Українська банерна мережа

Украинская Баннерная Сеть
 
 

Жанри

Гоголівський ФОРУМ




AlmaNAH






Наша статистика

Авторів: 2685
Творів: 51017
Рецензій: 95762

Наша кнопка

Код:



Ошибка при запросе:

INSERT INTO `stat_hits` VALUES(NULL, 43127, 0, UNIX_TIMESTAMP(), '3.145.173.112')

Ответ MySQL:
144 Table './gak@002ecom@002eua_prod/stat_hits' is marked as crashed and last (automatic?) repair failed

Художні твори Проза Мініатюра

Монастирські хроніки #1

© Роман, 06-08-2016
Оповідь брата Франсіско, записана з його слів у N-ському монастирі, яку, за волею настоятеля, визнано не сповіддю, а оповіддю й покладено до монастирської бібліотеки.

“Я, брат Франсіско, Божий раб, злиденний служка Домініка, вам оповім сумну бувальщину часів славетних...
Десь з півсторіччя тому вінценосні позбавили шаленого Хуана, так, саме того Хуана, прихильності та милості своєї за всі його гріхи.
Дуелі, плотські втіхи — мало, йому все було мало... Щоночі, навіжений, як не вбивство, нова жінка — матрони світлі, доньки та дружини, що панни, навіть їхні покоївки... Не гребував ніким заради втіхи, але ж все було мало...
Терпець урвався - скарги та доноси зробили справу, і вигнанець, в мандрах королівством, потрапив у костьол де святкували храм.

Ті очі...
Свята Маріє-діво, не край мні серця... Очі... слів не треба, вони і є молитва... ті очі... болить... Так, краще... Хто знав Хуана, той сказав би, що в світі не існує сили, яка його спроможня зупинити...
- Хто є та донна?
- Та, сеньоре? Донна Ганна, дружина Командора.
Останнє не цікавило ідальго. Жага, не хіть, жага та пристрасть вели його бездумно, й в той же вечір на плаці командорова маєтку, тримаючи її за руки, він палав. Слова не пам'ятаю, але Ганна, свята Маріє, прости гріхи нам наші, мила Ганна тремтіла і ще мить...
Води... болить мені... болить...
- З ким маю честь? - полинувши у пристрасть ідальго навіжений й світла донна прослухали і служок, й власне Командора.
- Честь?! - за мить схопилися за зброю. Оскаженілий Дон Хуан та непорушний Командор.
Він мусив вмерти!.. але, все вирішив один єдиний випад — ідальго долі, спливає кров'ю. А Командор, поклавши шпагу в піхви, зробив лиш крок й упав... упав і вже ніколи не підвівся. Очильник воїнства Христова, гідність та слава королівства загинув від численних ран... Але ж такі як Командор і не помруть, доки не сплатять боргу...
Та все то було марно...
Ще під час двобою Ганна власнОруч розрубила вузли з догани й гідності... болить...
Брати домініканці ледь живого принЕсли в монастир ідальго.
За тиждень він прийшов до тями з хрипом:
- Ганно!...
- За монастирським цвинтарем могила самовбивці...

З цих слів помер Хуан. Так, той пройдисвіт, якого знала вся Еспанья, улюбленець юрби й герой вертепів. Що свого часу не змогли зробить ні сльози, ні погрози чи вмовляння, зробила смерть, перетворивши жінку в нездійснену мрію, жагу перетворивши на кохання...

Я, брат Франсіско, перед очима Бога свідчу: ні вдень, ні в ніч за півсторіччя години не було, коли б не линула молитва за упокой душі безгрішной донни... води... так, краще, значно... мої життя та смерть - спокута...
І зараз... не по мені, за неї, братіє, за неї...
Маріє, пріснодіво, молю, прости, прости безгрішну, проси за неї сина, пріснодіво... Ганно...”

З молитвою цієй неканонічной й спочив брат наш Франсіско, мир його душі.
Я, брат Хосе, за волей настоятеля, все записав та той пергамент, де бУли вірші поганські якогось там Алкменоса-елліна, й додав його до світських хронік часу Реконкісти.
А за вечерею між братієй почався диспут: чи зраджувала донна Командора, і де, і скільки, й з ким. Цей диспут закінчився бійкой. То від лукавого.

Року Христового...
Амінь.


Написати рецензію

Рекомендувати іншим
Оцінити твір:
(голосувати можуть лише зареєстровані)

не сподобалось
сподобалось
дуже сподобалось



кількість оцінок — 1

 
Головна сторінка | Про нас | Автори | Художні твори [ Проза Поезія Лімерики] | Рецензії | Статті | Правила користування | Написати редактору
Згенеровано за 0.63877105712891 сек.
Усі права застережено.
Всі права на сайт належать ТОВ «Джерела М»
Авторські права на твори та рецензії належать їх авторам.
Дизайн та програмування KP-design
СУМНО
Аніме та манґа українською Захід-Схід ЛітАкцент - світ сучасної літератури Button_NF.gif Часопис української культури

Що почитати

Історія Європи. Український погляд
Кожен з нас має знати історію власного народу. Бо історія – це його посвідка на проживання на рідній …
Погляд на світ через призму пародії.
«Прометей поміж грудей» – тільки ця провокативна назва збірки чого варта! І це не натяк, це те, про …
День Соборності України
Вітаємо всіх з днем Соборності! Бажаємо нашій державі незламності, непохитності, витримки та величчі! …
Українські традиції та звичаї
Друзі! На сайті “Онлайн Криївка” є дуже цікава добірка книг про українські традиції та звичаї. …