Українська банерна мережа

Украинская Баннерная Сеть
 
 

Жанри

Гоголівський ФОРУМ




AlmaNAH






Наша статистика

Авторів: 2685
Творів: 51017
Рецензій: 95762

Наша кнопка

Код:



Ошибка при запросе:

INSERT INTO `stat_hits` VALUES(NULL, 42433, 0, UNIX_TIMESTAMP(), '3.15.221.67')

Ответ MySQL:
144 Table './gak@002ecom@002eua_prod/stat_hits' is marked as crashed and last (automatic?) repair failed

Художні твори Проза Аналітика

Реальний світ (Розділ 3 Genesis)

© Турчин Євгеній, 10-03-2016
Розділ 3
Genesis

Кожного дня з лиця планети зникає: 3 види тварин, 67 видів рослин 3,5 тис. га лісів, скидається 2 млн. тон стічних вод. 63% всіх сільськогосподарських земель страждають від ерозії і виходять з використання. 75% рибних ресурсів планети знищено. Щорічно зникає 30 тис. видів.
При цьому паливні компанії не дбають про те, щоб економити ресурси: в їхніх інтересах видобути їх чимбільше і, відповідно, продати. Саме з тою метою і гальмуються штучно програми розвитку альтернативної енергетики. Ці люди витискають все досуха і якнайшвидше, забуваючи про напис на могилі Александра Македонського: "Цього клаптика землі вистачило для того, кому було мало цілого світу". А про майбутнє планети вони не думають тим більше. Так само їм начхати і на людство в цілому. Втім, можливо, вони збираються жити вічно? І вони дуже наблизились до цього. Майже столітній Девід Рокфеллер пережив 9 пересадок серця. Перше, власне, він втратив у автомобільній аварії, після чого почав обережніше ставитись до свого організму. Люди дивуються і захоплюються життєлюбним стариганчиком, забуваючи, що він – найбагатша у світі людина, шо зробила гроші на: викачці нафти, спекуляціях на біржі, забрудненні довкілля, війнах, інфляціях...
А ще забувають, що кожна пересадка серця цьому придурку значно опускає в списку кандидатів у черзі за цим органом. Ваші батьки, знайому, діти, труєні викидами заводів і гімняною їжею, всі вони, для яких зібрати гроші на трансплантацію означає навіки влізти у боргове ярмо, всі відсунуті назад, бо пріоритетніший пацієнт вимагає позачергове серце. Йому і найкраща відповідність білкових факторів (що забезпечує приживання імпланта), і найкращі хірурги (які працюватимуть, можливо єдиний раз в житті на совість, принаймні із завмиранням свого власного серця), і гелікоптери, які довезуть його, дорогоцінного пацієнта, до лікарні, і орган для пересадки – туди ж.
Мало хто згадує про те, що Ч. Дарвін наприкінці життя визнав хибність своєї теорії еволюції людини. Як мовчать і про те, що Маркс відмовився від своїх переконань ("Я більше не марксист").
Чому ж так? І хто такі люди, Homo sapiens?
Російська наука запевняє, що "російський народ" походить не від кроманьйонців, а від неандертальців, має додаткову хромосому, що робить його представників більш суворими, сильними і розумними. Не уточнюється тільки, додаткова ця хромосома до якої пари: 21-ї, чи 23-ї, чи ще якоїсь. При цьому у поняття "россіянє" увійшли як фіно-угри європейської частини Росії, так і комі, буряти, чуваші, чукчі, мордовці, евенки, дагестанці, туркмени, узбеки, чеченці та багато інших, завойованих Москвою в різні часи. У даній теорії не враховані переселення народів і умови появи самої Московії.
Та й я навів цю новинку антропології лише для сміху, бо вона ніяк не обґрунтована і є ні чим іншим, як справжнім курйозом і підтвердженням запліснявілого маразму всередині країни Моксель.
Тим не менше є кілька справді цікавих і дивних фактів, що стосуються появи і розвитку людства до сучасного самознищувального стану.
Піддам сумніву час появи людини розумної (про походження вже говорив і визнав помилку Дарвін). Існують докази існування розвинених цивілізацій у періоди Мезозою і навіть Палеозою. Серед них сліди, знаряддя праці й навіть золоті прикраси віком 300 млн. років. Про все це докладно можна прочитати в книзі Бейджента Майкла "Заборонена археологія".
Спинюся лише на одному аспекті: неприродності, штучності статусу людини на цій планеті.
Те, що пропагується, як основний фактор зростання інтелекту (праця) є ні чим іншим, як маячнею. Науці не відомі випадки перетворювання тварин на людину чи іншу мислячу істоту. Навпаки, праця знижує активність мозку, лобних доль, мовної ділянки, спричиняє елементарні втому, також психологічну, а це викликає депресію, різноманітні психічні розлади, залежності. Я свідомо не використовую дані досліджень вчених, які, все ж, існують і при бажанні будь-хто може з ними познайомитись. Звісно, публікується, те, що прийнято, але з розрізнених фрагментарних даних з відкритих джерел можна скласти суцільну картину. Але не слід плутати науку з жовтою псевдонауковою пресою, яка саме для того й існує: робити гроші і відволікати увагу від фактів (не знаю, що первинне, а що – супутнє). Наука ж промовчує, або скромно бухтить десь на периферії нашого захаращеного непотребом інформаційного простору на межі чутності.
Тож я відкидаю науку, її дослідження, натомість звертаюся до здорового глузду, логіки, а ще – життєвого досвіду. Доводилося вам коли-небудь бачити пенсіонерів у розвинених країнах? Якщо так, то порівняйте бачене з нашими з вами реаліями, з нашими пенсіонерами. І зробіть висновки.
Я дозволю собі трохи від себе навести ту порівняльну характеристику, яку мали б скласти ви. Такий собі натяк, а висновок робіть самі. Скажу лише, що різниця, яку ми зараз побачимо, залежить від стилю життя людини, а точніше - рівня трудової завантаженості й загальних умов життя. Знайдіть у нас пенсіонера з лагідними не спотвореними рисами обличчя, ясним інтелектом, знанням хоча б рідної мови, не підвищеним рівнем агресії, підрахуйте відсоток цих людей і порівняйте з тою ж гнилою "гейропою".
Тобто, у несприятливих умовах і під гнітом тяжкої праці, ще й з відповідним матеріальним винагородженням, людина, як і будь-яка істота, деградує, а не розвивається. Можна сказати, що людина набуває міфічних ознак Homo sapiens лише в тепличних умовах і під цими умовами я не маю на увазі тропічний острів. Це має бути повністю контрольований простір з регульованими параметрами, заохоченнями і сприянням розумовій діяльності. Людина схожа на лабораторного щура. Тим іще, що потомство цих щурів, якими б кмітливими і навченими фокусам в клітці вони не були, випущене у дику природу або за умови, що людина покинула свої експерименти і тепер просто утримує цих тварин, швидко повертається до первісного дикого стану, не успадковує навички своїх батьків.
Прямоходіння звільнило наші руки. Для праці. З нею ми вже розібрались. Що ж до прямоходіння, то завдяки йому людина має більше проблем, ніж переваг. Більше половини захворювань людини пов'язані з прямоходінням. Якщо додати до цього шкідливі звички, харчування (яке стало таким, яким є теж через вільні руки), то цей відсоток зросте ледь не до 80.
Будова тіла людини й без того недосконала. Велика голова на слабкій шиї, слабкі руки й ноги, ніжна шкіра, травний тракт, калічні зуби, слух, нюх, зір, відсутність ефективної терморегуляції тощо. І ви хочете сказати, що цей нежиттєздатний вид підкорив світ? Це – вінець природи? Це могло еволюціонувати в льодовиковий період?
Шимпанзе, нижче людини втричі і легше в стільки ж разів, заввиграшки вб'є і затягне на дерево дорослого чоловіка. Гієна легко трощить зубами будь-які кості. Собака може спати в снігу і харчуватися замерзлою рибою. Орел розрізняє мишу з відстані в 2 кілометри. Кішка стрибає у висоту, що у 6-7 разів перевищує її власну і у 3 рази – довжину із хвостом.
Максимум, на що здатна людина, та й то тренована (у тепличних умовах), це: біг – 30-35 км/год; стрибок – до 1 м в висоту, до 2,5 – в довжину; плавання зі швидкістю 3-5 км/год; слух – від 10-15 дБ, 17Гц-20кГц. Температурний оптимум – 23,50С. При температурі нижче 180С у вас почнеться переохолодження. При 300С ви загинете від теплового удару чи зневоднення за три-чотири дні.
Людина без інструментів, житла, одягу, зброї, вогню просто не виживе. Ми самі захоплюємося історіями про виживання в екстремальних умовах. А ці самі умови – звичайні умови планети. Не вірите? Роздягніться наголо і вийдіть в ліс, степ, гори. Хоч влітку, хоч взимку. І спробуйте сказати: це моє природне середовище. Ваш кіт, якщо його вивезти за сорок кілометрів від дому (в мішку, зауважте), викинутий в дикій місцевості, повернеться до вас через місяць. Живий і здоровий. А ви?
Якщо комусь щось відомо про кембрійський вибух, що ж, вітаю. А для тих, хто не в курсі, розповім. 540 млн. років тому на Землі (тоді її ще ніхто Землею не називав, вона не знала про геологічні періоди і час, у якому в годині шістдесят хвилин і їй було до того байдуже) існувала дуже насичена вуглекислотою атмосфера, сильно мінералізовані моря, мертва земля. Життя існувало у воді і було представлене бактеріями, водоростями, найпростішими, поліхетами (багатощетинковими червами). І все.
Щоб з'явитися на планеті цим істотам знадобилося 3 мільярди років. Ще мільярд нічого нового не з'являлося. Раптом, за кілька мільйонів років на планеті вже є ВСІ існуючі класи рослин і тварин. Тоненький геологічний шар. Мить в історії. І от уже ми маємо все різноманіття життя на Землі.
Розвиток людства нагадує мені цей кембрійський феномен. До речі, щоб нагадати вам про плин часу для вічності життя, скажу, що в наступному періоді, Тріасовому, з'явились динозаври і існували більше 200 млн. років, деякі види по десятку мільйонів років і більше. Риби і акули існують ще довше.
Отож про людство. Згідно офіційної історії приблизно 8 млн. років Homo sapiens бігали ганяли фауну з кам'яними сокирами і списами. Менше десятка тисяч років тому їх замінили металеві. Потім, чотириста років тому, з'явилася вогнепальна зброя. Сто років тому - автомобіль, літак. Дев’яносто – пеніцилін. Вісімдесят - реактивний двигун, сімдесят п’ять – атомна бомба. п’ятдесят – комп’ютер, ракета, здатна з людиною на борту досягати Місяця.
Що ми бачимо тепер? З року в рік ми міняємо Windows XP на Vista, 7, 8, 10; iPhone 3 на iPhone 4, 5, 6. Електронно-променеву трубку на плазму, рідкі кристали.
І це все? Вам не здається все це дивним? Щойно ми рухались по експоненті у своєму розвиткові, наукова фантастика ледь устигала передбачати майбутні досягнення науки і техніки і миттєво застарівала. І раптом, на певній межі ми різко осаджуємо і починаємо зариватись у міжкорпоративну вовтузню.
Пояснень може бути багато. Але я їх всі відкину. Невже немає більше чого відкривати? Чого досягти? Чи вся суть і істина в елементарних частинках та їх масі спокою і рухові чорних дір у космосі? Немає залежності цього явища від кількості людей на планеті, не від рівня цивілізації в певних куточках Землі, ні від холодної війни, ні від світової фінансової кризи... Від цього не залежить частота і значимість наукових відкриттів і проривів.
Все це не причини, а наслідки. Наслідки режисерування розвитку людства. Ні, ніхто ззовні, швидше за все, не формує наш шлях як виду. Я вважаю, що нашим життям керують олігархи, власники... ні, не заводів-пароходів. Власники саме газет і... знань. Згадайте, коли відбулось останнє справді переломне відкриття в науці, медицині? Коли техніка різко скакнула вперед, здивувавши нас, змінивши наше уявлення про світ і людські можливості?
Я не маю на увазі адронні коллайдери, властивості мю-мізонів тощо. До того ж нічого революційного в цьому пристрої немає – звичайний циклотрон, які існували ще сто з гаком років тому. Я говорю про щось, від чого залежатиме якість нашого життя.
Що я хочу сказати цим? А те, що технології консервують, розтягують у часі. Наприклад: нанодвигуни і наномікросхеми з'явилися 20 років тому, але де вони? 3D-принтери існують більше 10 років, але на ринку їх можна побачити тільки зараз, до того ж їм відведено сектор розваг. Тим часом якість виробництва критично низька, що стимулює швидкість виробництво, відповідно швидкість заробляння грошей виробником, а можливості продукції обмежені. Матеріали для виробництва використовуються найдешевші і найнеякісніші, що зумовлює необхідність купівлі заміни товару споживачем через якийсь рік, бо той приходить у непридатний стан. Викрутка, яка гнеться при першій же спробі відгвинтити шуруп, комп’ютер, який вирубається рівно через чотири роки після купівлі, черевики, підошва яких відпадає чи протирається наскрізь за тиждень.
Все це обман.
У нас з'явилися технології. Як в Кембрії – вибухом. Але купка людей схопила ці технології, засекретила чи монополізувала право їх використання і тепер видає їх порціями. Та ще й з максимальною вигодою для себе. Тоді як дурень-споживач все одно купуватиме твій товар. А, не хоче? Тоді зробимо так, щоб без мого товару він вважав себе неповноцінним, хай гадає, що мати мій товар дуже важливо. А нічого іншого йому й хотітися не може. Хай думає лише те, що  хочу щоб він думав. Тут ідуть у діло газети. Заводи і пароходи і так уже у вас.
Що ж до людини і її неприродності в біосфері, то лише вона одна настільки непристосована до життя взагалі, не має імунітету до отрут, нездатна до терморегуляції, має непридатні і несамооновлювані кігті (сорі, нігті), для виживання потребує вогню, укриття, одягу, зрубати дерево, загатити і загидити річку, отруїти атмосферу тощо. Навіть лайно наше не сприяє удобренню ґрунту. Ми лише знищуємо, рубимо, палимо, оремо, перетворюючи метровий шар чорнозему в безживний блідий пил, який не відновиться НІКОЛИ.

Написати рецензію

Рекомендувати іншим
Оцінити твір:
(голосувати можуть лише зареєстровані)
кількість оцінок — 0

Рецензії на цей твір

[ Без назви ]

На цю рецензію користувачі залишили 1 відгуків
© Михайло Нечитайло, 10-03-2016
 
Головна сторінка | Про нас | Автори | Художні твори [ Проза Поезія Лімерики] | Рецензії | Статті | Правила користування | Написати редактору
Згенеровано за 1.0191509723663 сек.
Усі права застережено.
Всі права на сайт належать ТОВ «Джерела М»
Авторські права на твори та рецензії належать їх авторам.
Дизайн та програмування KP-design
СУМНО
Аніме та манґа українською Захід-Схід ЛітАкцент - світ сучасної літератури Button_NF.gif Часопис української культури

Що почитати

Історія Європи. Український погляд
Кожен з нас має знати історію власного народу. Бо історія – це його посвідка на проживання на рідній …
Погляд на світ через призму пародії.
«Прометей поміж грудей» – тільки ця провокативна назва збірки чого варта! І це не натяк, це те, про …
День Соборності України
Вітаємо всіх з днем Соборності! Бажаємо нашій державі незламності, непохитності, витримки та величчі! …
Українські традиції та звичаї
Друзі! На сайті “Онлайн Криївка” є дуже цікава добірка книг про українські традиції та звичаї. …