Руслан Валентинович вважав себе лікарем не тільки фаховим, а й народним. Бо в лікарській практиці спирався на народну мудрість, законсервовану в прислів’ях. Ось хоча б: «Порятунок потопаючого – справа рук самого потопаючого». Перефразовуючи на лікарський лексикон, маємо: «Порятунок хворого – справа рук (кишені, гаманця) самого хворого».
Подібних перефразованих прислів’їв Руслан Валентинович назбирав сотні зо три, об’єднавши все це інтелектуальне багатство у зшиток з промовистою назвою: «Здоров’я не купиш, але заплатити за нього варто».
Той зшиток осяйним факелом вів Руслана Валентиновича по життю, завжди добавляючи до каші масла, до буття ситості, до багатства ще більшого багатства.
А це, йдучи второваним шляхом, раптом уперся Руслан Валентинович лобом у стіну, на якій хтось величезними літерами вималював: «Лох!». Стіну змурував ошатно зодягнений молодик, котрого доля, б’ючи об лід на слизькій дорозі, пригнала до лікаря з вивихом ноги.
Руслан Валентинович, турбуючись, чи за ошатним одягом молодика ховається така ж ошатна копійчина, добалакався до того, що його сімнадцятирічний син уже й школу, мовляв, закінчує, але й досі не сподобився, на відміну від деяких своїх однолітків, побувати за кордоном. Молодик, співчуваючи лікарю, зізнався, що має відношення до формування груп молоді, котрі прямують до Італії для місячного пансіону в тамтешніх сім’ях.
Руслан Валентинович натякнув, що оформлення і його сина до однієї з тих груп - не надто велика плата за вправлення на місце вивихнутої ноги.
Молодик погодився, але поскаржився, що групи вже сформовані і внесення змін до існуючих списків - не тільки його прерогатива, а й ще є люди.
Ті люди потребували сто доларів за послуги, тож розчулений Руслан Валентинович, записавши адресу молодика, тут же в кабінеті вручив йому від імені свого сина сто баксів.
Молодик зійшов з очей, понісши з собою не тільки сто баксів, а й обіцяну Італію. Руслан Валентинович навідувався за занотованою адресою, але нічого, крім пункту прийому склотари, там виявити не зміг.
З тієї пори і витоптує травичку під стіною з написом «Лох», несамовито жалкуючи за втраченими баксами, бо як не шукав, а так і не зміг у своєму зшитку віднайти бодай одну фразу про те, що кожен лікар має платити за обіцяний йому сон рябої кобили.
Відколи зо два тижні тому медсестрою в підвідомчому Руслану Валентиновичу відділенні влаштувалася Ілона, лохівська стіна почала потроху занепадати, заростаючи чагарями давності.
Ілона, жінка розкута, незакомплексована, цілком погодилась із записом зі зшитка Руслана Валентиновича: «Кожен лікар має право на лікарську практику»; тож і допустила свого безпосереднього керівника до поглиблених досліджень будови і функцій свого організму.
Цієї ночі на чергуванні знову Ілона й Руслан Валентинович. Досліди вже ось-ось малися розпочатися, як раптом лихий устами тієї ж Ілони приніс до лікаря звістку, що до відділення привезли збитого автомобілем хлопчину.
- Стікає кров’ю, - повідомила Ілона.
- Хто привіз, швидка? - поцікавився Руслан Валентинович.
- Ні, хто збив, той і привіз, - пояснила Ілона.
- Гукай сюди винуватця, - запропонував лікар.
До кабінету ввалився до болю знайомий молодик у ошатному одязі.
- Лікарю... - та й вдавився.
- Що? - аж руки потер Руслан Валентинович.
- Хлопець під колеса, я... - белькотів молодик, - він сам, рятувати його треба.
- А інакше декому тюрма, так? - резюмував Руслан Валентинович.
- Тюрма не тюрма, - нервував молодик, - рятувати треба хлопця.
Руслан Валентинович не став, як завше, заходити здалеку, натякаючи на труднощі лікарського життя-буття, а, оглянувшись, чи ніхто не чує, кинув молодику межи очі:
- Зараз отут на стіл сто баксів, що ти в мене виманив, ще п’ятдесят зверху за моральні збитки, плюс сто за порятунок хлопця.
Молодик уперся.
Лікар не здавався.
Зайшла Ілона, на вухо повідомила, що хлопчина ледь не в комі.
- Зараз іду, - випхав лікар Ілону.
Торги тривали, молодик нервово скубав ошатну одежину, лікар наполегливо не сходив з місця, прагнучи реваншу за лохівську стіну.
Нарешті зійшлися на двостах баксах, які молодик, вивертаючи всі кишені, кидав на стіл і у вигляді доларів, і гривень, і навіть дрібнотою копійчаною тягнувся, аби дотягнути до затребуваної суми.
Сім гривень двадцять шість копійок ще й не дотягнув, але лікар милосердно простив його, бо мав у зшитку запис: «Прости відвідувачу гріх його несплати, якщо це не на шкоду власному бюджету».
Сховавши гроші, випхавши геть молодика, лікар рушив до покаліченого хлопчини.
В коридорі здибав Ілону.
- Як пацан? - поцікавився.
- Помер, - видихнула Ілона, - треба було пошвидше...
- Цить, - притиснув Руслан Валентинович Ілону до стіни і рукою рота їй прикрив. - Він просто помер - і все. Ніякого значення не має, спізнився хтось чи прийшов загодя. Просто помер, бо не міг вижити.
Ілона кліпнула повіками.
- Помер, бо не міг вижити, - грізно повторив лікар.
Медсестра погодилася.
Руслан Валентинович рвучко ввійшов до приймальні з уже мертвим, прикритим закривавленим покривалом, юнаком.
- Чорт, - вилаявся, - довбаний торгаш у ошатному одязі підвів торгами негожими і мене, і тебе, хлопче.
- Ну, нічого, - сам себе заспокоїв, - сяде бісів торгаш за загублене життя, та й по всьому. І за спорудження лохівської стіни буде це йому одночасно покаранням. Хе-ге, Бог, він усе бачить і кожній тещі роздає по сережці. Бог кожній тещі роздає по сережці, - повторив. - А треба буде записати сію фразу у зшиток. Оригінально звучить, незвично.
Згадав зі зшитка: «Смерть хворого - не панацея від усіх фінансових негараздів».
- Така доля в тебе, хлопче, - мовив до покійного і припідняв покривало.
Всі фрази зі зшитка зникли, випарувалися, згинули тої ж миті, нездатні, неспроможні, незугарні описати і сотої частки побаченої Русланом Валентиновичем картини.
Бо картина була проста, ніби фотознімок на паспорт - з-під покривала розплющеними, але вже з далекого потойбіччя, очима на Руслана Валентиновича дивився його власний сімнадцятирічний син.
Біля його лівої руки лежав розбитий годинник і якийсь грошовий дріб’язок, щось із сім гривень і двадцять шість, здавалося, копійок. Віддавав за того молодика в ошатному одязі.
Аби все було в ажурі.
Як записано у зшитку: «Якщо для хворого зайвим є саме життя, гаманець його ніколи не буває зайвим».
Усі права застережено.
Всі права на сайт належать ТОВ «Джерела М»
Авторські права на твори та рецензії належать їх авторам.
Дизайн та програмування
KP-design