Написав назву, і одразу засумнівався. Ніби й усе правильно, але можна і неправильно зрозуміти. Насправді, мова йтиме не про екзотичне масло, яке з вершків-верховіть пальм виробляється. Мав на увазі всім знайоме, банальне «магазинне» вершкове масло, на якому з вершків тільки напис на упаковці – а в середині – якраз чарівне пальмове маселко.
Питання: хто бачив корову? Всі бачили? Тоді не так сформулюю – коли ви востаннє бачили корову? А хто з нас днями бачив стадо корів? То чому ми не запитаємо себе: звідки на прилавках супермаркетів таке розмаїття молокопродуктів? Звідки стільки масла, сиру, молока-сметани? І навіть взимку, коли корови знаходяться у декретних відпустках та перестають користуватися доїльними агрегатами – все одно, жодного дефіциту не виникає. Звідки усе береться?
Звернемося до всезнаючого гуглу. І гугл повідомляє, що за даними Державної фіскальної служби, у січні 2016 року Україна на зовнішніх ринках закупила 17,9 тис. тонн пальмової олії на загальну суму 11,5 млн дол., проти 8 млн дол. витрачених у грудні. Поставки здійснювалися з Індонезії (85,57% на 9,9 млн дол.), Малайзії (13,44% на 1,6 млн. дол.), Швеції (0,46% на 53 тис. дол.). Ой, друзі, чомусь так олії з шведських пальм захотілося!
Може я даремно загущую фарби і зовсім недалеко той час, коли вершково-пальмове масло буде чи не найкориснішим та найприроднішим з усього, що споживатимемо. До гадалки не ходи: виробники всіляких штуковин з молока перестануть використовувати пальмове масло і перейдуть на ще брутальнішу хімію.
І, що цікаво, – на цих усіх підприємствах не якісь інопланетяни чи чужоземці працюють. Ви не повірите, але трудяться там звичайні наші люди, можливо навіть християни – десь глибоко в душі. Які ходять по святах до церкви, прагнуть справедливості та добробуту у державі, здоров’я собі та своїм ближнім. Але той факт, що вершкове масло є не зовсім вершковим, а сир не зовсім сиром, якось випадає з їх поля зору.
Чому б не написати на етикетці правду щодо хімічного складу продукту? Скільки там від корови, скільки від пальми? Скільки в маслі чи сирі емульгатора, стабілізатора, ароматизатора та барвника? Навіщо ці міфи та ілюзії (а кажучи відверто – обман)?
До речі: чи ви не звертали увагу чому усі соки певного виробника коштують однаково? Що яблучний, що персиковий, що апельсиновий – ціна одна. Хоча самі ті ж яблука-персики-апельсини однаково ніколи не коштують. Загадка!
Але є і гарна новина. Знаючі люди розказують, що в результаті постійного поїдання консервантів, трупи перестали розкладатися. Тому коли доведеться вставати з могил для страшного суду, то ми не виглядатимемо неестетичними скелетами, а будемо красивими – майже, як за життя. Ну і у випадку зомбі-апокаліпсиса ми також виглядатимемо значно краще, аніж чудовиська у низькосортних голлівудських фільмах.
Гарного дня – панове!
Усі права застережено.
Всі права на сайт належать ТОВ «Джерела М»
Авторські права на твори та рецензії належать їх авторам.
Дизайн та програмування
KP-design