Холодний дощ старанно облизував стіни будинків. Вже давно смеркло. Вулицю поглинула суцільна темрява. Невеличке місто Підлісся, принишкло в передчутті чогось надзвичайного, а можливо просто загрузло в примхах долі.
Одинока постать людини, чи то привиду, повільно чимчикувала вулицею прискіпливо приглядаючись до освітлених вікон ніби вишукуючи загублене майбуття. Раптом постать зупинилася, огляділася – остерігаючись стеження, зазирнула через решітку в зашторене вікно, звідки в шпарину пробивався яскравий промінь світла, потім рішуче гупнула ногою в металеві двері з написом великими буквами: «СТОМАТОЛОГ». Прізвище лікаря її не цікавило.
В цю саму хвилину лікар-стоматолог, Онищук Орест Самсонович, після нелегкого робочого дня рахував виручку, старанно розкладаючи банкноти на столі в купки по їх достоїнству.
З екрану маленького переносного телевізора, що стояв на шафі, лунали палкі депутатські завіряння в любові до свого народу. Вже другий рік поспіль йшла вистава коаліціяди.
«Залу засідань Верховної Ради штормить, а електорат гостро відчуває приступи морської хвороби», - подумав розважливий лікар-стоматолог.
Від грюкоту в двері лікар стрепенувся, виразно вилаявся поглянувши на екран телевізора, а потім, після повторного грюкання, накривши гроші медичним халатом, підійшов до дверей і в серцях крикнув невідомо кому: - Прийом закінчено! Я збираюся йти додому на відпочинок! Завтра о восьмій буду до ваших послуг!
- Відчиняй, бо гранатою в друзки рознесу твою зубодерню.
Орест Самсонович не став випробовувати долі і тремтячою рукою відчинив двері настіж.
Перед ним стояла постать людини у військовій плащ-палатці часів Другої Світової Війни. Обличчя відвідувача ховалося в накинутому на голову капюшоні.
- Слава Йсу! – гаркнула постать.
- Я… - хотів щось сказати лікар, але відвідувач грубо штовхнувши його в груди чимось твердим, охриплим голосом промовив:
- Це всього лише на декілька хвилин. З тебе не убуде! – і штурханами загнав лікаря назад до кабінету зі стоматологічним кріслом.
Орест Самсонович нарешті розглянув грубіяна. Це був чоловік невизначеного віку з обвислими як в опришка вусами. Ліва щока пришельця була несиметричне надутою, що виказувало в чоловікові запущений флюс.
Краплі води з плащ-палатки стікали на підлогу.
- Роздягайтеся раз прийшли. Я вже вгледів вашу заковику.
- Заради Господа нашого, позбав мене від цієї муки нелюдської, - набожно промовив пришелець і став осіняти себе хресним знаменням, позираючи на телевізор. Потім, скинувши з голови капюшон, розстебнув плащ-палатку.
Від побаченого лікар остовпів.
На голові пришельця була старезна шапка-мазепинка часів ОУН з тризубом, а на шиї, поверх вицвілого мундиру вояка, висів справжнісінький трофейний «Шмайсер».
Одним рухом плеча пришелець скинув плащ-палатку на підлогу.
Лікарю здалося, що перед ним стояв вояк витесаний з граніту, не вистачало лише постаменту.
- Чого витріщився? Давай, роби свою справу!
- Може знімете зброю? Боязко якось.
- Не мене лякайся, а отих «правдолюбців», - чоловік ткнув пальцем у бік телевізора. - Я свого охоронця, - він поплескав «Шмайсера», - з п’ятдесят першого ще не знімав з шиї і зараз не зніму – бо подумає, що я зрадив йому.
- Ви що, й досі не повернулися з тієї війни?..
- А ти хіба рахуєш себе вільною людиною? Ти думаєш, що вже настав час почивати на лаврах годуючись людською неміччю? Це всього лиш хитке перемир’я. Наш ворог завжди при нас. Він в’ївся в наші душі! І ніколи, чуєш? Ніколи!!! не залишить нас в спокої, бо Господь наділив нас землею на роздоріжжі. Ось тому ми з хлопцями завжди готові до бою.
- Сідайте в крісло, - лікар став тремтячими руками перебирати інструмент.
- Заради Бога, швидше рви, бо нема сили втерпіти болю.
- Добре якщо обійдеться одним зубом…
- Рви, не канюч! Хлопцям я потрібен боєздатним.
Чоловік, ледь іздригнувши ногами, ослаб в руках досвідченого дантиста.
Хворий зуб з глибокою каверною дзенькнув об металеву плювальницю.
Лікар, одвернувшись до шафи, взяв серветку і хотів подати її своєму пацієнту, але дивака в кріслі вже не було. На підлозі залишився лише мокрий слід його перебування, а знадвору чулися затухаючі звуки від кроків кованих чобіт.
Усі права застережено.
Всі права на сайт належать ТОВ «Джерела М»
Авторські права на твори та рецензії належать їх авторам.
Дизайн та програмування
KP-design