Українська банерна мережа

Украинская Баннерная Сеть
 
 

Жанри

Гоголівський ФОРУМ




AlmaNAH






Наша статистика

Авторів: 2685
Творів: 50996
Рецензій: 95738

Наша кнопка

Код:



Ошибка при запросе:

INSERT INTO `stat_hits` VALUES(NULL, 42945, 0, UNIX_TIMESTAMP(), '3.139.236.89')

Ответ MySQL:
144 Table './gak@002ecom@002eua_prod/stat_hits' is marked as crashed and last (automatic?) repair failed

Художні твори Проза Казка для дорослих

Карусель

© Sholar, 28-06-2016
   По колу.
   По колу.
   По колу.
   Мокрою ганчіркою по тілу - геть сонний пил. Ранок. Прокидайся!
   Атракціон відкрито!
   Перше коло - поїхали! Працювати, бігти, обслуговувати клієнтів. Веселіше! Ватяні ноги, непереможне позіхання, кнопка-батіг в руках господаря. Галопом, алюром, галопом! Де воно, друге дихання? Тягнути, тягнути! Сумно-непосильний фінішний поворот…
   Все, приїхали. Вночі болить спина і нудить від денного кружляння. Сни ...
   Прокидайся! Знову ранок. Поїхали ...
   По колу.
   По колу.
   По колу.
   Звично-пригвинчений маршрут.
   Час-місяць - скінчилася зима. Схід-захід - весна махнула росяним подолом. Літо спалахнуло небесною пожежею, припекло і згасло. Осінь впала на поріг мокрим горобцем, задерла лапки - ось вам, дочекалися ...
   По колу. Вічно, безпросвітно, безвихідно - по колу. Зашморг-робота, діти-на-спині, намальовані посмішки карусельних коней... Порожні нутрощі пап'є-маше.
   Олеш давно вивчив напам'ять усе, що міг побачити навколо. Драбинка - вхід на поміст, сусідня карусель, гучномовець на стовпі, верхівка чортового колеса поверх даху кімнати сміху, атракціон лебедів, схожа на собачу будку каса, знову драбинка... Іноді він мріяв про пожежу. Сьогоденну, всеосяжну пожежу, яка б знесла, злизала язиками полум'я обридлу окружність, і поміст, і його самого.
   - Ого-го, ось наздожену! - веселив вороний Гусар, який кружляв у третій парі позаду. І ця його фальшива веселість - день у день, разом зі скрипом іржавих шестерень під помостом і бравурною музикою з хрипкого гучномовця ще більше додавали туги, ще сильніше притягували думки про визволительне полум'я.
   Олеш часом намагався нікуди не дивитися і нічого не бачити. Він навмисне відгороджувався сірою глухою стіною, подумки насуваючи на голову чорний капюшон порожнечі ...
   По колу.
   По колу.
   По колу...

   Вона крутилася на сусідній каруселі. Їх орбіти майже зустрічалися. В один день каруселі зупинилися певним чином, і між ними виявилося всього кілька кроків.
   - Вітаю. Давайте з вами познайомимося. Мене звуть Красуня.
   Це був немов електричний розряд - відразу, моментально, з першого слова і першого руху душі.
   Вона увійшла у нього подібно до того, як в порожній і необжитий будинок вривається натовп веселих новосільних гостей. Олеш відчув ... ні, навіть не відчув - бо почуттям подібний вибух назвати складно - увібрав в себе, занурився, розчинився у власному щастя. Красуня негайно розхитала і геть зруйнувала сіру стіну. Він перестав боятися нічних сов і забув недавні мрії про пожежу. Його оболонка продовжувала бігати по колу. А він, він раптом полетів, перекидаючись в повітрі, і злетів вище чортового колеса.
   Конячка була разюче красивою. Біла, золотогрива. Вона крутилася, немов летіла, ласкаво киваючи витонченої голівкою. Тепер, коли Олеш її бачив, у нього все завмирало всередині. Він думав тільки про неї. Обчислював, вираховуючи кола: коли ж знову промайне біла фігурка. Ось каса, ось драбинка. З цього місця її можна розгледіти. Загадував: якщо зараз їх запустять ... А ми повинні ще постояти .... Нехай зараз, нарешті, почне рух сусідня карусель!
   Вечорами, коли напарницю-оленицю долала куряча сліпота, Олеш потихеньку просив птахів: передайте їй!
   "Привіт як справи?"
   І горобець приносив:
   "Привіт. Нормально. А як у тебе?"
   І більше нічого не можна було передати, тому що горобині секрети тут же розносилися по всьому атракціону.
   Іноді вони все-таки виявлялися близько. Раз в тиждень, або в місяць, а бувало - і один раз за весь сезон Олеш і Красуня зупинялися на нічний стоянці поряд.
   Вони розмовляли. Ніч накривала натхненною напівмаячнею.
   - Мені тебе не вистачає.
   - Я весь час думаю про тебе...
   Як багато всього хотілося сказати!
   Десь далеко є смарагдові луки, і ліси, посипані зоряними розсипами. Там небо перевернулося - розлилося по траві діамантовою росою. Там річки зі срібла, і кришталева прохолода джерел. Там - все по-іншому.
   - Якщо довго-довго бігти, то можна прибігти до мети, - впевнено говорив Олеш. - Це нічого, що зараз ми завжди повертаємося до одного й того ж місця. Все ще попереду. Ми ще побіжимо по траві, - справжньою м'якій траві, і все у нас буде як у інших, справжніх. Я все вже продумав. Я навіть знаю, де знаходяться луки - мені сказав про це сірий шпак.
   - А як же наші обов'язки? - несміливо заперечувала Красуня. - Я - на хорошому рахунку у керівництва ...
   - Скільки можна бігати по колу? До смерті набридло горбатитися на інших, - обурювався Олеш. - Он, живуть же поні. Їдять, п'ють, дихають, гуляють - де хочуть ... У них, звичайно своє коло, але вони - живі. Дуже, дуже хочеться пожити - по-справжньому ...
   - У справжніх коней є копита. Вони з дитинства привчені ходити самостійно. Їм пощастило. А ми завжди були прив'язані. Така наша порода. Ми звикли до твердої основи. На чому ми будемо стояти в цих загадкових луках? - сумнівалася Красуня. - Мені здається, що як тільки ми зійдемо з помосту, відразу впадемо.
   - Ні, нічого не бійся. Я все влаштую. Я придумаю. Ми все одно пробіжимося з тобою у зеленому лузі ...
   Посміхався місяць, глузливо ухали сови. Вранці горобці злорадно гадили новиною: зрада! Олень переспав з білою з третьго атракціону ... А він - адже немолодий уже! Діти, діти! А вона - розбиває сім'ю. Ганьба! Катастрофа!
   Презирливо шипіли лебеді-човни. Знущально реготали криві дзеркала в кімнаті сміху. Китайський дракон шкірив зуби і обіцяв розібратися. Олениха плакала, закатувала істерику і робила вигляд, що йде до вороного Гусара.
   - Ого-го, ось наздожену! - звично підганяв Вороний, і в його щоденному погуці звучали нотки похітливої заздрощі.
   А потім все затихало. Олениха тихо ненавиділа, але продовжувала тягнути в одній зв'язці. Крутилися, крутилися далі каруселі, пливли дерев’яні фігурки з сідельцями по колу.
   По колу.
   По колу.
   По колу.
   Відплакала мертвим листям осінь, закінчився сезон. Навалилася зима. Ніхто більше не катався на каруселях. На фігурки насипало шапки снігу.
   На зимовій стоянці вони, звичайно, виявилися на протилежних краях помостів.
   Поруч скиглила і плакала олениха. Було холодно і сумно. Всередину через тріщини в дерев'яному корпусі ще восени налилося дощової води. Тепер вода замерзла, і Олеш відчував у себе в грудях брилу льоду.
   Йому хотілося одного: хоч одним оком, хоч краєчком - побачити білу конячку. Олеш просив вітер - поверни каруселі. Поверни, розкачай, чого тобі варто? Але вітер тільки сміявся, громадючи замети під ногами ...
   А потім вітер змінився. З іншого боку налетів справжній ураган. Щось зламалося в сусідній каруселі: вона почала повільно повертатися ...
   По колу.
   По колу.
   По колу.
   І це був інший оберт - найбажаніший з тисяч інших.
   Ось вона - біла конячка. Запорошена снігом, самотня і щемливо прекрасна ...
   "Здрастуй!" - кричав їй Олеш крізь снігову бурю.
   "Здрастуй ..." - ледь чутно лунало у відповідь.
   "Ти пам'ятаєш про росяні луки?"
   "Я пам'ятаю про тебе" - приносив вітер, і Олеш відчував, як всередині у нього тане крижана брила ...
  
   Настала весна. Розтанув сніг, прилетіли шпаки. Але каруселі так і не запустили. Парк атракціонів обнесли парканом. Поруч поставили будівельний вагончик, заметушилися люди в помаранчевих касках. Було чутно, як в кімнаті сміху б'ють дзеркала. Звалилося чортове колесо.
   Каруселі зламали і викинули на пустир. Брудні і обірвані люди почали спалювати фігурки. Спочатку розламали на шматки і підпалили безпорадну громадину китайського дракона. Потім кинули в полум'я дошки помостів і майже всіх коней, в тому числі облізлого і потрісканого Гусара.
   - Ого-го, ось наздожену ... - в останній раз протрубив колишній Вороний.
   Заскиглили човни-лебеді, вмираючи в вогні.
   А потім хтось взяв і потягнув у вогонь білу конячку.
   "Мене! Візьміть краще мене!" - кричав Олеш. Але люди його не розуміли, тому що люди іноді не розуміють і не чують навіть один одного. Що для них крик німого шматка фанери? Що таке почуття карусельної конячки?
   Так, неіснуюча фантазія.
   Ніхто не почув затоптаного в бруд безногого дерев'яного оленя, хоча він перебував недалеко від багаття. З оленячої пари люди влаштували зручне сидіння.
   Красуню кинули у вогонь.
   - Прощай! - почулося з полум'я. - Ось ми і вирвалися з кола. А правда, що бувають зелені росяні луки?
   Олеш стрепенувся.
   - Так, так, це правда! - закричав Олеш. - Не бійся! Бувають, обов'язково бувають луки, і ліси, і срібні джерела. Це вогонь ... Це - пожежа! Все правильно! Так виходять з кола. Я вже йду за тобою...
   "Я йду за тобою," - сказав Олеш, а більше нічого не говорив, тому що говорити було ні з ким.
   Покидавши в багаття залишки атракціонів, люди пішли, забувши на боці Олеша недоїдки і порожні пляшки. Мабуть, вони просто полінувалися до кінця виконати свою роботу.
   Зламаний карусельний олень так і залишився лежати на боці біля купи попелу - німий і нерухомий. На наступний ранок пішов дощ, прикувавши попелясту могилу до землі.

   Пройшов місяць, а потім інший. Олениха внизу все більше гнила і тягнула в бруд.
   Він тепер ні про що не думав, і ні про що не мріяв, повільно і болісно розчиняючись в землі.
   По колу.
   По колу.
   По колу.
   Коло ще не розімкнулося.

   Може, минув рік, а може - більше. Хтось знову розвів на пустирі вогонь і кинув у багаття напівзотлілу деревинку. Спалахнула, і, нарешті, закінчила своє існування осоружна карусельна оболонка. Ось тепер атракціон остаточно закритий.

   Він злетів, і побачив багаття на пустирі, верхівки дерев і поле. Вище було тільки величезне небо. Ось воно, справжнє. Наскільки ж неосяжний цей світ! Як шкода тих, хто до сих пір ходить по колу.
   По колу.
   По колу.
   - Ого-го! - закричав Олеш карусельним конячкам, які залишились у інших атракціонах, птахам, людям і всім-всім. - Світ набагато ширше, ніж дощатий поміст!
   Звичайно, його ніхто не почув. Але йому це було вже байдуже. Атракціон закритий. Він летів туди, де смарагдові луки, і ліси, посипані зоряними розсипами. І де по діамантовій росі скаче біла красуня.

Написати рецензію

Рекомендувати іншим
Оцінити твір:
(голосувати можуть лише зареєстровані)

не сподобалось
сподобалось
дуже сподобалось



кількість оцінок — 3

Рецензії на цей твір

[ Без назви ]

© Артур Сіренко, 17-09-2016

Сумно

© Валерій Хмельницький, 04-07-2016

[ Без назви ]

На цю рецензію користувачі залишили 3 відгуків
© Олена , 29-06-2016

[ Без назви ]

© ВЛАДИСЛАВА, 29-06-2016
 
Головна сторінка | Про нас | Автори | Художні твори [ Проза Поезія Лімерики] | Рецензії | Статті | Правила користування | Написати редактору
Згенеровано за 0.85187101364136 сек.
Усі права застережено.
Всі права на сайт належать ТОВ «Джерела М»
Авторські права на твори та рецензії належать їх авторам.
Дизайн та програмування KP-design
СУМНО
Аніме та манґа українською Захід-Схід ЛітАкцент - світ сучасної літератури Button_NF.gif Часопис української культури

Що почитати

Історія Європи. Український погляд
Кожен з нас має знати історію власного народу. Бо історія – це його посвідка на проживання на рідній …
Погляд на світ через призму пародії.
«Прометей поміж грудей» – тільки ця провокативна назва збірки чого варта! І це не натяк, це те, про …
День Соборності України
Вітаємо всіх з днем Соборності! Бажаємо нашій державі незламності, непохитності, витримки та величчі! …
Українські традиції та звичаї
Друзі! На сайті “Онлайн Криївка” є дуже цікава добірка книг про українські традиції та звичаї. …