Маленький рудий песик Рябко і його друг – телятко Буць бавилися в піжмурки. Рябко сховався від свого товариша у саду за яблунькою і став чекати, коли теля прийде його шукати. Аж тут раптом налетів сильний вітер, захитав гілками дерева, під яким сидів цуцик, і зверху почали падати яблука. Одне з них гепнулось прямісінько Рябкові на голову.
-Ой, як же боляче! – закричав на все горло маленький песик.
Телятко Буць одразу ж кинулось бігти на голос товариша. І як тільки воно побачило Рябка, то його великі круглі очі від здивування стали ще більшими.
-Рябко, що це з тобою трапилось? У тебе на голові якийсь горбик з’явився!
Рябко обмацав чуприну лапою, на якій і, справді, наче сливка виросла.
-Ой, що це зі мною таке? - не на жарт розхвилювався Рябко.
Телятко Буць кілька хвилин подумало, а тоді поважно мовило:
- Це у тебе Рябко роги ростуть. У мене теж таке було: спершу з’являється невеличка гулька, а тоді вже ріг показується.
-Роги? – з недовірою перепитав песик. –Але ж рогів два має бути, отже, горбиків на чолі теж має бути два, а в мене всього – один.
Телятко Буць знову замислилось, тільки цього разу думало вона значно довше, ніж першого разу, а тоді радісно вигукнуло:
-Знаю! Мені мама колись казала, що є на світі тварина, яка має всього лиш один ріг. Називається вона носоріг. Якщо у тебе, Рябко, почав рости ріс – це означає, що ти – носоріг.
-Та як же так, та як же так, - поквапився заперечити Рябко, - ще вранці я був собакою, а вже в обід став носорогом?
- Еге, таке може бути, - впевненим голосом сказало теля. – От пам’ятаєш казку: було собі гидке каченя, а стало лебедем. Так і ти був собі цуценятком, а став носорогом.
І тут маленький песик Рябко заплакав.
-Не хочу, не хочу я бути носорогом! – говорив Рябко крізь сльози. - Я хочу бути собакою. Хочу гонити кішок, як батько. Хочу охороняти будинок господаря, як мама.
Телятку Буць стало шкода Рябка і він поквапився його заспокоїти:
-Та не переживай ти так, у тому, що ти тепер носоріг є багато хорошого. Моя мама розповідала, що носороги їдять траву. Тож тепер ти будеш їсти траву – найсмачнішу їжу на світі.
Рябко нахилився, вхопив зубами кілька травинок , але з’їсти їх не зміг. Трава виявилась дуже гидкою на смак і Рябко виплюнув її.
-Ну й гидотна ця твоя трава! - сердито гаркнув він до телятка Буць і побіг геть.
До кінця дня Рябко сидів у будці, не вилазив з неї навіть кістку погризти. А вночі йому снився страшний сон: наче він на лугу пасе траву разом з коровами та козами.
Прокинувся Рябко над ранок і першим ділом почав мацати лапами: чи з’явився в нього ріг. Але ніякого рогу в нього так і не виросло, та й маленький горбик з чола теж кудись пропав.
-Ура я більше не носоріг! – на радощах закричав Рябко і взявся гризти смачну кістку, що лежала біля будки.
Усі права застережено.
Всі права на сайт належать ТОВ «Джерела М»
Авторські права на твори та рецензії належать їх авторам.
Дизайн та програмування
KP-design