Українська банерна мережа

Украинская Баннерная Сеть
 
 

Жанри

Гоголівський ФОРУМ




AlmaNAH






Наша статистика

Авторів: 2698
Творів: 51558
Рецензій: 96010

Наша кнопка

Код:



Ошибка при запросе:

INSERT INTO `stat_hits` VALUES(NULL, 4361, 0, UNIX_TIMESTAMP(), '18.191.202.48')

Ответ MySQL:
144 Table './gak@002ecom@002eua_prod/stat_hits' is marked as crashed and last (automatic?) repair failed

Художні твори Проза Історична проза

роман "Дайте мені ім,я" (фрагменти) Частина 2

© Володимир Колотенко, 06-04-2007

                      Фрагменти  роману "Дайте мені ім,я"
                                       (Частина друга)


Її ідея про будівництво власного будинку, в якому ми зможемо жити разом, нарешті разом, приводить мене в захоплення. Тепер у Рії земля просто горить під ногами, її неможливо утримати, вона вибирає місце то на березі ріки, то біля моря, а то де-небудь у підніжжя гори або навіть на самій вершині, щоб мир, говорить вона, був перед нами, як на долоні, і ми могли б першими зустрічати схід і милуватися заходом, а стелі будуть, мріє вона, високими, кімнати просторі з великими вікнами на схід, щоб діти наші кожен ранок, прокидаючись, шепотілися з сонцем, і підлоги будуть з ліванського кедра, у тебе буде окрема кімната, наполягає вона, щоб ти міг спокійно займатися своїми важливими справами, а спати будемо разом, нарешті разом! вигукує вона, так, нарешті, і щодня я годуватиму тебе чим-небудь смачним, скажімо, копченою куркою або дичиною, або смаженою рибою, і вино питимемо червоне або біле, яке побажаєш, з нашого підвалу, а потім, ти будеш, вона закриває очі і посміхається, ти нестимеш мене на руках в спальню, нашу рожеву спальню, і ми з тобою...
Її можна слухати цілий день і всю ніч, нескінченно... Коли її очі переповнені мрією про щастя, про власний будинок, або, скажімо, про дітей, наших дітей, чиї голоси ось-ось задзвенять в цьому будинку, сльози радості крихітними намистинками визрівають в куточках цих чудових очей і мені теж важко утримати себе від сліз. І ось ми вже плачемо разом. Незабаром я вже тягаю пісок, цемент, скребу стіни, довбаю всякі там борозенки і канавки, тішивши себе надією на швидке новосілля, тішу стояки і планки, потрібна глина, і я рию її в якомусь рву, тужуся, тягну... Проблема з водою вирішується легко, а ось, щоб добути гати, доводиться поквапитись, дверні ручки чекають вже своєї години, ось тільки двері встановлять, і ручки вже тут як тут, дуже ваговитими виявилися вхідні двері, зате міцність і надійність її не викликають тепер сумнівів. А ось що робити з купальнею - це поки питання. І які потрібні унітази - рожеві або бежеві, можливо, кремові або бірюзові, римський фаянс або грецький?.. Поки нам дуже нелегко вибрати колір кераміки, на адже якій теж потрібно залишити свій слід в історії. І взагалі питань - рий!
Проходить тиждень...
Куди дівати все це будівельне сміття?! Я згрібаю його руками, пакую в корзини і тягаю їх на звалище одна за однією, одна за одною... До вечора, до ночі. А рано вранці привозять в'юки з каменями, які підуть на простінок. Не покладаючи рук, я тягаю їх в будинок, акуратненько складаю і поспішаю вже за дошками. Не покладаючи ніг.
- Ти не втомився? Відпочинь.
- Що ти!
Будівництво йде повним ходом, і Рія у нестямі від щастя. Вбравшись в легке квітчасте платтячко, вона сама ухвалює рішення і виглядає нареченою. Вона ні в чому мені не довіряє. І те я роблю не так, і це. Вона озброюється кельмою і сама кладе стіну, потім примушує мене розвалити її і знову кладе. Їй не подобається, як я прорубав в стінці канавку.
- Ось дивися, - повчає вона, - і ударяє себе молотком по пальчику. Я кидаюся було їй на допомогу, але з очей її летять іскри.
Приходить літо.
- Я хочу, хочу дива, малюк... Здивуй мене!
- Гаразд...
Нею не можна не захоплюватися. Не знаю інший такого успіху, як своєю роботою викликати її захоплення. Тепер очі її - як нічне небо: чим більше дивишся, тим більше зірок. Викликати до себе симпатію улюбленої жінки, це одна з солодких радощів в моєму житті. І я знову закочую рукави. Цілими днями ми зайняті будівництвом, а увечері про все забуваємо, кидаємося в обійми один одного, а вранці все починається знову.
- Ти не забув замовити ці штучки...
- Не забув.
Нею не можна не захоплюватися.
- Я так люблю тебе, - признається вона, - у тебе такий будинок...
Я чудово усвідомлюю, що це визнання випадково вирвалося у неї, що вона захоплюється мною, а не моїм будинком, мною, а не білими мармуровими ступенями, мною, а не просторою сонячною спальнею з високою рожевою стелею, мною...
Ще тільки верхівка літа, а ми вже стільки встигли!
- Слухай, - якось пропоную я, - ми збудуємо наш будинок у вигляді піраміди!..
- Довершене марення! Якої ще піраміди?
Я розповідаю.
- Де панує гармонія, де міра, вага і число будуть співзвучні з музикою Неба...
- Яка ще міра, яке число?..
Рія не тільки здивована, вона розчарована.
- Навіщо тобі піраміди, ці кам'яні труни?
Іноді я допускаю промахи і Рія, як і раніше захоплюючись мною, указує на них.
- Хіба ти не бачиш, що рейка крива, заміни її.
Я з радістю рейку міняю.
Коли справа загальна і робота рухається споро, коли щодня бачиш, як визрівають плоди спільних зусиль, коли радість наповнює кожну клітинку улюбленого тіла, стараєшся ще більше, ще наполегливіше долаєш труднощі, не помічаючи ні жари, ні втоми... І ось я вже бачу: будинок ожив. Мертві камені, мертві стіни, мертві очі порожніх вікон раптом заговорили, раптом задыхали, засіяли на сонці.
Будинок ожив!
Святково зашепотіли занавіски, заблискала дзеркалами весела спальня, засвітилися стекла, засміялися застрибали на стіні сонячні зайчики, заструмували, заграло веселкою водяне волосся фонтану...
Будинок ожив!
А наш пес, рудий пес, який так любить мирно тулитися у наших ніг, раптом залився радісним гавкотом. І йому наш будинок подобається! І у мене з'являється таке відчуття, ніби ми творимо шатер для любові. Немає - палац... Навіть храм! Точно - Храм! Але свято не може продовжуватися вічно, і, буває, в поспіху що-небудь та упустиш. Тоді важко стримати роздратування.
- Навіщо ж ти метеш?! Я тільки що вибілила стіну.
- Вибач.
- Який ти нетямущий.
Це правда.
А вранці я знову повний сил і бажання, і м'язової радості: я гори переверну! Рія вірить, але промахи помічає.
- Слухай, залиш вікно у спокої, я сама...
Гаразд.
- І звідки у тебе тільки руки ростуть?..
Я дивлюся на неї, милуючись, мовчу винувато. Потім розглядаю поперечину, на якій можна повіситися.
- Тут буде наша купальня...
Розмріявшись, Рія прикриває очі, і я поспішаю чмокнути розчервонілу щічку.
- Слухай! А кімнати розфарбуємо в різні кольори: спальня - червона, люта, для пристрастей, обрикосова вітальня...
- А моя кімната...
- А твоя кімната буде в спальні!
- У спальні?..
- Так! А там буде бібліотека, і всі твої книжки, всі твої розумні книжки ми розставимо на полички одна до однієї, друг біля дружки... Наша бібліотека буде кращою в окрузі, правда?
- У країні.
Її неможливо не любити.
- Там - камін. А там - кімната для гостей... Ми запросимо всіх твоїх кращих друзів, і всіх цих цокнутих і бродяг, горбатих і прокажених... Хай... Ми розтопимо камін...
Рія не знає, що я відмічений дарма творця і запрошує молодого архітектора, який готовий, я бачу, не тільки керувати будівництвом, але і особисто скребти підлогу або вікна, тягати сміття на звалище, а час від часу приносити глек з вином і пити з Рієй в мою відсутність. На здоров'ї! Аби Рія була задоволена ходом подій. Вона рада. І молодий архітектор радий. Оголивши свій прекрасний торс, він готовий прибивати і пиляти, і довбати, і фарбувати... І я радий. Він готовий одружуватися на Ріє! Я радий.
Проходить літо...
Про жити б нам в курені з очерету і бамбука на березі Генісарета! Ми б ночі безперервно слухали шепіт хвиль, воркування птахів, що кубляться в кронах дерев і один одного, так, і один одного. До осені стає ясно, що до зимової прохолоди нам не вдасться поселитися в новому будинку. Вечорами Рія тепер мовчазна. Мої слова не справляють на неї враження, а ласки, я розумію, просто недоречні. Очі, її великі красиві чудові рідні очі - незбагненна блакить! - повні бездонної печалі, милі плечі поникнули і, здається, що і саме життя залишило це славне молоде тіло.
- Рішечка...
- Піду...
- Послухай, - говорю я, - послухай, рідна моя, адже я не можу більше...
- Всі можуть, всі можуть, а ти...
Рія розчарована. Я цілу її, але в її губах вже не відчуваю життя
- Знаєш, - говорю я, - мені завжди хотілося проводити з тобою часу стільки, скільки того вимагає серце, і я завжди готовий... Ти ж знаєш, що все, за що я не беруся, приречено на успіх... Тобі здається, що я занадто зайнятий своїми горщиками, немає...
Моя спроба вдихнути в неї життя безуспішна, до того ж я не знаходжу можливості, просто розуму не прикладу, як нам допомогти в нашому горі. Був би я Богом, не замислюючись подарував би їй цей світ, а був би царем - збудував палац або замок, або навіть башту на краю кручі. З мармуру! Або кришталя. А так я тільки будую плани на майбутнє, в якому не знаходжу місця нашому замку. Адже зрозуміло, що, коли будинок побудований... Тут потрібна особлива м'якість і сторожкість, щоб вона не втратила свідомість.
- ... і адже ти не гірше за моє знаєш, - говорю я, - і в цьому немає ніякого секрету, що, коли будинок побудований, в нього потихеньку входить, немов боячись чогось, озираючись і таївшись, трохи здригаючись і завмираючи, раз у раз озираючись і як би жартома, навшпиньки, як злодій, але наполегливо і невпинно, чіпляючись за якісь там зачіпки, трохи шарудівши поділом і навіть схлипуючи, підшморгуючи собі носом і, напевно із сльозами гіркоти на очах, але напористо і наполегливо, майже безшумно, як злодій, але твердо і упевнено, крадучи нечутні звуки власних кроків і приглушаючи биття власного серця, але не боязко, а дивно сміливо, як рух клинка... У нього входить смерть...
Вона не розуміє.
- Як так "входить смерть"?
- Так, - говорю я, - вповзає гадюкою...
Вона дивиться на мене своїм ясними, як у дитини, очима і не розуміє. І я знову розповідаю:
- ... адже ти не можеш не знати, - говорю я, - що не потрібно збирати собі скарбів на землі, де моль і іржа винищують і де злодії підкопують і крадуть. Потрібно збирати їх на Небі, ти знаєш...
- Так-так, знаю, я знаю, - вимовляє вона і раптом плаче.
Я не утішаю її і не розповідаю, що перш, ніж будувати на цій суворій землі якийсь там будинок або замок, або навіть храм, цей храм потрібно, гарненько попітнівши, збудувати у власній душі. Щоб він був вічний. Я хочу, щоб вона захоплювалася мною, а не моїм будинком, мною, а не дзеркалами і фаянсами, мною, а не кедровими підлогами і різьбленими вікнами, що викликають заздрість чванливо-манірної публіки, яку вона відчайдушно зневажає. І ще я хочу, щоб у неї тремтіли коліна, коли вона лише подумає про мене, щоб у неї перехоплювало дихання і бралася пухирчиками шкіра при одному тільки спогаді про мене. Про мене! А не про мій будинок. Про це я не розповідаю, вона це і сама знає.
Ось що мене завжди захоплювало: Ріє від мене нічого не було потрібно!



- Так чого ж ви чекаєте?!- Накидаюся я на людей, що окам'яніли.
Голос мій просто лютий.
Немов побоюючись чогось, боязкими незграбними кроками до каменя відправляються двоє, мабуть, найвідважніших. Вони ледве пересувають ноги, йдуть, обмацуючи босими пальцями кам'янистий грунт, точно боячись провалитися до ями, подавшись вперед і упершись поглядами в камінь. Раптом разом зупинившись, озираються - все гаразд? - і слідують далі. Як сліпі. Я штовхаю їх поглядом: сміливіше, вперед! Ось вони підходять. І всім стає ясно, що двом не управитися з каменем.
- Допоможіть їм, - вимовляю я.
І, оскільки дорога прокладена, до каменя відправляються відразу п'ятеро. Семеро там і робити нічого, але, видно, камінь розжарений дочиста: його обступають, боячись доторкнутися, як бояться доторкнутися до гарячого. Я поспішаю до них на допомогу:
- Ну що ж ви, сміливіше!
І вони припадають до каменя.
Мало-помалу його зрушують, і тут весь натовп, злившись у велике цікаве око, спрямовує свій погляд в могилу.
Я молюся...
Потім я твердою ходою прямую до могили. Адже я не страждаю плоскостопістю.
- Лазар, йди геть!
І рішучим жестом обох рук розділяю натовп на дві частини. Щоб Лазарю було вільніше пройти.
- Вставай, вставай, - говорю я, - залежався...
Та ж година ворухнулося в печері.
А я не перестаю посилати йому життя: розливаю тепло по жилах, даю ковток свіжого вітерця...
Спочатку він підтискає стриножені пеленами ноги і, розгойдуючись маятником, намагається сісти. Йому це не вдається. Але вже і ці потворно-незграбні рухи досить, щоб натовп видав гомін страху. Хтось голосно скрикнув, хтось, я бачу, завалився навзнак. Ні крику, ні непритомності не відмітили. Захистивши особу руками, як від бушуючої пожежі, всі, хто знайшов в собі сили, дивляться на Лазаря.
Вставай, дружок, піднімайся. Я знову додаю йому сил. І ось він знову підтискає ноги і перекочується на коліна. Зігнувшись, точно в молитві, він якийсь час вичікує і раптом встає. Обережно, не удар голову об зведення кам'яного мішка, в думках попереджаю я, і він є обережним, втягує голову в плечі і робить перший крок. А ноги, ноги-то стриножені, але йому вдається на них встояти. Ніхто не кидається йому на допомогу.
Ось що здатне примусити людство вигукнути: вірю!
Навколо тиша пекла, чутно тільки, як на головах людей, що завмерли, ворушиться волосся.
- Допоможіть йому, - вимовляю я.
Ніхто не ворухнувся.
Лазар стоїть, статуя в лахмітті, стоїть без єдиного руху, без дихання, очі розплющені, але сліпі, зяє чорна дірка рота...
Раптом тривожна тиша вибухає криком:
- Лазар!
Як хльоскання батога, що вдалося.
Перемігши в собі страх і жах, з натовпу, як камінь з пращі, як іскра, висічена з каменя, вилітає Марія.
- Лазар...
Тепер голос її тихий і плакучий.
Вона падає перед ним на коліна і зриває, зриває з нього ганчір'я, цілуючи, цілуючи його ноги, цілуючи і плакавши.
І ось, нарешті! з якимсь схлипом, що сипить, в чорну мертву дірку рота Лазаря раптом уривається вдих. Живий вдих. Він настільки живий і міцний і настільки могутній, що на грудях мертвяка тріщать пелени.
Звук цього могутнього вдиху уклав наповал ще частина натовпу. Інші відсахнулися від нього, як від грому. Тепер тиша.
Я чекаю, коли ж сліпі очі прозріють.
Ні видиху, ні нового вдиху. Навіть Марія у ніг принишкнула. Ніби Лазар знову помер, стоячи.
Але свіжий вітер вже наповнив вітрила життя, гойднув щоглу мертвого тіла...
А ось вам і видих. І я бачу, як Лазар бачить. Його сині очі ясніють, тільки лице ще залишається блідим.
Тепер справа за серцем. Не завадило б і йому клюнути кілька разів зерно життя. Ні-ні. Висить поки що млявим мішком без волі до праці. Нумо, рідне, клюкни. Пора і тобі, лінивець, братися за справу.
Серце чує мене: тук! Тільки мені вдається розпізнати цей звук. Це новий крок в стару річку. Рієчка, чуєш? Виявляється двічі можна увійти до однієї річки. Потрібно тільки дуже хотіти. Можна і тричі, і стільки, скільки потрібно, щоб річка життя не висохла.
Знову - тук... І - тук-тук... І тук-тук...
Ну ось і забилося нове серце.
Ось що ще здатне примусити людство вигукнути: вірю!
З днем народження, Лазар!
Окови смерті зруйновані. Я бачу, як вона, скособочившись, впала в прірву могили. Щоб не померти від сяйва життя.
А ось і рум'янець пробився на щоки Лазаря. Тепер можна йти.
- Привіт, Лазар, - вимовляю я, - і прощай.



Чим ближче я наближаюся до Єрусалиму, тим далі він від мене. Перші труднощі зустрічають нас біля міських воріт. Який архітектор міг припустити, що крізь них повинно пройти таку безліч людей? Доводиться зупинятися. Мій ослик терплячий, стоїть і чекає, упустившись вуха, поки перед ним не звільниться дорога. Потім робить крок. Іноді його доводиться тягнути за узду. Так крок за кроком ми впокорюємо місто. Завойовники. Жителі цікавляться. Вікна просто нафаршировані головами, багато хто забрався на дерева і дахи.
- Хто це? - ось питання, яке висить в повітрі.
Я чую, як у відповідь називають моє ім'я. А ось і підніжжя гори Моріа. Тут потрібно спішитися, зняти дорожнє одіяння, змити з ніг дорожній пил. Тепер я прощаюся з осликом і переодягаюся. Не дуже-то запорошився. Сузськіє коміра храму, я їх дізнаюся. Ми прокидаємося крізь них, як пісок крізь крихітне устьице пісочного годинника. Ось я і удома. Пройшло довгих три роки з тих пір, як я очищав храм від нечисті. Нічого тут не змінилося. Та ж зовнішня красива і розкіш, виставка пихатості, ті ж торжища в галереях, двір язичників перетворений на бійню: барани і вівці, козли і бики. Ор людей, мукання, бекання, гавкіт собак... Дзвін міді і срібла. І засилля мух, запльовані камені, смердить гноєм. Нічого не змінилося: кубло залишилося кублом, бійня залишилася бійнею. Чи можна починати проповідь в такій скверні? Рев, мукання, грязь, сморід... Це огидно! Обурення і свята злість знову тіснять моє серце, скорбота і гнів наповнюють його. Я тепер весь з кулаків, я - як бойова праща. Я спалюю поглядом всіх цих торгашів і міняв, і скотодержцев, і пташників, і ціджу крізь зуби:
- Забирайтеся!..
І рушу торгові ряди і лавки.
- Забирайтеся...
І насолоджуюся дзвоном монет, що розсипаються.
- Летите...
І випускаю з кліток наляканих птахів... У мене, як завжди в такі хвилини, з'являється той дивний блиск в очах, коли ніхто не бере на себе сміливість мені суперечити. Ніхто, як і три роки тому, не бере на себе сміливість зупинити мене і зараз. Та і хто ж наважиться! Адже мої всесокрушающая ревнощі священні. Тепер я стьобаю жертовну худобу. Розбігаються в сторони барани і вівці... Але вони-то причому? Вам потрібний жертовний агнець? Сліпі, хіба ви не бачите його в мені? Хіба ви не можете узяти в толк, що Бог наш вже наситився вашими жертвами боєнь і всесожжений!
- Та хто він такий?
Сліпі, сліпі...
Коли справа зроблена, храм очищений і всі потихеньку опам'ятовуються, я вимовляю:
- Це мій будинок, будинок молитви для всіх народів. Ви перекрутили свою релігію і поганили святе місце. Ви тільки і знаєте, що розумувати і фарисействувати, вимагаючи для себе вигод і почестей...
Час від часу всім їм потрібні подібні моралі. Потім я приступаю до проповіді. Знову і знову я закликаю їх до духовного відродження. Знову і знову повторюю святі слова... І ось я вже бачу, як яснішають їх особи, як густіють ряди... І ось я вже чую:
- Осанна, осанна...
Дитячі, дитячі голоси. Навіть діти храму, які завжди співали при богослужінні, вітають мене безневинним захопленням своїх ніжних душ. Як же тут не розплакатися!
- Чи чуєш, що вони говорять?
Це чий же зміїний шепіт вплітається в святковий гімн? Фарисеї і книжники, і служителі храму обступили мене і, як змії тягнуть свої голови:
- Чуєш, чуєш...
Шиплять і шиплять. Ці тюремники духу накидаються на мене, як гусаки. У мене готовий і для вас відповідь.
- Хіба ви ніколи не читали: "З вуст немовлят і грудних дітей ти влаштував хвалу".
Їм нічого мені відповісти - читали. Читали... При думці про те, що мені доведеться ради них померти, крик виривається з моїх грудей:
- Господи, прослав ім'я Твоє!
Тиша, що наступила, служить мені відповіддю. Раптом, немов далеке відлуння гірського обвалу:
- І прославив, і ще прославлю...
Коли терпляче і щиросердо слідуєш своєму покликанню, нічого іншого і не чекаєш.
"І ще прославлю!"
Після того, як стало ясно, що я знову маю незаперечний авторитет, коли всі питання були поставлені і на них отримані всі відповіді, гуськом потягнулися хворі. Я припускав, що їх буде багато, але щоб стільки прийшло!.. І хоча всі вони слухали мої мови, тепер їх хвилює тільки одне: чи встигну я зцілити кожного? Про те, щоб чим-небудь перекусити не може бути і мови. Так з кого ж почнемо? Ах ти, бідолага, вимовляю я і тягну обидві руки до малюка, що спирається на палицю, кладу його на лавку обличчям вниз і пальцями правої руки вже біжу уздовж хребта, а ось і горбок - хребець випирає під шкірою, як сук. Тепер його потрібно поставити на місце: хруп! Цей звук лунає в спині - і малюк здоровий. Палиця йому не потрібна, говорю я матерів малюка, а очима шукаю нового пацієнта: глухою? Невже мене не чуєш? І прикладаю до його вух свої руки, а поглядом свердлю його зіниці, проникаючи думками в череп - слухай! - і, коли прибираю долоні, шепочу: чуєш?! Чуєш! Шепочу! І він чує... А вже пробирається третій. Після дюжини зцілених я збиваюся з рахунку. По правді кажучи, мені не завжди в радість моя робота. Іноді я ловлю себе на думці, що можу не витримати цього пекла. Час від часу я привожу в порядок свій внутрішній світ: відскрібаю із стінок черепа накип повсякденної втоми, промиваю росою сліз вікна очей, штопаю рани серця, промітаю коридори горла... Все, все повинно бути міцне і чисто, в ажурі, так би мовити... Потрібно добре підготуватися до подорожі у вічність.




Горластий натовп не визнає визнань Пілата. Нею вже заволоділо звірине жадання розправи. Будемо люті! - ось її кредо. Чорний рот її спотворений криком:
- Розіпни, розіпни його!..
Ці клятвопорушники готові розіпнути самого прокуратора. Жадання моєї крові спаяло їх в звірину лягти розправи. Ці горлодери довели Пілата до сказу. Очі його горять гнівом. Бліді від злості, вони не виражають нічого, окрім ненависті. Пілат, звичайно ж, пригнічений тим, що жодна жива душа не повстала проти цього немилосердно-жорстокого дикого крику - "розіпни!", жодна сльоза жалості не впала до моїх ніг. Те, що кам'яні бездушні серця римлян, що проливають кров, як воду, не буде зціплена спазмой совість, це можна собі представити, але неможливо уявити, щоб так жадали розправи над одноплемінником люди, душі яких наповнені вірою в Бога. Пілатові, я бачу, хочеться заричати. Його кінські зуби у вовчому оскалі. З повними люті очима він кидає натовпу:
- Візьміть його і розіпніть самі...
Він ціддить ці слова з огидою і злістю.
-... бо я ніякої провини в нім не знаходжу.
Ось що означає злякатися натовпи. Тепер вона відчуває свою владу над Пілатом.
- Згідно із законом нашому він повинен померти, тому що зробив себе Сином Божіїм.
Страх! Страх пронизує все тіло Пілата. Конвульсія страху пробігла від верхівки до п'ят, я бачу, як тремтять грона рук, як ще сильніше біліють очі, але не від злості, а зараз вже від страху: може, і справді, Він Син Божий? Страх засліплює Пілата. Такою поведінкою він позбавляє мене упевненості в результаті нашого поєдинку. Я чекаю не дочекаюся його перемоги над самим собою, щоб він міг довести нашу справу до кінця, до бажаного кінця. І раптом - страх! В стані страху адже можна такого натворити, що потім і не розсьорбаєш. Потрібно заспокоїти Пілата. Я відкриваю було рот, щоб підказати йому вихід, але він раптом вимовляє:
- Ти хто?
Ось ті на! Нічого іншого Пілат придумати не міг! Упевнений, що йому вуха продзижчали хто я і звідки, і чим живу... До того ж, ми не так давно пояснилися із цього приводу.
- Так хто ж ти?!
Я розумію, що терпінню Пілата прийшов кінець, і весь план виконання пророцтва знаходиться під загрозою зриву. У мене єдиний вихід - сказати правду, розкрити-таки йому очі на істину. Але інакше і бути не може!
- Ісус, - вимовляю я, - син Марії.
Я ще не Христос, але давно Ісус, це правда. Може, це визнання приведе до рівноваги його розум. Не розповідати ж йому знову, що я народжений протегувати істині і всюди захищати справедливість.
- Ісус...- ледве чутно шепочуть його губи. Але очі мовчать. Це ім'я ні про що йому не говорить, воно не вирішує його сумнівів.
Тиша, що запанувала, вимагає втручання. І Пілат опам'ятовується.
- А батько, хто батько?..
- Йосип, тесляр...
- Але як ти!..
У Пілата перехоплює дихання.
- ... як ти, син тесляра і якоїсь Марії можеш бути царем?!. Царем!..
Ці слова випадають з його вуст, як камені. Я тримаю паузу, щоб у Пілата налиті кров'ю і обважнілі від гніву очі не вивалилися з орбіт. Потім:
- Я, - говорю я, відкрито і тепло дивлячись в очі Пілата, - син Йосипа і Марії, і Син свого Бога, і, значить, Цар свого народу... Цар Іудейський...  Я ж це вже говорив.
Твердим рухом голови Пілат підтверджує мої слова.
- Так.
Тільки це і вимовляє Пілат.
- Таке в житті буває, Пілат, - говорю я.
- Да-да, буває, буває...
Він про щось думає якийсь час і раптом знову питає:
- Чого ж ти хочеш?
Що може відповісти рабові раб? Я скажу йому чудову правду, вона зробить його твердіше, сильніше.
- Царювати.
- Царювати?!
Нічого іншого пообіцяти я йому не можу.
- Визволити свій народ з рабства тьми, звільнити його...
- Від насильства Риму?
- Від насильства.
Пілат ще раз кам'яніє і замовкає. Потім звучить його нове питання:
- Ти ворог кесареві?
Освітивши своє обличчя небесним світлом, я заявляю:
- Я - Цар Іудейський.
- Цар?..
- І якщо є неправда в руках моїх, якщо я платив злом тому, хто був зі мною в світі, - я, який рятував навіть того, хто без причини став моїм ворогом, то хай ворог переслідує душу мою і наздожене, хай втопче в землю життя мою і славу мою повергне в прах.
Тепер тиша.
У Пілата немає питань, але, почекавши якийсь час, він чогось знову питає:
- Так звідки все-таки ти?
Що на це відповісти? З Небес! Сказано ж: Син Божий. Але і Людський теж. Син Божий і Син Людський - все це я, Я! Я - Людина, але і Бог, Людина і Бог, Боголюдина. Це так само просто, як любов... Це таке рідкісне поєднання... Таке рідкісне і таке просте... Істина в тому, що вперше в історії, так, вперше в історії вічності на землі, на цій, просоченій гріхом землі... Так, вперше: Боголюдина! Це-то і незбагненно. Звідси - таке похмуре нерозуміння, таке убоге недовір'я... І всі ці крики, стогони, стогони і страхи, все це лицемірство і зрада, і зрада... Кому, цілий кому пристрастей. Липкий кому, такий, що стрімко мчить вниз і що обростає гряззю... Звідси - страх смерті. У мене ж ні йоти страху! Думаю, що і Пілат, не дивлячись на світлу голову, не в змозі усвідомити все це. Язичник він і є язичник. Я відчуваю в собі бажання все про себе розповісти Пілатові, і тому сумно мовчу. Не час зараз для душевних бесід.
Пілат чекає. Нарешті вимовляє:
- Чи мені не відповідаєш?!
Так я і припускав: Пілат знайшов для себе лазівку. Він вибирає атаку в лоб, щоб я відчув себе винуватим.
- Не знаєш, що я маю владу розіпнути тебе і владу відпустити тебе.
На його квадратному обличчі і білі очі тепер здаються квадратними. Фонтан гніву, який раптом випускає з себе Пілат, не може обдурити мене. Я роблю крок назустріч Пілатові і вимовляю:
- Ти не мав би наді мною ніякої влади, якби не було дано тобі зверху.
З нарочитою повільністю я ледве ворушу губами, але Пілат чує кожне моє слово. Він ще не усвідомлює того факту, що якби наші дороги не перетнулися, історія ніколи б не почула імені Понтія Пілата. А поки він мовчить. Потім знову звертається до натовпу:
- Це Цар ваш...
Ось що важливе! Пілат опанував цією думкою, і його мозок тепер гострозоро вартує її. Я вірю, що він в це вірить. Він вірить. Він волає до совісті моїх одноплемінників. Бідний Пілат. А томимая неугамованою спрагою швидкої розправи натовп звіріє.
- Распніраспніраспні...
- Чи пануючи вашого розіпну?
- Немає у нас пануючи, окрім кесаря...
Бідний, бідний, убитий неминучістю і обійнятий смутком Пілат. Я не знаю, як йому допомогти.
- Якщо відпустиш - ти не друг кесареві.
Пілат мовчить. З усього видно - він не може узяти мою сторону, і це його не перша поразка. Він закриває очі і так стоїть якийсь час, кам'яний, мучивши вказівним і великим пальцями своєї владної руки мочку свого римського вуха, потім, коротко поглянувши на мене, вимовляє:
- Aequa legenecessitas sortitur insignes et imos. Від долі не підеш.
І зітхнувши, додає:
- Ibid ad crucem. Ти повинен йти на хрест.
Він все-таки піднімає камінь засудження і кидає в мене.
Винен! Яка жахлива несправедливість! Кости мої приголомшені: винен! Адже це, і справді, мій борг. Я винен, повинен служити людству. І дару своєму, і боргу. Служити роду своєму - моє призначення. І доля. Адже долю не зазнають, її творять.
Я - Творець, я готовий.
Мені призначено нести всі гріхи людства, і я не відмовляюся.
- Imiles, expedi crucem!
Металеві нотки упевненості звучать в голосі Пілата. Тепер зуби йому не заважають, округлялося, як коржик особа, ліниво обвиснули щоки і засиніли очі. Пілат знищив всі шляхи мого порятунку. Що він вбив собі в голову, за те він тепер і тримається. Він засуджує! Він ухвалив рішення і ніхто не примусить його від нього відмовитися. Уперши холодний погляд в якогось нещасного, він вимовляє:
- Йди, воїн, приготуй хрест!
Ось правда життя! І, як всяка правда, вона вимагає справжніх чоловіків. Я бачу Пілата на вершині своєї піраміди. Нарешті! Чи усвідомлює він, що от так простецьки тереблячи мочку вуха, він входить в історію людства, у вічність. Свої діяння - Acta Pilati - він вершить для суду нащадків. На самій вершині.
Сотник, кому випала ця честь, дивиться мені в очі, немов я повинен підтвердити наказ Пілата. І я не примушую себе довго чекати, я прикриваю очі і киваю головою: йди, воїн, готуй...
Покидаючи це пекло, у мене немає бажання повернутися сюди знову. Але хіба я роздавлений? Немає. І моїй великодушності немає меж.
- Йди, йди, воїн, - вимовляю я, - і радій, радій...
І воїн, кому доля подарувала цю честь, робить свій перший сміливий крок. Це його перемога. Це його хороша перемога.
А мені потрібно міцно схопити нерв ролі, яку випало зіграти на підмостках миру і не чекати овацій і аплодисментів. Радіти ще рано, але прийде і час радощів. Прийде. Я це знаю і цим утішний.
З тих пір, як я останній раз грав в шахи, пройшов небагато час, але скільки подій відбулося, скільки зруйновано доль!.. Проте треба жити... Треба жити власним розп'яттям.



І ось я на хресті. Мерзну...
Зі всіх відчуттів плоті, розіпнутої і підвішеної на цвяхах, у мене залишилося тільки відчуття ознобу, мабуть, тому, що тепло витекло з мене краплями крові, як залишки вина з судини, а сонцю так і не вдалося просвердлити своїми променями брудно-бурий саван хамзина, щоб хоч трохи зігріти моє остигаюче тіло. Біль? Болю немає. Фізичний біль притупився і стих. Біль душі залишиться зі мною назавжди: душа повинна бути завжди зайнята.
Крок за кроком, наполегливо і завжди...
Це кращий мій, сонячний день! Я близький до того, щоб змінити хід історії і устрій світу. Ось тільки мерзну... І смуток, світлий смуток переповнює мені серце. Дійсно, є люди і веселіше за мене. Ціною власного життя перевірити істину - це, звичайно, подвиг. У житті є час і місце для всього, і для смутку, і для подвигу, і для слави...
Ось і слава пройшла.
Мене охоплює жах при думці, що я можу знепритомніти, хоча це було б порятунком від болю. Іноді мені чується голос Рії. Хоча сук, що застряг в паху, і підтримує тіло, воно все більше обм'якає, обвисає, як волога білизна, і лише тягне жили з рук. Стає важчим дихати - неможливо вдихнути повними грудьми. Ноги всі шукають за звичкою опору. Адже вони не можуть жити без опори, а вимушені безглуздо бовтатися в повітрі. Така ганьба! Миті слабкості бувають у кожного, але як тільки я звертаюся поглядом до цих очей, всі мої сумніви розсіваються і вмирають, як димок затухаючого багаття, а я наповнююся якоюсь відчайдушно-запеклою мужністю і рішучістю переможця. Це дає мені сили стримувати крик і зносити жорстокі муки розп'яття.
Це очі моєї матері!
Спасибі, рідні мої! Я, як завжди, зігрітий вашим теплом.
Хвилину тому у мене промайнула думка, що і ноги мої, щоб вони не бовталися, можна було б прикріпити до хреста парою цвяхів. І ось ця думка знаходить своє втілення, правда, для цього достатньо і одного цвяха. І у мене тепер немає ніяких сумнівів: думка - матеріальна. Вперше в житті я випробовую такий жах. Приходить в голову думка і про те, що відречися я вчасно від своїх слів, і всього цього можна було б уникнути. Прийде ж таке в голову! Чи варто було тоді впродовж кращих років свого життя вбирати в себе всю мудрість миру?! І ради чого, у такому разі, розігрується весь цей спектакль? Я чудово розумію, що в очах вічності моя гординя просто пил і нічого більшого. Спогади, яким я раз у раз вдаюся, мене радують. Мені є що пригадати, і я повинен собі признатися - мені нема за що червоніти. Все, в чому я встиг розібратися і набити руку, на мій погляд, гідно захоплення. Але не можна самовтішуватися. Потрібно весь час бути напоготові, щоб не виглядати смішним. Чи були помилки? Звичайно! Багато що тепер здається наївним, але помилок виправити вже не можна. Мені тридцять три і у мене тепер є професія - Бог. Інших справ у мене тепер немає, а часу - вічність. А ось і веселий промінь юного сонця. Як все навколо засіяло, засвітилося фарбами. Навіть червона на стегнах пов'язка зраділа - забилася на вітрі, затрепетала. І в душі у мене потепліло. Сонце завжди примушує нас бути добрими. Але, мабуть, цей сміливий промінь, ледве пробившись до землі, тут же злякався: такого скупчення людей, такої лютої несправедливості небо ще не бачило. Мої думки безпорадно б'ються, бо я до цих пір не упевнений в майбутньому. Мало як обернеться справа і куди поверне колесо історії. Невеликий передих кінчився, і вони знову беруться за своє. Чого вони ще від мене хочуть? Ах, ноги... Спочатку довгим залізним стрижнем мені протикають ахіллове сухожилля правої ноги, потім те ж проробляють з лівою. Нанизують ноги, як м'ясо на шампур. І знову стукіт молотка розтривожив натовп. Якийсь час я ще намагався утримувати своє тіло, борючись з власною вагою зусиллям м'язів. Навіть перед катами хочеться виглядати гідно. Але втома бере своє, і м'язи більше не бажають підкорятися волі. Доводиться і з цим змиритися. Безсилля дратує. І знову морок хамзина поглинув землю. Багато клопоту доставляють і плечі. Суглоби вивернули і, здається, скоро кістки полізли назовні. Вони незграбно випирають, як поліна, і я, ймовірно, нагадую мішок з дровами. Можливо, дарма я відмовився випити базіку з вина з світом, яку вони мені пропонували? Боявся бути очманілим. Тепер потрібно терпіти. Коли висиш млявим мішком, мало-помалу біль утихає, і починаєш усвідомлювати що відбувається. І мене долає цікавість: як там мої сусіди? Висять. Справа і зліва, як стражники. Всі ці болісні хвилини я був зайнятий тільки собою, і не відмітив, що з ними виконали те ж саме. Чи забивали їм гати в долоні, я не знаю. Розглянути їх толком мені теж не вдається. Повертаючи голову і косячи очі то вліво, то управо, я розглядаю їх крізь примруження вік: висять, бідолахи, як дві великі рибини. Ледве помітно здіймаються лише животи на вдиху. Ну, а що ж натовп? Принишкнула. Я обкидаю всіх єдиним поглядом, стадце людей, що залишилися без ватажка. Іноді хтось викрикне що-небудь криве, але більшість мовчить. Чиїсь боязкі губи шепочуть молитву. А коли сонце на мить осяває їх осіб, я встигаю відмітити у багатьох сльози на очах. Отже не тільки ради дозвільної цікавості прийшли сюди люди на це моє свято печалі. І цьому лиходієві, який ховається за спини інших, є справа до того, що тут відбувається. Я дізнаюся його по шраму на обличчі і лукавому погляду, блукаючому по сторонах, немов він щось винюхує. Іуда! Навіщо він тут і чого він боїться? Опинитися на моєму місці? Цього нічого побоюватися, адже це його законне місце. Іуда, рідною, ти прийшов помилуватися на справу своїх рук, дивися: справа зроблена. І цією справою ти увічнив себе. Що ж, людство віддасть тобі по заслугах.
Здавалося б - зраджений, чого ще бажати? Так ні ж, подавай мені ще і жадаю презирство, бажання слави... Останки людського дають себе знати.  Але я не уявляю собі мир без зради.
Коли на них щось знаходить, хтось в злості вимовляє слова, від яких не знаєш куди діватися. Адже і нікуди подітися, а вуха не заткнеш пробками, і хочеться скоріше виколупати ці слова з вух. Знаєш, що не заслуговуєш такого докору.
У них все ще передих.
Дзвін кинутих в мідний шолом гральних кісток прочиняє мені віка. Доля кинута. І криваві руки катів безсоромно і дружно ділять між собою мій одяг, який ще зберігає тепло мого тіла. Комусь дістанеться плащ, комусь пояс. Я бачу, як коситься на мої сандалі цей коротун, який, оступившись, трохи-було не упустив хрест. Йому подобаються мої м'які шкіряні ляпанці, які я надів до свята. Царське взуття. Головна хустка дістається товстунові. Він тут же знімає шолом і накидає хустку на голову. Воїн в хустці - потішне видовище. Їх четверо, тому хітон необхідно теж розіграти. Не дерти ж його на частини. Знову мідний дзвін лунає у моїх ніг. Ця льняна сорочка дорога мені, як дар. Сотканая дорогими милими руками ниточка до ниточки, вона просочена ніжністю і турботою. Дар високої любові, призначений для мене, бгають чужі грубі руки, на яких ще не висохла моя кров. Вони ділять не тільки мій одяг, але і погану славу свого майбутнього.
- Господи, - вимовляю я, - пробач їм, адже не відають, що творять.
Навряд чи вони, зайняті діленням, чують ці слова. Навряд чи їх чує і натовп, що зажурився, яким наскучило переминатися з ноги на ногу в очікуванні подальших подій. Вони раптом усвідомлюють, що все, чого вони так жадібно жадали, вже відбулося. Чекати більше нічого. Мабуть, їх це розчаровує і вони починають потихеньку розповзатися. Потім вони придумають мої перші слова, які я вимовив з хреста. Ті з них, хто позліший і позадиристіший, протискуваються до мене, лихословлячи і виблискуючи очима, кричучи своїми риб'ячими ротами:
- Ей, руйнівник Храму, як тобі там?
Питання поставлене, як знущання, без всякої надії отримати відповідь. Але раз вже питання поставлене...
- Нічого, - вимовляю я, - тільки посміхатися боляче.
Мені ще висіти і висіти... Адже не можна  узяти і зійти з хреста. А то б...




Три години на хресті! Доки?!.

Мені здається, я відчуваю, як з світу здирають шкіру.
Свічки, свічки, плачуть жовті свічки жаркою росою чистих воскових сліз... Царство свічок на бенкету моєї душі... Плачте, плачте... Згорайте, світивши...
- Abba! bidach aphked runi! Отче! у руки передаю дух мій!
Я прислухаюся: тиша, я вдивляюся - ніч, я шкірою спини не відчуваю шорсткої деревини хреста, зник біль, і ось я вже відчуваю, як напружив всі свої сили Всесвіт, щоб моя мрія, до якої я так важко і наполегливо йшов, нарешті утілилася: розіпнутий.
Шість хресних слів я вже вимовив, залишилося останнє...
Ну, давай там, тримайся... Ну, поки...
- Moschelam! Tetelestai! Здійснилося!
Це моє останнє слово на цій землі. Скоро його вимовлятимуть на всіх мовах світу.

Розіпнутий.

15-і Нісана (7 квітня ) 783 року від заснування Риму (30 р. н.е.).  Перший день Великодня. П'ятниця.
Ось і цей день випитий до дна. Нарешті, нарешті і ця висота підкорилася мені... І тепер це - завжди. Слава, слава Тобі, Господи!..
Не прогавити першу годину своєї слави.
Все гаразд. Дарма, значить, я хвилювався... Утішно усвідомлювати, що мрії утілюються, що відбулося задумане... Відбулося-таки!.. Ось і прийшов час радіти! Досконалість відбулася!
Життя тільки починається.
Шкода тільки, що як і раніше ніхто не бажає брати участь в будівництві моєї слави. Кожен прагнути добитися своєї. Коли мир буде сповіщений про мою кончину і через багато століть, можливо, можливо, через тисячі років люди стануть із сльозами на очах або піною у рота переконувати один одного в святості і відданості моїм ідеям, я сяду на дощову хмарку і тихо заплачу. Або засміюся.
Тільки зараз, коли мій мозок затьмарений і оповитий дурманом очікування смерті, приходить розуміння того, що зроблене. Кожен мій крок по землі вивірений і дійшло відчутий. Цілеспрямованість, з якою я впокорював вершину величі гідна похвали. Я і зараз ще, знаходячись на пласі, сходжу до піку слави, поранивши до крові руки, учепившись за останній уступ. Потрібно відсапатися, зібрати воєдино всю потужність своїх м'язів... Ще одне маленьке зусилля, останній крок, і ти - Бог.
Завтра мені виповнилося б...
Цей день мого народження зігнеться під тяжкістю майбутніх років і тисячоліть.
Або післязавтра?
Ніхто не знає точної дати мого народження, але всі знають, що мені 33. Час кінчився, але життя тільки починається...
І немає іншого імені під Небом, окрім мого.
Дайте, дайте ж, нарешті, мені ім'я!
Мідного дзвону вже не чутно...





І ось прийшло, настав-таки час явити світу диво з чудес. Я думаю: з чого почати? Щоб ці зашкарублі куці, черстві душі нарешті повірили. Спершу я молюся. Без молитви, без гармонії з Небом, без того, щоб бути пронизаним променями небесної опіки мені і думати нічого про таке диво. Якому? Щоб камені заговорили...
Отже, я молюся.
А душа, тим часом, пробирається до тіла. Їй не потрібно відвалювати гробовий камінь, не потрібно сочитися крізь вузькі щілини, їй не потрібно... Душа - це душа, для неї немає перешкод. Я не боюся бути пізнаним, таким, що дізнався, адже я невидимий, та порожнеча, що незрима, головна... До того ж, ніхто і не чекає мене в цій кам'яній могилі. Все, всі повірили в те, що я мертвий. В те, що тіло моє тепер - прах. Тлінь. Труп і нічого більшого. У це вірить тепер навіть Рія: труп. Але ж тіло моє - це не я, і тим більше - труп. Не я! Я ж - живий, так, я живий і сильний, і могутній, і міцний... Вітер налітає поривами, і я чую, як він свище серед каменів.
Отже, я молюся...
А ось і душа повернулася. Просочилася, втиснулася в тіло, влаштовується  зручніше. Щоб все було lege artis. Потрібно відсапатися. Непросте це справа - матеріалізація. Потрібно все підігнати, розрахувати до крапочки, піднабратися сил... Не треба думати, що я шахраюю, я стараюся щосили, стараюся для дива. Відчуття таке, що тіло стало легше, ніби то позбавилося від зайвої ваги. Тільки рани здаються важкими. Але і вони затягуються. Скоро зробить свій перший удар зцілене серце і кров заповнить спавшиеся жили. Ранам не можна зяяти немов в крику... Перед тим, як приступити до такої відповідальної справи, потрібно гарненько все продумати, підготуватися: це зроблено і це... І щоб голова була світлою. Це - як добре виспатися. Доводиться дещо пригадати. З Лазарем трохи не дав маху. Тепер це виглядає смішно, а тоді... Переплутай я тоді последовательнось втілення частинок життя в мертвому телі Лазаря і... Це було б крах.
Холодно, як холодно! Ніч. І так дзвенить ця гробова тиша! Мої стражники сплять з повною упевненістю, що вони дарма тільки витрачають тут час: кого вони тут охороняють, мертвяка? Навіщо? Не було ще на їх пам'яті такого, щоб мертвяки виходили з гробниць. Правда, говорять, що... Хай говорять.
І ось я намагаюся розплющити очі - віка свинцеві. Власне кажучи, навіщо мені їх відкривати? Щоб переконатися, що в труні не буває світла? Або щоб заглянути вперед: що чекає мене завтра? Я і без того знаю кожен свій новий крок по цій землі: жити! І ніяких інших варіантів не предвидется. Важко зробити перший вдих, а тут ще тіло скуте холодом і пеленами. Хочеться розірвати їх, але руки кам'яні. Я вже чую перші удари серця, але тепла поки не відчуваю. Я відчуваю, як воно розливається по жилах - як вино першого кохання, - як воно зігріває долоні... Раптом бурчить живіт. Давненько він не ласував смаженими зернятками... Страху немає. Та і чого мені боятися? Якась незадоволеність собою я все-таки випробовую. Щось мене турбує. Що? Рія. Як зустріне мене Рія? Хвилина очікування, коли я нарешті зможу поворушити пальцями, здається вічністю. Але куди я так поспішаю? Перший вдих - як перша крапля води після кілометрів пустелі. Самий час привести в порядок всі думки. Чи все продумано, нічого не забуто? Прислухаюся: тиша. Ще тиждень тому я і уявити собі не міг, що буду зраджений, побитий, обпльовував, що буду підданий принизливим тортурам, нарешті, розіпнутий... Як якийсь там злостивець і злодій, як останній розбійник... Чи міг я припустити, що навіть Рія... Серце працює з перебоями. Як тільки я думаю про Ріє, воно, здається, обривається в пропасти.
Хороший і Іуда. Хороший!
- ...та буде воля Твоя...
Голос запечатаний в труні, як світло в ямі.
Ну що ж, я - готовий. Спершу потрібно втратити тіло. Не чути дихання, не відчувати холоду, не бачити темноти... Не думати словами, забути всі слова, винищити думки... Перетворитися на щось, а потім в ніщо... І стати Всім! Розчинитися в світі, як сіль в морі. І стати цілому Всесвіту! Все це вимагає зусиль, вимагає витрат.
"Всі ми змінимося..."
З Богом...

Але і це зроблено...
"Це" - незбагненне для людської свідомості перетворення, метаморфоза, перетворення...
"ВСІ МИ ЗМІНИМОСЯ..."
Я розсипаний в світі, як зоряний пил по небу... Що далі?

"І вельми рано, в перший день тижня, приходять до труни, при сході сонця.
І говорять між собою: хто відвалить нам камінь від дверей труни?
І поглянувши бачать, що камінь відвалений; а він був вельми великий.
І увійшовши до труни, побачили хлопцеві, що сидить на правій стороні, вдягнувся в білий одяг; і жахнулися.
Він же говорить їм: не жахайтеся. Ісуса шукаєте назарянина, розіпнутого; ВІН ВОСКРЕС..."

ВІН ВОСКРЕС.

"Ha hakha. Його тут немає".
...порожнеча труни, свята Порожнеча, немислиме Ніщо, з якого пробивається до життя паросток Вери...

І ось -  ВІН ВОСКРЕС...
Від цього не відмахнешся.
Спершу розтанув, розсипався, розчинився і ось згущувався весь, як злиток золота... Як алмаз. Мене тепер можна бачити і чути, до мене можна дотягнутися рукою, можна з радістю кинутися мені на шию, припасти до моїх ніг, посміхнутися назустріч моєму погляду...
- Здрастуйте!..
Зі мною тепер можна жити в щасті і в радості, і завжди...
Вічно...
Ось так-то, рідні мої, тріпочіть тепер від немислимості такого явища, від незбагненності цього твердого, як кремінь, факту. І тепер - милості прошу в моє пекло, в Моє Царство! Так-так, в Царство Моє Небесне. Ось вам наріжний камінь віри: розіпнутий і воскрес! Обпльовував, принижений, понівечений, понівечений, побитий і - воскрес... І ожив! Життя витекло з мене важкими краплями крові, замість очей - западини ночі, осліпнув мій окатий рот, проткнуто наскрізь гаряче серце, придавлені останнім видихом груди...
І раптом - ожив! Людина, Дух Якої вже відлетів, ожила! Від цього нікуди не сховаєшся. Здавалося, круг життя розірваний, зламані крила і вирвано серце...
Ні!
Здавалося, я назавжди запечатаний в кам'яному мішку труни...
Ні!
Зерна віри посіяні і немає в світі вогню, здатного перетворити на золу ці сходи. Ніжне мерехтіння нової зорі вже золотить сіре зведення нового неба.

Ось він - ПЕРШИЙ ДЕНЬ після смерті...

Віддайте Господу славу імені Його. Дайте ж нарешті Мені ім'я! Чи всі гучні імена вже розібрані?






Написати рецензію

Рекомендувати іншим
Оцінити твір:
(голосувати можуть лише зареєстровані)
кількість оцінок — 0
 
Головна сторінка | Про нас | Автори | Художні твори [ Проза Поезія Лімерики] | Рецензії | Статті | Правила користування | Написати редактору
Згенеровано за 0.028292894363403 сек.
Усі права застережено.
Всі права на сайт належать ТОВ «Джерела М»
Авторські права на твори та рецензії належать їх авторам.
Дизайн та програмування KP-design
СУМНО
Аніме та манґа українською Захід-Схід ЛітАкцент - світ сучасної літератури Button_NF.gif Часопис української культури

Що почитати