Перші кроки даються легко. Я не відчуваю того тремтливого захвату, про який усі говорять, у грудях не завмирає, не тьохкає принишклим соловейком серце, не огортають лавиною спогади, мені не хочеться одночасно плакати і сміятися.
Я просто обережно ступаю по старій бруківці, складаючи в умі цифри. Скільки ж років мене не було в місті, котре я раніше вважала домом?
Місто похмуро супиться, придивляється. Не впізнає…
Що, не розкидаєш широко обіймів, не тріпочеш переді мною листям, у вітальному поклоні, не зігріваєш сонячним промінням. Знаю, маєш характер. Не підеш на компроміс. Не пробачиш мені тієї втечі…
Але ти мені дещо завинило. Чи вже забуло?
Не бійся. Я не назавжди. Лише на гостину. Подивлюся, послухаю, відчую…
Лукавлю. Якими б світами не блукала, не можу про тебе не думати. Попри все ти й досі в мені. Щасливі спогади змінюються сумними. Кольорові слайди. Я шукаю тіні минулого у вуличках, що здобули нові фарби, в людях, чиї роки закарбувалися у зморшках.
Ти посміхалося, бавлячись зі мною в парку, ти ридало зі мною у тому скверику, де тепер поставили величезний сонячний годинник. Він, буцімто, дорогий. Нібито, має прикрасити собою алею. А мені, дивачці, здається опудалом. Вже й твоїх консервативних вуличок торкнулася люмінесцентна рука прогресу.
Здогадувалась, що поведеш мене саме сюди. А з пагорбу ти наче на долоні. Таке гарне, рідне… Тільки твоя краса не рятує, а безжально нищить, розбиває, трощить мрії об ці бетонні огорожі. Ну за що ти так зі мною? Чому так рано змусило подорослішати?
Ось і покинута дзвіниця. Визирає з-поміж старих ялин. Настільки ж велична і похмура. Пересиливши себе, відчиняю важелезні дерев’яні двері, заходжу у середину. Між собою перешіптуються тіні, вальсують міські легенди. Раніше у цих стінах у мене перехоплювало подих від захвату, тепер я просто відчуваю холод. Тут волого і темно. Це пустка.
Колись все було по-іншому. Пам’ятаєш? Мені хотілося молитися цьому місцю. І тому чоловіку…
Життя розкладає все по поличках. На свій розсуд. Іноді, бавлячись, перетасовує людські долі наче колоду карт. Виходить занадто абстрактна картинка. Зрада чужих – далекий рокот грому, близьких – блискавка у серце. А на порожньому місці нічого не збудуєш. Як не старайся…
Любов пішла із душі непомітно. Її увібрав у себе ранковий туман. Загоївши, забравши із собою біль. Раніше я впізнавала його серцем, тепер не впізнаю навіть очима.
З півгодини, мов той шуліка, кружляю знайомими вуличками, так і не наважуючись завернути на рідну. Чого боюся дужче? Що нічого не змінилося або що все тепер занадто інше?
А дім пострункішав, розжився другим поверхом. Тільки садок досі палає трояндовим суцвіттям.
Я не стоятиму тут довго. Не зазиратиму в чужі вікна. Байдуже, кому тепер належить дім. Чию долю береже підковка над дверима.
Остання зупинка – пішохідний місток. Тут, серед усіх тих замочків з іменами, немає наших. Ми так і не встигли дати клятви, котрі вже не мають значення. Вітер змін зірвав з мене рожеві окуляри, я виросла і колишні мрії стали для мене задрібними.
Вітерець бавиться моїм шаликом, бере в полон своїх невидимих обіймів. З небосхилу за мною уважно стежить сонце. Що, рідне? Тобі скоро за обрій, мені – на автобус. Але я ту не з порожніми руками. Дістаю із кишені замочок. Чіпляю поряд з іншими. На ньому всього одне ім'я – моє. І присягатимусь я лише перед собою. Дам найголовнішу з обіцянок – не зрадити собі. Ніколи, ні за яких обставин…
Усі права застережено.
Всі права на сайт належать ТОВ «Джерела М»
Авторські права на твори та рецензії належать їх авторам.
Дизайн та програмування
KP-design