Вона щодня приходить до моєї тітки. Чудернацьки вбрана, у білих чобітках і яскраво червоній шапці, обмотана шаликом зі стряпами, вона минає споруду туберкульозного диспансеру, киває головою до будки з охоронцем, кидає недопалок у бік гаражного кооперативу й невпевнено, через силу йде до нас. На порозі крамнички вона дістає з сумки носовичка і старанно обтирає взуття, хоч надворі ще зовсім сухо. Прокашлявшись, вона каже:
– Добрий день, Наталя Сергіївна!
Вітається, як у школі. Моя тітка колись учила її географії – так давно, що вже й забула коли. Моя тітка вже тисячу років на пенсії – троє синів, онуча, ще собаку завели, і всі – у трикімнатній хрущовці. Тітка вже забула і школу, і ту свою географію, тепер мало чим цікавиться, окрім цін на опалення та брудних пелюшок. Щоб не сидіти вдома на голові в дітей, гуляє з тією собакою. Та ще влаштувалася продавщицею – хоч і на пів дня, а все одно якийсь підробіток, зима йде, ціни ростуть.
Тітка колотить нечастим покупцям чай та каву три в одному, проводжає кожного очима – а раптом ще раз прийде. А ця от приходить щодня вже більше місяця. Вони вдвох виходять надвір, сідають на лавочку під кленами й гомонять, а я теж слухаю з віконця крамнички.
– Наталя Сергіївна, а помните ж, як ви захворіли й не прийшли в школу, а був ваш день народження, а ми ж вам торт принесли з універсаму? Помните ж? Великий... То я придумала...
Тітка киває.
– Я п'ятнадцять год робила парікмахером на вокзалі. Вісім год у совєцкім союзі ще, а тоді сім при незалежності. Уже посліднє врем'я до нас не дуже-то ходив хто. Усі по салонах. То ми чай пили. Цілий день п'ємо чай... Аж надоїсть було. А тоді завєдующа взяла ще одну дівчинку, молоду ще ж. Я робила-робила, та й жалко чогось мені стало тії дівчинки. Думаю – це ж я її місце займаю, хай вона робить. І пішла відтіля.
Тітка на якусь коротку мить підводить очі з крихітною часткою подиву в глибині, дивиться поверх червоної шапочки, на яку саме впав кленовий листок, і знову повертається до свого напівсну й гарбузового насіння. Тітка не розуміє, нащо вона сюди ходить. Я теж не розумію.
Катя врешті-решт утомлюється говорити, купує в нас пляшку пива й іде провідувати свою бабусю. Та бабуся похована зовсім поряд із батьками, але могили батьків Катя обходить, а сідає тільки коло бабусиної. Відкорковує зубами пляшку, обхоплює коліна руками, похитується, підносить пляшку до губ, п'є, завмирає, повертається обличчям до портрета, щось йому каже чи то запитує, а часом киває головою – так, наче могила відповіла їй. Повертається Катя з цвинтаря просвітлена і п'яна – вона вже не шукає розмов ні з тіткою, ні зі мною, штурхає ногами листя, збиває піщугу, навіть наважується скинути шапку й підставити кволому осінньому сонцю свою голову, на якій дуже чогось мало волосся.
Якогось дня Катя спитала в мене, чи вмію я робити уколи. Я сказав, що робив тільки кролям і собакам. Тітка насторожилася. Катя кивнула в бік диспансеру:
– Там маніпуляційна чогось закрита, а мені ж осталося вже мало уколів. То, може, ти мене вколеш?
І глянула просто на мене, як дивляться застуджені діти, коли просять купити їм морозива.
Тітка відсахнулася назад, немов од видимої загрози. Я стояв мовчки ні в тих, ні в сих і дивився, – то як ампули перекочуються в її змокрілій долоні, то як шапка червона горить на ній і зсувається на тонесеньке, аж паперове, вухо. Чобітки білі, наче вона й землі не торкається, а дощі ж давно вже почалися.
– У неї туберкульоз... Господи... Чо вона ходить до нас? – сказала тітка пригнічено, коли Катя зі своїми ампулами вже пішла геть.
Наступного дня Катя вийняла з торби щось дбайливо загорнуте в кухонний рушник. Коли вона його розмотала, ми побачили, що то літрова банка з борщем – ріденьким, але червоним. Вона поставила банку на стіл:
– Поїсте... Гаряченький ще, тіки шо доварила та й принесла.
Тітка знову відсахнулася – і цього разу дуже помітно, мало не впала з табурета. Мені стало ніяково, я вийшов курити.
– Кому я його, Наталя Сергіївна? Та який син? Він і додому не приходить. Продає ж запчасті на авторинку. Машина в нього вже є. І дєвочка ж є. Вони до мене не ходять, а живуть у неї. Вони бояться, Наталя Сергіївна. А я так вам дякую, так дякую, я ваші уроки любила найбільше, готувалась... А уколів мені вже осталося небагато. Я зробила вже даже більше, чим треба. Мені вже ж і погано од них.
Наступного дня тітка купила в аптеці рідину для дезінфекції, а Катя принесла налисники. А потім вінегрет. А тоді ще коржики з компотом. Біля диспансеру багато собак – їм подобається Катина їжа.
Тітка вже майже не приховує роздратування:
– Ти думаєш, вона вчилася? Там мати була така, шо школа й одежу купувала дівчині, і годували безплатно. Вона на мої уроки й не ходила. Вона взагалі майже не ходила в школу, бо її дражнили.
– Так а чого вона вам їсти щодня носить, як рідній матері?
– Мені? – тітчині очі чи не вперше за весь час оживають, – Ти геть дурний парубок. То вона тобі носить. Год на п'ятнадцять старша, а бач – носить. Вона й замужом то не була. Син у неї нагуляний. Я вчора завучці нашій бившій дзвонила, то розпитала. Вони недалеко живуть.
Не знаю чого, але я почервонів.
Востаннє ми з тіткою бачили Катю вісімнадцятого жовтня. Вона йшла ще важче – у своїй космічній шапочці, зі своїми висмиканими пасмами й здоровенними чоботами.
– Ви вчора казали, що шторки хочете повісити, Наталя Сергіївна. Я вам принесла ось.
Вона дістала з сумки дві легесенькі білі фіранки, крихітні, запрані, але білі, хрусткі від свіжості.
– Каааатя, та нам двері завішувать, а не вікно! Ти задовбала вже носить сюди всякий непотріб! Припини негайно! Заспокойся! – раптово взяла вчительську інтонацію тітка й перейшла на "щиру українську".
Катя ступила кілька кроків назад і дивилася на нас – на тлі червоних кленових дерев, сторожової будки і голодних диспансерських собак вона була вже зовсім худа й благенька. І пальто, і чоботи, і навіть шапка здавалися на три розміри більшими. А сльози – такими здоровими, як брили, за якими не видно було світу.
За мить вона відвернулася і рвучко пішла геть, викидаючи вбік праву руку.
А вночі мені снилося, як я сиджу над мискою з ріденьким борщем. Я набираю борщу повну ложку, він мені чогось пахне осінню з гниличками, димом і цвинтарем. Підношу ложку до рота, а потім розумію, що в мене ангіна, температура, я не можу нічого ковтнути. Червоненька юшка ляпає на стіл, залишаючи здорову пляму. Я хапаюся, хочу крикнути, що мені жарко, що мені треба збити температуру, чи не зробить мені хто укол, що я вже вмираю... Але в хаті порожньо. Так порожньо й глухо, як у труні. Тільки з відчиненого вікна тягне холодом, тільки на стільці лежать дві зловісні скляні ампули.
Усі права застережено.
Всі права на сайт належать ТОВ «Джерела М»
Авторські права на твори та рецензії належать їх авторам.
Дизайн та програмування
KP-design