Українська банерна мережа

Украинская Баннерная Сеть
 
 

Жанри

Гоголівський ФОРУМ




AlmaNAH






Наша статистика

Авторів: 2685
Творів: 51024
Рецензій: 95767

Наша кнопка

Код:



Ошибка при запросе:

INSERT INTO `stat_hits` VALUES(NULL, 41377, 0, UNIX_TIMESTAMP(), '13.58.197.26')

Ответ MySQL:
144 Table './gak@002ecom@002eua_prod/stat_hits' is marked as crashed and last (automatic?) repair failed

Художні твори Проза Казка

ГАММІ ПОТРІБНЕ ЛЬ (Із циклу казок про абетку)

© Микола Васильович СНАГОВСЬКИЙ, 15-08-2015
     Нота СОЛЬ тактовно, але висловилась проти ЛЬ. Сказала, що їй затишно і з однією О, що у С прокидаються ревнощі, коли з другого боку стоїть ЛЬ. Керівництво школи було не проти, щоб, якщо хоче саме ЛЬ, і не проти інші ноти, то хай ЛЬ переходить до кого захоче. Інші ноти вирішили, що то неабияка честь, щоб вкупі з ними була ЛЬ і геть не розуміли, чому СО відмовляється.  Тут усіх випередила нижня ДО, вхопила під руку ЛЬ. Абетівцям нічого не залишалось як проспівати ДОЛЬ… ДО-О-О-ЛЬ…
    ― Ха-ха! ― вигукнула нота РЕ. ― Що то ще за потвора: «ДОЛЬ».?!. ЛЬ, іди до мене.
    ЛЬ  притулилася до РЕ. РЕ на радощах затягнула:
    ― Р-Е-Е-Е-ЛЬ !!!
    ― … ЛЬЄФ, ― зіронізувала нота МІ.
    ― Що ти пащекуєш?! ― накинулась на МІ нота ФА, яка стоїть вище за МІ, тому й дозволила собі таке. ― Ну, подружиться з тобою ЛЬ, так що, співатимете: МІ-І-І-І-ЛЬ. Ось коли зі мною буде ЛЬ, тоді інша річ: наша нота зазвучить гордо й потужно. ЛЬолечко, ходи до мене!.. ЛЬолечко, ну, йди-но сюди, ставай поруч, зараз разом візьмемо висоту ФА. Це буде неперевершено!
    ЛЬ, трохи повагавшись, перейшла до ФА, котра дуже лагідно її запрошувала зріднитися. Як тільки вони опинилися поруч, то й вирішили заспівати свою висоту:
     ― ФА-А-А-А-ЛЬ!..
     ― Ой, що ж то завжди виходить?!. Як тільки ЛЬ стає не до свого місця  ― біля СО, так зі звуками щось починає діятися, вони якось не так звучать, ― захвилювалась ЛЯ. ― Я… не… не  хочу бути з ЛЬ! Я не бажаю звучати ЛЯ-А-А-ЛЬ! Я ― ЛЯ! Я ― ЛЯ!..
     ― А я ― СІ!  А СІЛЬ я бути не хочу! Я не хочу, щоб мою висоту ― таку почесну висоту! ― долало і оте хитре ЛЬ. Що, мені треба буде виводити звук як СІ-І-І-ЛЬ! Не хочу! Я повинна бути легкою: СІ-І-І… СІ-І-І…
     Слухали те абетівці, слухали, та й шкода стало ЛЬ. Чого доброго, і СО зовсім вже відмовиться від ЛЬ, запросить адвокатів чи то звернеться до прокуратури. А там, оцінивши ситуацію з іншими нотами, скажуть, що, справді, ну, чому це ЛЬ приліпилась до СО?!. Біля інших нот надбавок же немає ― ніяких: ні ЛЬ, ні РЬ, ні ЗЬ… Хтось скаже, що СО потрібне молоко за додаткову ношу і всілякі пільги. А хтось, навпаки, твердитиме, що завдячуючи ЛЬ збагачується СО, тож хай сплачує податок.
     ― Ги-ги!.. Уявляю собі як ДО виспівує: ДО-О-О-ЗЬ!.. ― зареготала СІ, вся у своїх фантастичних уявленнях.
     ― Ти сиділа би там  ― зверху ― і мовчала, якщо тобі все видно, ― образилась нижня ДО. А то я ЗЬ підкину до тебе, І будеш СІЗЬ.
     ― Та не сперечайтеь! ― раптом вигукнув дифтонг ДЖ. ― ЛЬ буде зі мною! І ми співатимемо: ДЖЛЬ!.. ДЖЛЬ!.. Яка гармонія!



Написати рецензію

Рекомендувати іншим
Оцінити твір:
(голосувати можуть лише зареєстровані)
кількість оцінок — 0
 
Головна сторінка | Про нас | Автори | Художні твори [ Проза Поезія Лімерики] | Рецензії | Статті | Правила користування | Написати редактору
Згенеровано за 1.0406370162964 сек.
Усі права застережено.
Всі права на сайт належать ТОВ «Джерела М»
Авторські права на твори та рецензії належать їх авторам.
Дизайн та програмування KP-design
СУМНО
Аніме та манґа українською Захід-Схід ЛітАкцент - світ сучасної літератури Button_NF.gif Часопис української культури

Що почитати

Історія Європи. Український погляд
Кожен з нас має знати історію власного народу. Бо історія – це його посвідка на проживання на рідній …
Погляд на світ через призму пародії.
«Прометей поміж грудей» – тільки ця провокативна назва збірки чого варта! І це не натяк, це те, про …
День Соборності України
Вітаємо всіх з днем Соборності! Бажаємо нашій державі незламності, непохитності, витримки та величчі! …
Українські традиції та звичаї
Друзі! На сайті “Онлайн Криївка” є дуже цікава добірка книг про українські традиції та звичаї. …