П’ятого квітня о третій вечора, я втратив повагу до перукарів. А потім ще раз – о третій п'ятнадцять, коли він збрив залишки мого волосся.
Скільки треба юнаку сімнадцяти років для щастя? Резинка, що перетягує довге волосся, книга з мореплавства, нова гра на комп’ютері та аби товариші були на зв’язку.
Але я пішов на цю жертву, як зріла людина. Так, задля вирішення конфлікту вдома. А що накажете робити, коли єдиний аргумент батьків у будь-якому спорі – це його зачіска? Не підготувався до уроків як слід – зріж волосся. Не поїв що треба – волосся заважало. Дав здачі кривднику – через набридливе волосся. Не прибрав? Так, волосся.
- Молодець, синку, - сказала з деякою повагою в голосі мама, з презирством дивлячись на пасма, що лежали брудною купою на білій плитці підлоги.
- Ага, - відповів я.
ЇЇ фарбоване волосся було заплетене у косу, і зібрано в тугу купку на потилиці. Це була жінка – домінант. Жінка – командир. Небезпечна особа.
- Тепер ти виглядаєш інакше, - дещо повільно додала вона.
Від моєї начисто бритої голови відбивалось світло дешевої лампи, а гострі зазвичай вуха, здавались нині гострішими за стилет.
- А то ці патли на твоїй голові робили з тебе не людину, а якогось.. мрійника, - строго сказала мама. – А мрійники в житті успіху не мають. Тепер же все піде добре.
Я повів плечима. Певно в неї дійсно є досвід в тому. Мама любила керувати. Своїм чоловіком, батьком, братом, сином. Імператор у спідниці. А ми її солдати. Мовчазні і похмурі, принижені та слухняні верескливому голосу.
- Ти довго зі мною боровся, - не без самозадоволення сказала вона, водячи носком чобота по темному пасмі, що раніше проходило за моїм вухом. Або деінде. Маринка любила проводити рукою через моє волосся. Казала, я гарний з ним.
- Тебе надто сильно поголили, - критично додала мати, кидаючи гнівний погляд на перукаря. Їй не вдалося прослідкувати за цим. – Проте скоро відросте, і зробимо тобі нормально.
Я ковтнув слину. Вона не знала, що то я тихцем попросив перукаря збрити все волосся.. До Дейві Джонсової могили все!
Моє хобі: грати на гітарі та малювати. Малюю я різне – від природи гір, до портретів миловидних дівчат – з того дуже тішуся. Мої друзі не вміють. В них виходять каракулі. Але я їм про це не кажу – Пікассо також не дуже деталям увагу приділяв.
- Тепер ти як людина виглядаєш. І зможеш піти у бізнес, як батько і хотів.
Як ти хочеш. Тато волів би бачити мене в першу чергу щасливим, а потім вже – успішним у професії. А я хотів би піти у художню академію. Знаний митець з Парижа, мсьє Жано Люміль, якось було взяв мою картину ворона на яблуні, видихнув хмару сигаретного диму, почухав носа і сказав своїм смішним акцентом «Женьяль!». Тоді я ще вірив в успіх.
- Ти ж з математики тепер бали отримуватимеш хороші. Вчителі тебе поважатимуть, - повчально і зверхньо сказала мама.
Ні. Вони не знатимуть про мене.
Я підвівся з місця і розв’язав мотузку накидки, який мені дав перукар раніше.
Мама не знає. Але я не повернуся додому.
У воєнкоматі вже лежать папери, і завтра я йду вбивати. На війну. Їм не принципово.
Вони беруть навіть мрійників.
Усі права застережено.
Всі права на сайт належать ТОВ «Джерела М»
Авторські права на твори та рецензії належать їх авторам.
Дизайн та програмування
KP-design