Минулося все, злинуло за вітрами. Вилікувавшись від набутого горя, років на п’ять зникла Наталка з Леліток, аби не допікали, ніби проститутці, горенним сифілісом, потинялася по світу, чи здобула щось, чи ні - повернулася назад, у своє село.
Поховала батька, переробила батьків дім, спромоглася на автомобіль і посвідчення на управління ним, базарувала, збирала копійку, одним словом, якось жила.
- По чім сметана? - питання, як Божа кара, довічно за Наталкою закріплене.
- Два карбованці за... - та й запнулася.
Михайло, як колись давно, з молодості, стояв поряд. Не постарів, не змінився, тільки зблід чомусь з роками, як лист восени. Біля нього якась пасія - дружина, певно.
- Ой, Міша, це дорого, пішли далі глянемо, - тягла пасія Михайла за рукав.
- Чому ж дорого, - запручався Михайло, - нормально. Налийте літр, будь ласка.
- Ехе-хе, літр, - зіткнула Наталка, - хіба це торги. Колись у мене сметану оптом брали.
- Було, було, - погодився Михайло. - Але ж то інші були часи - люди були при грошах і люди були як люди.
- А зараз що, звірі? - огризнулася сердито.
- Ні, люди завжди люди, - відповів Михайло, - от тільки скурвилися.
Спалахнула Наталка. Образою зайнялася, ніби свіжоскладена скирта полум’ям. Схопила вже налиту Михайлові банку і вилила сметану назад до каструлі.
- Перебовтана буде, - зауважив Михайло.
- Нічого, - гримнула, - зате моя. Яка не є, а моя. Ясно?
- Якась навіжена, - зауважила Михайлова дружина. - Пішли, голубчику, далі, бо ще ковтне.
- Не бійся, - метнула Наталка іскри, - не ковтну. Душа не прийме.
Потягнувся Михайло за дружиною вздовж рядів, а в сметану впали дві сльози,
- Господи, - вжахнулася Наталка, - звідки, за чим, за ким сльози?
Перемішала бігом ложкою сметану зі сльозами, аби не запримітили покупці, що зіпсовано товар - бо не візьмуть, обминуть, зоставлять скисати.
Одиначка - як верба край шляху, об яку кожна корова з череди чухнутися мріє.
Ось і нині Льончик заскочив. Припер вантажівкою жому потай від людей і своєї жінки, гарно повечеряв, напився, аж з очей горілка бігла, хотів до любощів удатися, але не спромігся, не осилив клятих ґудзиків на ширінці, махнув рукою.
- Поїду, мабуть, - булькнув.
- Куди? - стенула Наталка плечима. - Ти ж і через поріг не перелізеш.
- Нато, не бузи, не опускай мене на дно, - випростався Льончик, - бо я ще козак, а не шкарбан якийсь.
Виповз по стіні козак на веранду, довго думав, як спуститися зі східців, і, не знайшовши, напевно, рішення, просто впав із них у спориш носом, а далі поповзом, поповзом сягнув хвіртки, повоював з нею хвилин десять, шукаючи, в який же бік вона відкривається, переміг, зійшов, ніби на Еверест, на східець кабіни автомобіля, вмостився на сидіння.
Ревнула вантажівка, посунула вулицею.
- Тьху, - сплюнула Наталка вслід, - з ким тільки не доводиться тягатися. Але де ж ти дінешся?
Та й заходилася вкидати в яму привезений задарма жом.
А на ранок звістка - збив Льончик якусь молодицю в Катюжанці. Переїхав, кажуть, аж м’ясо з рота полізло, і не помітив - о дванадцятій ночі вичислила його міліція по крові на шинах.
- Бачиш, Наталко, - сусідка, стара Парамониха, і своє горня до сніданку приперла, - до чого твої гульби доводять. До гріха, великого гріха.
Видивилося ж, стерво старе, в кого столувався вчора Льончик.
- Він від мене нормальний поїхав, - відрізала Наталка. - Хіба я знаю, де він нажлуктився опісля.
- Ага, ага, - хитро й осудливо мружилася Парамониха.
Аж тут і міліція у двір - так і так, громадянко, ви напоїли водія такого-то, отже, і на вас є частка, хай і моральна, вини за трагедію.
- А я його заливала, чи що? - йде Наталка в наступ.
- Самогоночку женемо, певно? – підозрами повниться міліція.
- О, ні, - стоїть на своєму Наталка, - казьонку пив.
Та звідкись з-за припічка припалу пилом пляшку з-під державної оковитої.
- Бачите, казьонка.
- А з жомом як?
- Не я крала, Льончик, з нього й питайте.
- Але ж ви купили крадене.
- Звідки я знала, що то за жом? Льончик сказав - куплений.
- Наталко, здавайся, - Парамониха з-за тину, - не бери гріх на душу за загублене життя, біжи хоч у тюрмі спокутуй.
- А щоб ти, курво стара, свою пельку ще до вечора навіки стулила, як таке плещеш, - взялася Наталка в боки.
Міліція тихенько ретирувалася – по-перше, моральна вина аж ніяк не кримінал, а по-друге, де дві жінки, ще й сусідки, зводять барикади, всілякі інші війська просто зайві.
Скінчилося тим, що Парамониха побачила круглий Наталчин зад, дві дулі і пригорщу піску в писок.
- Ти нарошне, сучко, вбила ту жіночку, - кричала ображено десь аж із сіней своєї хати, - хочеш свого ухажора назад причаклувати. Вбивця, вбивця!
- Якого ще ухажора? - щось недобре ворухнулося під Наталчиним серцем.
- А отого, що ходив до тебе, як дурник, а ти його ледь сихілісом не почастувала.
Не зогледілась, як переодяглася, помчала на Катюжанку. Хотіла відшукати Михайла, впасти в ноги, крикнути: - «Прости!»
Ось і подвір’я, ворота навстіж, у хаті світло у траурнім смутку, люди снують і, ніж мались покійниці шану складати, ніж мались поплакати вволю в жалобі нестримній, їсти готують на завтрашній день, мовби покійниця схоче ще їсти, мовби ще встане до столу, мовби зрадіє, що гості знов прийдуть у хату, прийдуть востаннє, щоби попрощатись з давно захололим, з душею розлученим тілом, а дехто, є всякого люду, то й просто поїсти прийде, ще й маючи, згідно своєї уяви, дуже обмежений розміром шлунок, додому собі у торбину напхає всіляких наїдків.
Зупинилася Наталка в тіні дерев.
«Не піду, - вирішила, в останню хвилину передумавши і змінивши плани. - Чого я туди маю йти, за кого просити прощення, за що? За слинявого Льончика, що міри не знає в горілці? За ненавмисне вбивство тої пасії, що горнулася незаслужено стільки років до мого Михайла? Та чи й мого? Плюнув же на мене. А за що? За те, що м’яса свого іншому не пожаліла. Гай-гай, дурню, та на всіх вистачить, ще й закопають. Я, може, тільки біля тебе й хотіла здобути віри в любов, а ти отак прямо правду сказав, що немає тієї любові. А міг би й збрехати, гляди, й солодшим би було моє життя. Тепер ридай, чорт з тобою. Це тобі кара за правду, якою ти мені все перекреслив. Дітей у вас усе одно немає, я ж уже розпитувала, а пасію другу знайдеш - ти на них скорий, тобі душу перепродати, що мені моє підспідничне господарство. Не буду я ні в кого просити ніякого прощення, може, воно й на краще, що так сталося, там, на небі, знають, хто кому належить і хто до кого має повернутися».
Ще дочекалася, доки вийшов надвір Михайло. Дуже придивлялася, чи не плаче. Ні, тільки сумний. Ну, нічого, з часом повеселішає, аби тільки не ридав отут перед нею, бо не витерпить Наталка його сліз, ще побіжить витирати - не з любові, ні, то така дурня, з жалю, з жалю одного, що бив колись вечір у вечір ноги на дорозі з Катюжанки до Леліток, та ще в подяку, що так вигідно й оптом купував у неї сметану.
Минали місяці. Все чогось чекала, чогось виглядала Наталка. Стукне хтось у вікно, прочалапає через веранду - Наталка тут як тут, стрічає. А воно Івани, Юрії, Петри, Сергії, Омельки - ну, постійний контингент. І ні одного тобі Михайла. Мов з дівочості хтось заклав це ім’я для Наталки в одній особі - більше з таким не траплялися.
Рік минув - ще більше чекання в Наталчиних грудях. Потім ще минув рік - і чекання згасло.
Шкреблися у вікна ловеласи, брали своє і літа з тим своїм забирали.
- Хто? - обізветься Наталка з-за зачинених дверей.
- Я, - голос хриплий знадвору.
О, Господи, вже й голосів розпізнати не здатна - так усі остогиділи, всі на одне лице, всі з одним і тим самим.
- З чимось прийшов, чи так?
- З чимось.
Господи, та хто ж це такий?
- Добре, заходь, та тихіше, не розбуди старої.
Про стару так, для слова, однак не спить та й звикла, нічого вже не каже дочці.
Рипнули двері і з них виринув, не повірите, Михайло.
Захапалася руками за хустку на оголених плечах.
- А тобі чого? - не знайшлася ні на що, випалила звичне.
- Наталю, я довго думав і знаєш що… Здається мені, що між нами ще дещо лишилося. Давай я тобі все прощу і зійдемося.
- Простиш мені? – скривилася. - А за що ж мене прощати?
- Ну як за що, за оте…
- За що оте? - скипіла. - Я заміж не вийшла, як на те пішло, все чекала, чекала. А ти…, ти…
- При чім тут заміж? – отетерів. - У тебе що, мало було тик залицяльників?
- На чорта мені твої залицяльники? - вже не намагалася не розбудити старої. - Я заміж не вийшла, бо тебе в душі гляділа… А ти продав, продав, іншій усе відніс. А як не стало її, де, з ким майже три роки сидів?
- Ніде, ні з ким, журився, думав.
- Ще думав? Ех ти… Михайле-Михайле, йди геть.
- Чому?
- Іди-и-и!... - застогнала, мов над могилою чиєю.
- Наташо, - простягнув руку, доторкнувся до плеча.
- Геть! - з розмаху вдарила долонею Михайла в обличчя, аж перелетів через поріг, зник десь розпластаний у темряві.
Хряснула дверима.
- Ще прощати прийшов, - проскреготіла. - Не прощу.
Наступного ж дня зібралася і пішла до колишнього свого коханця на вечір Валерія, що з-за постійного пияцтва й нікчемного та позбавленого будь-якого сенсу життя для всього села вже давно перетворився в ніщо інше, як у плюгавеньке, кривобоке Вельке.
- Чого сидиш? - витріщилася до Вельке ще з порога.
- А що робити?
- Женися на мені.
- Нащо?
- Хоч дітей наробиш. Не вікувати ж мені вік одній.
- Ги-ги, - дурнувато вишкірився Вельке, - a що, ще раз даси?
- Пішли, хоч у люди тебе виведу.
Ще й вечірку, на диво всьому селу, справила.
Сиділа поруч Вельке і плакала. Не хотіла, а сльози лилися й лилися. Не від того, що чоловік п’яниця, з цим вона справиться; не від того, що поганий, як для її розкішного тіла й пишної вроди - однак те все вже стоптане й перемацане, як ручки на вокзалі; не від того, що кращого собі на долю не знайшла - були й кращі, і руку пропонували, а вона їх не захотіла. Плакала від того, що не з’явився на вечірку Михайло, а вона ж його самого першого запросила, задля нього й сидить на посміховисько всьому селу на цій вечірці, як молода - аби прийшов, ірод, побачив, до чого ж продажна він шкура, наскільки він брудніший, хоч і вчитель, хоча й інтелігент, від нещасного й нікчемного Вельке, котрий душі за вік не продав, хоча нічого в неї й не вклав.
Не прийшов, не прийшов, клятий, розорив як вечіркою цією, нікому не потрібною, так і життям змарнованим, де сказав правду, що немає любові. А міг би й збрехати, міг же ж, міг, міг, міг!
Клятий. Клятий. Клятий.
Усі права застережено.
Всі права на сайт належать ТОВ «Джерела М»
Авторські права на твори та рецензії належать їх авторам.
Дизайн та програмування
KP-design