Українська банерна мережа

Украинская Баннерная Сеть
 
 

Жанри

Гоголівський ФОРУМ




AlmaNAH






Наша статистика

Авторів: 2685
Творів: 51030
Рецензій: 95768

Наша кнопка

Код:



Ошибка при запросе:

INSERT INTO `stat_hits` VALUES(NULL, 4135, 0, UNIX_TIMESTAMP(), '18.223.124.244')

Ответ MySQL:
144 Table './gak@002ecom@002eua_prod/stat_hits' is marked as crashed and last (automatic?) repair failed

Художні твори Проза новелка

ПРОДАВЦІ ПОВІТРЯ

© В’ячеслав Митрога, 19-03-2007
Вони зявилися в місті раптово і наче саранча обсіли усі переходи, площі та інші місця великого скупчення людей. Спочатку ніхто не звертав на них уваги і люди лише насміхалися, незрозуміло киваючи в іхній бік і крутячи пальцем біля виска, а вони стояли і продовжували на весь голос вигукувати: «Повітря! Повітря з Азії і Океанії! Повітря з Австралії і Каліфорнії! Повітря на будь-який смак і на різного покупця! Повітря вітчизняне й заморське!..» Потім почали з»являтися поодинокі покупці, здебільшого від нічого робити і від бажання опорожнити свої товсті гаманці на щось екзотичне і непотрібне, давня хвороба тих, у кого кури грошей не клюють. У газетах почали з»являтися окремі замітки, в яких у пух і у прах розвінчували горепродавців і їхнє чистої води обдурювання людей, але, як це не дивно виглядає, проте трапляється часто, черги біля прилавків повітрепродавців починали зростати, з»являлися постійні клієнти, кожен знаходив товар на свій смак, чи то повітря вечірньої прохолоди із міста Флоренції, чи то суміш повітря з арктичного поясу з повітрям із тропічних лісів і з добавкою важкого повітря нью-йоркської автостради, будь-що, від дешевого повітря з околиць міста і найдешевшого, повітря з підземних переходів і загазованих вулиць, до дорогих, на вагу золота, сортів з далеких материків та островів, та їхніх сумішей. Все зроблено з дотриманням технології і має сертифікати якості, твердили продавці на кожному кроці і тикали всім перед очі якісь незрозумілі папірці з різими штампами і печатками, цифрами, назвами якихось контролюючих організацій. Радіо, газети і телебачення уже нікого не розвінчували і не звинувачували, а на всю горлянку співали дифірамби продавцям повітря, рекламували різні види повітряних сумішей, говорили щось про їхні лікувальні властивості та сприятливий вплив на людську психіку, настрій, самопочуття. Коли якийсь один вчений, провівши якісь підрахунки, оголосив, що кількість проданого повітря уже давно в кілька разів перебільшила наявні запаси повітря, на нього тут же посипалися звинувачення у некваліфікованості, шахрайсті, підриву існуючого режиму та у зраді інтересам людства. Звинувачення звучали з вуст деяких псевдонауковців, а здебільшого їх озвучували рядові громадяни, дійшло до того, що пропонували його стратити, причому добирали найвишуканіших способів, до яких навіть інквізиція у свій час не додумалась. Врешті-решт спеціально створена судова комісія, знайшовши якісь пом»якшуючі обставини, приговорила чесного науковця до привселюдного спалення на центральній площі, що й було зроблено незабаром, не відкладаючи в довгий ящик. Це все послужило подальшим прецедентом у боротьбі з інакомислячими та неприйнятними існуючому режиму.
Влада торговців повітрям поширилися по усіх країнах і невдовзі уся планета перебувала під їхньою беззаперечною владою. Ніхто не міг нічого протиставити їхній гегемонії і тому усі змушені були коритися їхній волі, усі керівні важелі зосередилися в їхніх руках.
Згодом почали зявлятися люди, яким не вистачало грошей на купівлю повітря, а про те, що дихати можна задаремно, вони вже давно й забули. Почали зявлятися перші жертви. Людина, виявивши власні кишені порожніми, довго стояла перед прилавком продавців повітрям, а потім, усвідомиши, що може прожити без повітря лише кілька хвилин, раптово помирала. Почалися масові повітремори, які спочатку охоплювали бідні райони й провінції, викликали невеликі повстання, які швидко придушувалися найманцями асоціації продавців повітря. Жодної надії не залишалося. Згодом виявили свою неспроможність купувати повітря і більш заможні громадяни, що незабаром перейшло у масове вимирання жителів планети. Залишилися одні продавці повітря і саме повітря, а всі інші вимерли.


Написати рецензію

Рекомендувати іншим
Оцінити твір:
(голосувати можуть лише зареєстровані)
кількість оцінок — 0

Рецензії на цей твір

Вам не треба літредактора?

На цю рецензію користувачі залишили 3 відгуків
© Ганна Осадко, 21-03-2007

Не вистачає героя

На цю рецензію користувачі залишили 1 відгуків
© Маргарита, 20-03-2007

ЖИТТЯ ДОВЕДЕНЕ ДО АБСУРДУ

На цю рецензію користувачі залишили 1 відгуків
© Олесандр Каленченко, 20-03-2007

продовження твору Беляєва?

На цю рецензію користувачі залишили 4 відгуків
© Олексій Тимошенко, 19-03-2007
 
Головна сторінка | Про нас | Автори | Художні твори [ Проза Поезія Лімерики] | Рецензії | Статті | Правила користування | Написати редактору
Згенеровано за 1.2104239463806 сек.
Усі права застережено.
Всі права на сайт належать ТОВ «Джерела М»
Авторські права на твори та рецензії належать їх авторам.
Дизайн та програмування KP-design
СУМНО
Аніме та манґа українською Захід-Схід ЛітАкцент - світ сучасної літератури Button_NF.gif Часопис української культури

Що почитати

Історія Європи. Український погляд
Кожен з нас має знати історію власного народу. Бо історія – це його посвідка на проживання на рідній …
Погляд на світ через призму пародії.
«Прометей поміж грудей» – тільки ця провокативна назва збірки чого варта! І це не натяк, це те, про …
День Соборності України
Вітаємо всіх з днем Соборності! Бажаємо нашій державі незламності, непохитності, витримки та величчі! …
Українські традиції та звичаї
Друзі! На сайті “Онлайн Криївка” є дуже цікава добірка книг про українські традиції та звичаї. …