Українська банерна мережа

Украинская Баннерная Сеть
 
 

Жанри

Гоголівський ФОРУМ




AlmaNAH






Наша статистика

Авторів: 2685
Творів: 51017
Рецензій: 95762

Наша кнопка

Код:



Ошибка при запросе:

INSERT INTO `stat_hits` VALUES(NULL, 43616, 0, UNIX_TIMESTAMP(), '18.224.149.242')

Ответ MySQL:
144 Table './gak@002ecom@002eua_prod/stat_hits' is marked as crashed and last (automatic?) repair failed

Художні твори Проза Оповідання

ГОЛОДОМОР. 6. Марина.

© Анатолій, 21-11-2016
МАРИНА
1933 рік. Весна. Голодомор. Щодня по селу їздила підвода, на яку вантажили померлих сільських жителів, і відвозила їх на кладовище. На кладовищі була вирита яма, в яку звалювали мертві тіла померлих людей. Коли яма заповнювалася трупами, її засипали землею. Поруч приготовляли новий могильник, який заповнювався трупами в наступні дні. Конвеєр поховань працював щодня.
Мариною її звали. Вона проживала зі своєю родиною в будинку, недалеко від сільського цвинтаря. До весни 1933 року померла вся сім'я Марини. З усієї родини залишилася тільки вона. Марину, як і багатьох жителів мого села, не обійшла доля голодної смерті. Марина померла. Збирачі трупів завантажили тіло Марини на віз і відвезли її до могильній ями. На кладовищі вона прийшла до тями. Так як вона була жива, її в яму не опустили. Трунарі поклали тіло Марини біля ями, а самі поїхали. «За ніч вона помре а завтра прийдемо і опустимо її в могилу», - так вирішили збирачі трупів. Вранці вони приїхали на кладовище, підійшли до могильної ями. Біля ями не було тіла Марини. Прийшли до неї в хату і побачили, мертве тіло Марини лежало на підлозі посеред кімнати. Бажання жити дало їй сили, і так як її будинок знаходився поруч із кладовищем, вона зуміла дійти додому, де і померла. Так закінчилася доля однієї з жертв голодомору мого села.
Марина, Марина…  Скільки було таких Марин, Галин, Катерин? Скільки їх щодня помирало голодною смертю? Скільки життів забрав голодомор молодих дівчат, які в своєму житті не пізнали ні любові, ні поцілунків? Жорстока доля постигала смертельною косою голодомору приречених на смерть малих, молодих, старих: Марин, Галин, Катерин. …

Написати рецензію

Рекомендувати іншим
Оцінити твір:
(голосувати можуть лише зареєстровані)
кількість оцінок — 0
 
Головна сторінка | Про нас | Автори | Художні твори [ Проза Поезія Лімерики] | Рецензії | Статті | Правила користування | Написати редактору
Згенеровано за 0.8969190120697 сек.
Усі права застережено.
Всі права на сайт належать ТОВ «Джерела М»
Авторські права на твори та рецензії належать їх авторам.
Дизайн та програмування KP-design
СУМНО
Аніме та манґа українською Захід-Схід ЛітАкцент - світ сучасної літератури Button_NF.gif Часопис української культури

Що почитати

Історія Європи. Український погляд
Кожен з нас має знати історію власного народу. Бо історія – це його посвідка на проживання на рідній …
Погляд на світ через призму пародії.
«Прометей поміж грудей» – тільки ця провокативна назва збірки чого варта! І це не натяк, це те, про …
День Соборності України
Вітаємо всіх з днем Соборності! Бажаємо нашій державі незламності, непохитності, витримки та величчі! …
Українські традиції та звичаї
Друзі! На сайті “Онлайн Криївка” є дуже цікава добірка книг про українські традиції та звичаї. …