Було близько першої години ночі. Мобільник дзвінком розірвав тишу як тупий ніж розрізає щільну тканину. Мабуть "збір" – промайнуло в голові. "Як ви вже дістали, вояки хрєнові!" - Володя вилаявшись, знехотя сповз з ліжка і пошкандибав до тумбочки, де продовжував несамовито надсаджуватися телефон. "От гади навіжені! Поспати не дадуть!".
Глянувши на екран, Вова миттю прийшов до тями, а по тілу хвилею пробіглися мурахи. Володимир, позивний "Кріт", поміж своїх не зажив слави боягуза. Майже двометрового зросту, як кажуть: "добра сажень у плечах", він вирізнявся неабиякою хоробрістю і гострим розумом.Усе те, вкупі, а ще відточені довгими тренуваннями навички бійця, зробили його незамінним в розвідвзводі, де він і отримав свій позивний.
В лавах "ополчення" Кріт був фактично з перших днів війни. Завдяки перерахованим якостям і тому, що він ніколи не ліз в "політику", хлопець був ще й досі живий, і перебував на дуже хорошому рахунку в командування.
"Викликає Микита" - продовжував голосити мобільник.
- Да, слухаю! – Вова напружено дослухався до вібрації цифрових "дротів" телефону.
- Володимир? Кріт? - втомлено запитав незнайомий чоловічий голос.
- Так, я...
- Вибач за пізній дзвінок. Мене звати Тарас.
- Угу - промимрив Кріт.
- Тут така справа... недобра... - в трубці запанувала тиша, а далі, - Микити більше немає.
Володя сів на підлогу... Навіть не сів, а гучно гепнувся на п’яту точку намагаючись збагнути почуте. За якусь мить пригадалось усе…
З Микитою він познайомилися в спортзалі, куди вони ходили на тренування з рукопашного бою. Бувало стояли в спарингу. З часом між ними зав'язалася справжня дружба. Микита був частим гостем в будинку Володі, а той в свою чергу сам нерідко гостював у Микити.
Коли почався "майдан", друзі за кухлем пінного часто-густо обговорювали події, здебільшого з осудом. Та, коли коктейлями "Молотова" стали живцем спалювати хлопців з ВВ, обуренню їх не було меж. Микита працював в органах, тому був скутий в своїх діях, а от Володя зібрався якогось дня і гайнув на "антимайдан". Але, поки серед антимайданівців відбувалася самоорганізація, стався розстріл "майдану"... І далі понеслося...
Несподівано для Володимира, коли потрібно було зробити вірний, як він вважав, вибір і стати в ряди поліції "ЛНР", Микита написав рапорт на звільнення і несподівано зник, сказавши в короткій телефонній розмові тільки одне: "Пізніше все поясню!" Володимир, звичайно, здивувався, але на той час він вже перебував в рядах "ополчення" і знаходився в самій гущі подій, то ж йому було не аналізу мотивів такого рішення друга. Бої, бої – безперервні бої... Якось в місті Володимиру випало знову зустрівся з Микитою...
- Привіт, друже! Як ти? Де, що?
- Привіт, брате! - Микита обійняв одягненого в камуфляж Вову,
- Та, - все в нормі!
Микита вивчаючевдивлявсяу свого друга. Після розмови "про все і не про що", Володимир все-таки зачепив делікатну тему.
- Розкажи, чим займаєшся? А то іди до мене! З твоїми даними будеш непогано заробляти!
- Брате, я по інший бік.
- Що?! - Вова сторопів.
- Здаси?
- Може і в мене будеш стріляти? - машинально спитав Кріт.
- Не зможу.
Вони розійшлись. Зрідка,зв’язуючись по телефону, про війну не говорили. Вова приглядав за сім'єю Микити, не видаючи себе - не міг переступити дружбу. Микита теж як міг допомагав другу, інколи передавав ліки, яких у ті лихі часи в "республіці"неможливо було дістати. Володимир, останнього часу, все частіше роздумував про своє життя. Приходило розуміння, що той його давній вибір був помилковим, прийнятим під впливом емоцій. Але змінювати щось у житті було вже запізно. Як не дивно, коли він одного разу, при зустрічі, поділився тими думками з Микитою, той не став йому докоряти, а, несподівано, підтримав...
- Вова, ти ще тут? –голос Тараса, після деякої паузи, знову зазвучав в трубці.
- Так. Я все ще не можу прийти до тями...
- Потрібна допомога.
- Яка? - механічно відгукнувся Кріт.
- Він того хотів, і дружина також наполягає на похованні біля батька і діда... В Луганську. Можемо влаштувати? Це він мені дав твій номер. На всяк випадок...
- Зроблю... Все зроблю... - Вова плакав,- тільки те треба… дуже тихо... робити.
І ще довго по тому його тіло здригалося від беззвучного плачу...
Усі права застережено.
Всі права на сайт належать ТОВ «Джерела М»
Авторські права на твори та рецензії належать їх авторам.
Дизайн та програмування
KP-design