Новоспечений сільський Голова, Іван Іванович Благенький, видався людиною нової формації, він, тільки-но прийшовши до влади, відразу взявся за виконання передвиборних обіцянок, чим здивував не лише мешканців села Чудаки, а й вище районне начальство. Повезло нам, казали реалісти. Подивимося, що він нам заспіває через рік, казали песимісти і мали на це право, бо на їх віку вже стільки змінилося тих Голів: і назначених, і вибраних, що вже й не перелічити, а віз і нині там як то кажуть. Село Чудаки було в занепаді: грошей катма, орендатори пройдисвіти, мешканці – п’яниці.
Іван Іванович перш за все взявся за «чумацький шлях», так всі називали дорогу від села до траси, яка не знала ремонту ще з часів першої перебудови. Він, як людина нової формації, правдами і не правдами нашкріб всякого їстівного добра цілий КАМАЗ тай відвіз в район кому потрібно, так би мовити зробив благочинний внесок в загальну справу і влучив у самісіньке яблучко – влітку селяни вже каталися по новенькому шляху від якого приманливо тхнуло свіже укладеним асфальтом. Всі були в захваті від свого голови. Потім Іван Іванович взявся за освітлення єдиної в селі вулиці, потім за газифікацію помешкань односельців, потім за водогін. Отак, в турботах за свій електорат, він і кидався на КАМАЗі з добром по районним владним інстанціям, доки про чудеса в селі Чудаки не загомоніли навіть в області. А в районі, на його відвідини, навіть склали відповідний графік, що з часом став обов’язковим до виконання. Селяни панували за своїм благочинцем. Іван Іванович всього себе віддавав сільській громаді.
– Що ти все про людей, та про людей дбаєш, а самі перебиваємося з хліба на воду, – їла його поїдом дружина Ганна. – Он куми вже на Місібісі їздять, а ти все гасаєш на тому КАМАЗі. Всі печінки собі повідгуцикуєш і нащо ти мені потім здався. І діточки в місті страждають без батьківської опіки, ти зовсім не думаєш про нашу родину. Розумні люди все додому несуть, а ти з дому, прямо містика якась. Іван Іванович лише відмахувався від неї рукою: «Облиш Ганнусю», – казав він сьорбаючи борщ. – Спершу треба думати про громаду, а потім про себе.
Ганна лише крутила вказівним пальцем біля скроні та в серцях торохтіла порожніми каструлями.
– Боже-боже і за що на мене таке лихо звалилося. Коли вже вони там в районі наїдяться, бусурмани ненажерливі.
– Що ти все бурчиш і бурчиш. Я ж за людей піклуюся, – стоїчно відповідав Іван Іванович.
Селяни, учувши слабину за своїм головою, почали писати у всі владні інстанції вимогу за вимогою: то на будівництво нової школи, то лікарні, а якийсь розумник накатав лист з вимогою збудувати тролейбусну лінію з села і до міського ринку, чим поставив у безвихідь Голову сільради, а сам лише єхидно всміхався вичікуючи рішення. Іван Іванович вертівся як дзиґа. На другому році своєї каденції він вирішив і цю справу на користь електорату. Слава про чудакуватого сільського голову пішла по всій області, а потім ще й далі. Вже пальцями біля скроні вертіла вся рідня Івана Івановича.
В районі сільського Голову Чудаків називали місцевим Леонардо да Вінчі, дарма, що він не був живописцем, але винахідником-управлінцем Іван Іванович Благенький був геніальним.
Районне керівництво, задобрене КАМАЗами зі смаколиками, якось вирішило віддячити завзятому «Леонардо» високою Державною нагородою – «Це ж не з власної кишені», – казали вони тай подали цидулку вверх по інстанціям. Рішення про нагороду не забарилося – «Цих цяцьок в нас хоч греблю гати», – сказали наверху, тай опустили дозвіл донизу: «Хай бавляться, вони теж люди», – сказав дуже високий начальник підписуючи папери.
Напередодні чергового свята в село до чудаківців завітало високе районне керівництво. По селу тільки й розмов було про нагороду, селяни з цікавості, а можливо й в очікувані якоїсь дармовини, ще з ранку кучкувалися біля сільради: чоловіки, зухвало потираючи сині носи в передчутті випивки, безперервно палили, а жінки – лускали насіння та пліткували. Дух гулянки, п’янкий і невідворотний як сама смерть, навис над Чудаками.
Сам винуватиць торжества від несподіваної уваги до себе знітився і втік з очей геть. Коли надійшов час нагородження, від «Леонардо» і слід вичах. Всі стояли в ступорі.
– Це він що, захотів нам свято спаскудити? – немов у пропасниці затрусився Левко, на прізвисько Конокрад. – Ану гайда хлопці, знайдемо цього доброчинця довбаного.
Ватага дядьків кинулася нишпорити по селу. Знайшовши зажуреного Голову Сільради під вербою біля ставу, вони йому з пересердя, гарненько, по свійські, натовкли ребра: «Щоб не викаблучувався», – казав Конокрад, тай привели бідолаху під білі рученьки до сільради на привселюдне нагородження. Іван Іванович стояв як з хреста знятий з опущеною головою перед районним керівництвом. Він соромився надмірної поваги до своєї особи. Високий районний керівник урочисто начепив нагороду йому на лацкан піджака під бурхливі овації селян.
– Прямо містика якась, навіть нагороду соромиться взяти, – хтось голосно бовкнув з натовпу. – Еге ж, чорта з два дочекаєшся від такого добродія могоричу, – підхопив невдоволено Левко Конокрад і, сплюнувши, пошвендяв до сільського генделика.
Тверезі дядьки ще допізна розводили теревені біля Сільради, а найбільш кмітливі вже видумували нові заковики для свого «Леонарда».
Усі права застережено.
Всі права на сайт належать ТОВ «Джерела М»
Авторські права на твори та рецензії належать їх авторам.
Дизайн та програмування
KP-design