання, - говорить він, - це крик, який довго не триває. Ніщо не триває вічно, слава богу.
Вона дивиться на нього з подивом.


Тепер думка про Піраміду, як про геометричну модель довершеного життя просто переслідувала мене по п'ятах. Нав'язлива ідея? Та ні. Просто, якщо тобі одного разу прийшло в голову щось важливе, на твій погляд, таке, що зачепило тебе за живе, сколихнуло і вибило з колії повсякденного топтання на одному місці, це щось вже не відпустить тебе, не дасть спокою. З людьми пошуку, ловцями жар-птиць це трапляється на кожному кроці. Трапилося і зі мною. Це як просторова модель атома або модель ДНК. На мій погляд, вони геніальні.
- Резерфорд і Бор – Нобелівські лауреати?
- Ну та!
- І Крик і Уотсон?..
-    Зрозуміло! Одним словом, Піраміда прилипнула, як банний лист. Вона стала для мене предметом безперестанного думання, привелювала над всім іншим, панувала й панувала і неподільно володарювала над моїм внутрішнім світом. У чому ж, власне, була справа? От як я міркував. Усьому світу відомо, що життя, як колись вважали земля, тримається на трьох китах: економіка, екологія, соціум. Це аспекти стійкого розвитку, про які і в Ріо-де-Жанейро, і через десять років в Іоханнесбурзі із запалом і жаром сперечалися і екологи, і політики, і економісти.
- Ти говорив на чотирьох.
-    Вірно, до цих трьох, визнаних і безперечних, я додав четвертого – особа.  Особа або, власне, влада. Влада так званого розуму так званого Homo sapiens безумовно вершить життя на землі, відає безліччю його проявів. Роль особи в історії.
- Я чудово розумію і визнаю цю роль.
- Ось бачиш! Ти легко погодилася.
- Ще б!
-   Так от. Всі чотири наші кити складаються з генів. Ось що ще треба визнати. Здавалося б: які в економіці гени? Чи залежить, так би мовити, якість економіки від роботи генів? А як же! Звичайно! Адже економіку роблять неекономною люди, які натоптані генами, як бочки тюлькою. Говорять, що закони економіки не залежать від діяльності людини. Я скажу: це - неправда! Все це вигадка лукавих, сухих лічильників, калькуляторів життя. Навіть найстарший економіст світу, дідусь Маркс, весь, весь з голови до ніг складався з генів. І його важкий і величний «Капітал» – наслідок роботи його генотипу. Хіба не так?
- Ніхто так не думає.
-    Ось ще один доказ: не було б на планеті Земля людини, не було б і ніякої економіки. Не було б взагалі загрози для життя! І не потрібно було б будувати ніяких пірамід. Але це інша тема, ми її ще обговоримо. Чи хороша, чи погана економіка життя залежить від людей. Чи залежить кількість ВВП на душу населення від активності генів прем'єр-міністра або перукаря? Ще як!
-    Ніхто так не думає.
-    В тому-то і річ. Отже, правило перше: економіка людяна. Якщо це так, то гени людей керують й економікою. Правило друге. Решта всіх правил зводиться до одного: генофонд планети – основа життя, підстава нашої піраміди, і всі прояви її складових – економіки, екології, соціуму і влади визначаються роботою генів. Феноменологію життя створюють гени. Теорема доведена?
-    Це ясно, як день.
-    Ясно то ясно. Чому життя висить на волоску? Сьогодні піраміда життя – як Пізанська башта. Кособочить, горбить, випирає. Якщо економіка хороша, страждає екологія, якщо влада узурпована – страждає народ. Це часто-густо, прикладів – тисячі. У чому ж справа? Немає гармонії. Крива Піраміда. І вирівняти її можуть тільки гени.
- Тільки гени? Але як?
- Ось і я задавався питанням: як?!
В середині грудня, як зараз пам'ятаю, це була субота, я затягнув Жору в ЦУМ і ми купили собі розкішні дублянки. Зима була холодною і ходити в демісезонному пальті по Москві було холодно і просто непристойно. Дублянки в страшний мороз – це було чудово! Відчуваєш себе, як на печі. І мали вигляд ми з Жорою в них солідний і гідний.

- Цього мало, - говорить він, - я готовий був померти за це!
- За це?!. А за мене?
- За це не жаль життя.
- А за мене?


Одна справа отримати клон з ядра живої клітини, і зовсім інше –  з ядра кліток динозавра, що відтанув, або муміфікованого фараона. Ми намучилися. Я діставав книжки про Єгипет. Про царів, фараонів.Тепер я знав історію Єгипту, як таблицю множення. Вже цього було досить, щоб вважати своє життя прожитим не дарма. Всі фараони були моїми друзями і близькими. Я в деталях вивчив всі способи консервації тіла, муміфікації. Я став єгиптологом! І мене понесло. Я став просто жити в Піраміді, яку збудував сам у власній уяві, але не мумією, а живим її мешканцем, аборигеном, і не в кам'яній труні - в Храмі Життя.
Окрім фрагментів тіл Леніна і Пірогова, у нас тепер були і Мао-цзедун, і Ким Ір Сіна, і Хо Ши Мин. Наші хлоп'ята побували і в Пекіні, і Пхеньяні, і в Ханої. Все продається і все купується! Найскладніше їм довелося в Пекіні, але і тут гроші зробили свою справу. Хоча, правду сказати, від Мао нам дісталося тільки декілька кволеньких волосків з лівої руки керманича. Ну а найбільший наш успіх – це Рамзес Перший. Це заслуга Жори. Ми з ним оббігли весь Єгипет, перш ніж потрапили до Луксор. Ніякі наші вмовляння хранителів мумії Рамзеса, ні домовленості, ні гроші, які ми їм пропонували, не здобули належної дії: мумія залишалася незайманою. Тоді Жора пішов на крайні заходи. Йому вдалося спокусити якусь товсту єгиптянку, яка після першої ж ночі, проведеної з Жорою, готова була винести нам не тільки шматочок мумії, але і, загорнутого в газету, всього фараона. Жора сміявся:
- Шлях до вічності лежить через серце жінки.
- Та вже, через серце.
- Діла сердечні правили і фараонами, і всім світом.
- Ну ти митець!- захоплювався я.    
- Вчися, - сказав Жора, - поки я живий.
Для отримання «живого» генома, що «говорить», необхідно ренатурирувати ДНК, узяту з муміфікованої або формалінізованої тканини того, кого ти збираєшся клонувати. Мертва ДНК – це просто сміття.
-    Ренатурирувати? Як? Наскільки я знаю, ще нікому не вдавалося.
-  Біополем. Свого часу, ще в підвалі лазні, ми зробили декілька спроб отримати з муміфікованих органів тварин, чучел пса, кролика і лелеки, отримати ядра кліток шкіри і помістити їх в яйцеклітини Джесі (так звали суку), кролиці Білки і самки лелеки, яку всі називали Степаном. Ми не встигли. Із Степаном, правда, нічого не вийшло, але Джеська ходила вагітною, а Білка втекла через недогляд нашого лаборанта. Незабаром я поїхав і все розпалося. Що трапилося з Джеською ніхто точно сказати не міг. Але Джеська - це Джеська, а Ленін - це Ленін. Я розумів всі труднощі, які мене чекали, з'явися раптом Малюк-Ілліч в новій іпостасі. Не потрібно мати багатої уяви, щоб показати весь оберемок поневірянь, що навалилися б на нас з народженням рум’янощокого здоров'яка – майбутнього вождя пролетаріату. Але мене вже несло. Зупинитися було неможливо, мозок мій кипів від однієї тільки думки: раптом вийде! Це було свербіння, короста. Ніщо не може порівнятися з бажанням утілити ідею в життя. На карту було поставлено все. Все інше втрачало будь-який інтерес. Своїми думками я тепер ні з ким не ділився, став неговіркий, на що Жора не забув відмітити:
-    Закохався, так так і скажи!..

Він вирвав її з ланцюгів повсякденності. Він, людина величезної життєвої сили і надзвичайної душевної теплоти, тягне її на гору, на вершину досконалості.
- Не женися за знаннями, - повчає він, - нехай вони самі знайдуть тебе.
Вона дуже серйозно настроєна пізнати устрій світу, але при цьому не позбавлена відчуття дитячої простоти.


Сімнадцятим в моїй колекції клітин був китаєць Цзу-сан-лі, що приїхав до Жори з Штатів. Вони були знайомі вже років п'ять, у них були спільні роботи з експериментального довголіття мишей або щурів шляхом виборчої дії на біологічно активні точки шкіри. Жора успішно використовував свої рецепти, і китайцеві стало цікаво, як Жорі вдалося поєднати голковколювання з витяжками з кореня жень-шеня і елеутерокока. Але справа була не у щурах або мишах. Жора з не меншим успіхом омолоджував знатних стареньких і вони тривалий період часу зберігали свіжість і відому моложавість не тільки духу, але й тургора шкіри. Жора тримав свій секрет в таємниці, але незабаром чутки про його небувалі досягнення розповзлися по світлу, і до нього потягнулися низки людей. Тут вже Витий постарався з рекламою! Були не тільки жінки, але і дряхліючі  королі, спроможні торговці зброєю, якісь актори і спортсмени, знатні попи і нафтові магнати. Навіть Папа римський присилав свого гінця, так, сам понтифік, але сам так і не приїхав. Китаєць привіз з собою свою дружину, японку, яка годилася йому в матері, але нечувано багату. Була потрібна допомога в її омолоджуванні, і Жора дав згоду з нею попрацювати. Ось  мені тоді і вдалося дістати в свою колекцію китайську і японську кров. Так мало-помалу колекція поповнювалася всіма барвами веселки. Тут вже були і білі, і чорні, і жовті, червоні і блакитні, сірі і зелені. Клітини розрізнялися і за національною ознакою. Англійці, росіяни, французи і турки, індуси і євреї... Були навіть індійці і мулати, хоча ні тих, ні інших, мабуть, не можна зараховувати до якоїсь нації або національності, як не можна мула називати монгольським.  
Як у хорошій картинній галереї зібрані роботи відомих майстрів всіх часів і народів, так і у нас була зібрана колекція клітин всіх  рас, безліч народностей і народів. Але були і клітинки простих смертних - пекарів, інженерів і швачок, продавців морозива і працівників зоопарку, людей без роду і племені, різної підлоги і різного віку, алкоголіків і заїк, карликів і калік. Як ми їх збирали - це цілий роман. Абияк я про це скажу. Я не говорю про клітини безлічі тварин і птахів, амфібій, рептилій і риб, всіляких там жучків-павуків, вужів і гадюк... А клони рослинного царства - тут і говорити нічого. Ясно, що всього цього було в надлишку, і все це завжди було під рукою. Який вибір матеріалу для допитливого розуму! Твори, вигадуй будь-які поєднання, будь-які комбінації! Ми стали творцями доль всього живого. Ми отримали клони, що містять комбіновані ознаки кактуса і вужа, секвойї і, наприклад, вірусу грипу. Наші рукотворні химери вже готові були заселити планету. Селекціонери незнаних поєднань нечуваних видів і форм життя, ми відчували себе всесильними і всемогутніми, подібними до самого Бога. У наших руках були запаморочливі можливості. Ми звалили на себе непосильну ношу перетворювачів життя на планеті Земля. Чи гідні ми були такої честі і чи не дуже велика відповідальність лягла на наші плечі – цього ми просто знати не могли. Як було відчувати себе відкривачами нової епохи, ери! Так, так і було. А хіба не так? У кого є хоч крапля уяви, той може уявити собі всю грандіозність наших планів.
На той час ми, правда, ще нічого не зробили, ми тільки вийшли на рубежі великих перетворень. Наші плани величних перемог над природою вабили нас в безодню незвіданого, але встояти перед цим ми були вже не в змозі.


Вона  слухає з непоказною цікавістю. Їй все в ньому подобається.
- Як актор перевтілюється  в  образ героя, ми  повинні  емпатувати, проникнути у  життя  зсередини, щоб бачити  його судини і серце, легені та кишки, ми повинні  стати  його підоймами і важелями, годинами  та  хвилинами, щоб секунда за секундою, йота за йотою тікати до людського щастя... Годинник життя... Ми повинні  стати годинникарями  життя, а не  тягнути  з нього  жили. Нам потрібно плідно  попрацювати, щоб життя на планеті...
Він виголошує загальні, взагалі-то беззмістовні фрази. Щоб вона  звикла до  його  голосу.
- Нам  необхідно випробовувати благовоління  перед життям, адже у його жилах тече і наша кров.
- Ви, мабуть, одинак?
Її очі  дивилися на нього не блимаючи. Його знову підозрюють у самотності.
- Самотність – це їжа для мистецтва.
Цю фразу він говорив не раз.


І були пологи, і був перший крик...
- Це був гетерогенний геном, складний, змішаний?  
- Ні. Це була лінія, чиста як сльоза.
- Ніяких домішків?
- Господи, які це були пологи! Наша штучна матка...
- Матка? Це ще що за диво?
- Справжнє диво! Так! Ми назвали її Красунькою. Ніякі Ази не могли тепер зрівнятися з нею!
Створінням штучної плаценти і матки ми вбили двох зайців. По-перше, ми зовсім позбавились усіх суто жіночих проблем. Ні ахів, ні охів, ні токсикозів вагітних, ні кесарєвих розтинів, ні передчасних полог! Нічого цього не було і на гадці. Одним махом вирішились усі етичні проблеми. Згодом  це був звичайний конвеєр з виробництва малюків. З народженням кожного такого  бутуса пуповина перерізалась, як стрічка, коли на воду спускають нове судно. Великому кораблю – велике плавання. Ми були впевнені, що невдовзі наш флот, розплившись по морю життя, підкорить та  змінить весь світ. Треба сказати, що наша  розробка достойна  найвищої оцінки світової наукової суспільності, не меншої, ніж персадка серця чи, скажімо відкриття ДНК. Легко собі уявити перспективи її використання. Нам тоді дуже допоміг Стас. Він спеціально  приїздив з Голандії і привозив з собою цілі вузли для Красуньки. У себе в Голандії він відкрив виробництво  штучних органів: нирок, печінок і, здається, навіть очей. Тепер це найбільший в світі бізнес. Стас підняв непоганий капітал і увійшов в десятку  найбагатших людей Європи. Але у нього залишився комплекс вини перед нашим минулим, тому-то він так старанно і піклувався  про Красуньку. Не можна сказати, що він став садомазохістом, таким собі самоїдом, ні, але завжди відзивався на наші  пропозиції та прохання.
Зовсім скоро, пройде пара-тройка років, і його Красунька завоює світовий ринок. Адже  наближається ера оновлення людства.
- Ти хочеш сказати, що попит на ваших Красуньок буде таким же, як на холодильники  та пральні машини?
- Як на тишу.

Вранці він прокидається рано і, примостившись на балконі, пише свою теорію.
Він ховає сивину, але не фарбує. І не носить бороду. Вона б, борода, зробила його старим. А сивина свідчить тільки про труднощі життя. У кого їх немає? Йому здається, що він знає, як вирішити болючі проблеми сучасності, долю планети. Він впевнений, що знає.
Вони знають один одного так мало, що ще жодного разу не святкували днів народження. З окремих фраз стає ясно, що вона народилася у великому місті, у неї є старший брат (або молодший?), батьки, як у всіх, друзі. Він запропонував їй навколосвітню подорож. Відвозив її додому після прес-конференції і, гальмуючи біля будинку, несподівано запитав: їдемо далі? Куди? На край світу. Ні, її чекають вдома. На краю світу у нього були справи і він відправився сам. Це була Іудейська пустеля, Єрусалим, via dolorosa. Потім він був радий, що вона залишилася.



Каштани Парижа нічим не відрізняються від каштанів Києва. Нічим. Навіть мова, на якій вони шепочуть тобі привітні слова, така сама, хоча навколо звучить французький прононс і враження таке, ніби навіть голуби на Рояль де Палас воркують по-французьки. Ми з Жорою вже третій день жили поблизу вілли Боргезе, тієї самої вілли, де півстоліття тому Генрі Міллер вітав своїх героїв «Тропіка раку» потоками сперми з свого залізобетонного фалоса. Ганну ми знайшли відразу.
-    Ань, привіт, це я, - сказав я по-російськи, як тільки в трубці пролунав її голос.
- Привіт, - сказала вона і замовкла, мабуть, згадуючи мій голос.
Чим я міг їй допомогти? Хіба що цим:
- У лазню з нами йдемо?
Трубка якийсь час мовчала, потім коротко затирликала. Я набрав номер ще раз.
- Привіт, - повторила вона і тут же запитала:
- Я тебе знаю? Ти хто?..
- Рест.
Трубка мовчала.
- Алло, - сказав я, - це я, правда.
Потім вимовив на чистому французькому:
- Я тут, в Парижі, я зовсім поряд. Це теж правда.
Зустріч була призначена на шосту вечора. Ми були шалено і щиро раді знову бачити один одного. Я її відразу пізнав. Ці широко відкриті на світ, величезні, сині, як море, сяючі радістю зустрічі очі.
-    Я не вірю своїм очам, - сказала вона, - як ти мене знайшов?!.
- Червоне тобі дуже личить, - сказав я.
- Я знаю. А ти схожий на бика, - посміхнулася Ганна.
Я і сам відчував, що готовий на неї накинутися.
- Ти бездоганна!- сказав я.
Це була чиста правда. Скільки ж років ми не бачилися?!
- І ти майже не змінився.
Ми обнялися, я ніжно, обома руками притиснув її до своїх грудей і, закривши очі, довго, як тільки міг, вдихав і вдихав, наповнюючи легені прохолодним ароматом її парфумів. Скільки ж років ми не бачилися?! Її комплімент і це обережне «майже» мене не розгубили. Я представив їй Жору. Потім ми пили якесь кисле, як оцет, вино, я розповідав, Ганна слухала. З перших же хвилин нашої зустрічі, я зрозумів, що у присутності Жори (хоча він не зронив жодного слова, а тільки одним оком поглядав на нас, потягуючи вино з келиху) вона не вимовить ні слова правди.
- ...и ми переробимо світ, - говорив я.
- Це хороша ідея.


Написати рецензію

Рекомендувати іншим
Оцінити твір:
(голосувати можуть лише зареєстровані)
кількість оцінок — 0
 
Головна сторінка | Про нас | Автори | Художні твори [ Проза Поезія Лімерики] | Рецензії | Статті | Правила користування | Написати редактору
Згенеровано за 1.080060005188 сек.
Усі права застережено.
Всі права на сайт належать ТОВ «Джерела М»
Авторські права на твори та рецензії належать їх авторам.
Дизайн та програмування KP-design
СУМНО
Аніме та манґа українською Захід-Схід ЛітАкцент - світ сучасної літератури Button_NF.gif Часопис української культури

Що почитати

Історія Європи. Український погляд
Кожен з нас має знати історію власного народу. Бо історія – це його посвідка на проживання на рідній …
Погляд на світ через призму пародії.
«Прометей поміж грудей» – тільки ця провокативна назва збірки чого варта! І це не натяк, це те, про …
День Соборності України
Вітаємо всіх з днем Соборності! Бажаємо нашій державі незламності, непохитності, витримки та величчі! …
Українські традиції та звичаї
Друзі! На сайті “Онлайн Криївка” є дуже цікава добірка книг про українські традиції та звичаї. …