Ще не так давно Серьожа Сколенко гасав на сівалках полями, клав зело в ріллю, тирив з колегами-сівачами міндобриво й насіння, заганяв награбоване за півціни ласим до неправедно нажитого фермерам, частину коштів відкладав, аби купити мобілу, а частину пропивав разом з хлопцями, цмолячи по байраках оковиту та гикаючи потім усю дорогу додому, немов намагаючись назавжди вигнати зі стемнілих придорожніх кущів посаджене туди ще з дитинства батьківськими оповідками люте витрішкувате жеригімно.
А нині молодший лейтенант міліції Сергій Сколенко прямує до рідної Пантеліївки не якимось злодійкуватим сівачем-п’яничкою, а дільничним інспектором. Задля спокійного життя односельців та на біду горе-сівачам прямує.
Микита Сергійович Бондаренко, начальник районної міліції, він же по-народному Хрущов, радив-питав:
- Може, на інше село підеш? Там люди чужі, тебе за керманича з чистого поля матимуть, там легше.
- Ні, - сором’язливо тривожився Серьожа, - мені б у рідне село, до своїх людей.
- Я не проти, - погоджувався Хрущов, - але запам’ятай, синку, там тебе з пупа знають, там усі твої гріхи ще з обкаканої невчасно пелюшки в колисці пам’ятають, будуть цвікати межи очі, як що до чого. І ти повинен устояти, ти не повинен повестися, ти повинен кожен чийсь гріх чистими руками на поверхню тягнути, чого б то не вартувало. Навіть коли тобі твоєю ж обгидженою колись пелюшкою затикатимуть рота та в’язатимуть руки, ти повинен виплюнути пелюшку, розірвати пута й, незважаючи на те, що тебе годують лайном, вмочають у помиї, випірнути з усього того колишнього, вимити в душі власні руки й ними, чистими, вершити в сьогоденні праве діло, не дати гріхам колишнім, усіма знаним, сотворити гріхи нинішні. Перерости, перечистити себе, колишнього брудного, треба, аби немовлям рожевим та щиросердо-чистим перед людські очі стати й очі ті до себе прикувати, як віруючого до святої обителі. Зможеш так, Сергію, в своєму селі?
- Зможу, - випалив Сергій.
- Віриш у себе?
- Вірю.
Ще б не вірити, ще б не змогти, ще б відхреститися від своєї Пантеліївки, піти деінде на чужі простори будувати чистими руками міліцейські будні, коли в ній, у Пантеліївці, вона – Тося.
Та що ті колишні пелюшки, хай навіть з купами гною, що ті линви-пуповини, котрі з минулого тягнуться й відпасти не годні, то все підвладне забуттю та чистими руками закопане в людській пам’яті, як у землі сирій та темній, може бути навіки. Все здобути можна, як скарб зі степового кургану – і шану людську, й повагу, й страх та побожність до твоєї посади.
І то все буде здобуте, бо не жевжик же він якийсь колишній слинявий, Сергій Сколенко, а лейтенант міліції, хай і молодший поки що, дільничний інспектор у сьогоднішньому дні.
А от Тося…
Ще тоді, з сівалки, її запримітив, як до школи з портфеликом бігала. На танцях до неї підрулював, на випускному вечорі, як школу закінчувала, підлітав і орлом, і соколом, а вона, конозиста, гнула кирпу, оминала, ніби стовпа придорожнього, на якого не вважала за потрібне навіть краплину уваги звернути.
І ось тепер зірками з погонів межи очі Сергій їй блисне – хай спробує не примітити, хай спробує, як завше, мимо пройти, оминаючи, ніби стовпа.
- Громадянко, ваш паспорт, - поцікавиться дільничний, - ваш студентський квиток, ваш…, ваш…, ваш ідентифікаційний код урешті-решт.
Зиркне здивовано дівчина очима – чого чіпляєшся, мов, хлопче; а ти перед нею у формі, при погонах, картуз, як на генералові – агов, дівчино, та це ж не парубок задрипаний клинці б’є, це людина серйозна, при виконанні, про порядок дбає й цим переймається лиш.
Та за руку дівчину, та в танок, та вечірком через село додому, мимо сірих кущів з одвічним жеригімном-жахалом. Тьху ти, Господи, хоч би не ляпнути слово непотребне при дівчині.
Ех, пане майор, пане майор, та що та ваша служба, так, забавка, аби дні не геть зсіріли. А от дівоче серце як привернути, коли ти до нього з найчистішими руками, які тільки можуть бути, а воно гупотить по-своєму, гне кирпу, оминає, як стовпа при дорозі, й не горнеться, не горнеться до твоїх рук.
Яким це милом ті руки вимивати, в яких водах виполіскувати, яким сяйвом освітлювати та яким коханням сушити, аби здатні вони були взяти в свої долоні дівоче серце й нести через усе село, через сотні кілометрів, через будні та свята, через усю планету вздовж меридіанів і широт, аби принести врешті-решт до свого серця, що стискається в тузі за якихось пару метрів від твого, дівчино.
Мовчить дівчина, не відповідає, не чує твоїх думок, питань твоїх не чує.
А вголос сказати ніколи, запитати немає як.
Бо треба йти на службу.
Усі права застережено.
Всі права на сайт належать ТОВ «Джерела М»
Авторські права на твори та рецензії належать їх авторам.
Дизайн та програмування
KP-design